€ 469,- bij Azerty

Review door de redactie

Door Tomas Hochstenbach - Redacteur 24 april 2023

17 Intel Z790-moederborden - Welk bord kan de Core i9 13900KS aan?

De ASUS ProArt Z790-Creator WiFi richt zich exclusief op USB4 en 10Gbit/s-ethernet, en is daardoor veel goedkoper dan andere, meer op gamers gerichte borden die beide combineren. Als je die functies allebei wil, dan is de ProArt zonder meer een goede koop en dus een Excellent-award waard. Lees verder »

Lees de uitgebreide review en reacties

Reviews door gebruikers

2 van 5 sterren
1 van 5 sterren
Product gekocht 0

Deze ASUS PROART Z790-CREATOR WIFI
Heeft 4 maal slots voor M2 ssd op het board en 8 maal SATA -600 voor SSD of Hard Disks drives ,
Dit motherboard geeft dus mogelijkheid to heel veel data memory
en voor de creator genoeg USB's conections USB 20Gbit/s 5
USB 10Gbit/s 5
USB 2.0 4
USB totaal 14

Pluspunten

• Thunderbolt 4 / USB4
  • 10Gbit/s-ethernet
  • 14 USB's .4xM2. 8x Sata 600 conections

Minpunten

• Geen PCIe 5.0 M.2-slot

Product gekocht

ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI

uitgebreid moederbord met dual lan. in combinatie met 2 x 8tb raid in voor een data server.
Werkt zeer stabiel.
Middels driverhub van asus gemakkelijk alle driver te updaten

Pluspunten

• Mooi design
  • genoeg aansluit mogelijkheden

Minpunten

• nog niet kunnen vinden

Product gekocht

ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI

Ik gebruik het moederbord in combinatie met een Intel i7-13700 en heb er unraid op draaien.
Binnen unraid krijg ik constant een fout melding over een rapport van mijn m2 ssd. Hierdoor liep mijn log snel vol. Ik heb dit opgelost door een regel in de boot toe te voegen: pcie_asm=off
Of dit door het moederbord komt, of door mijn pech, of een ander component kan ik niet direct achterhalen.
Daarnaast merk ik dat op unraid tenminste de 10gb poort niet sterk genoeg is om al het internet verkeer te verwerken.
Ik heb een 8gb aansluiting en behaal deze snelheid als ik een Intel x540-t2 gebruik. Met deze internetpoort haal ik max 4gb en tussendoor kort uitvallen.
Ik weet niet of dit ook met Windows zal zijn. Achteraf voor een server liever een goedkoper moederbord met een goede pcie verbinding voor de Intel x540-t2 kunnen kopen.

Pluspunten

• Alles netjes afgewerkt en beschermd
  • 2,5 GB en 10gb internet
  • 3 m2 aansluitingen + 8 sata (1 m2 valt weg als alle 8 sata poorten in gebruik zijn)

Minpunten

• 10gb poort niet stabiel voor server gebruik.
  • Log loopt vol door foutmelding ssd interface (geen echt probleem)

3 van 5 sterren (Voldoende)

Heb jij ook een ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI?