Reviews door gebruikers

1 van 5 sterren
BugBoy
29 september 2006

Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM

Deze lens is een ideale telezoomlens met een goed bruikbaar bereik en goede optische kwaliteiten. Als je voldoende licht hebt en het onderwerp beweegt niet al te snel, dan kun je geweldige foto's maken met deze lens.
Wordt het licht minder dan moet je al snel naar langere sluitertijden uitwijken, omdat je het diafragma niet ver kunt opengooien. Dit wordt deels opgevangen door het goed werkende IS, maar voor actie fotografie is deze lens eigenlijk niet geschikt. Ook de wat langzame AF werkt hierbij niet mee.
Het frontelement schuift uit bij het inzoomen en dat ziet er kwetsbaar uit. Het voordeel is wel dat de lens redelijk compact is om mee te nemen en dat is ook wat waard. Het frontelement draait en dat is alleen lastig bij het gebruik...

Pluspunten

• Optische kwaliteit
  • Image Stabilizer
  • Relatief compact
  • Prijs/prestatie

Minpunten

• Niet lichtsterk
  • Geen ring USM
  • Roterend front element

Anoniem: 172907
23 juli 2006

Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM

Het objectief heb ik enkele maanden geleden aangeschaft, samen met een Canon 350d. Ik gebruik hem voornamelijk bij sport- en natuur fotografie. Voorheen heb ik een aantal jaren een Olympus OM1 analoge spiegelreflex gebruikt.

Ik ben erg te spreken over de optische kwaliteit van het objectief. De lens is behoorlijk scherp over het gehele zoom bereik, chromatische abberatie (kleurranden bij scherpe overgangen van licht naar donker) is heel behoorlijk gecorrigeerd en ook bij volle opening er is nagenoeg geen vignettering (donker worden van de foto naar de randen toe) of beeldvervorming te bespeuren. Tot nu toe heb ik ook geen last gehad van flares. Al met al vind ik de lens wat optiek betreft dicht bij pro-objectieven komen.

Klein nadeel van de optiek is dat de maximale opening van de lens slechts f/5.6 is, wat wel enigzins beperkt is. Compensatie is dat de lens uitgevoerd is met IS (Image Stabilizer), een mechanisme dat de beweging van de lens detecteerd met behulp van een aantal gyro's en deze beweging vervolgens optisch corrigeerd. Volgens Canon kan hierdoor tot 3 stops (een factor 8!)langer belicht worden, hetgeen naar mijn idee aardig klopt. Erg handig dus bij enigzins lichtarme omstandigheden waarbij vanuit de hand gefotografeerd...

Pluspunten

• Optische kwaliteit (in alle opzichten), ImageStabilizer (soms er handig).

Minpunten

• Mechanische kwaliteit, voelt soms een beetje el-cheapo. IS verslechtert de optische kwaliteit.

tazmaniankoala
12 oktober 2006

Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM

Dit is mijn eerste telezoom voor de EOS 300D. Deze lens heeft me nog geen een keer in de steek gelaten. De lens zelf heeft een redelijk degelijke bouw, zelfs de milde mishandelingen in de fototas overleeft de lens wonderbaarlijk goed.
Voor mijn voornaamste toepassing, natuurfotografie, is de lens snel zat. Ik ben echter wel gebonden aan goede weersomstandigheden. De lens vraagt nogal wat licht. De Image Stabilizer is vooral handig in het lange zoom-bereik in combinatie met langere openingstijden. Dit geeft vrijwel altijd mooi scherpe foto's, ook uit de hand geschoten.
Voor zijn prijs vind ik de lens zeker de moeite waard. Een collega van me heeft op mijn aanraden ook deze lens aangeschaft en ook hij is er zeer tevreden over.

Pluspunten

• Stevige bouw
  • Image Stabilizer

Minpunten

• niet bijster lichtsterk

matthijst
29 december 2005

Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM

Met de 70-300 IS USM heeft Canon een schitterende budget zoom met IS afgeleverd. De lens is qua bouw vergelijkbaar met de Sigma 70-300 APO. De Canon is echter iets sneller, stiller en heeft natuurlijk drie stops IS! Eventueel is er nog een 1.4x teleconverter op te schroeven, waardoor je een 98-420 zoomlens krijgt waarmee je nog steeds heel behoolijke plaatjes kunt schieten. Voor de meeste mensen zal het neerkomen op een keus tussen deze lens of de Canon 70-200 F4L. Een goede review/shootout tussen: - Sigma 70-300 APO - Canon 70-300 DO IS - Canon EF 70-300 IS USM - Canon 70-200 F4L Kun je hier vinden: http://www.pbase.com/fstopjojo/manytests De reviewer zou de Canon EF 70-300 IS USM kiezen. Voor gebruikerservaringen:...

Pluspunten

• IS: 3 stops IS zorgt ervoor dat met de lens op 1/60e seconde nog uit de hand te schieten is.

Minpunten

• De bouw; het is geen L-lens, dus het is allemaal niet zo stevig, hij is vergelijkbaar met de Sigma 70-300 APO, qua bouw.
  • Verder heeft de lens geen interne zoom; het frontelement schuift dus uit, en draait rond.

ralphilosophy
31 maart 2015

Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM

Sinds 2005 op de markt en eigenlijk alleen uitgedaagd door tegenhanger van third parties. Scherp, interessant bereik, goed gebouwd (voor non-L) compact objectief mét IS. Helaas gebrekkige lichtsterkte, draaiend frontelement, geen ring-USM geen FTMF. Goede prijs-kwaliteitverhouding maakt dit een zeer interessante medium-tele voor grote groep gebruikers.

Pluspunten

• Scherpte
  • Bereik
  • Bouwkwaliteit
  • Image Stabilisation (IS)
  • Compact
  • Prijs-kwaliteitverhouding

Minpunten

• Lichtsterkte
  • Draaiend frontelement
  • Geen ring-USM, maar micro-USM
  • Geen FTMF mogelijk

JDillinger

24 maart 2009

Frank Timmer
16 maart 2009

Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM

Heb jij ook een Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM?