De Nvidia GeForce RTX 4090 Founders Edition is op papier wellicht de meeste interessante RTX 4090 omdat hij een minder hoge prijs heeft dan de custom modellen. Ondanks zijn twee ventilators doet de koeloplossing niet onder voor die van enkele andere RTX 4090's. Vooral de prijs van onder de 2000 zou de FE echter interessant kunnen maken, al kun je hem uitsluitend bij buitenlandse winkels aanschaffen - en daar is hij vanzelfsprekend stijf uitverkocht. Lees verder »
Lees de uitgebreide review en reacties
Gemiddelde gebruikersscore
De RTX 4090 van NVIDIA is de beste videokaart die anno Juli 2023 te krijgen is. Heb je een goed gevulde portemonnee, een grote computerkast en maakt het verbruik je echt niets uit dan is dit helemaal de kaart voor je. De FE kaart is vrij koel en stil te noemen wat niet altijd het geval is geweest. Gamen op 4K is bij elke instelling goed mogelijk. Hij is helaas niet altijd verkrijgbaar maar komt soms in de verkoop bij Notebooksbilliger (voor de Nederlanders) of LDLC (voor de Belgen). Ook is er weer een nieuwe voedingsconnector en dus nieuwe adapter. Toch krijgt deze kaart, ondanks de paar minpunten, de volle 5 sterren van mij.
Ik heb verschillende 4090's gehad/getest en de FE loopt duidelijk minder snel tegen zijn powerlimit aan van 450W. Daardoor is de boostclock een stuk stabieler en gemiddeld hoger dan die van de AIB's die ik heb getest. Zelfs met de Asus Strix 4090 met een standaard powerlimit van 500W schommelden de kloksnelheden beduidend meer in zware loadtests.
Ook is de geluidsproductie van de FE zeer acceptabel en is de FE soms zelfs stiller dan bepaalde AIB's. Tenminste, met een goed exemplaar - ik heb namelijk drie exemplaren van de FE geprobeerd voordat ik een had die én koel bleef én acceptabele boostclocks behaalde. Deze goede sample blijft dan ook stiller en presteert beter dan een minder goede. Het scheelde zo'n 5 graden op zowel de GPU als op de hotspot en de Port Royal score is 500 punten hoger.
Verder is de FE zeer stijlvol en de bouwkwaliteit van topniveau.
Ik heb alles geprobeerd onder de pro's en conta's te zetten. Ik had veel geluk met het vinden en aanschaffen van deze kaart via de Franse site van Nvidia.com. Het is een goede Founder's Edition. Ik weet niet of het ook een betere "silicon lottery" betekent, maar ik heb in elk geval geen klachten na een bijna jaar gebruik.
Als er nog iets bijzonders zou komen, pas ik deze (eenvoudige) review wel aan.