![]() |
Round-up - 17 Intel Z790-moederborden - Welk bord kan de Core i9 13900KS aan? In deze round-up testen we maar liefst zeventien Intel Z790-moederborden met de meest stroomslurpende processor die je erin kunt stoppen: de Core i9 13900KS. |
![]() |
Achtergrond - Goedkoop vs. duur moederbord - Waarom veel geld uitgeven aan een mobo? Waarom zou je een duur moederbord kopen? In dit artikel zet ik moederborden uit drie prijsklassen tegenover elkaar, om de verschillen inzichtelijk te maken. |
![]() |
Videoreview - Waarom zou je veel geld uitgeven aan een duur moederbord? Waarom zou je dat doen, een duur moederbord kopen? Het is een vraag die regelmatig terugkomt onder onze reviews van moederborden. Zolang het moederbord je processor niet beperkt, doordat de vrm bijvoorbeeld niet krachtig genoeg is, haal je immers geen fps meer… |
Zeer goed moederbord voor niet veel geld
werkt goed met rtx4080 super
Mooi en degelijk afgewerkt moederbord wat strak uitziet in een open kast.
Prima moederbord, had graag wel een betere audiochip willen zien
Prima moederbord met genoeg features voor een nette prijs
Zeer goede product. Wel jammer dat dit mijn tweede aankoop is, omdat het eerste moederbord DOA aangekomen was. Voor de rest een prima moederbord.
Fantastich moederbord voor de prijs!
Perfect voor gamen en werken met de nieuwste componenten op markt!
VR gamen is fantastich nu met de ingebouwde wifi en antennes.
Zo kan ik met de Ethernet kabel een hotspot maken en mijn VR headset direct met mn pc verbinden!
Het enige jammere vind ik dat de PCI slot dicht op GPU slot zit.
Ik had een USB 3.0 adapter op mijn vorige moederbord aangesloten, maar deze komt tegen de ventilator aan van mijn GPU, moet hiervoor een adapter kopen nu.
Voor de rest is het een super ding!
Deze gekocht na het upgraden van mijn 9e gen, tomahawk, naar de z790.
Alleen maar tevreden over de Tomahawk moederborden.
Doet wat het moet doen, en ziet er ook nog eens mooi uit
Komt voornamelijk door Windows 11 die eisen dat er een internet verbinding aanwezig moet zijn bij de installatie. Drivers zijn niet aanwezig dus kon geen verbinding vinden. Is met de command prompt te omzeilen.
MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI
Prima moederbord voor mij! Ik had er 1 nodig voor me i7-14700k
Ik gebruik dit moederbord in combinatie met een Intel Core i7-14700 CPU en een NVIDIA GeForce RTX 4070 Super GPU, samen met 64 GB RAM.
Het moederbord heeft een strak en modern uiterlijk en biedt veel opties (een uitgebreide set connectoren en functies):
Ondersteuning voor de 14e generatie Intel-processors
DDR5-ondersteuning
Veel snelle USB-aansluitingen: 6x USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps), type-C (20 Gbps)
4x M.2 gekoelde slots
2.5 Gbps netwerkpoort
Kwalitatief audiokaart
Bluetooth 5.3
3 jaar garantie
De prijs-kwaliteitverhouding van dit moederbord in zijn segment is uitstekend.
MSI heeft imo de beste BIOS op de markt, je kan alle fans instellen zoals je wilt. Deze heeft meteen ingebouwde WiFi als je dit nodig hebt. Een strakke look waardoor hij in elke build past.
Dit is een hartstikke goed en mooi moederbord met veel upgrade mogelijkheden. Voor gebruik wel slim om bios te updaten anders grote kans dat het moederbord problemen krijgt tijdens het gamen, zoals crashen en uitvallen pc.
- Mooi zwart moederbord design die perfect in
mijn pc behuizing past me niet te veel extra
dingetjes erop, een sleek design dus.
