Wees eerlijk - gebruik jij je telefoon in de auto?

In 2024 werden tienduizenden boetes minder uitgedeeld voor telefoongebruik in de auto dan in het jaar ervoor.

Ja, maar ik bedien hem niet tijdens het rijden (navigatie, muziek/podcasts luisteren, handsfree bellen)
54,3%
Nee, dat doe ik niet
23,6%
Ja, inclusief appen en (niet-hands-free) bellen
13,3%
Ik rijd nooit auto, want ik heb een chauffeur (of machinist)
8,9%

Aantal stemmen: 8.801. Deelname gesloten op 06-03-2025 16:59. Stemmen is niet meer mogelijk.

Reacties (80)

80
80
33
0
0
44
Wijzig sortering
Tja ik bedien mijn telefoon wel eens, maar hij zit wel vast in een houder, en het bellen zelf gaat dan weer via de bluetooth. Volgens mij is dat wettelijk toegestaan, maar met die logica kan ik hele boeken gaan typen op mijn telefoon zonder in principe een boete te krijgen, maar dat lijkt mij minder veilig dan niet handsfree je telefoon in de hand houden terwijl je met iemand belt, toch?
Dat mag alleen als je stil staat. Een telefoon bedienen en of vasthouden tijdens het rijden is een absolute no go.
Dat klopt niet wat je zegt. Even een quote: "Mits de mobiele telefoon in een houder is bevestigd, mag u deze gewoon via het eigen scherm bedienen. Dat oordeelde het gerechtshof van Leeuwarden in 2018. Volgens het hof heeft de wetgever er ooit 'bewust voor gekozen slechts het vasthouden van een telefoon te verbieden'.”

Je telefoon bedienen in een houder is equivalent aan het bedienen van je airco of je navigatiesysteem. Ze kunnen je natuurlijk nog wel aan de kant zetten voor gevaarlijk rijgedrag, maar dan moet je wel aantoonbaar afwijkend rijgedrag vertonen door je smartphone gebruik.
Edit, klopt inderdaad. Wmb mag die regel er ook meteen vanaf, though :)

[Reactie gewijzigd door Visgek82 op 28 februari 2025 11:19]

Tja, in principe valt daarvoor wat te zeggen, maar tegelijkertijd heb je ook mensen die hele McDonalds maaltijden opeten in de auto, of hun make-up doen, of met 3 kinderen huilend op de achterbank meer met hun ogen naar achter kijken dan naar voren...
Als jij beurtelings de linker- en rechterwegmarkering aantikt omdat jij prioriteit geeft aan je broodje met saus, dan kun je ook aan de kant van de weg worden gezet. En waarschijnlijk zul je op voorhand ook een boete krijgen bij het lezen van een boek terwijl je aan het autorijden bent :).

Bij automobilisten met een beetje gezond verstand is dat echter een uitzondering. De reden dat niet-handsfree telefoongebruik op voorhand al een boete oplevert is omdat dit helaas geen uitzondering meer is. Als een auto gevaarlijk dicht tegen jouw auto aan slingert of het ene moment 85 en het andere moment 100 rijdt, dan is het regelmatig zo dat de bestuurder met zijn telefoon bezig is.

[Reactie gewijzigd door Lothlórien op 1 maart 2025 09:42]

