Nikon AF 85mm f/1.8D AF Review
15 februari 2009, laatste update op 15 februari 2009, 2.626 views
Rapporteer
Ik heb deze lens gekocht als portret lens. Dat betekende voor mij dat ik op zoek was naar een lichtsterke lens die een mooie bokeh levert. De 50 mm vond ik nog te kort, omdat ik voor mijn gevoel dan te dicht op mijn onderwerp moet gaan zitten.
Voor het schieten van een portret neem ik graag ruim de tijd en dan werk ik zelf graag met lenzen met een vast brandpunt.
De lens is gebouwd volgens de beste Nikon tradities. Een stevige metalen barrel en goed glas. Zoals van een prime te verwacht mag worden, heb ik nog nooit enig spoor van vignettering gezien. Daarnaast is dit een lens die bedoeld is om gebruikt te worden op een film of full-frame camera, dus verwacht ik ook geen vignettering op een DX body.
Zoals van een prime verwacht mag worden,...
Minpunten
- Zonnekap is van het screw-in type.
Zoals van een prime verwacht mag worden, heb ik ook nooit iets van vervorming opgemerkt in mijn foto's, behalve de lichte comprimerende werking van een licht tele-lens.
Lens flare kan wel optreden als de zon vol op het front element valt, maar de zonnekap doet zijn werk over het algemeen zeer goed. Daarnaast is het erg gemakkelijk om gebruik te maken van een polarisatiefilter, omdat het lensontwerp gebruik maakt van rear-focus. Dat wil zeggen dat het front element niet draait bij het focussen.
Het lijkt mij onverstandig om een teleconverter bij deze lens te gebruiken, omdat bij het focussen het achterelement ver naar achteren komt.
Samengevat is het een typisch voorbeeld van een Nikon prime lens. De lens kost best veel geld, maar aan de andere kant krijg je er een dijk van een lens voor terug. Naar mijn mening is het helemaal niet vreemd dat deze lenzen slechts uiterst zelden op marktplaats worden aangeboden.
Ik heb nog wel even stil gestaan bij de 85 mm AF-D f1.4. De nieuwprijs was voor mij echter toch echt wel een beetje veel te hoog met ruim 1000,- euro.
Let op: Deze lens is minder geschikt voor gebruik op instap body's als de D40 en D60. De lens maakt gebruik van de scherpstelmotor in de body en die is niet aanwezig op deregelijke instap body's.