Inleiding:
Ik heb deze lens in september 2008 gekocht als vervanging van mijn 18-55mm kitlens icm. Nikon D40. Beperkt zoom bereik, irritante roterende front-element, het ontbreken van VR bij de kitlens en de aantrekkelijke prijs van de 18-105mm waren de voornaamste redenen voor de aanschaf van deze lens. Ik heb er al ruim 10.000 foto’s ermee gemaakt en mijn ervaringen met de lens wil ik hier meedelen.
Bouwkwaliteit/handling/autofocus en featureset:
Deze lens heeft zo zijn sterke en zwakke punten. Wat betreft de bouwkwaliteit, lens is redelijk zwaar en voelt solide aan, samen met de lichte Nikon D40 is het een aardige combo qua massa. De lens is gebouwd enkel uit plastic (de vatting ook), wat dus een onzeker gevoel geeft dat het niet...
Nikon AF-S DX 18-105mm zoomlens eindelijk een betaalbare Nikkor zoomlens met een goed bereik voor de iets meer dan familiekiekjes fotograaf. Hij zou speciaal ontworpen zijn voor de D90, maar op mijn D40 doet ie het prima.
De lens is te gebruiken voor het maken van verschillende soorten foto's en eigenlijk hoef je de lens niet meer te wisselen. Groothoek en landschappen hij pak ze met gemak op. En ook wel lekker is de stevige grip je hebt echt een lens in handen zonder dat de lens erg zwaar is. Oja het loont de moeite om te zoeken naar een voordelige aanbieding. Ik heb er een 1/2 uurtje voor moeten rijden maar was inlc benzine 40 euro voordeliger uit!
Een lens die veelzijdig kan ingezet worden. Goede prijs-kwaliteit-verhouding.
Gebruik de lens op Nikon D7000 sinds Oktober 2010. Verschillende familie en vrienden hebben hem ook en ze presteren hetzelfde. Voor de prijs is het een prima lens maar geen hoogvlieger. De focusring zit erg los en voelt goedkoop aan. De plastic mount is slecht en heb ik moeten vervangen.
Geweldige lens voor allround huis-tuin-en-keukenwerk. Zeker tweedehands voor een schijntje te vinden en biedt net wat meer dan de 18-55 (meer bereik, makkelijker handmatig zoomen).
Prima lens om standaard op je camera te hebben. VR doet zijn werk erg goed.