Ik heb deze lens in gebruik sinds ruim een jaar en kan inmiddels een goed oordeel vormen over de voor- en nadelen in de praktijk. De lens maakt deel uit van mijn digitale EOS set en wordt gebruikt op een 7D. Hiervoor heb ik enkele jaren met een 20D en een 7D geschoten en met o.a. een 24-70L (mkI), 70-200 f4/L en de 50/1.8. Daarnaast fotografeer ik nog geregeld analoog, o.a. 35mm EOS, 35mm Mamiya Z-serie en middenformaat Mamiya 645m. Ik ben (als hobby) een jaar of 10 quasi-serieus bezig met fotografie. Dit is dus het referentiekader van waaruit ik deze review schrijf.
Deze lens vervangt de hierboven genoemde L lenzen die ik niet langer in bezit heb. De 70-200 gebruikte ik te weinig om te vervangen en de 24-70 is op cropfactor wel lekker...
Op 2 januari 2010 heb ik mijn eerste DSLR gekocht, de Canon 500D met 18-55mm kitlens. De kitlens is een prima lens om mee te beginnen, maar al gouw raakte ik geïnteresseerd in wat er nog meer te krijgen was, en kwam ik er al snel achter dat het toch stukken beter kon. Voordat ik op vakantie zou gaan wilde ik nog graag upgraden naar een betere lens. Deze review is dus gebaseerd op de vergelijking met de kitlens. Tevens is dit mijn eerste review, dus er zullen vast nog op of aanmerkingen zijn. Waarom upgraden? De kitlens voelt een beetje goedkoop aan. De zoomring draait niet soepel vanaf
Ik heb de Canon 15-85mm aangeschaft als vervanging van de kit lens (18-55 IS) voor de 450D. Ik ben geen expert op fotografisch gebied, dus ik beperk me in deze review tot zaken die ik als relatieve leek goed kan beoordelen. Een uitgebreide review van de beeldkwaliteit e.d. laat ik over aan een meer ervaren gebruiker.
Bouw
De bouwkwaliteit van de 15-85 is een flink stuk beter dan de kit lens. De lens is van plastic, maar voelt niet plastiekerig aan. De lens mount is van metaal. Het geheel voelt erg stevig aan er er is nergens speling. Het objectief heeft wat last van zoom creep in het midden van het bereik; aan de uiteinden (15mm en 85mm) is er helemaal geen creep. De voorkant van de lens draait niet met zoomen of focussen.
Al met...
Deze allround lens is qua functionaliteit en qua kwaliteit wat mij betreft onovertroffen. Met deze lens maak ik, mede door het ideale bereik van 15-85mm, 95% van mijn foto's, meestal hoef ik geen andere lens mee te nemen. Hij maakt mooie foto's en is mega snel én stil met scherpstellen.