Hoe staat het met de Windows 11-adoptie onder de tweakers?

Windows 11 kwam anderhalf jaar geleden beschikbaar. Ben jij op je meest gebruikte pc inmiddels over?

Ja, ik draai Windows 11 en laat in een reactie weten hoe (on)tevreden ik ermee ben
35,7%
Nee, ik blijf (voorlopig) liever bij Windows 10
28,7%
Nee, mijn pc voldoet niet aan de strenge systeemeisen voor Windows 11
16,9%
Linux-gebruiker hier!
10,6%
Windows 11 wilde niet installeren op mijn Mac
6,5%
Ik heb geen desktop / laptop
1,6%

Aantal stemmen: 15.335. Deelname gesloten op 12-05-2023 09:59. Stemmen is niet meer mogelijk.

Reacties (266)

266
266
82
2
0
178
Wijzig sortering
Ik heb heb thuis en bij mijn moeder in totaal 3 PCs draaien die niet voldoen aan de eisen van 11. We hebben het over 3e en 4e generatie Intels dus ook goed oud inmiddels.

Maar het steekt wel. Deze machines draaien nog naar volle tevredenheid op 10 en dan moet ik straks ze weg doen? In een tijd dat we ons in toenemende mate zorgen maken over de groeiende berg e-waste?

Het kan er zomaar eens toe leiden dat ik serieus naar Linux ga kijken.
Microsoft blijft tot 14 oktober 2025 Windows 10 ondersteunen. Als ze nu al goed oud zijn, zal je ze over twee jaar toch kunnen vervangen? Vergeet niet dat nieuwere machines weer energiezuiniger zijn ook en dat oude componenten grotendeels gerecycled kunnen worden.

Vierde generatie i7 is uit 2015, dat is dan 10 jaar oud, die andere nog ouder. Dat lijkt me een redelijke termijn toch? 7th gen uit 2017 wordt niet ondersteund, 8th gen van eind 2017 is het minimum. Dan hebben we het over 8 jaar oude apparatuur. Dat is dan allemaal meer dan bejaard toch?
Ik meende te lezen dat support voor 10 volgend jaar oktober ophield. Hoe het ook zij; ja deze machines zijn oud, maar toch nog meer als vlot genoeg. En waarom kan ik er wel rustig de nieuwste versie van Ubuntu op zetten?
kan wel maar heb je zelfde security issues,

Zelfde als je op win 10 blijft zitten, geen support != niet meer werkend ze zijn alleen minder secure.
Ik ben wel benieuwd, welke security issues heb je dan precies met een recente Ubuntu install?
Welke hardware is er dan supported op die versie ,

het gaat om de support van de hardware , issues met de hardware worden niet meer gepatched en issues in de hardware wat hier vaak het grootste issue is blijven daar dus in zitten. ik weet niet wat de support boundrys van oude hardware op ubuntu zijn / is er uberhaupt support ??

Als ik even snel kijk bij Intel dan is het support voor oudere hardware op ubunto ook niet voor de laatste versie en ook alleen maar voor 16.0.4

https://www.intel.com/con.../000005628/intel-nuc.html

Dus Ubuntu doet het zelfde op oude hardware als windows. Sterker nog alles ouder dan de 11th gen word niet op ubuntu 20.* gesupport terwijl het wel op windows 11 wordt gesupport dus het is bij ubuntu nog erger dan bij windows.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 23 juli 2024 06:57]

Wat je linkt gaat over NUCs? Ik weet niet of dat 1 op 1 is te vertalen naar desktop processoren en chipsets.

En dan nog, wat zou dat inhouden? Ik heb nu een nog ondersteunde Ubuntu (22 zo uit het hoofd) draaien op die machine (dual boot). Dus het draait (itt Win 11) in ieder geval wel.
Als De hardware fabrikant het niet meer ondersteund kun jij geen ondersteunende versie draaien,

Ja ubuntu zal het wel doen maar er zijn geen updates meer vanuit intel, dus je bent gewoon niet beschermd bij issues.
kan wel maar heb je zelfde security issues

Dat is een beetje grof gesteld. Windows heeft het afgelopen jaar bijna iedere maand wel iets gehad wat kritiek was. Microsoft schrijft de code zelf, wat een heel groot verschil is met een distro.

