![]() |
Review - Hdd-mp3-spelers: Apple iPod versus Creative Zen Touch Terwijl de concurrentie zich in allerlei bochten wringt om naamsbekendheid te vergaren, hebben twee gevestigde bedrijven recentelijk een eigen 1,8" hdd-speler zonder al te veel poespas uitgebracht. Op deze spelers zullen we geen kleurenscherm, memorycard-slot,… |
Heb een iPod 40gig sinds januari, en ben er erg blij mee. Met de iTunes software kun je 5 minuten na het uitpakken al je muziekcollectie op het apparaat zetten. De overdrachtssnelheid waarmee dat gaat is erg hoog (ik gebruikte daarvoor USB 2.0, maar er is een FireWire-kabel meegeleverd). De functies voor afspeellijsten en 'smart playlists' van iTunes werken ook op je iPod. Ook de 'sterretjes' (eigen waardering voor liedjes) wordt netjes gesynchroniseerd en zelfs het aantal keer afspelen van een liedje wordt bijgehouden. De interface werkt erg simpel en is erg duidelijk. het draai-'wiel' is even wennen, maar als je er een tijdje mee werkt, dan merk je dat je er toch heel snel mee kunt werken. De geluidskwaliteit is dik in orde. De oordopjes...
iPod nu ruim een jaar geleden gekocht, en veel vaker gebruikt dan van tevoren gedacht
De opslagcapasiteit van 40 GB is goed genoeg, 20 was net te weinig geweest om alles op te zetten, maar met 40 heb ik voorlopig nog wat ruimte over.
Ook de combinatie met iTunes werkt perfect. Na een beetje configureren, laat ik iTunes nu mijn muziekmap geheel beheren: nieuwe CD's worden netjes naar MP3 formaat geript, en in een folder gezet als artiest\album\nn - songtitel.mp3. Uiteraard wordt die informatie zelf door iTues opgezocht. CD's die ik al eerder had geript stonden al in die volgorde, en als de tag;s goed staan, loopt dat prima.
Het clickwheel is voor bediening ideaal, zeker om door de lange lijst met artiesten heen te gaan, zonder je een RSI te klikken.
Klein minpuntje is de batterijduur. 8 uur is meestal lang genoeg voor een reis, maar dwingt je wel een lader mee te nemen als je bv een weekendje weg gaat.
Heb hem sinds een maand in bezit. Heb hem 2e hands gekocht en zoals eerder beschreven is het bijna niet mogelijk om deze prachtige speler kras vrij te houden. Hij zat bij mij dus al aardig onder krassen maar met behulp van Command(fijn) en een zachte en schone doek ziet hij er al stukke beter uit.
Mijn algemene oordeel is zeer goed. Dit omdat de speler degelijk,veelzijdig,strak design,gigantische opslag capaciteit,prachtig scherm en niet te vergeten een geweldig simpele bediening heeft. De geluidskwaliteit vind ik goed tot zeer goed. Misschien dat het door mijn MP3's komt, maar soms is de bass wat over gemoduleerd.
De levensduur kan ik niet al te veel over zeggen. Alleen vind ik de accu iets te kort meegaan. Als hij geheel vol is dan kan ik tussen de 10 - 12 uur spelen. Dit had in mijn optiek is langer mogen zijn.