LG Nexus 5 16GB Zwart Review

jordiz64
13 juli 2014, laatste update op 1 februari 2015, 1.094 views

LG Nexus 5 16GB Zwart

Pluspunten

• Prijs/Kwaliteit verhouding
  • Scherm
  • Bouwkwaliteit

Minpunten

• Camera steekt uit
  • Micro-sd kaartslot ontbreekt, voor mijzelf geen probleem, misschien voor anderen wel.
  • Batterijcapaciteit aan de kleine kant

UPDATE 15-7: Snelheid van Vodafone 3G toegevoegd onder kopje 3G
UPDATE 19-12: Snelheid van Hi 4G toegevoegd onder kopje 4G

Welkom bij mijn review van de LG Nexus 5 16GB.
In deze review (En tevens mijn eerste die ik ooit schrijf, dus mochten ergens nog foutjes zitten, of heb je verbeterpunten: Ik hoor t graag :) ) wil ik graag mijn ervaringen met de telefoon delen. Ik heb de telefoon sinds eind December, en na ruim een half jaar gebruiken vond ik het wel tijd om ook een keer een review te schrijven.

In het begin van December 2013 begaf mijn trouwe maatje het, een bijna 2,5 jaar oude Galaxy S Plus. Nu moest ik dus wel een andere telefoon. Mijn keuze is toen gevallen op de LG Nexus 5, dit mede omdat je verzekerd bent van updates die je als eerste krijgt. Dit in tegenstelling tot mijn Galaxy S Plus, welke is blijven hangen op Android 2.3.6… Erg jammer.. Verder sprak het formaat van ong. 5’’ me erg aan, want mijn vorige telefoon was me soms net wat te klein.

De Nexus 5

De LG Nexus 5 is het nieuwste model uit de Nexus-serie van Google. De specificaties zijn als volgt:
De telefoon, welke voorzien is van een 4,95’’ 1080p scherm, wordt gedreven door een Snapdragon 800 quad-core CPU, geclocked op 2,26Ghz. Deze CPU wordt ondersteunt door een Adreno 330 GPU op 450Mhz. De telefoon heeft 2GB werkgeheugen en is in qua opslaggeheugen leverbaar in 2 varianten: 16 en 32GB.
De telefoon beschikt verder over NFC, Bluetooth 4.0 en natuurlijk ondersteunt hij, net als veel smartphones tegenwoordig, LTE. De batterij heeft capaciteit van 2300mAh. Verder is de telefoon in meerdere kleuren verkrijgbaar: Zwart, wit en rood.

Uit de doos

Als je de doos voor je hebt, heb je direct het gevoel dat je met een kwaliteit product te maken hebt. De doos zit prima in elkaar, en alles zit goed verpakt.
In de doos zit op de telefoon na het volgende:

- Een oplader (Welke bestaat uit een micro-USB naar USB kabel en een adapter voor in het stopcontact) (Niet te zien op de foto, want ik ben zo slim geweest om deze kwijt te raken :P)
- Een Snelstartgids
- Een pinnetje om het micro-sim slot open te maken.
Een minpuntje voor sommige mensen is misschien dat er geen oortjes bijgeleverd worden. Voor mijzelf is dit geen probleem, want ik ben en blijf tevreden met mijn Philips koptelefoon en Apple oordopjes.

De Telefoon

De eerste keer dat ik de telefoon op een plaatje zag dacht ik al: Wow. Toen ik de telefoon daadwerkelijk in mijn handen had dacht ik: Wow wow wow. De telefoon is echt mooi. Voor mij was het wel even wennen dat de telefoon niet zo’n afgeronde achterkant heeft dan mijn Galaxy S Plus. De telefoon ziet er geweldig strak uit en qua design hebben ze naar mijn idee een hele goeie daad verricht. Op het scherm na zit er aan de voorkant alleen maar de frontcam, een paar sensoren, een notificatie-LED aan de onderkant en de oorspeaker aan de bovenkant. De oor speaker heeft een leuk rond design wat erg goed werkt. Dit vind ik een erg leuke verandering ten opzichte van de Nexus 4.

Onderop de Nexus 5 zit de Micro-USB aansluiting en de speaker. Jammer genoeg is maar 1 van de 2 ‘roostertjes’ een speaker. De andere is de microfoon. Dit vind ik persoonlijk erg jammer, maar hopelijk is dit de spraakkwaliteit ten goede gekomen :)

Op de linker zijde van de telefoon zitten de volumeknoppen. De knoppen voelen erg goed aan en ook kunnen deze gebruikt worden als cameraknop. Dit is erg handig als je een touchknop niet fijn vindt werken.

Aan de rechterkant zit de powerknop, welke ook erg goed aanvoelt. Daaronder zit de simkaart-tray, welke te openen is met het meegeleverde pinnetje.