- veel upgrade mogelijkheden door de ddr5
support tot 7200+ MHz en de 4 M.2 slots voor
meer opslag.
- aan de zijkant van de moederbord veel usb
kanalen en andere ingangen, zoals de
2.5Gbps LAN ingang.
(extreem snel internet mogelijk dus).
Algemeen gewoon een heel goed moederbord die ik kan aanbevelen.
Mooie moederboord, veel ports, makkelijk installeren, erg tevreden!
Er staat een Shout Out promotie actief op dit product bij Megekko.nl. Zo konden we een steam voucher verzilveren nadat we ons product op MSI geregistreerd hebben + een review deelde hier op Tweakers.
Helaas kwam ik echter wel op het einde van het proces te weten van MSI dat moederborden niet meetellen.
Veel tijd verloren + verkeerde communicatie tussen Megekko en MSI.
De MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI valt op door zijn strakke, no-nonsense ontwerp gecombineerd met uitgebreide functionaliteit. Het bord biedt ruime ondersteuning voor moderne technologieën met meerdere M.2 slots en DDR5-geheugen.
Hoewel de handleiding beknopt is (en eigenlijk mist, want je moet een QR-code scannen), is het een aangename toevoeging dat een USB-stick met de benodigde drivers wordt meegeleverd, wat de installatie vereenvoudigt.
Een solide keuze voor wie zoekt naar een krachtig, maar toch eenvoudig ogend moederbord.
Goed product aan een goede prijs.
BIOS flash button indien je het nodig zou hebben.
De nvme 2.0 is irritant voor te gebruiken.
Er is enkel een quick installation guide aanwezig. Online vind je wel een uitgebruike guide terug met youtube videos indien je dit nodig hebt.
Het moederbord paste maar nipt op de standoffs van de case. Maar dit kan liggen aan de case.(Fractal design north)
Een paar weken geleden zelf een pc samengesteld bij Megekko met dit moederboard erin. PC performt heel erg goed. Kan elk spel in 2K op goede settings spelen.
Handleiding is niet geprint, niet heel handig.
De shields en sinks nemen wel ruimte in, dus het kan zijn dat je gpu bracket daardoor niet op past of dat een kabel te kort is. Bij mij lukte het maar net met de kabels. Mijn gpu bracket paste niet, maar ik was toch al van plan om een 3rd party support pin eronder te doen, dus geen probleem.
Verder tevreden.
Kwalitatief moederbord met een goede prijs/kwaliteit-verhouding en niet te veel poespas.
Ik ben zeer tevreden met mijn aankoop van de MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi moederbord.
Erg blij mee! Vooral omdat de 14th gen direct werkt zonder bios update.
Tevreden over, voorloppig toch
Gemakkelijk te tunen in bios en msi afterburner.
Wel het juiste bios profiel kiezen voor highspeed memory
Mooi en stabiel moederbord, gebruikt voor klant systeem icm Intel Core i9 14900K.
Alle M.2 slots met heatsinks.
Prijs mag lager.
En zoals meerdere reviews al aangeven, tijdens de W11 installatie heb je standaard geen lan internet, door de Intel i225 netwerk adapter, je zult deze op een andere pc moeten downloaden en dan installeren.
Tip om door te gaan tijdens de installatie als je het "maak verbinding met internet" scherm hebt en er niks gebeurt: Shift + F10, en type dan in de command line: OOBE\BYPASSNRO dan start de pc opnieuw op en kun je doorgaan met de installatie, klik dan op "heb geen internet" en je kunt verder !
Ik heb dit moederbord gebruikt voor mijn eerste PC build, na even te hebben getwijfeld tussen de TUF gaming en deze, heb ik toch gekozen voor de MAG Z790. Waar ik tot nu toe zeker geen spijt van heb, de kwaliteit is top! De hoeveelheid aansluit mogelijkheden (m2 & SATA) hebben mij overtuigd. De prijs is aan de stevige kant maar daar krijg je wel een kwalitatief product voor terug. Als rookie builder vond ik de instructievideo's van MSI aan de gedateerde kant, niet product specifiek en ouder model. Maar op internet/youtube zijn genoeg kanalen te vinden waar wel een goede uitleg wordt gegeven. De instructiemanual was daarin tegen wel oké.
Inbouwen van dit moederbord verliep vlot, alle connecties zitten op de gebruikelijke plaatsen. Jammer dat er geen makkelijke front i/o connector bij zit zoals bij het moederbord dat deze vervangt, maar dit is zeker te overbruggen.
De gekozen CPU (14700K) werd meteen gedetecteerd, het bordje werd geleverd met de courantste firmware. Inmiddels is er een nieuwe versie verschenen, deze was makkelijk te flashen middels de meegeleverde USB stick.
Je moet wel oppassen bij het gebruik van de on-board HDMI. Ik heb nu al een paar keer de BIOS gereset bij het verwijderen van een hdmi dongle omdat het bios reset knopje er vlak naast zit!
De MSI MAG Z790 voldoet verder aan alle verwachtingen!
Prachtig zwart, strak moederbord. Perfect in mijn Hyte Y60 Black.
Installatie en aansluitingen zijn vlot verlopen.
Alleen wat moeten zoeken qua aansluitingen met de RGB Fans van Deepcool.
Voor de rest was alles zeer duidelijk hoe aan te sluiten.
Heel fijn MB om mee te bouwen, zeker voor een beginner. BIOS installatie was ook een fluitje van een cent. Vorige MSI MB heeft het ruim 10 jaar zonder problemen vol gehouden, ik ga er vanuit dat voor dit bord hetzelfde geldt
Mooi zwart moederbord van MSI. Makkelijk op te werken.4 M2 slots en DDR5 maakt het erg gunstig voor mogelijke extra uitbreidingen.
Heb dit moederbord gekocht omdat ik wou overschakelen naar DDR5. Ben er echt zeer tevreden over, de installatie was heel gemakkelijk en de prestaties zijn TOP! Ben erg tevreden over mijn aankoop, MSI is een topmerk!
Doel: nieuwe zelfbouw computer om overweg te kunnen met zwaardere hedendaagse configuratie (13600K, DDR5 64Gb @6000, 4060 Ti) die geschikt is voor Simulaties, Machine Learning en af en toe een game. Aangezien de hele werkdag wel muziek aan staat met een OK versterker en luidsprekers is een goede audiochip gewenst.
Ervaring: Koelpasta zat al op de M.2 opslag koelstrips, overige aansluitingen gingen soepel. BIOS eenvoudig te volgen en in te stellen. Helaas ging het met W11 mis; netwerk verplicht bij installatie en drivers moesten handmatig aangeleverd worden via Command Line. Dit verwacht je niet van een Media Creation Tool installatie. Ook raar: een nette USB stick van MSI geleverd met daarop een ISO file van... alles wat je nodig hebt (maar dus niet bij kan tijdens de installatie). Handleiding miste opmerking dat 2e CPU voedingkabel niet nodig is
Ik heb dit moederbord aangeschaft omdat ik toe was aan een upgrade.
Vele opties en DDR5 voor schappelijke prijs.
Installatie ging gemakkelijk!
Bij het uitpakken rammelde er wat dit bleek een van de heatsinks voor de m.2 aansluiting te zijn maar is te verhelpen door de schroefjes aan te draaien.
Cpu klem ging wat zwaar dicht maar werkt naar behoren.
Tweede puntje is dat vanuit de doos de netwerk adapter niet ondersteunt werd en ik de goede drivers dus eerst moest zoeken en installeren om de 2.5 ethernet aansluiting werkend te krijgen.
Al met al dik tevreden prima prijs/kwaliteit verhouding!
Ik was op zoek naar een Z790 DDR5 moederbord. Vanwege positieve eerdere ervaringen met MSI wilde ik graag weer een MSI moederbord. Vanwege de €30 cashback actie ben ik uiteindelijk voor de Tomahawk variant gegaan ten opzichte van de goedkopere z790-p. Het moederbord werkt naar behoren en was gemakkelijk te installeren. Tot nu toe presteert hij ook naar behoren met mijn I5-13600KF. Zeker een aanrader.
Top moederbord in combinatie met mijn i9-13900K. Ik wou een moederbord die OC ondersteund en waarvan ik mijn RAM snelheden kon opkrikken. Dit moederbord ondersteund beide.
Komt ook met Bluetooth en Wi-Fi antennes voor als je even snel iets moet doen zonder dat je een Ethernet kabel in de buurt hebt.
BIOS is simpel te gebruiken (en te flashen) met enorm veel opties voor overlocken.
Enige nadeel is dat er geen handleiding bij zat en dit als PDF gedownload moest worden.
Mooi MoederBoard fijn om te gebruiken
Moederbord uitgekozen voor een vriend vanweze minimalistisch design zonder RGB en goede prijs/opties.
Eerste bord wat mijn kant op gestuurd werd vanuit Amazon was DOA, geen led indicators, helemaal niks.
Tweede bord vanuit Amazon was ook DOA, het enige wat het deed was het rode knipperende lampje voor de Bios flashback, geprobeerd de Bios te updaten maar er was verder geen leven in te vinden.
Derde bord, precies hetzelfde verhaal als de eerste twee.
Wat onderzoek gedaan, dit blijkt een regelmatig probleem met het moederbord waar er kennelijk een slechte batch is geweest, wij hadden toevallig tot drie keer toe een slecht moederbord gehad wat dus erg jammer is.
Verder onhandig dat er geen manual bij zat, in de praktijk vind ik het handiger om de handleiding er bij te kunnen pakken in plaats van met een telefoon of een tablet te rommelen voor een QR code.
Ik heb dit moederbord gekocht omdat ik een moederbord nodig had zonder enige RGB poes pas. Door de zwarte accenten en het goede stevige PCB kwam dit moederbord dus in de aanmerking. De prijs was goed en de de inhoud van de doos precies als het bord zelf: dingen die je nodig bent en geen enkel andere onzin.
Het bord voelt stevig aan en ziet er strak uit. De I/O is meer dan voldoende met enkel moderne aansluitingen. De WiFi is een plus.
Ik ben ook te spreken over de 4 m.2 sloten en de 2.5gb ethernet poort in dit prijs segment.
Aanrader.
In de tijd waarin moederboorden extreem duur zijn ten opzichte van een paar jaar geleden is dit een van de beste opties als het gaat om prijs/kwaliteit verhouding.
De features die je krijgt in vergelijking met vergelijkbare concurrenten zijn top.
De Bios Flashback hoort er gewoon bij zodat je in een nieuw systeem kan beginnen met de meest recente bios versie met alleen de voeding aangesloten.
Prima VRM voor een moederbord van onder de 300 euro. Met de 30 euro cashback actie op dit moment van schrijven heb je voor 260 een prima ddr5 moederbord.
Zelf heb ik dit moederbord in combinatie met een Corsair 6000Mhz setje en de i5-13600k.
Mooie set aan beschikbare poorten + connectors zaten vrij logisch gepositioneerd voor het bekabelen.
Gekocht tijdens cashback periode & was zo onklopbaar op features / €
Zeer degelijk moederbord!
Prijs/kwaliteit = onklopbaar
DDR5 haalt probleemloos 6000MHz in XMP
Nadeel is dat het M.2/NVME slot niet PCI-E 5 ready is.
CPU is per default overvolt tegen spec van Intel.
Aanpassing bios is nodig tip: CPU LITE MODE 11, cooler type= Tower cooler (ookal heb je AIO)