Review door de redactie

Door Olaf van Miltenburg - Nieuwscoördinator 22 juni 2012

Apple MacBook Pro Retina: pixelperfect?

Review volgens oud formaat. Geen samenvatting aanwezig. Lees verder »

Tweakers zegt: 8

1 van 5 sterren
JDillinger
2 januari 2013

Apple MacBook Pro 2012 15" Retina (Core i7 3615QM, 8GB, 256GB)

Dit is mijn eerste geschreven review dus vergeef het me als de opbouw/info niet helemaal duidelijk of volledig is. Ik heb de foto's tussen mijn review geplaatst. De foto's in vol formaat staan onderaan de review. Helaas heb ik nog niet genoeg Karma om meer dan vier foto's te uploaden. Zodra dit mogelijk wordt plaats ik ze ertussen (en ook op volledige grootte). Betreft: Retina MacBook Pro, i7 2.3 GHz quad-core CPU, 16GB RAM, 256GB SSD. Inhoud • Motivatie samenstelling hardware • Levering • Verpakking • Eerste gebruik • Prestaties • Beeldkwaliteit • Featureset...

Pluspunten

• Retina display.
  • SSD: zeer snel.
  • Behuizing: zeer robuust en degelijk.
  • Accuduur.
  • OS X: bevalt erg goed.

Minpunten

• Aanschafprijs.
  • Niet up te graden.

servicedb
5 mei 2014

Apple MacBook Pro 2012 15" Retina (Core i7 3615QM, 8GB, 256GB)

Ik heb dit apparaat al een tijd en hij is niet meer te koop. Toch plaats ik deze review om men een kijk te geven wat de ervaring is met dit apparaat als je hem al langer hebt.
Voordat ik overging op de Apple Macbook Pro Retina was ik anti-Apple. Waarom die hoge prijzen? Zijn ze gek? In deze review probeer ik het enigszins te beantwoorden.
Ik heb een Acer Iconia gehad als Android tablet, een HTC Desire Z en Samsung Galaxy S2. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is dat het Android is en instabiel. Misschien komt het doordat ik het heftig gebruik want anderen zeggen geen problemen te hebben maar wat deze apparaten ook met elkaar gemeen hebben is dat ze vaak crashen. Bij de HTC viel dat nog wel mee maar de Samsung was erg en de Acer...

Pluspunten

• Licht gewicht
  • Gaat lang mee op de accu bij licht gebruik.
  • Mooi scherm
  • Goede ondersteuning
  • Geeft niet het gevoel dat je alweer moet upgraden (integenstelling tot Windows met dezelde configuratie, ook een SSD)
  • Softwareupdates zijn gratis
  • Software is voor mij veel stabieler dan Windows. Tuurlijk zijn hier en daar bugjes.
  • Mooie oplossing voor het opladen
  • Dun en ergonomisch
  • Ingebouwde installatie disk.
  • Geen DVD/CD speler. Waarom pre? Gebruik dat toch nooit en het scheelt in gewicht.
  • Redelijk zicht in zonlicht

Minpunten

• Scherm is erg gevoelig
  • Voor een netwerk aansluiting heb je een niet meegeleverde adapter nodig
  • Voor een dvi/vga aansluiting heb je een niet meegeleverde adapter nodig
  • Bij zwaar gebruik gaat hij niet lang mee. Logisch.

InfinityEye
30 januari 2013

Apple MacBook Pro 2012 15" Retina (Core i7 3615QM, 8GB, 256GB)

Ik gebruik de notebook nu 2 weken en zal hier nu mijn eerste bevindingen typen. Later wil ik nog een wat uitgebreider verhaal neertypen van de pro's en con's, wanneer ik de machine wat langer gebruik.
Reden van aankoop
Ik kom van een MacBook Pro 13" mid 2009 (4GB, 2,53 GHz, 250GB) en deze laptop begon wat langzamer te worden. Ik gebruikte deze laptop voornamelijk in clamshell modus, maar vanaf dit jaar zal ik de laptop meer als mobiel apparaat gebruikt worden en is de clamshell modus van ondergeschikt belang.
De MacBook Pro '09 (13") was geüpdate tot OS X Lion, maar werd steeds langzamer. Of dit door de software en de volle HD kwam (<30GB vrije ruimte) of door de leeftijd kwam weet ik niet. Ik heb overwogen de machine opnieuw te...

Pluspunten

• scherm
  • snelheid i.c.m. de SSD

Minpunten

• softwarefoutjes
  • geluid dat af en toe hapert bij interne speakers

Femme
17 december 2012

Apple MacBook Pro 2012 15" Retina (Core i7 3720QM, 8GB, 512GB)

Gekocht als vervanging voor een 2010 quad-core Mac Pro en een 13 inch MacBook Air 2011. Om beide machines te kunnen vervangen heb ik 'm gespecced met de 2,6GHz processor, 16GB RAM en 512GB ssd waardoor de prijs inclusief wat accessoires zoals een extra stroomadapter boven een whopping € 3K uitkwam.
De MacBook Pro Retina voldoet goed wat betreft prestaties en draagbaarheid. Ik kan 'm meenemen in een tas die is bedoeld voor een 13 inch MacBook Pro of Air. Het gewicht valt mee. Ik heb wat kunnen besparen door een extra stroomadapter erbij te kopen zodat ik die niet naar kantoor hoef mee te nemen.
Gevoelsmatig is de MacBook Pro Retina minstens zo snel als de Mac Pro die ik hiervoor had. Photoshop draait uitstekend en heeft geen moeite met...

Pluspunten

• Doordacht ontwerp
  • Goede prestaties
  • Lange accuduur in verhouding tot prestaties, gewicht en afmetingen

Minpunten

• OS X Mountain Lion heeft vervelende bugs
  • Defect naar 18 maanden

2 van 5 sterren (Slecht)
Vhough
11 november 2012

Apple MacBook Pro 2012 15" Retina (Core i7 3615QM, 8GB, 256GB)

Een nieuwe studie Na het afronden van mijn opleiding als netwerkbeheerder, werd ik door mijn stageplek gevraagd om te blijven als helpdesk medewerker. Aangezien ik een studieverkorting van ruim een halfjaar had gekregen, leek me dit een leuke invulling van het jaar. Immers wist ik al dat ik door wilde met studeren. Een halfjaar later was het dan zover. Ik had me aangemeld voor een studie in Leiden. Tot mijn starre verbazing kreeg ik twee weken later een brief waarin stond dat ik een laptop moest aanschaffen, met als enige eis krachtig. Niet meer, niet minder. Na geinformeerd te hebben naar wat we nou eigenlijk moesten doen met de laptop wist ik wat voor specificaties ik wilde: • Minimaal 4 GB RAM • Krachtige CPU...

Pluspunten

• Fantastische beeldkwaliteit (2880x1800, IPS, LED)
  • Goede accuduur (Circa 7 uur bij textverwerken en internetten, gamen circa 1 uur)
  • Licht (Circa 2,2 KG)
  • Robuust
  • Enige model met HDMI-uitgang
  • Verlichte toetsen
  • Snelle SSD
  • Snelle CPU

Minpunten

• Grafische chip is niet krachtig (NVIDEA 650M)
  • Bij intensief gebruik wordt hij erg warm, eigenlijk mag het wel heet worden genoemd
  • Geheugen vast gesoldeerd op moederbord, overweeg dus een upgrade van 16 GB!
  • SSD heeft proprietary vormfactor van Apple. Standaard 2,5' shijven passen dus niet
  • Geluidskwaleit niet denderend

ojpascal
13 november 2013

Apple MacBook Pro 2012 15" Retina (Core i7 3630QM, 8GB, 256GB)

Na een half jaar werken met de macbook vond ik dan nu toch echt eens tijd om een review te schrijven. Ik gebruik mijn macbook in de trein(zit er elke dag ongeveer 7 uur in) en om te werken op school. Het eerste wat mij opvalt is het ongelooflijk mooie scherm en het gewicht, mijn vorige laptop dateert van 4 jaar geleden dus er wel erg veel veranderd. Toen ik de macbook ging gebruiken voor in de trein kwam ik al snel achter de goede batterij duur(dat met osx mavericks nog verbeterd is, zo kan je zien welke programma's veel stroom gebruiken) ook vindt ik het erg fijn dat de macbook erg dun is, wat het natuurlijk makkelijk maakt om mee te nemen. Ook kan je met het retina scherm in systeemvoorkeuren het scherm zo schalen dat het lijkt als het...

Pluspunten

• batterij
  • scherm
  • gewicht

Minpunten

• prijs

ojpascal
4 november 2013

Apple MacBook Pro 2012 15" Retina (Core i7 3720QM, 8GB, 512GB)

Ik heb mijn macbook pro retina nu sinds juni en dit was ook mijn eerste mac. In eerst instantie had ik voor de macbook gekozen vanwege de goede batterijduur, het lichte gewicht en het mooie uiterlijk. Ik was wel bang dat mac tegen zou vallen en dat er teveel verschil in zit met windows, uiteindelijk vind ik nu(ongeveer half jaar verder) vele malen fijner werken. De batterij duur is nog steeds goed en het eerste wat mij gelijk op viel is hoe helder en scherp het scherm is! Ik zal daarom zeker iedereen deze macbook aanraden vanwege batterij en scherm

Pluspunten

• batterij
  • scherm
  • gewicht
  • materiaal

Minpunten

• prijs

semicon
25 september 2013

Apple MacBook Pro 2012 15" Retina (Core i7 3720QM, 8GB, 512GB)

Ik heb deze MacBook gekregen van mijn werkgever om op te werken. Ik werkte hiervoor op een MacBook Air (model 2010, 256gb ssd, 4gb). Ik merkte dat voor de applicaties waar ik nu op werk wel degelijk veel verschil zit tussen laptops met hogere specs. Het is alles wat je verwacht, een duurdere, grotere, snellere en vooral op bijna alle vlakken betere laptop.

Pluspunten

• * Beeldscherm is echt super! (ik ben naast programmeur ook vaak bezig met fotografie, dit scherm is echt een mega plus punt).
  • * Erg mooi design
  • * Videokaart is stukken beter als Air

Minpunten

• * Toch best zware (gewicht) laptop

OpenMinded
25 juni 2013

Apple MacBook Pro 2012 15" Retina (Core i7 3615QM, 8GB, 256GB)

Deze MacBook Pro met retina scherm is wat mij betreft de allerbeste laptop die er op dit moment te koop is, als het gaat om combineren van rekenkracht, snelheid, batterijduur en mobiliteit. de intel HD / Nvidia combinatie zorgt voor het besparen van kostbare stroom als het kan en met 512 MB/1 GB video geheugen voor weergaloze prestaties indien nodig.
Hij is licht, dun, maar ook erg stevig.
Het toetsenbord is ontzettend fijn en heeft zoals alle recente modellen verlichting.
Retina lijkt een leuk marketing woord, maar als je er mee gewerkt hebt is een willekeurig ander scherm al snel een teleurstelling .
De magic mouse is een zeer prettige aanvulling. Je kunt met 1 of 2 vingers swypen binnen OS en browser.
De trackpad is ook erg...

Pluspunten

• Superscherp retina beeldscherm, zeer prettig om naar te kijken.
  • quad core i7, dus veel rekenkracht, maar daarbij erg portable.
  • Wordt nauwelijks warm en is muisstil.
  • Supersnel, stevig, draagbaar.
  • Ingebouwde SD kaart lezer is een vooruitgang.

Minpunten

• Het enige echte nadeel vind ik de prijs. Je krijgt absolute topkwaliteit en technologie die geen enkel bedrijf kan evenaren, maar de prijs is relatief aan de hoger kant. (Persoonlijk heb ik er dermate veel plezier van dat ik dat er voor over heb) Een MacBook Air is dan een betere optie.
  • De magsafe adapter anders is dan die van alle vorige modellen. Een beetje kansloos (al is er vast een goede reden voor?)