Op de bovenzijde is de 3,5mm jack te vinden, waarin je je koptelefoon op oordopjes kunt stoppen. Verder zit er nog een gaatje, welke voor de noise cancellation bedoelt is (Wist ik niet tot ik deze review schreef :P)

De achterkant van de Nexus 5 vind ik een van de mooiste achterzijdes die er op een telefoon te vinden is. Zelf vind ik de achterzijde van de Sony Xperia Z1 en Z2 erg mooi, maar deze telefoon past ook zeker in het rijtje. De afwerking is een soort softtouch materiaal wat erg fijn aanvoelt. Het Nexus logo staat verticaal op de achterzijde en geeft de telefoon de ‘Nexus-Touch’. Links bovenaan zit de 8 megapixel camera met daaronder de flitser. De camera steekt een beetje uit, wat ik dan wel een klein minpuntje vind. Ik leg de telefoon altijd nog erg voorzichtig op de tafel neer, omdat ik bang ben voor krassen op de camera.

Dan gaan we nu naar de voorkant. Naar het scherm om precies te zijn. De Nexus 5 heeft een 4,95’’ IPS scherm met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Het scherm is echt een verademing in vergelijking met mijn Galaxy S Plus, wow. Zelf zie ik echt geen pixels en is het scherm superscherp. Wel heb ik mijn telefoon naast de Xiaomi Hongmi van een vriend van mij gelegd, en bij die telefoon zie ik ook niet echt pixels. 1080p is op een scherm van 5’’ of meer wel echt een must naar mijn idee, maar op kleinere schermen is het niet heel erg nodig.

Wat voor veel mensen blijkbaar belangrijk is, zijn de kijkhoeken. De kijkhoeken van een telefoon kan mijzelf niet zoveel schelen, zolang ik het scherm maar recht goed kan aflezen. Bij de LG Nexus 5 zijn ze voor mij prima. Als ik er scheef naar kijk, dan kan ik het scherm ook nog goed genoeg lezen.

In vergelijking: iPhone 4S en Galaxy S Plus
Ik heb de telefoon ook even naast de iPhone 4S gelegd. Dan zie je echt hoe groot de telefoon eigenlijk is. Ook vind ik het design van de Nexus 5 mooier, maar het scheelt niet veel ;)

De Prestaties: Processor en GPU

De Nexus 5 is natuurlijk voorzien van de Snapdragon 800 met een Adreno 330 GPU. Dit alles wordt ondersteund door 2GB aan werkgeheugen. Hiermee is de telefoon echt razendsnel. Verder heb ik vorige week 1 benchmark gedraaid. Deze is ook gebruikt in de review van de Huawei Ascend P7 van mede-Tweaker Gijs46.

In de bovenstaande grafiek zie je de Nexus 5 AnTuTu score in vergelijking met die van de Huawei Ascend P7 en de Sony Xperia T. De Nexus 5 zou hoger moeten scoren, maar waarschijnlijk haalt mijn volle opslag de score een beetje naar beneden :P. Verder kan mij persoonlijk een AnTuTu score niet heel veel schelen, als m’n telefoon maar goed en snel werkt. (Bedankt Gijs46 dat ik je grafiek mocht gebruiken :) )

En als je de telefoon in het dagelijks leven gebruikt is hij ook echt razendsnel. Alle apps draaien soepel en openen snel. Zelf ben ik een 16 jarige scholier en gebruik ik de telefoon niet in het zakenleven, maar de telefoon is hier volgens mij goed geschikt voor. De Agenda-app en alle andere noodzakelijke apps zijn allemaal beschikbaar en werken vloeiend en snel. Ook de stock Email-app werkt erg goed, en daarom heb ik de Mail.com app maar weer verwijderd :P
Multitasking is ook geen enkel probleem. De 2GB aan werkgeheugen trekt dit goed, en samen met de Snapdragon 800 merk je eigenlijk geen snelheidsverlies.

Prestaties: Accuduur

De Nexus 5 heeft een batterijcapaciteit van 2300mAh, en is daarmee zeker weten niet de smartphone met de grootste batterij. Omdat je de batterij ook niet kunt vervangen zit je dus vast aan die 2300mAh. Dit merk ik in mijn dagelijks gebruik soms wel. Als ik een gewone schooldag doorga, dan zit ik rond een uur of 4, half 5 toch wel onder de 10%. Dit is op een schooldag niet zo erg, maar als ik bijv. met de trein moet en ik op mobiel internet zit, dan is de batterij toch nog wel een stuk sneller leeg. De batterij had naar mijn idee een stuk groter gemogen, want qua accuduur doet hij onder voor de concurrentie.