Eens, het lastige is als iemand afgeleid is om wat voor reden dan ook, maar niet opvallend gedrag vertoont, dan is er dus niets aan te doen.
Klopt, enkel het vasthouden is al beboetbaar. Je hoeft niet eens een telefoongesprek te voeren.
Daarom heb ik altijd een blik kalfsragout in de middenconsole liggen.
Behalve als de auto helemaal stilstaat, ook in de file, dan mag je deze gewoon vasthouden en bedienen.
Nou ja, ik dacht ik voeg het even toe ;-)
Die regel is wel iets te ruim gesteld. Het is natuurlijk niet gelijk aan het bedienen van een AirCo of navigatie systeem. De interface van een smartphone is niet ingericht om makkelijk bediend te worden tijdens het rijden. Het is veel gepriegel en kleine teksten. De CarPlay interface is niet voor niets compleet anders.
juridisch gezien is het dus wel gelijk aan het bedienen van andere zaken.
Ooit de airco van een Tesla proberen te bedienen? Succes als je ruiten beslaan, is een grote gepiel dan een oproep aannemen of je route wijzigen op je telefoonscherm.
De boete voor dit soort verkeershufter gedrag (telefoon tijdens het rijden in auto en fiets) kan mij niet hoog genoeg zijn.
Ik zou graag zien dat de pakkans omhoog ging.

En niet alleen met van die flitsers of bussen op de grote wegen, maar juist in de wijk.

De hoeveelheid automobilisten die denken dat ze fietsende kinderen kunnen inhalen op een kruispunt terwijl ze een bericht typen is schrikbarend hoog.
Diezelfde fietsende kinderen gebruiken de telefoon zo mogelijk nog vaker, die mogen ze ook wel eens wat harder aanpakken.

Geen rijbewijs overigens.
De hoeveelheid schade die een kind op de fiets kan doen is heel heel veel lager dan de schade die een automobilist kan maken.

Dat praat het niet goed, maar het is wel erg makkelijk om "maar zij ook!" te roepen
Ik heb er al regelmatig bijna één onder de auto gehad omdat ze de bocht nemen terwijl ze al fietsend alleen maar op hun scherm kijken. Heb ik ze niet in de gaten, dan is de schade voor mij misschien niet zo groot, maar voor hun wel. Al rij ik 20, dan nog komt dat hard aan voor een fietser.

Dus ja, daar mag de pakkans en de boete wat mij betreft flink omhoog.
De hoeveelheid schade die een kind op de fiets kan doen is heel heel veel lager dan de schade die een automobilist kan maken.
De schade van een dood kind (omdat die zichzelf heeft doodgefietst) is niet zo groot?
Met "zichzelf heeft doodgefietst" bedoel je "doodgereden door een automobilist"?

Een kind dat niet oplet op de fiets kan mede schuld hebben aan z'n eigen ongeval, maar er zal ook nog een onoplettende automobilist aan te pas komen. Of het kind moest zo hard niet opletten dat het zich doodreed tegen een lantaarnpaal of een stilstaande auto, maar dat lijken me toch uitzonderingen.

Als je rijstijl niet overweg kan met een kind dat niet oplet moet je toch je rijstijl nog eens overwegen.
Zo zie je die kinderen in de winter toch nog fietsen. :+
Toch nog eens even herhalen voor hen die het niet weten dat in Belgie het gebruik van de telefoon in de auto niet is toegestaan voor de bestuurder zolang de wagen deelneemt aan het verkeer. Dat wil zeggen dat wanneer je stilstaat voor een rood licht of in de file of voor een stopbord of om welke reden dan ook op de openbare weg, het gebruik van je telefoon je een boete kan opleveren.
Goede zaak, mogen ze wmb in Nederland vandaag nog 1:1 overnemen.

Het feit dat het het in Nederland gewoon toegestaan is te whatsappen of wat dan ook tijdens het rijden zolang ie maar in een houder zit, ik vindt het levensgevaarlijk. Eigenlijk zelf gevaarlijke dan niet handsfree bellen want daarbij heb je i.i.g. nog beide ogen op de weg. Je pikt dat soort figuren er in het verkeer ook vrijwel altijd uit a.d.h.v. het rijgedrag.
Geen goede zaak. Ik gebruik mijn telefoon alleen als navigatie, verder niet, ook niet bellen.