Een distro is een samenraapsel van wat de de Linux kernel noemen, een displaymanager (Xorg, Wayland), een Desktop Environment (Gnome, KDE, XFCE etc), een browser (Chrome, Firefox, Gnome browser), een Office pakket (LibreOffice, OpenOffice etc), een mailpakket (Evolution, Thunderbird) en een package manager (DNF, Apt, Pacman) en tegenwoordig een app image tool (Snap, Flatpak etc). Daar wordt een keuze in gemaakt en een eigen sausje overheen gegoten.

Ubuntu kan zelf weinig doen aan lekken in de software, behalve de patches snel verspreiden. Kijken we dan naar de LTS versie van vorig jaar (22.04), dan kan je hier zien dat er geen criticals zijn geweest, en maar 65 keer high. De eerste pagina is gevuld met bijna alleen maar Linux-aws en Linux-Azure. Wat ongeveer aangeeft waar de problemen zitten.

Om even aan te geven, alleen al in Patch tuesday van april 2023 zaten 7 criticals. Dus ja, ik durf rustig te stellen dat een willekeurige Linux distro die door de makers nog wordt onderhouden veiliger is dan Windows.
Tot er een exploid bekend wordt en dan moet per direct van het internet af of je syteem deels onklaar maken om de vulnerability tegen te gaan. Geen updates = onveilig = onacceptabel
dan moet je ook niet klagen dat je hardware niet compatible is met windows 11 want meeste afgekeurde hardware is met de reden dat er exploits in zitten of dermate oude dat de support er niet meer is.
inderdaad mijn CPU is van 2012 i5 2500k en die doet het eigenlijk nog prima, laptopje is van 2017 7de generatie. die werk dus ook niet met win.11. nou 1 a twee jaar maar is kijken of ik iets ga vervangen.
het is overigen okt 2025
https://learn.microsoft.c...s/windows-10-home-and-pro
Gewoon Linux op zetten. Ubuntu werkt prima, zeker voor een PC bij "je ouders".

Ik heb een aantal jaren geleden bij de buurman Ubuntu geinstalleerd toen ze een ransom virus hadden opgepikt en de boel toch gewist moest worden. Daar hebben ze jaren volledig tevreden mee gewerkt. Printer, video, scanner enzo werkte gewoon meteen. Meest verbazend was dat ze niet elke paar maanden de buurman moesten vragen om de boel op te schonen. En uiteraard nooit meer een virus gehad...

Mijn ouders hebben een oud PCtje (32-bits single core) waar ik Lubuntu op gezet had, die kan stokoude PCs nog prima laten meegaan voor internet zaken enzo.

Firefox krijgt ook op oude hardware gewoon de nieuwste versies mee en je kunt dus met een gerust hart internetbankieren enzo.

Vooral een verademing dat er niet meer van allerlei "services" door je strot geduwd worden...
Anoniem: 302359 @Teejoow29 april 2023 18:49
Persoonlijk draai ik nu al een jaar+ een versie van W11 op diverse machines waarbij alle restricties die Microsoft geïmplementeerd heeft verwijderd zijn. Er is natuurlijk altijd een risico dat Ms een update uitbrengt die niet compatibel is, maar ik moet de eerste nog tegenkomen. Alles werkt tot op heden als een zonnetje.

Ik heb dit op zeker 8 machines gedaan van allerlei leeftijden en al diverse major updates probleemloos geïnstalleerd.
altijd maar weer dat e-waste verhaal,

en dat in een tijd waarin de Energienetten zwaar overbelast zijn?

een beetje dualcore i5 uit die tijd doet als je pech hebt zo'n 45watt waar een moderne generatie celeron quardcore maar 5 a 10watt doet (en dan vermoedelijk nog sneller is ook). je verruilt dus e-waste (waarbij je overigens altijd nog kunt kijken naar recycle opties), voor pure CO2 uitstoot. en dan ga ik er voor het gemak maar vanuit lang niet alleen de cpu achterhaald is, maar ook voeding, electronica op het mobo, de grafics card etc etc.

als ik ervanuit ga dat je morgen linux op die pc's gaat installeren, en ze dan nog vrolijk 5+ jaar gaat kunnen gebruiken, ben ik oprecht benieuwd naar de vraag wat er beter zou zijn geweest voor het milieu... en dan te bedenken dat we nu al zo'n 2 a 3 jaar voorbij dat kantelpunt zitten. sinds amd en intel dergelijke performance stappen hebben gemaakt (aan de onderkant van de markt).

vergelijk ze maar eens: https://www.cpu-monkey.co...-intel_celeron_n5100-1691 een i7 en een Celeron, en geheel af hankelijk van de test is het LETTERLIJK stuivertje wisselen. en dan heb ik nog niet eens de allernieuwste celeron gekozen (die stond nog niet in het lijstje).
Het produceren van elektronica kost nog altijd meer energie dan een wat oudere PC's zullen verbruiken.
Zeker bij machines die niet 24/7 aan staan.
Windows 11 vind ik echt een vooruitgang, blij mee
Gewoon uit oprechte nieuwsgierigheid als een W10 gebruiker: Op welke vlakken? Als ik ook de andere reacties nu lees is het vooral: Ik heb er geen problemen mee. Dat is beter dan wel problemen, maar tegelijk heb ik met W10 ook geen problemen, dus wat zou jij de reden noemen om over te stappen?
- Configuratie-scherm is drastisch verbeterd, met name geluid en video is een vooruitgang
- De nieuwe taakbalk vind ik een vooruitgang, maar dat is een kwestie van smaak
- Instellingen voor geluid, wifi, bluetooth e.d. zijn herzien, wat mij betreft een grote vooruitgang, maar niet iets dat je leven zal veranderen
- HDR support is verbeterd en er is nu Auto-HDR waarbij SDR games worden omgezet in "HDR"
- Rechtermuisknop menu is veranderd. Ik vind het fijner, maar ik kan me voorstellen dat je de oude wenst.
- TPM 2.0 was voor mij toch al een vereiste, voor schijf-encryptie.
- Ik gebruik Windows 11 Pro, hiervoor Windows 10 Pro (gewoon een licentie gekocht)

Geen drastisch verschil verder. Ik heb geen enkel moment windows 10 gemist. Het is wat mij betreft gewoon wat Windows 8/10 had moeten zijn.

Zie ook klaaz in 'Hoe staat het met de Windows 11-adoptie onder de tweakers?'

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 23 juli 2024 06:57]

Niet alles is een verbetering:
  • Geef mij maar het oude menu van de Rechtermuisknop.
  • En ook de taakbalk
  • Startmenu in midden van het scherm.
  • Pushen van online MS diensten (O365, OneDrive, Bing)
behalve de online diensten, geeft dit een beetje een "boehoe veranderingen!" vibe
.oisyn Moderator Devschuur® @Gamebuster22 april 2023 21:56
Ik heb op mijn werk W11 draaien, de taakbalk is iedere dag weer een gevecht. Ik heb vaak veel instances van dezelfde app open (zoals een stuk of 4 VSCodes) en ik kan nooit de juiste vinden. Sowieso eerst een tijdje op het icoontje hoveren om de thumbnails te krijgen, en dan nog eens op de window zelf hoveren aangezien aan de thumbnail niet te zien is wat nou welke is omdat ze allemaal op elkaar lijken.

Dus fuck "boehoe verandering", dit heeft gewoon een ontzettend irritante impact op mijn workflow.

In windows 10 hebben die dingen een titel en worden ze niet gegroepeerd (althans, dat kun je zo configureren), dus is het een kwestie van klikken en klaar.

Ik vind het verder wel een fijn OS hoor, maar dit staat me nog zoveel tegen dat ik thuis nog niet geüpgraded heb. Ik had de stille hoop dat MS inmiddels wel overstag zou zijn gegaan, maar die hoop heb ik laten varen. Heb het verder ook niet zo met 3rd party oplossingen aangezien die vaak meer doen dan alleen dat ene dingetje (het hele startmenu vervangen e.d.)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 06:57]

Ik heb vaak veel instances van dezelfde app open (zoals een stuk of 4 VSCodes) en ik kan nooit de juiste vinden.
Ctrl-klik op een taakbalkpictogram opent je meest recente venster. Herhaal deze klik om achteruit door de chronologie te bladeren. Veel handiger dan op het pictogram te klikken en je venster uit een lijst te halen.
Fijne tip! Neemt niet weg dat ik liever de icoontjes los op de taakbalk zie en als het even kan ook weer ouderwets met de naam van de applicatie erbij. Ik heb een 4k scherm dus een zee van ruimte op de taakbalk die compleet onbenut blijft.
.oisyn Moderator Devschuur® @Enai25 april 2023 17:51
Held! _o_
Anders dropped er iemand even een fantastische pro top : _/-\o_ _/-\o_
Exact, had ik ook.

Met ExplorerPatcher kun je de Windows 10 taskbar weer terugkrijgen.
Dat vensters gegroepeerd worden was in Win 10 toch ook al zo? Ik kan me niets anders herinneren met vscode dan wat jij omschrijft, ook in windows 10. Of was dit een optie die eruit gehaald is?
.oisyn Moderator Devschuur® @Gamebuster23 april 2023 11:06
In W10 is dat dus een configuratie-optie
de optie 'nooit combineren' is er inderdaad uit gehaald. Why?!?
Anoniem: 302359 @Hans_G29 april 2023 18:57
de optie 'nooit combineren' is er inderdaad uit gehaald. Why?!?
Nog even geduld, die komt in de volgende update weer terug, inclusief "labels tonen".
Startmenu in het midden is ook objectief iets over te zeggen: een knop aan de zijkant/in de hoek van een is effectief oneindig groot, omdat je je muis gewoon een slinger kan geven en je vrijwel zeker weet dat je muis daarna op de knop staat. Voor een knop midden op het scherm geldt dit niet.
Persoonlijk vind ik hem in het midden daarom heel fijn. Die slinger met een 32:9 scherm is een flinke slinger namelijk.
maar welke tweaker gebruikt zijn muis om op het startmenu te gaan staan... daar is de Windows toets toch voor?
En dan moet je alsnog met je muis naar daar waar het menu oppopt toe "rijden".

Ik ben nog steeds niet gewend aan de W11 startmenu-positie en herken wat @iThinkSo zei: je schuift je muis gewoon ver genoeg naar links en beneden en klikt. Hoppakee het start menu klapt uit en je kunt vanuit een bekende links-onder posities scrollen naar de knop die je wilde hebben.

Bij W11 ben je toch steeds een fractie van een seconde kwijt om de cursor te zoeken en het irriteert me vooralsnog nog steeds.
Gewoon Windows toets + applicatie of documentnaam typen + enter. De muis is overbodig hiervoor.

Maar sinds ik een 21:9 scherm vind ik de taakbalk in het midden zeker een fijnere optie.
Er is een optie om het startmenu gewoon terug links te zetten.
Ik las het in dit topic inderdaad. Ik heb het gelijk ingesteld.
Veel mensen gebruiken rechtsklik op de startknop voor het Power User/WinX menu. Tip voor die gebruikers: ⊞Win + X
Dat zit er gewoon in een als een optie als je dat wilt. Het is alleen niet de default instelling. Settings -> Personalization -> Taskbar -> Taskbar behaviours -> Taskbar alignment = Left.
Mijn windows installatie zelf zit te verstoffen op mijn dual boot maar op het gebied van usability zie ik toch echt wel achteruitgangen op een deel van die punten:
Rechter muisknop werkt nu niet lekker als je even een 7z / rar of zip met 7zip wilt uitpakken, je moet nu eerst op een meer opties knop klikken. Om een voorbeeld te noemen.

Het startmenu heeft gewoonweg minder keuze dan voorheen, by default kan ik hem niet meer verticaal neerzetten.

Nu snap ik dat je met externe tools, registry tweaks en zo voort weer wat kan herstellen maar toch.

Wil ook niet zeggen dat het in zijn geheel een stap achteruit is ten opzichten van windows 10, maar het is zeker niet zonder regressies.

[Reactie gewijzigd door qlum op 23 juli 2024 06:57]

Niet elke verandering is positief toch? En zeker als het om UI gaat en gewenning een factor is, moet een verandering toch echt wel duidelijk voordelen bieden om op te wegen tegen het moeten wennen aan wat nieuws, muscle memory kan heel hardnekkig zijn (na 3 jaar intellij gebruik zitten er nog steeds eclipse shortcuts in mn vingers)

