€ 1.249,- bij Amazon.nl

Review door de redactie

Door Reinoud Dik - Redacteur 1 april 2025

RTX 5080's van Nvidia, ASUS, INNO3D, MSI en Gigabyte - update

De ASUS TUF Gaming OC is in zijn Quiet-modus een van de stilste RTX 5080's uit de test. Wel is het een behoorlijk forse kaart, dus het is verstandig te controleren of hij wel in je behuizing past. Lees verder »

Lees de uitgebreide review en reacties

Reviews door gebruikers

2 van 5 sterren
1 van 5 sterren
12 augustus 2025 Rapporteer

Geweldig GPU

Pluspunten

• Bouwkwaliteit
  • Geweldige prestatie
  • Nvidia
  • 16GB VRAM
  • Koeling

Minpunten

• Nog steeds prijzig

Product gekocht 0

Heb deze gpu gekocht omdat ik wilde upgraden van een 3080 ti. Ben zeer tevreden over de performance. Ook de temperaturen tijdens het gamen vallen reuze mee. Product is aangeschaft bij Megekko.

Pluspunten

• Hoge kwaliteit
  • Zeer goede koeling
  • Robuust gebouwd

Minpunten

• Aan de grote kant, past niet in elk behuizing
  • Prijs ligt op dit moment nog aan de hoge kant

Product gekocht 0

Bij Azerty heb ik de RTX 5080 van ASUS gekocht en ik ben erg tevreden over de prestaties van deze mooie videokaart.

Mijn games draaien probleemloos op hoge instellingen en de kaart blijft koel en stil. Fijne keuze aan aansluitingen (3x Displayport en 2x HDMI). Ik ben zeer tevreden met deze keuze.

Pluspunten

• Goede kwaliteit
  • Mooi uiterlijk
  • Stil
  • Snel

Minpunten

• Groot

Product gekocht 0

Ik heb de ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 16GB GDDR7 OC Edition gekocht en ben erg tevreden. De installatie verliep soepel en de prestaties zijn uitstekend.
Games draaien probleemloos op hoge instellingen en de kaart blijft koel en stil.
Het stevige ontwerp geeft vertrouwen in de duurzaamheid.
De OC-functie biedt net dat beetje extra. Ik kan deze kaart aanraden aan gamers die op zoek zijn naar kracht en betrouwbaarheid.

Pluspunten

• stevig
  • Performance
  • Stil

Minpunten

• Prijs

Product gekocht 0

Vervanging van mn 3060 kaart runt prima en stil.

Pluspunten

• Runt koel
  • Stil
  • Alle ROP's aanwezig

Minpunten

• prijzig

22 april 2025 Rapporteer
Product gekocht 0

Gekocht bij Megekko, 1 dag later in huis. Dikke upgrade ten opzichte van mijn vorige kaart. Staat ook goed in mijn build qua kleur etc.

Pluspunten

• Stil
  • Goed gekoeld
  • Mooie hardware

Minpunten

• Prijs

16 april 2025 Rapporteer
Product gekocht 0

Heel mooi videokaart, runt vrijwel alles wat je wil ook in 4k. Ik heb tot nu toe een top ervaring gehad met de 5080 en ik ben blij met mijn aankoop! Bedankt Megekko voor de snelle verzending!

Pluspunten

• Hoge kwaliteit
  • Ziet er goed uit
  • Stil

Minpunten

• Prijs in EU

13 april 2025 Rapporteer

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 16GB GDDR7 OC Edition

Robuust gebouwde kaart, voelt kwalitatief erg goed aan.
Uiterlijk is precies wat ik zocht, industrieel en enigszins minimalistisch, enkel op de voorkant wat verlichting.

Geluidsproductie is zeer goed, ook tijdens gamen. Komt niet boven mijn processorkoeler uit (Kraken x63). Koeling werkt zeer goed.

Persoonlijk blij met de grootte van de kaart, vult de pc kast mooi op.
Mocht je niet in het bezit zijn van een grote kast dan is dit wel iets om rekening mee te houden.

De meegeleverde verstelbare steunpoot t.b.v. voorkomen van doorzakken van de kaart is simpel maar efficiënt, en past mooi bij het geheel.

Qua prestaties precies wat je ervan mag verwachten, één van de snelste kaarten op dit moment.

5 sterren voor de kaart zelf, er van uitgaande dat de prijs nog gaat zakken.

Pluspunten

• Bouwkwaliteit
  • Prestaties
  • Geluidsproductie
  • meegeleverde steun
  • Uiterlijk

Minpunten

• Prijs (op moment van schrijven)

23 mei 2025 Rapporteer

Aangeschaft ter vervanging van een GTX3070ti
Deze is iets langer en verbruikt meer stroom
plus punt is de snelheid en beperkte hoeveelheid RGB
Prijs is nog aan de hogte kant.

Pluspunten

• Geen overdreven RGB
  • Snelheid

Minpunten

• Prijs

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 16GB GDDR7 OC Edition

Ik heb deze kaart gekocht voor mijn eerste volledig nieuwe PC-build in 14 jaar tijd.
Daarbij valt het meteen op hoe gigantisch groot deze kaart is ten opzichte van de kaarten van 14 jaar geleden. Gelukkig past deze met redelijk gemak in de NZXT H6 Flow behuizing die Tweakers aanbeveelt in de huidige 4K Game-PC setup.
De prestaties zijn zoals te verwachten valt uitstekend en ook de subtiele RGB verlichting op de kaart (enkel het logo aan de zijkant) ziet er mijns inziens prima uit.

Pluspunten

• Goede prestaties
  • Stil
  • Subtiele RGB verlichting

Minpunten

• Groot
  • Prijzig

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 16GB GDDR7 OC Edition

Aangeschaft voor volledig nieuwe pc. Kaart voelt erg robuust aan.
Als we dan kijken naar de performance moet ik zeggen dat hij moderne games erg soepel kan draaien op hoge FPS. Goede performance in 4K, maar daar betaal je ook voor.

Ten slotte is de kaart erg stil maar ook iets aan de grote kant, dus check of deze in je behuizing past.

Pluspunten

• Hoge kwaliteit
  • Voelt robuust aan
  • Stil

Minpunten

• Groot

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 16GB GDDR7 OC Edition

Prachtige videokaart met dito prestaties.

Pluspunten

• Kwaliteits product
  • subtiele verlichting
  • Splitter voor voeding

Minpunten

• erg groot

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 16GB GDDR7 OC Edition

De ASUS TUF RTX 5080 OC levert topklasse prestaties met uitstekende koeling en stille werking. Dankzij DLSS 4 en Multi Frame Generation is 4K-gaming vloeiend. De kaart is duur en groot, maar perfect voor fanatieke gamers.

Pluspunten

• Hoge kwaliteit
  • Goed bouw kwaliteit

Minpunten

• RGB

8 mei 2025 Rapporteer

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 16GB GDDR7 OC Edition

Na bijna 10 jaar een 1080 te hebben gebruikt was het hoog tijd voor een upgrade. De 5080 van Asus ziet er goed uit, de kwaliteit van de koeler voelt stevig en is stil.
Verschil in performance is natuurlijk heel groot maar het was het wachten meer dan waard.

Pluspunten

• Stil
  • Performance

Minpunten

• Prijs

prima videokaart

Pluspunten

• stevig

Minpunten

• zwaar

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 16GB GDDR7 OC Edition

De ASUS TUF RTX 5080 OC is een krachtige grafische kaart die de nieuwste games soepel kan draaien. Verder erg stil dus geen last van loeiende fans tijdens het gamen. Een goede upgrade van mijn RTX 2080 Super! Met DLSS Multi Frame Generation hopelijk toekomstbestendig, maar dat is afwachten. Enige minpunt is de prijs.

Pluspunten

• Performance
  • Erg stil

Minpunten

• Prijzig

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 16GB GDDR7 OC Edition

Gekocht via Megekko voor 1449 in April 2025.

Ik ben zeer tevreden met de upgrade. Heb de GPU voornamelijk gekocht om mijn sim race setup met triple 1440p monitors probleemloos te gebruiken in iRacing en andere titels.

De GPU blijft erg koel ondanks de hoge performance en doet dat stil, persoonlijk geef ik niet veel om RGB en vind het prima dat deze kaart niet erg opvallend is, als je veel RGB wil zoek dan beter naar een ander model.

Behalve de prijs heb ik weinig aan te merken op het product, helaas zijn GPU's al jaren overprijsd en wilde gewoon niet langer wachten met deze upgrade.

Pluspunten

• Koeling
  • Performance
  • Geluid
  • Niet veel RGB

Minpunten

• Niet veel RGB
  • Prijs

29 april 2025 Rapporteer

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 16GB GDDR7 OC Edition

De ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 is een krachtige grafische kaart die uitblinkt in prestaties en betrouwbaarheid. Een van de grootste pluspunten is de uitstekende 4K-gameprestaties; populaire titels zoals Cyberpunk 2077 draaien soepel op maximale instellingen. Daarnaast biedt de kaart een zeer efficiënte koeling dankzij drie Axial-tech ventilatoren en een grote vapor chamber, wat zorgt voor lage temperaturen en stille werking. Ook is het duurzame ontwerp met militaire kwaliteit componenten een groot voordeel voor langdurig gebruik. Een nadeel is echter het grote formaat van de kaart, wat installatie lastig kan maken in compacte pc-behuizingen. Toch blijft het een topkeuze voor high-end gaming.

Pluspunten

• hoge kwaliteit
  • vlot
  • sterk

Minpunten

• prijzig

24 april 2025 Rapporteer

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 16GB GDDR7 OC Edition

De ASUS TUF RTX 5080 OC is krachtig en stil. De installatie ging makkelijk en de meegeleverde GPU-holder is erg handig. In games merkte ik direct het enorme verschil vergeleken met mijn oude RTX 3070. De koeling werkt uitstekend en maakt nauwelijks geluid. Het enige nadeel is de prijs.

Pluspunten

• Krachtig
  • Stil
  • Eenvoudige installatie

Minpunten

• Duur
  • Groot

17 april 2025 Rapporteer

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 16GB GDDR7 OC Edition

De ASUS RTX 5080 TUF bevalt uitstekend. De kaart is fluisterstil, zelfs tijdens intensief gamen, en blijft verrassend koel. Dankzij de stevige bouwkwaliteit en het strakke design oogt hij ook nog eens premium. De prestaties zijn top en de installatie verloopt vlekkeloos. Echt een aanrader voor elke gamer die op zoek is naar kracht en rust in zijn setup.

Pluspunten

• Stil
  • Koel
  • mooie looks

Minpunten

• prijs

16 april 2025 Rapporteer

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 16GB GDDR7 OC Edition

De kaart werkt fantastisch en is lekker stil.
Inbouwen was een uitdaging ivm de lengte, maar past uiteindelijk wel
Nu lekker gamen op 4k met max settings.
Echt de hogere prijs waard.

Pluspunten

• Stil
  • Uitstekende Prestatie
  • Geen Lichtorgel

Minpunten

• Prijs

9 april 2025 Rapporteer

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 16GB GDDR7 OC Edition

Een kaart die zeer stevig aanvoelt, netjes verpakt en met de essentials in de doos.
Blij dat Asus is overgeschakeld op een TIM ipv goedkope thermal paste die na veel cycli onderhevig is aan pumpout. Performance en cooling top, zeker ruimte voor OC met deze kaart.

Minpuntjes toch nog steeds voor die prijs - ik weet dat we in een turbulente wereld leven, maar de meerprijs tegenover MSRP moeilijk te justifiëren, zelfs met de goeie koeler en bouwkwaliteit.

Je hebt een grote kast nodig, en verwacht niet om met de bijgeleverde GPU support stand (een soort magnetisch schroevendraaier-dingetje) ver te komen als je kast erg hoog is.

Pluspunten

• Bouwkwaliteit
  • TIM ipv goedkope paste
  • Weinig RGB bling
  • Performance
  • Cooling

Minpunten

• Prijs
  • Groot
  • Bijgeleverde GPU support stand is erg klein

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 16GB GDDR7 OC Edition

De ASUS TUF 5080 OC is enorm stil zelfs als je de performance mode aanzet hoor je hem bijna niet en is hij (zeker in vergelijking tot andere 5080's) een van als niet de stilste terwijl hij ook zeker boven aanstaat qua perfomance. Met een ruimen case (wat haast een verplichting is met de groote van de kaart) zijn de temps van deze kaart enorm laag.

