2. Gebruikersreviews

Asus Ageia PhysX P1 128MB DDR3 (PPU, CPU/GPU Enhancer) Review

12 februari 2009, laatste update op 12 februari 2009, 1.918 views Rapporteer

Gekocht: via marktplaats voor 50 euro bij een bedrijf in Hillegom. De kaart is eenmaal of niet gebruikt (onbekend, dit was een showmodel in een etalage waar geen zon kwam). De nieuwwaarde via Pricewatch ligt/lag op 135 tot 155 euro op moment van kopen. Dit was op een vrijdagmiddag. Maandag was de kaart niet meer op Pricewatch te zien Reden van aanschaf: de physics van PhysX. Cellfactor: Revolution heb ik kunnen spelen op mijn oude systeem (amd athlon64 3000+, x1600 videokaart) zonder physx en de kracht van PhysX heeft altijd mijn oor en oog gehad. Nu de prijs op marktplaats zo laag lag heb ik besloten er eentje aan te schaffen. Inhoud: In de doos zitten een drietal CD's, een molex stekker, een lederen CD-mapje van...

Pluspunten

• je kan gebruik maken van hardware matige physX, wat zeer ten goede komt bij een tig-tal spellen.
  • je schaft een goede stabiele extra GPU aan.
  • je merkt wel wat verschil in niet-physX spellen

Minpunten

• nieuwprijs is duur
  • moeilijk te installeren mits je niet weet hoe
  • je merkt de standaard koeler op in een zeer stille kast.

Gekocht: via marktplaats voor 50 euro bij een bedrijf in Hillegom. De kaart is eenmaal of niet gebruikt (onbekend, dit was een showmodel in een etalage waar geen zon kwam). De nieuwwaarde via Pricewatch ligt/lag op 135 tot 155 euro op moment van kopen. Dit was op een vrijdagmiddag. Maandag was de kaart niet meer op Pricewatch te zien :?

Reden van aanschaf: de physics van PhysX.

Inhoud: In de doos zitten een drietal CD's, een molex stekker, een lederen CD-mapje van Asus en een boekje.
De doos is netjes en trekt aandacht als je hem in de hoek van een kamer zet.
De kaart ziet er netjes en robuust uit

Inbouw: Kaart inbouwen is geen probleem. Zoals elke insteekkaart past dit. De standaard koeler is niet te hoog en neemt totaal 1 slot in gebruik.

Installatie: Windows ziet een kaart en kan deze niet installeren met de Windows drivers. (duh).
De meegeleverde CD met drivers werkt bij mij niet onder Windows Vista Ultimate x64.
Door eerst de ene physx software pakket en vervolgens de tweede er over heen te installeren (update) wil de kaart werken. Als je het weet, is het simpel te installeren. als je het niet weet, ben je (ik dus) een viertal uur verder. Negatief punt dus en google blijft je vriend. :)

Tot op heden heb ik slechts Mirror's Edge gespeeld, maar nog niets gemerkt }:O
Cellfactor Revolutions wil niet werken onder Windows Vista Ultimate x64.
Unreal Tournament 3 ben ik nog aan het... eh.. bemachtigen. (laten we het maar op de kredietcrisis houden)

Resultaten: Andere games worden er niet direct beter op. hoewel laadtijden bij GTA4 iets sneller zijn.
De 3Dmark Vantage score is wel erg omhoog geschoten. Vooral de CPU (van 9000 naar 36000) wordt ontzettend ontlast door de extra GPU. De GPU score zelf is natuurlijk hoger doordat je er eentje extra hebt, maar dit is niet denderend hoog. (plaatje 3)

Het lawaai in mijn kast is altijd een minimum geweest. Met een Antec Performance One P182 en een zalman 9700nt processorkoeler maakt de southbridge van het EVGA moederbord het meeste lawaai. Een mug op afstand is luidruchtiger. Nu deze kaart er in zit, is de stijging van lawaai flink toegenomen, mits je een zeer stille kast hebt.

spijt van de kaart? absoluut niet!
Ik raadt zeker aan om de kaart aan te schaffen als je het uiterste van spellen wilt spelen. Ikzelf stel deze eis wel en speel in 1920x1200 op 24 inch.
Als je slechts Sims 2, Call of Duty 2, Zuma Deluxe of soortgelijk spel wilt spelen, gaat de kaart niet helpen.

Heb jij ook een Asus Ageia PhysX P1 128MB DDR3 (PPU, CPU/GPU Enhancer)?

@ RiCkY82: Het heeft wel degelijk nut om een aparte PhysX-kaart te plaatsen, gezien je de GPU ontlast; anders wordt rekenkracht daarvan gebruikt die beter besteedt kan worden aan het renderen van frames. Dit kan bij physics-intensieve games toch wel een belangrijk deel van je framerate schelen.
Ik hoop alleen dat de dedicated physx-hardware net zo goed ondersteund zal blijven als de nvidia (cuda) implementatie ervan, en dat mensen zoals Kefka straks niet met een stuk onbruikbare hardware opgescheept zitten.

@ Kefka: Ik merk dat je de physx-kaart een GPU noemt, dit klopt niet; het berekent geen 3D-graphics zoals je videokaart, maar voert alleen physx-rekenwerk uit in games die het ondersteunen (daarom wordt 't een PPU genoemd). Voor non-physx spellen kan het dus ook niets betekenen, als je het gevoel hebt dat die games er toch baat bij hebben is dat een persoonlijke beleving of te danken aan mogelijke driverupdates die je hebt uitgevoerd, een gevolg van driverupdates of het spel heeft toch stiekem physx-support.

Wat mirror's edge betreft: daar moet je physx inschakelen in het menu, je merkt het aan effecten die er eerst niet waren (doeken die wapperen in de wind, glassplinters etc.). Als je een geforce8- of nieuwere kaart hebt die ook physx ondersteund zul je moeten updaten naar de nieuwste nvidia-drivers en daarin aan moeten geven dat je videokaart niet gebruikt moet worden voor physx-berekeningen.

In ieder geval leuke koop voor dat bedrag :) hoop dat nu een paar dingen duidelijker voor je zijn, vooral veel plezier ermee! :*)
Inmiddels kan Nvidia de Physx ook door hun videokaarten laten berekenen. Dat kun je icm hun drivers aan kan zetten, dacht ik. Volgens mij ondersteunt jouw videokaart het dus ook gewoon.

Zie:
nieuws: Nvidia tekent Physx-deal met EA en 2K
en

Wat is dan de reden van een extra Physx kaart als je videokaart het ook aankan?

[Reactie gewijzigd door RiCkY82 op 25 juli 2024 20:10]

@ Interface84
ja, PPU. excuses voor het ongemak.
Mirror's Edge, ik heb de verschillen gezien (youtube) maar het zal wel het simpele vinkje zijn wat nog aan moet (bij wijze van) :)

@RiCkY82
Ik weet dit en de overweging tussen een goede tweede videokaart voor physX berekeningen en een tweedehands aparte PhysX kaart is gauw gemaakt.
Verwijderd @12 februari 2009 13:38
Idd een GPU. Die kan ook nog meer dan alleen physX berekeningen. De rest van Cuda ook. Dus ook video-encoding en decoding.

Voor 50 euro haal je ongeveer een: 9500GT: 32 SPU's 550 core klok 1400 SPU klok. Die zal ook wel redelijk in physX presteren, dus ik zou geen PPU meer kopen. Wil je helemaal goed physX en cuda zou ik kijken naar de 8800GS/9600GSO 383MB. 70 euro en 96 SPU's 550 core klok 1375 SPU klok. Lekker veel shaders en daar houd Cuda wel van.
Je kan in de Nvidia drivers ook instellen welke videokaart de PhysX berekingen moet uitvoeren. Je kan dus bvb een 8800GT bijsteken naast je primaire videokaart en deze enkel voor PhysX gebruiken. (En voor het volk dat weer maar de helft leest: NIET in SLI dus.)

Als je dan benchmarks gaat runnen vind je dat een extra GPU velen malen sneller is als dit PCI kaartje.
Je kunt inderdaad niet twee verschillende GPU's in SLI zetten. Je kunt echter wel een SLi setup draaien en daar een derde GPU bij prikken voor Physx berekeningen.