Er zijn maar weinig USB monitors met een resolutie hoger dan 1366x768, 2 om exact te zijn (Juli 2014). Deze en de forse duurdere Lenovo ThinkVision LT1423p met zijn 1600x900 13.3” glanzend touchscreen.
USB-LAG & CPU-LOAD
Dit 'probleem' is niet specifiek voor dit apparaat maar geldt voor alle USB schermen en docks.
Wanneer je van plan bent een USB scherm te kopen moet je op de hoogte zijn van de performance-concessies.
- Hierop gamen valt buiten de mogelijkheden, zelfs al waren dit webgames.
- Applicatievensters verslepen zal geheid niet zo vloeiend verlopen als je gewend bent.
- Opzettelijk snel je muis bewegen zal voor een niet-zo-vloeiende-ervaring zorgen.
Ik kan je verzekeren dat dit went ook al is het minder dan perfect.
- Video's kan je hierop prima kijken (getest met YouTube, Netflix, eigen 1080p records van 2Mbit).
Overigens belast een USB-monitor je systeem enigszins. Dit val reuze mee en zal bij weinigen de druppel zijn voor hun systeem. Ik neem een load van 2%-10% waar op een Intel 2630QM met uitzonderlijke uitschieters naar 15%.
SCHERM KWALITEIT
Hier ben ik bondig in zonder verdere details: het is een TN-paneel. Tussen TN-schermen zijn soms pareltjes te vinden met goede kijkhoeken. Helaas, deze Asus is er niet zo eentje. De kijkhoeken zijn teleurstellend.
SCHERM HELDERHEID
De helderheid schat ik rond de 250 nits. Erg helder is dat niet, het scherm is echter wel matte wat er voor zorgt dat er redelijk mee te werken is buiten in het zonnetje, zolang de zon maar niet recht op je scherm staat.
DE STAND / CASE
Het scherm heeft geen ingebouwde stand, zoals de meeste concurrenten wel hebben. Om het scherm recht te zetten (dit kan zowel in landscape als portrait) moet je de hoes gebruiken. Het is niet perfect maar werkt toch aardig. Het duurt 10-15 seconden om klaar te zetten en is aardig stabiel. Er is echter maar 1 stand/hoek waarin je het scherm kan positioneren. Deze hoek schat ik op 115 graden en is prettig in de meeste situaties al had ik ook op zijn minst een 2de hoek van +/- 150 graden geapprecieerd.
Het scherm opbergen in de hoes duurt langer dan had gemoeten. De hoes is nauwelijks breder en het is precies uitlijnen vooraleer het scherm erin geraakt. Theoretisch gezien kan je de USB kabel er ook in opbergen maar dat systeem is zo mogelijk nog slechter dan dat voor het scherm.
Gezien de hoes noodzakelijk is voor het scherm te gebruiken neemt de opstelling ook heel wat ruimte in. Ik gebruik het scherm op dezelfde afstand als mijn laptop scherm en door de hoes moet je werkruimte dus nog een cm of 30 dieper zijn dan voor de laptop.
DE KABEL
Misschien is dit niet je eerste review die je leest over deze monitor. In dat geval ben je wellicht op de hoogte dat de kabel voor velen een pijnpunt is van het product. Deze zou te los zitten aan het scherm en te kort.
Ik vermoed dat Asus hiervan op de hoogte was en sindsdien een andere kabel meestuurt. Niet alleen verlies ik geen connectie als ik het scherm verplaats, bovendien is hij ook aardig lang, ongeveer een meter. Het scherm rechts van je laptop plaatsen zou nooit een probleem mogen zijn. Links is het geen probleem als de USB poort links van je laptop zit, links plaatsen en de USB poort zit rechts van je laptop gaat waarschijnlijk niet lukken met de bijgeleverde kabel. Daarvoor kan je dan best een USB 3.0 kabel met A naar micro-B connectors kopen van tenminste 1.5 meter. Een detail dat Asus dan weer laat vallen is dat hun logo op de connector aan het scherm ondersteboven staat.
SOFTWARE
Ik gebruik over het algemeen enkel software die absoluut noodzakelijk is, de software van Asus is dit absoluut niet. De software geeft je de mogelijkheid om de lichtsensor te activeren & automatisch scherm rotatie. Features die ik kan missen als tandpijn.
BOUWKWALITEIT
De bouwkwaliteit is in orde. De achterkant lijkt van geborsteld aluminium te zijn maar dit is verre van waar. Ik ben vrij zeker dat het plastic is met een geborsteld-metaal patroon erop geprint. Er zit geen reliëf in, ziet er pixelerig uit van dichtbij en is ook nog eens een vingermagneet. De voorkant is sober, vingervlekken zie je er helaas ook op. De knoppen voor de helderheid aan te passen en om het scherm uit te zetten voelen degelijk aan.
UNIT PROBLEMEN
Mijn exemplaar kwam met een dode pixel en een gebied – een vierkant van 10 pixels lang – dat feller/lichter is dan de rest. Ik heb nog nooit een dode pixel gehad, ik dacht dat het ondertussen een mythe was, maar blijkt nu dat het toch kan gebeuren. Maar 2 verschillende niet-gerelateerde problemen met 1 scherm doen mij vrezen dat Asus voor lagere kwaliteit schermen kiest, niet getest op kleine defecten.
Deze problemen zijn hoogstwaarschijnlijk exemplarisch en hebben geen doorslag op de eindscore.
CONCLUSIE
Het apparaat heeft zo zijn gebreken, een beetje een ruwe diamant en de prijs is hoog vergeleken met lagere resolutie USB-schermen. Zolang er geen andere 1080P USB monitoren zijn kan ik deze monitor aanbevelen, als dat is waar je naar op zoek bent. Mocht Lenovo morgen met een upgrade van hun Lenovo ThinkVision LT1421 (1366x768) komen, dan zou ik zeker voor de Lenovo kiezen.
Voor foto's en een filmpje om het scherm op te zetten ga naar: