€ 629,99 bij NBB.com

Review door de redactie

Round-up - 13x Radeon RX 9070 XT Mega-round-up - De slimste koop is niet de duurste

Maar liefst dertien AMD Radeon RX 9070 XT-videokaarten vergelijken we in deze mega-round-up op koeling, geluidsproductie en prijs-prestatieverhouding.

131 17 mei

Achtergrond - Wat ging er mis bij de AMD RX 9070 (XT)-release?

Wat ging er mis bij de release van de AMD Radeon RX 9070 en RX 9070 XT? De voorraden leken zeer ruim, maar toch schoten de prijzen de lucht in. Tweakers zocht het uit.

438 13 mrt '25

1 van 5 sterren
Toon reviews van:
8 december 2025 Rapporteer

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Na jaren gebruik te maken van Nvidia kaarten ben ik weer overgestapt naar de Radeon-team.
De grote overweging voor mij was de open source native support voor Linux/Steam OS en ik wil zo min mogelijk gebruik van windows 11 maken.

Pluspunten

• RDNA 4 / FSR4
  • 16 GB
  • Open source / native MESA ondersteuning

Minpunten

• Standaard hoog verbruik
  • Geen RGB

5 december 2025 Rapporteer

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

De ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition is een snelle videokaart voor 1440p- en 4K-games. De koeling werkt goed, waardoor de kaart koel blijft tijdens het gamen. Hij maakt weinig geluid, zelfs als hij hard moet werken. Met 16 GB geheugen kan hij moderne games zonder problemen aan. De kaart voelt stevig gebouwd, maar ziet er simpel uit zonder extra verlichting. Dit model is vooral bedoeld voor mensen die vooral goede prestaties willen. Ook is de kaart groot, dus hij past niet in elke pc. Als je gewoon een krachtige kaart wilt zonder poespas, is dit een goede keuze.

Pluspunten

• Sterke 1440p- en 4K-prestaties
  • Degelijke koeling zonder veel lawaai
  • Goede prijs-/prestatieverhouding

Minpunten

• 3x pcie power connector

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Ik wilde al een lange tijd een 9070XT kopen. Deze kaart van ASUS voldoet in alle vormen aan wat ik nodig heb voor mijn PC. Ziet er netjes uit en past goed in mijn built. Volgens mij ook een van de beste deals te krijgen op het moment.

Pluspunten

• Ziet er goed uit
  • Mooie doos
  • Goede specs

Minpunten

• Iets aan de prijs

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Supersnelle videokaart met goede koeling. Vergelijkbaar met de 5070 TI van Nvidia, maar wel een stuk goedkoper. Echt waar voor je geld.

Pluspunten

• Goede prijs/kwaliteit
  • Performance
  • Geluid
  • Design

Minpunten

• Geen RGB voor de liefhebber
  • 3x 8-pin

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

De Asus Prime RX 9070 XT biedt krachtige prestaties, lage temperaturen en een uitstekend ontwerp, perfect voor veeleisende moderne games.

Pluspunten

• Hij is zeer krachtig.
  • Hij heeft goede temperaturen.
  • Hij heeft een perfecte afwerking.

Minpunten

• nee
  • nee
  • nee

6 december 2025 Rapporteer

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

De Asus Prime RX 9070 XT levert sterke gameprestaties met vloeiende framerates. Kaart is uitermate geschikt voor 1440p, maar zeker ook geschikt voor 4K. De kaart blijft opvallend koel en stil, zelfs bij langere speelsessies. Raytracing blijft natuurlijk wat achter ten opzichte van nvidia maar is wel een verbetering vergeleken met oudere AMD kaarten.

Disclaimer: Review geplaatst in het kader van de Rate your gear actie van ASUS.

Pluspunten

• Stil
  • Goede prestaties

Minpunten

• 3x8 pin

2 december 2025 Rapporteer

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Laatst deze grafische kaart kunnen kopen voor €589,99, wat een aardige prijs is voor een RX 9070 XT. De kaart blijft koel tijdens zware belasting, heeft een degelijke bouwkwaliteit en heeft gelukkig geen coilwhine (de mijne tenminste :] ). Helaas is het stroomverbruik van deze kaart wel wat hoog en heeft dit model 3x8-pin aansluitingen nodig (andere modellen gebruiken bijv. 2x8 pin). Ook is het wat luid op de standaard fancurve, maar dit is makkelijk zelf aan te passen.

Al met al, een prima kaart die nu verkrijgbaar is voor een redelijke prijs.

Pluspunten

• Goede prijs-prestatieverhouding
  • Koel
  • Geen coilwhine
  • Redelijke afmetingen (kleiner dan mijn oude RTX 3070)
  • Degelijke bouwkwaliteit

Minpunten

• Wat luid op standaard fancurve
  • Hoog stroomverbruik
  • 3x8-pin aansluiting
  • Geen meegeleverde GPU-beugel

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Ik heb sinds kort de Rx 9070XT van Asus. Eigenlijk weinig minpunten, het was even wennen aan AMD aangezien ik de laatste 5 jaar Nvidia heb gehad. Prijs to performance is AMD top

Pluspunten

• Price to performance is ideaal

Minpunten

• -

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Een zeer fijne videokaart welke stil zijn werk doet. Games draaien soepel op een resolutie van 1440p en met 16GB aan RAM geheugen is deze ook nog toekomstbestendig. Voor mij is een groot pluspunt dat deze kaart geen RGB verlichting heeft. Kortom, deze kaart doet wat hij moet doen zonder fratsen eraan.

Pluspunten

• Geen RGB
  • Dubbele BIOS-switch
  • Stil

Minpunten

• 3x 8-PIN stroomaansluiting
  • Geen Support bracket

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Helaas wacht ik nog op onderdelen, maar dit is echt een PowerHouse! Aan de prijs, maar voor zo’n sterke kaart valt het nog mee. Veelal gebruik gemaakt van Asus producten en ik moet zeggen dat ze me tot de dag van vandaag nog nooit hebben teleurgesteld! Deze zal gecombineerd worden met een 9800X3D en Asus ProArt X870E Creator moederbord. Kan niet wachten deze combi te gaan gebruiken!

Pluspunten

• Krachtig
  • Betrouwbaar

Minpunten

• Geen

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Heb hem nog niet heel lang, maar tot nu toe bevalt die heel goed

Pluspunten

• Hoge kwaliteit
  • Mooi design

Minpunten

• Niks

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

De 9070XT knalt echt overal doorheen alsof het niks is. Games starten snel op en alles voelt gewoon super smooth, zelfs als je alles op max zet. Het is zo’n kaart waarvan je meteen denkt: ja, dit was een goeie aankoop. Echt tevreden mee!

Pluspunten

• Super strakke performance, zelfs op hoge settings

Minpunten

• Je hebt wel een degelijke voeding nodig

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Mooie videokaart, past mooi in mijn build. In combinatie met een 7800x3d kan hij elke game aan in 1440p. Goede prijs/kwaliteit verhouding.

Pluspunten

• Super snel
  • Stil

Minpunten

• Geen RGB

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

De ASUS Prime 9070 XT is een indrukwekkende videokaart die uitstekende prestaties levert voor 1440p-gaming en zelfs sterk overeind blijft bij 4K-titels. Games draaien soepel op hoge instellingen en de kaart blijft verrassend koel dankzij de efficiënte koeling van ASUS. Het geluidsniveau blijft laag, zelfs tijdens intensive gaming, wat de algehele ervaring erg prettig maakt. Ray tracing wordt goed verwerkt en ik heb geen problemen gehad met drivers of stabiliteit. De kaart voelt stevig aan, met een degelijke backplate en nette afwerking. Installatie verliep zonder moeite. Voor wie een krachtige, toekomstbestendige GPU zoekt, is dit een zeer betrouwbare keuze.

Pluspunten

• prijs kwaliteit
  • fsr 4.0

Minpunten

• 1x HDMI

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Prima videokaart. De stevige backplate zorgt ervoor dat hij ondanks de lengte niet teveel doorzakt. De kaart heeft een geweldige performance in Battlefield 6.

Pluspunten

• Mooie kaart zonder rgb geneuzel
  • Stil
  • Werkt zoals verwacht

Minpunten

• Niet goedkoop

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Deze kaart is echt te gek voor 1440p gamen. Met de 16gb aan RAM is het ook nog is toekomstbestendig. Ik ben er super blij mee en kan al mijn games (Zoals The Witcher 3 en Arc Raiders) Op ultra settings 120fps+ spelen. De kaart beschikt ook over 3 fans wat de kaart goed cool houdt. Daarnaast heb ik gemerkt dat deze fans super stil zijn. Het enige nadeel is dat deze kaart geen lichtjes heeft, maar dit is natuurlijk maar een voorkeur.Dit is echt absoluut de beste kaart voor 1440p gamen in 2025!

Pluspunten

• Kaart blijft koel met 3 fans
  • De fans zijn super stil
  • Super prestaties 1440p

Minpunten

• Geen lichtjes (RGB)

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Dit is een prima product. Voor de 9070XT betaal je voor de asus prime niet de hoofdprijs. De prestaties zijn goed en stabiel
Tijdens benchmarking loopt de hotspot snel op richting de 80°, dit kan de kaart wel hebben maar door de fan curve wat aan te passen hou je de hotspot rond de 70°C.

Pluspunten

• Hoge kwaliteit
  • Licht in gewicht, niet zwaar voor de PCIe slot
  • Sterke kaart

Minpunten

• Groot
  • Geen RGB (maar dat wist ik natuurlijk toen ik m kocht)
  • De hotspot op de kaart kan vrij snel oplopen

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Mooi design, goede bouwkwaliteit en voelt stevig aan. In idle is de kaart stil, Hij levert goede 1440p-prestaties voor de prijs en de games die ik tot nu toe heb geprobeerd kon ik allemaal in 1440p met ultra-instellingen spelen op rond de 120 fps. Bij hoge util blijft de kaart rond de 55 graden. Ik heb wel meerdere keren geluiden gehoord waarvan ik denk dat het coil whine is. Conclusie: Ik kan voor nu de kaart aanraden door de bouwkwaliteit en goede 1440p prestaties voor de prijs.

Pluspunten

• Blijft cool
  • Mooi simpel design
  • Prijs
  • Bouwkwaliteit
  • 16 GB

Minpunten

• coil whine

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Gekocht ter vervanging van een 8gb VRAM videokaart, deze heeft met zijn 16gb VRAM een enorm goed verschil gemaakt. Ik kan nu veel titels in 4K 60fps spelen voor een enorm competitieve prijs. Temperatuur blijft goed onder controle en dit maakt deze ASUS iets wat ik zeker aan kan raden. Plus het sturingsprogramma wat vrij gebruiksvriendelijk de wereld opent voor overklokken of gewoon ten alle tijden makkelijk toegang krijgen tot de prestaties.

Pluspunten

• Stil
  • Raytracing
  • goede prijs/kwaliteit verhouding

Minpunten

• paste net aan in mijn mini ATX build

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Goede kaart, echt een verbetering ten opzichte van de RTX 3080. De kaart is ook relatief stil wat altijd wel fijn is.

Pluspunten

• Stil
  • Snel
  • Prijs/performance

Minpunten

• geen

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Prime product veen de prijs die je betaald.
Na jarenlang een ASUS ROG RTX 2070 Super gehad te hebben was het toch eens tijd voor een upgrade.
De black friday aanbieding was een aangename verassing.
Na een nieuwe PSU en de grafische kaart geïnstalleerd te hebben.
Blij verrast door de kwaliteitsverbetering

Pluspunten

• Zeer krachtig
  • overzichtelijke software
  • makkelijke instalatie

Minpunten

• Geen RGB
  • fan cruve heeft wat tweaks nodig

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Deze GPU levert overtuigende prestaties en een sterke prijs-/prestatieverhouding. Games draaien soepel op hoge instellingen en hij blijft koel en stil onder belasting. Omdat hij geen RGB-verlichting vind ik het persoonlijk een mooiere kaart, maar als je houdt van RGB dan is dit waarschijnlijk niet de kaart voor jou. Alles bij elkaar denk ik dat dit een uitstekende keuze is als je zoekt naar een GPU die niet al te duur is en toch veel performance heeft.

Pluspunten

• Prijs
  • Stil
  • Geen RGB

Minpunten

• Geen RGB

top

Pluspunten

• niet luid

Minpunten

• Kan wat warm worden

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Gekocht als upgrade van m'n AMD RX6600 zodat ik eindelijk Cyberpunk kan spelen met de juiste instellingen (Ultra en Raytracing). De installatie van de kaart ging zonder problemen (na het vinden van een extra 8 PIN kabel) en met ASUS weet je dat je een goed product koopt. Met 16GB aan RAM ook op de toekomst voorbereid.

Pluspunten

• Prijs vs performance
  • Dual BIOS en 16GB aan RAM
  • Geen RGB

Minpunten

• Vrij groot en zwaar
  • Stroomverbruik (3x8 PIN)

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

mooie en krachtige videokaart,haal er hoge fps mee in zowel escape from tarkov als battlefield ,zeker een aanrader!

Pluspunten

• hoge kwaliteit
  • mooi design
  • goed prestaties

Minpunten

• lastig te verwijderen beschermings film

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Goede no nonsens kaart om 1440p te gamen tegen een relatief scherpe prijs waarbij 16 gb vram voor mij belangrijk was (kom van 8 gb waar deze duidelijk tegen zijn limieten aanliep)

Pluspunten

• Prijs - kwaliteit bijna niet beter te vinden op dit moment
  • Geen RGB, nette look
  • Pak stiller dan mijn vorige grafische kaart

Minpunten

• Is nog niet 'on par' met zijn Nvidia tegenhanger wat betreft ray tracing

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Ik wou een Radeon RX 9070 XT kopen vanwege de goede linux ondersteuning. Vanwege de gunstige prijs is het de ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition geworden. Alles werkte probleemloos zonder gedoe. De prestaties in games zijn ook prima. Als ik een minpuntje aan moet geven dan is het niet de stilste kaart die ik ooit heb gehad maar zeker ook niet de luidste.
Wel lijkt hij tot nu toe goed koel te blijven.

Pluspunten

• Prijs kwaliteit
  • Voel stevig aan
  • Performance

Minpunten

• zou iets stiller kunnen

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Ik ben zeer tevreden over zowel de esthetische vormgeving als de compacte afmetingen van deze kaart.

De grootte maakt het perfect voor mijn SFF PC, wat een belangrijk voordeel is voor me. Perfecte combo samen met mijn 9800X3D.

Pluspunten

• Grootte
  • Look
  • Overclocked

Minpunten

• Enkel 1 HDMI

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Tegenover andere 9070XT modellen goede prijs/performance. Cooling doet het goed al dient dit wel nog wat getweaked to worden. Vergelijkbare en soms beter prestaties dan een gelijkaardige Nvidia kaart.
Voor de prijs zeker een aanrader!

Pluspunten

• Cooling
  • Looks
  • Performance

Minpunten

• /

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Doet alles wat je ervan verwacht

Pluspunten

• Hoge kwaliteit
  • runt AAA games goed

Minpunten

• Geen

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Scherp geprijst highend kaart, in het algemeen tevreden.

Pluspunten

• super prestaties
  • kaart blijft relatief cool
  • relatief klein

Minpunten

• nog niet negatief gemerkt

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Deze kaart is een mooie upgrade vanuit een RTX 3070ti. Vergeleken met de Nvidia kaart was het een stuk minder gezeik in Linux, het werkte meteen zonder eerst drivers te moeten installeren. Wel vond ik de Nvidia founders edition die ik hiervoor had een stuk mooier dan deze nieuwe.

