Inleiding
Na 3 jaar werd het tijd voor een nieuwe kaart. De oude Nvidia 8800GTS 512Mb mag plaats maken voor een GTX 460 1Gb. Door de reviews van de GS Goes Like Hell editie was ik helemaal verkocht aan deze kaart. Tot ik de prijzen zag (250Eur) en slechte voorradigheid. Ik had ook gelezen dat de "Golden Sample" en de "GS GLH" editie van Gainward beiden dezelfde PCB hebben. Mijn besluit was snel genomen: Ik koop een Golden Sample (216eur verzending incl) en overclock deze naar de snelheden van een GLH.
Uitpakken
Enkel het belangrijkste zit in de doos: kaart, driver/tools-CD, een dubbele molex naar PCI-power connector en een coupon code voor "Super LoiLoscope" van 25% (een CUDA video editor)
Installatie
Het valt...
De GF104 chip zelve is zeer spectaculair. Bijna high-end prestaties, alle mogelijke features die je maar kan wensen, en dat alles voor een betaalbare prijs.
Gainward gebruikt echter een zelf ontwikkelde koeler en die is zwaar inferieur aan de referentiekoeler. Van zodra je een spel start gaat de ventilator 'huilen'. Stel je de RPM bij tot een aanvaardbaar niveau dan stijgt de temperatuur van de chip richting 100 graden. Dat komt de levensduur niet ten goede en overklokken mag je vergeten als je ook van een stil systeem houdt. De oorzaak is niet ver te zoeken: Er wordt praktisch niks van de warme lucht uit de kast geblazen, en de koelvinnen zijn erg laag waardoor de lucht er meer langs dan door geblazen wordt en de warmte zich moeilijk...