Onderstaande screenshot is van een dag dat ik naar Den Haag ben gegaan met de trein vanuit Groningen. Hierop zie je dat de telefoon het niet heel erg lang uithoudt zonder dat deze opgeladen moest worden. Gelukkig heb ik hiervoor een leuke powerbank :)

Prestaties: 3G, 4G en WiFi

De telefoon heeft ondersteuning voor 2G, 3G en 4G en dit wou ik dan natuurlijk graag even testen. Het enige jammere punt is dat ik (nog) geen 4G abonnement heb. Op het moment heb ik *bliep, en dus heeft een test met 3G eigenlijk ook niet echt heel veel zin.
De download snelheid die ik bij *bliep zou moeten krijgen is 0,3mbps. Dit haal ik dan ook met gemak als het bereik goed is. De uploadsnelheid zou 0,1mbps moeten zijn, en ook dit haal ik met gemak.

UPDATE: Ik heb even de simkaart van mijn moeder in mijn telefoon gestopt, en zo kon ik toch nog even 3G testen. Het bereik hier is alleen een beetje een dieptepunt.. Toch heb ik er een redelijke snelheid uitgekregen:

UPDATE 2: Inmiddels heb ik al een een paar weken een 4G abonnement. Ik heb tot nu toe maar 1 Speedtest gedraait, en deze was opzich best wel goed.

UPADATE 3: Inmiddels een 2e test gedraaid met beter bereik en toen kreeg ik het volgende:

WIFI
WiFi is daarentegen een ander verhaal. Ik heb thuis Glasvezel van KPN liggen met een snelheid van 100/100. De router die ik hier heb staan is echter het standaard modem, een H220N. De WiFi is dus niet echt denderend snel, maar toch pers ik er nog een prima snelheid uit:
Snel genoeg voor alles wat ik ermee doe, zoals browsen, Whatsapp en YouTube..

Prestaties: Bellen

Bellen is naar mijn idee erg duidelijk en helder. Ik heb nog nooit meegemaakt dat ik of iemand anders met goed bereik niet goed te verstaan was. De beltests heb ik gedaan met iemand met een Samsung Galaxy S4 op het Vodafone netwerk en met iemand met een Sony Xperia T op het T-Mobile netwerk (Tele2).

Camera

Iets waar ik ook zeker te spreken over ben is de camera. Hier een paar foto’s die ik gemaakt heb:
I Amsterdam op een regenachtige dag in februari.

De Canon 600D waarmee ik ook de foto's van de telefoon zelf gemaakt heb :)

HDR

Verder heeft de camera de optie voor HDR. Dit is niet nieuw, maar ik wou graag nog even het verschil laten zien:
Foto zonder HDR

Foto met HDR
Op de foto MET HDR zie je de gele knopjes in de bloem veel beter. Volgens Google doet de telefoon bij het maken van een foto met HDR het volgende: ''De camera instellen op de HDR-modus, waarin meer details worden vastgelegd in heldere of donkere gedeelten van een foto.'' Volgens mij betekend dit dat de telefoon meerdere foto's maakt, en hieruit kiest hij dan de mooiste foto. Voor mij werkt het echt perfect. De foto maken duurt iets langer, maar naar mijn idee krijg je hier zeker weten het beste resultaat mee..

Chromecast

Sinds gister heb ik een hele leuke Google Chromecast in huis. De integratie met de Nexus 5 is eigenlijk best wel goed! De opties die er op het moment zijn werken goed. Een voorbeeld hiervan is het screen casten. Met een lichte delay, wat niet heel erg opvalt naar mijn idee, is het erg goed te gebruiken. Als je een leuke vakantiefoto van iemand op Twitter of Facebook ziet: Even je taakbalk naar benden slepen, op de opties knop, en op screen casten drukken en je Chromecast selecteren en poef, het staat op je scherm. Zo kan de hele familie meegenieten ;)

De Nexus 5 is naar mijn idee geslaagde telefoon met een paar kleine verbeterpuntjes. Zo vind ik de batterij aan de kleine kant en had de camera van mij wel verwerkt mogen worden in het toestel zelf, want nu steekt deze een beetje uit. Verder ben ik erg tevreden met mijn keus voor de Nexus 5 en zou ik hem anderen ook zeker aanraden. Het minpunt voor sommige mensen is het ontbreken van een micro-sd kaartslot, maar voor mij maakt dit niet zoveel uit. Eens in de zoveel tijd hang ik de telefoon even aan mijn computer, en kopieer ik alle foto’s even. Dan heb ik weer 4GB of meer vrij, en kan ik weer verder.
Spotify gebruik ik voor mijn muziek, en ik heb alleen mijn meeste geluisterde muziek offline beschikbaar gemaakt. Dit is voor mij dan ook voldoende, en het grootste deel van de tijd heb ik toch wel een Wi-Fi- of mobiele internetverbinding.

Voor alle mensen die twijfelen over deze telefoon: Ik raad hem zeker aan, en spijt zul je er zeker weten niet van krijgen. De telefoon is strak vormgegeven, snel en werkt geweldig. Ook ben je verzekerd van updates die je ook nog eens als eerste mag ontvangen, en daarmee maakt dit alles de Nexus 5 voor mij een geweldige telefoon.

Heb jij ook een LG Nexus 5 16GB Zwart?