Het enige nadeel van deze kaart is dat hij wat aan de prijzig kant is in vergelijking tot ander 5080's, maar deze prijs is het waard!

Pluspunten

• Enorm stil
  • Perfect underload temps

Minpunten

• Vrij groot
  • Duur

2 april 2025 Rapporteer

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 16GB GDDR7 OC Edition

Kaart presteert goed. Temperaturen zijn veel lager vergeleken met mijn 3080 FE. De kaart voelt solide aan en heeft een mooie industriele look. De meegeleverde magnetische steun is welkom maar kan ik helaas niet gebruiken ivm fans op de bodem van mijn case. De kaart is echt nauwelijks hoorbaar ook onder full load. Kaart werkt goed met de 12VHPWR 600watt kabel die ik ook gebruikte voor mijn 3080

Pluspunten

• Stil
  • Solide bouwkwaliteit
  • Goede prestaties
  • Looks

Minpunten

• Prijs

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 16GB GDDR7 OC Edition

Ik heb de kaart pas net binnen. De kaart presteert zoals verwacht en heeft alle beloofde rops aanwezig. De kaart is bij mij aangesloten met de speciale 12VHPWR 600 watt PCI-E kabel en niet met de splitter, dit werkt tot dusver goed en was niet ingewikkeld. Het is een grote en zware kaart, om die reden de meegeleverde magnetische steun voor de zekerheid maar gebruikt, fijn dat deze erbij zit. Ik speel op een resolutie van 1440p, in assassins creed shadows met max settings zonder DLSS haal ik rond de 60 FPS. Tot dusver zeer tevreden over de kaart. Het is voor mij een upgrade van een 1080 kaart dus dat merk je wel :-). Ik geef de kaart geen 5 sterren vanwege de prijs, anders was het zeker een 5 ster geweest.

Pluspunten

• Goede prestaties
  • stil
  • bouwkwaliteit
  • magnetische kaart ondersteuner

Minpunten

• prijs

27 maart 2025 Rapporteer

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 16GB GDDR7 OC Edition

Zeer tevreden met deze aankoop. De Kaart levert uitstekende performance op 1440P en 4k settings, koelt efficiënt en stil (ook op performance mode) met alle ROP's aanwezig en werkt prima met de 12VHPWR aansluiting.

Kaart ziet er prachtig uit (naar mijn mening) met niet te veel RGB en een ietwat industriële (Metallic) look. Kijk wel goed of de kaart in je kast past, met een lengte van 348 mm een lange kaart.
Tevens vrij zwaar maar de bijgesloten magnetische steun (die ook al bij de Asus TUF gaming 4070 super werd geleverd) biedt hier uitkomst in.

Pluspunten

• bouw- en onderdelenkwaliteit
  • Design
  • prestaties
  • stil

Minpunten

• prijs

27 maart 2025 Rapporteer

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 16GB GDDR7 OC Edition

Levert goeie prestaties op.
Visueel ook een mooi minimalistische kaart met een metallic design. Stille en efficiënte koeling. Voor 1560 euro een dikke aanrader.

Pluspunten

• Mooie metallic design
  • Goeie prestatie
  • Sterke build Quality
  • Still

Minpunten

• Beetje te groot

20 maart 2025 Rapporteer

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 16GB GDDR7 OC Edition

Deze videokaart heeft een uitstekende bouwkwaliteit met een premium finish. Hij heeft esthetisch wat weg van een soort 'krat'. Tevens kan ik de subtiele RGB verlichting wel waarderen. Er zit ook een fraaie, magnetisch, steun bij om zakken van de kaart (en trekken aan de PCI-E slot) te voorkomen.
Veel belangrijker is uiteraard de performance. Ik heb deze kaart nu slecht 3 dagen. Tot heden heb ik gemerkt dat ik alles op volle grafische settings kan draaien in bijvoorbeeld Ghost of Tsushima en Half-Life Alyx (VR). De kaart voldoet tot heden aan mijn verwachting.

Pluspunten

• Premium finish, degelijk gebouwd
  • Goede perfomance

Minpunten

• Grote, lange kaart, 348mm

Heb jij ook een ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 16GB GDDR7 OC Edition?