Pluspunten

• Goede ervaring op Linux
  • Redelijk geprijsd

Minpunten

• Uiterlijk

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

jaren lang erg genoten van mijn rtx2070 super maar nu toch voor amd gegaan. en wat een machtig mooie kaart is het super goede prestaties en echt niet te vergelijken met mijn vorige kaart. een waardige upgrade waar ik nog veel jaartjes game plezier mee ga hebben

Pluspunten

• Stil
  • geen rgb
  • Super sterke prestaties voor de prijs

Minpunten

• Veel connectors

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Sterk prestatie, vooral met FSR 4.0. Goed koeler en niet te groot zoals de XFX Mercury. Aanrader voor gaming op 1440p en 4k.

Pluspunten

• Sterk prestatie op 1440p en 4k.
  • Ziet mooi uit en past bij de look van meeste systemen
  • Goede koeler en niet te groot
  • Relatief stil, zelfs oner druk.

Minpunten

• Minder undervolting ruimte dan bij top modellen (-50)

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Prima no-nonsense 9070 XT kaart, dus verwacht geen RGB-verlichting etc. De standaard fan curve is vrij agressief ingesteld (jet engine) maar met een paar aanpassing in Adrenaline, undervolting en aangepaste fan curve, koel en stilletjes. Voor de prijs die ik betaalde (588EUR) een goede upgrade (4K) komend van een 6800XT.

Pluspunten

• simple maar goed design ( no nonsense)
  • goede prestaties
  • koel en stilletjes (naar een beetje tweaken)

Minpunten

• standaard fan curve luid
  • sommige materialen hadden iets hoogwaardiger kunnen zijn (fan shroud)

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Zeer goedkoop en hoog kwaliteit.

Pluspunten

• Goedkoop
  • RT gelijk aan concurentie
  • Werkt met Linux
  • Geen 12V kabel
  • Meer Open Source dan concurentie

Minpunten

• PT slechter dan concurentie
  • Image quallity slechter dan concurentie

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Een top videokaart voor hoge fps gaming met 4k. Redelijk stil. Heeft wel een anti-sag bracket nodig maar die zat al bij mijn pc case.

Pluspunten

• Goede prijs/presentaties
  • 3 jaar garantie

Minpunten

• Geen RGB (als je daarvan houdt)

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

De ASUS Radeon RX 9070 XT OC voelt als een kaart die meteen vertrouwen uitstraalt, snel, koel en duidelijk gebouwd voor gamers die gewoon alles op max willen spelen in 1440p.

Het enige waar ik tegenaan liep, is dat er geen support-bracket wordt meegeleverd. Voor zo’n grote kaart had ik dat wel verwacht. Je moet dus zelf even zorgen voor een goede ondersteuning om doorhangen te voorkomen. Los daarvan is het een indrukwekkende GPU die qua gevoel, prestaties en afwerking precies doet wat je ervan hoopt.

Pluspunten

• prijs kwaliteit
  • strak design
  • stil

Minpunten

• geen support bracket

28 november 2025 Rapporteer

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Dit is een insane GPU voor high end gaming! zeker een aanrader

Pluspunten

• Clean design
  • Super snelle GPU

Minpunten

• Kan saaie design hebben voor sommige

28 november 2025 Rapporteer

ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6

Mooie upgrade van mijn RTX 2080 super. Heel tevreden over de prestaties, de kaart blijft koel en stil. Na jaren weer een AMD kaart in plaats van Nvidia, maar FSR 4 doet inmiddels weinig meer onder voor DLSS. Het was even prutsen om 3x8 pinnen aan te sluiten vanuit de voeding.

Pluspunten

• Prijs
  • Dual Bios
  • Stil

Minpunten

• 3x8 pins aansluiting
  • Energieverbruik

Heb jij ook een ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6?