Wat is het verschil tussen navigatie van de auto en navigatie van de telefoon als die in een houder zit?
Absoluut niet. En ik spreek bestuurders -als ik ook in de auto zit- er ook op aan wanneer ze naar de telefoon grijpen, en ik schroom niet om het te laten escaleren tot uitstappen bij het eerste benzinestation bij weerwoord. Een route instellen doe ik vóór ik aan het rijden ben en ik zet de auto ergens stil als ik toch iets op mijn telefoon moet doen, wat eigenlijk nooit voorkomt.

Ik kan er ook met mijn hoofd niet bij dat mensen zo laconiek doen over de mobiele telefoon en de plaats die het krijgt tijdens het verkeer. Het is niet anders dan willens en wetens met een paar borrels achter je kiezen gaan rijden.
Vind je CarPlay etc wel oké? Dat is in principe een grote tablet
Elke moderne auto heeft Android Auto of Apple Carplay. Tenzij het merk enkel met eigen software werkt (Tesla bijvoorbeeld). Ik begrijp dus niet waarom mensen hun telefoon nog steeds gebruiken achter het stuur. Hand handsfree carkit voor oudere auto's kost je veel minder dan een boete.
Veel oudere auto's hebben echter geen AA of ACP. Bijkomend nadeel is dat er zat auto's zijn met een radio die geen 1- of 2-din is. Het ombouwen hiervan is dan ook nog eens erg lastig. En met lastig bedoel ik dat je door de bomen het bos niet meer ziet omdat je aan AliExpress-ombouwkits overgelaten bent.

Handsfree kits bestaan maar uit mijn ervaring zijn er erg veel kits die ook qua bediening bijna nog omslachtiger zijn dan het gebruik van je mobiel. Of dit dan veiliger is, betwijfel ik om die reden.

Als het aan mij lag, zou een Google bijvoorbeeld een Car-mode toevoegen aan Android, die gewoon Android Auto launched op je telefoonscherm wanneer je hiervoor kiest. Dat zou denk ik wel de veiligheid aanzienlijk bevorderen tijdens het rijden.
Dit kon vroeger voordat AA bestond.
Hebben ze helaas verwijdert om zo hun AA te pushen.

bron
Ik gebruik de dagelijkse autoritten van en naar werk vaak om te bellen. Ouders, vrienden die ik niet wekelijks zie, dat soort dingen.

Telefoon netjes in zo'n knullig houdertje aan het ventilatie rooster en een kabel naar de aux poort van mijn overjarig blikje.

Geen vergaderingen of gesprekken waarbij ik mijn aandacht verplicht moet bewaren, dat schiet onderweg niet op.
Dapper als je Ja antwoordt; ik kan me voorstellen, dat je denkt van sla mij maar over, ze weten al zoveel van me...
Zeker op Tweakers riskeer je natuurlijk een hoop haat van moraalridders die zich niet laten weerhouden door een gebrek aan kennis en inlevingsvermogen, maar ik wil gerust toegeven dat wanneer mijn auto met Enhanced AutoPilot aan zelf een stuk veiliger en voorspelbaarder rijdt dan 99% van de menselijke chauffeurs en ik nog 2-3 uur te gaan heb tot een laadpauze ik weleens een kort berichtje tik en verstuur bijvoorbeeld.
Heb het over de 13%.
CarPlay in combinatie met Siri werkt prima. Ik zie echt geen enkele reden waarom je je telefoon in de hand moet houden en de boetes/consequenties (invording rijbewijs) mogen wat mij betreft heel hoog zijn
Ik heb ja gestemd, maar het is zeer sporadisch. Bellen gaat altijd handsfree via bluetooth. Soms moet ik mn telefoon handmatig bedienen, skippen van een podcast/liedje bijvoorbeeld en heel soms moet ik een appje sturen. Als dat 5x per jaar is, is het veel.
Telefoon zit netjes in de houder. Zit er tijdens het rijden niet aan. Als ik stilsta in de file of verkeerslicht wil ik nog wel eens Spotify aanpassen, maar meestal via voice commands die prima werken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.