Als aanvulling op een RAID-5 van 300GB disken heb ik in Juli 2010 er voor gekozen om 2 van deze RE disken in RAID-1 te plaatsen voor standaard bulk storage.
Keuze voor mij voor deze disken was de hoge prijs per GB ten opzichte van de 300GB SAS disken die ik een aantal maanden eerder heb aangeschaft.
Tevens waren deze disken volgens een aantal testen niet extreem langzaam en gaf de de "Enterprise Storage" aanduiding een warm onderbuik gevoel...
Bulk data : ISO, MKV, Android ROM, MP3 etc etc
In eerste instantie geplaatst in een Conceptronic behuizing welke via E-SATA werd aangesloten op de PowerEdge SC server die ik destijds gebruikte.
Tijdens de initiële opbouw faalde direct 1 van de drives met bad sectors, geen probleem aangezien er...
Eind 2009 een QNAP TS809 (NAS) gekocht samen met 3 FYPS'sen. In RAID5 geplaatst.
In de loop van 2010 uiteindelijk uitgebreid tot de maximale capaciteit van 8 schijven.
Oktober 2010 ging de eerste kapot (read errors). Deze omgeruild bij leverancier, RAID5 opnieuw gebouwd en alles weer ok.
September 2011 een andere disk kapot (dezelfde fout). Ondertussen een reserve schijf gekocht en deze geplaatst. Disk omgeruild via Western Digital (WD). Tijdens RAID5 bouwen leesfouten van een andere schijf dus paniek! Blijkt dat de RAID nog wel uit te lezen is dus alles gebackuped naar 7 nieuwe schijven (avonden werk). Ondertussen nog een reserve schijf gekocht dus alles in orde kunnen maken.
Drie dagen later weer een disk kapot (nota bene de ruildisk...
Prestaties
Dubbele processor waardoor de throughput vergelijkbaar is met 7200RPM drives.
Krachtige attenuator waardoor access tijd en IOs/sec indrukwekkend zijn voor een 5400RPM schijf en beter dan menig 7200RPM drive.
Featureset
Ondersteund Time Limited Error Recovery waardoor de schijf geschikt is voor RAID configuraties.
Voor zover ik weet geen tool beschikbaar voor accoustic management zoals bij bijv. Hitachi.
Stabiliteit & betrouwbaarheid
5 jaar garantie, enterprise model voor 24x7 gebruik, 1.2M MTBF, nog geen ervaring met de betrouwbaarheid
Compatibiliteit
Compatible met meeste RAID kaarten, staat o.a. op de ARECA compatibility list, wel firmware 04.05G04 nodig (voor alle RAID kaarten), geen drives...