PNY Wave Attaché 3.0 64GB Aluminium Review

9 juli 2014, laatste update op 23 januari 2015, 8.320 views Rapporteer

Goedkoopste 64 GB USB 3.0 stick welke zijn opgegeven waardes 'ruimschoots' te boven gaat. Kortom, een razendsnelle stick voor het betere huis-tuin-en-keuken kopieerwerk.

Pluspunten

• Prijs
  • Snelheid
  • Schuifmechanisme, geen dopjes etc.

Minpunten

• Verlichting bij activiteit

Met de komst van een nieuwe TV was ik voor mijn ouders opzoek naar een USB stick, om zo naast Netflix de TV van enige bestanden te kunnen voorzien.

Opslag, 32 of 64 GB? Wat zoek je naast opslag in een stick? Naast enige praktische eisen als bijvoorbeeld het formaat rest er eigenlijk enkel nog de keuze tussen USB 2 of 3 en de daarbij behorende snelheid.

Prijs/opslag stond voorop, daarnaast USB 3.0 om zo met enige snelheid bestanden te kunnen verplaatsen. Het stikt van 3.0 sticks die de aansluiting wel hebben maar eigenlijk te bedroevend zijn om er gebruik van te kunnen maken. Begrijp dat je voor een appel en een ei de wereld niet kan kopen, maar dat ging tegen mijn principes in.

De PNY Wave bood op het eerste oog een mooie middenweg, op papier sneller dan het gros en zonder er de hoofdprijs voor te hoeven betalen. Besloten voor de 64 GB te gaan, de prijzen liggen dichtbij elkaar en met de aanbieding van de Mediamarkt was de keuze helemaal snel gemaakt!

Bestellen stond gelijk aan een week levertijd, de kogel was door de kerk dus ophalen dat kreng! Nog net de laatste bij de Arena weg gesnoept.

Prestaties

Het uur van de waarheid; prestaties, rauwe cijfers, ofwel het enige nuttige van het schrijven van deze review :)

20 MB/s schrijven en 80 MB/s lezen is de belofte, opgaven welke je doorgaans met een korreltje zout nemen mag. Het lezen gaat wel, het schrijven is vaker een groter struikelblok.

Getest op mijn macbook ben ik uiteindelijk bij Xbench en een eigen lees/schrijf test uitgekomen. De Xbench resultaten zijn bijgevoegd als afbeelding. De snelheden van de eigen test zijn naar beneden afgerond.

Testresultaten:

3 bestanden, gelijkwaardig, totaal 4,27 GB

Schrijven: 53 MB/s
Lezen: 158 MB/s

1 iso bestand, totaal 25,02 GB

Schrijven: 54 MB/s
Lezen: 157 MB/s

Na de eerste keer installeren en testen (afbeelding FAT) heb ik de schijf geformatteerd naar NTFS vanwege de bestandsgrote beperking van FAT. Tot mijn verbazing ging het kopiëren van de bestanden ineens zo snel dat ik nog een test heb gedaan. De FAT waardes van de eigen test heb ik vervangen door de NTFS waardes. Vanwege de grote verschillen wilde ik deze bijvoegen en heb ik de stick weer geformatteerd (FAT32). Echter kwamen deze nu meer overeen met de NTFS waardes (afbeelding FAT32), lezen leek zelf sneller te gaan.

Conclusie:

Met 2 tientjes de goedkoopste 64 GB USB 3.0 stick welke zijn opgegeven waardes 'ruimschoots' te boven gaat. Kortom, een razendsnelle stick voor het betere huis-tuin-en-keuken kopieerwerk.

Stick is van plastic maar voelt vrij degelijk aan, de toevoeging 'aluminium' slaat enkel op de kleur. Schuifmechanisme werkt goed, duurzaamheid kan ik geen oordeel over geven, maar verwacht geen problemen. Als ik al kritiek mag leveren, het lampje. Maar eigenlijk mag je voor dit geld niet zeuren...

Heb jij ook een PNY Wave Attaché 3.0 64GB Aluminium?

Nette review.
Eens moet de eerste keer zijn ;)
Niets mis mee hoor :) Ga zo door !
Ik was toevallig ook op zoek naar een USB 3.0 stick. In eerder instantie heb ik vooral naar een capaciteit van 32GB gekeken, maar voor de prijs van €19,99 (gratis verzending) bij Media Markt is deze 64GB natuurlijk erg interessant.

Na het lezen van je review heb ik er vertrouwen in dat de prijs/kwaliteit verhouding van deze stick prima in orde is en heb ik deze online besteld. Ik moet dus nog even een paar dagen geduld hebben ;)
Hele mooie review!

Ik heb deze USB-stick gisteren binnengekregen (Besteld naar aanleiding van jouw review ;) ) en wil er nog even bij melden dat de sequentiële lees- en schrijfsnelheden van deze USB-stick zelfs nog hoger kunnen zijn.
Die van mij haalt gemiddeld 187MB/s met lezen en 80MB/s met schrijven van grote bestanden. Misschien een andere lichting of zoiets?
Prima USB-stick dus!
Heb deze stick ook gekocht via amazon.de naar aanleiding van jouw review.
Schrijven haal ik ook zo rond 55MB/sec en lezen 155 MB/sec. Lijkt erop dat deze waarden dus geen toevalstreffer zijn :)

Prima stick voor weinig!
Bedankt voor de review.
Was al op zoek naar een usb stick en kwam toen deze tegen.
Gelijk maar 1 besteld na aanleiding van jou review. ;)
Heb 'm vandaag opgehaald bij de Mediamarkt. 17 euro voor 64GB is al niet gek natuurlijk. Doet ook >150mb lezen en zo'n 50mb schrijven. Zeer goede snelheden dus voor een goedkoop stickje met veel ruimte.
Mooi om bovenstaande aankopen te horen, dan heb ik de review in elk geval niet voor niks gemaakt ;)
Ook aangekocht, mijne blijft steken op 80/50 sequentieel :)
Waardes waarvoor ik ook zonder meer getekend had. Feit is dat de stick nu enkel maar in de zijkant van de TV geprikt heeft gezeten, lekker nuttig dus. Voor het afspelen van video bestanden voldoet eigenlijk elke stick wel. Het snel (en vaak) overzetten van bestanden, dan pas echt is een snelle stick prettig.

Denk wel dat je voor lees snelheden boven de 100 MB/s met een SSD voor de dag moet komen ;)
176 mb read 72 mb write super usb stick! en dat voor 17 euro!
Had de stick in handen en een nieuw digitaal maatje voorhanden, meteen een goede test hoe de stick zich na een half jaar in gebruik gedraagt.

De stick eerst in een usb poort achterop de laptop gehad, uiteindelijk in de zijkant geprikt, en de laptop op het stroomnet aangesloten, prestatieniveau hoog, verklaard misschien het verschil.

Hij heeft alles behalve aan snelheid ingeboet, gemiddeld 180 MB/s :*)

Zie laatste afbeelding voor de test.