Doruzie
14 mei 2013

Apple MacBook Pro 2012 15" Retina (Core i7 3615QM, 8GB, 256GB)

Hallo, Los van onderstaande probleem vind ik de laptop erg goed, snel, mobiel en profeesioneel, maar over de service en het scherm heb ik geen woorden meer... Ik heb deze laptop nu ongeveer 2 maanden. hiervoor heb ik de laptop al een keer gehad. Toen ik hem voor de eerste keer had had ik na ongeveer een maand al dooie pixels in het scherm. Ik dacht tja, kan gebeuren. na de reparatie is het apparaat stuk gegaan (niet door Apple). Ik heb toen een nieuwe aaggeschaf. Bij deze had ik na 10 dagen al weer dooie pixels in het scherm en daar baalde ik van want ik kon het product al net niet meer inleveren. Naja opsturen dan maar weer.. Toen ik hem terug had was is weer op de tweede dag aan het werk en toen was het alweer raak en ik was er nu wel...

Pluspunten

• Alles, behalve service en scherm

Minpunten

• service en scherm

jeroen-nl1
22 maart 2013

Apple MacBook Pro 2012 15" Retina (Core i7 3615QM, 8GB, 256GB)

Ik heb mijn mac met retina nu meer dan een half jaar, En hij bevalt normaal gesproken prima. Ik gebruik het niet alleen als prive computer maar ook voor het modelleren van voorwerpen in inventor. Dit gaat super vloeiend en heb daar nog zelden problemen mee gehad. Wel heb ik veel problemen gehad met het scherm. Ik ben in het totaal 3keer naar een apple care center moeten gaan voor dode pixels in het scherm. Maar nu denk ik eindelijk een goed scherm te hebben deze gaat nu al bijna 3 maanden mee:). Wel is het jammer dat deze computer zo duur is en je de harde schijf niet kan uitbreiden. 250GB is dan ook een beetje weinig als je ook nog een windows partitie wil maken.

Pluspunten

• heel veel performance in een ''klein'' (vooral dun) en licht apparaat.
  • mooiste display dat ik ooit gezien heb
  • fijn en duidelijk os
  • goed touchpad
  • backlit toetsenbord

Minpunten

• fragiel beeldscherm
  • weinig apps die retina volledig ondersteunen
  • duur
  • weinig schijfruimte

PuceTundra
11 februari 2013

Apple MacBook Pro 2012 15" Retina (Core i7 3615QM, 8GB, 256GB)

Uiterlijk en Indruk Op het moment dat ik de Macbook Pro Retina voor het eerst zag, was ik gelijk over de kop van het mooie afgewerkte design! Dit heeft mij uiteindelijk ook overgehaald hem te kopen. De aluminum behuizing voelt stevig aan en is redelijk kras vrij, met redelijk bedoel ik ook dat alleen de onderkant wel flink snel krast. Nou zie ik dit niet als een nadeel, omdat de onderkant altijd op de tafel staat. Resolutie Wat meteen opviel toen ik de Macbook Pro Retina aanzette, was het mooie heldere en scherpe display. Standaard levert Apple deze met de resolutie 1440 x 900. Ik heb deze gelijk naar 1920 x 1200 gezet. Op deze resolutie kan ik alles kwijt wat ik tegelijkertijd nodig heb, maar dat ik het ook nog net kan...

Pluspunten

• Slanke aluminum behuizing
  • Apple keyboard
  • Awesome Resolutie
  • HDMI poort & USB 3.0
  • 2x Thunderbolt

Minpunten

• Snel Warm
  • 2x USB 3.0 poorten

Anoniem: 372672
23 augustus 2012

Apple MacBook Pro 2012 15" Retina (Core i7 3720QM, 8GB, 512GB)

Ja ik ben een Apple liefhebber maar dit is gewoon echt een top laptop! Het design is ontzettend goed en de beeldkwaliteit is oogverblindend! Je went er niet eens aan! Elke keer als ik hem weer opstart verbaas ik mij over het ontzettend scherpe beeld en perfecte kleurweergave.
Mobiliteit natuurlijk 5 sterren. Dat mag duidelijk zijn. Vind maar een laptop met deze prestaties en deze beeldkwaliteit in zo'n dun en licht design. Ook het eng dunne scherm met deze prestaties verbaasd mij.
Ergonomie is ook fantastisch. Ontzettend lekker om op te werken en geen ander merk maakt het werken met een touch-pad zo prettig.
Hij kan inderdaad warm aanvoelen boven de F1 toets maar het aluminium fungeert ook als heatsink! Ik heb hem nog niet boven de 65...

Pluspunten

• Beeldkwaliteit
  • Design
  • Gewicht
  • Snelheid
  • Interface van OS
  • Geluidskwaliteit
  • Touch-pad

Minpunten

• Prijs
  • Garantiebeleid van Apple
  • RAM zit vast op moederbord!
  • (SSD overigens niet maar heeft een andere vorm dus upgraden zal via Apple moeten of via de Chinese aftermarket)

rolo0903
9 februari 2016

Prima laptop heb hem al 3 jaartje draait nog als een zonnetje

Pluspunten

• Scherm lekker scherp
  • trackpad weg perfect

Minpunten

• schade gevoelig
  • open maken is onmogelijk ivm Pentalobe schroeven

Anoniem: 668692
24 juli 2015

Apple MacBook Pro 2012 15" Retina (Core i7 3720QM, 8GB, 512GB)

Heerlijk apparaat, gaat nu (anno 2015) nog prima mee...

makkelijk te onderhouden en ook reparaties zijn goed te doen (ever spilled a drink anyone? ;) ).

Grootste nadeel is dat de 650m onwijs terug klokt bij zwaar gebruik door de matige hitte afvoer.
En het blijft natuurlijk veel geld!

Pluspunten

• Vlot
  • Degelijk
  • makkelijk te onderhouden

Minpunten

• Terug klokkende GPU
  • kost veel geld

Anoniem: 665712
1 april 2015

Apple MacBook Pro 2012 15" Retina (Core i7 3740QM, 16GB, 512GB)

Prima Laptop/Macbook, ook voor het geld...
zeker prachtig scherm.

Echter na tijden gaat het scherm vlekken geven (stain-gate) en na een half jaar intensief gebruik en een reparatie bij een reseller blijft mijn touchpad hangen net buiten garantie.

Ethernet port is eigenlijk in de IT ook wel een must.

Pluspunten

• Licht
  • vlot
  • stevig
  • Goed scherm

Minpunten

• Scherm staining
  • Mousepad problemen
  • geen ethernet port

commjoenie2011

tunamix
27 mei 2013

kazimi
3 mei 2013

Apple MacBook Pro 2012 15" Retina (Core i7 3615QM, 16GB, 256GB)

Mastha-Hacker

24 september 2012

jpkhakv221999
24 augustus 2012

Apple MacBook Pro 2012 15" Retina (Core i7 3720QM, 8GB, 512GB)

3 van 5 sterren (Voldoende)
oohh
17 augustus 2012

Step
23 juli 2012

Apple MacBook Pro 2012 15" Retina (Core i7 3615QM, 8GB, 256GB)

Pluspunten

• Snel
  • Stil
  • Koel
  • Fans zijn enige bewegende onderdelen

Minpunten

• RAM niet uitbreidbaar
  • SSD uitbreidbaar maar erg prijzig

Anoniem: 307369
30 juni 2012

Teknix1982
24 juni 2012

Titan_Fox
24 juni 2012

Apple MacBook Pro 2012 15" Retina (Core i7 3720QM, 8GB, 512GB)

3 van 5 sterren (Voldoende)
Anoniem: 448497
23 juni 2012

Apple MacBook Pro 2012 15" Retina (Core i7 3615QM, 8GB, 256GB)

Heb jij ook een Apple 15" Retina?