Ik gebruik zelf overigens geen W11, maar had destijds bij wat van de UI changes in de reviews wel een "change for change's sake" gevoel, en daar ben ik zelf nogal wars van
taakbalk start menu zijn voor mij wel echte deal breakers.
nu zouden ze eindelijk werken aan "never combine", nu nog langs de zijkant van het scherm, zeker bij breedbeeld een veeel logischere plaats, samen met never combine kan je veel meer tabs en docs open hebben en direct naar de juiste scherm gaan.
zijkant van scherm is juist niet logisch bij brede schermen; je moet dan een kilometer afleggen voordat je bij je balk bent!
nee hoor, staat midden in mijn schermen :P 2x32" en beide taakbalken staan midden.
+ de balken zijn ook breder, net zoals de open tabs bij Edge.
Boehoe... waarom iets aanpassen wat goed werkt? Het begon al met dat achterlijke Aero-startscherm in W8. Toen meteen een optie gezocht en gevonden om de W7 menu terug in ere te herstellen, Open Shell.
Is nog steeds het eerste dat in installeer in een nieuwe PC.
Veranderingen zijn prima, maar je moet nie veranderen omdat je iets wil veranderen, het moet er beter, eenvoudiger en werkbaarder van worden.
En het W7-startmenu is wat mij betreft het beste en eenvoudigste wat ik tot nu toe heb gezien.

Dus ja boehoe veranderingen.

Verder, die 'More Options'.... en icons ipv tekst 'Kopieer', 'Plak' en 'Knip'..... doet me denken aan het jaren-80-nummer van Anita Meijer.... "Why tell me why (in godsnaam tell me why want ik snap het niet)"

En dan de taakbalk. Het tweede wat ik altijd doe bij een nieuwe PC is 'taakbalkknoppen combineren' op Nooit zetten. Deze optie is er uit gesloopt in W11. Why tell me in godsnaam why zou je iets willen eruit slopen wat gewoon door mensen gebruikt wordt (dat kunnen ze nagaan bij MS). Als scrum master ben ik dan benieuwd naar de user story, die moet er dan ongeveer uit zien als:
"Als gebruiker wil ik dat deze optie er uit wordt gesloopt zodat ik naar tweaks en hacks moet zoeken om de optie terug te krijgen"
Echt ik snap echt niet waarom dit is gebeurd.
Die iconen kan ik wel waarderen, maar duidelijker is het niet.

De taakbalkknoppen niet combineren optie eruit halen is blijkbaar een emotioneel onderwerp, wat ik kan begrijpen. Hoe heb je het nu opgelost eigenlijk? Ik gebruikte de optie niet, maar het klinkt wel handig.
Opgelost via een 3rd party tooltje, Explorerpatcher.
Die zet ergens een registry-vinkje. De optie bestaat dus gewoon maar is vanaf de (reguliere) buitenkant niet meer te gebruiken.
Het veranderen van de menu met rechtermuisknop ben ik met je eens maar niet met je commentaar over het startmenu midden van het scherm. Deze kun je ook helemaal naar links verplaatsen.
Dat rechtermuisknop menu was mijn eerste irritantje. Zeker, omdat ik daar meerdere dingen in heb staan die ik vaak gebruik en waarvoor ik telkens een klik extra moest doen om alles te laten zien. Gelukkig kun je dat in het register aanpassen:


[HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\CLSID\{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}]
@=""

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\CLSID\{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}\InprocServer32]
@=""



Bovenstaande sleutels zorgen ervoor dat het oude klassieke rechtermuismenu weer terug komt. Wel even je computer herstarten. En als je het weer terug in Windows 11 modus wil hebben, dan moet je even de sleutels weer weghalen.
Het integreren van deze diensten vind ik juist een vooruitgang.
Ik maak zelfs gebruik van de zakelijke versies icm Windows 11 pro op 5 systemen. Iedereen gebruikt zijn eigen M365 E5 account. We hebben een persoonlijke onedrive en een gezamenlijke SharePoint.

Dat ik als beheerder aardig wat controle heb en kan spelen met functies in azure, M365, Defender, een telefooncentrale in teams etc.. maakt het alleen maar leuker.

Zakelijk gezien is M365 een ontzettend goed en mooi product als je alles functies goed benut.
En privé kan je dat ook leuk gebruiken.

Ps M365 E3 kan je zeer goedkoop gebruiken als ontwikkelaar, je moet alleen verplicht trainingsmateriaal doorlopen, en je hebt 0 rechten als het gaat om support, retentie etc…
Het integreren is niet de klacht, de klacht is het pushen van deze integratie als een vorm van advertenties.
Oude rechter muis menu zou ik ook terug willen. Zal vast wel een proggie voor zijn, maar nooit iets gevonden nog.
ik heb vernomen (niet getest): Daar kun je een reg-key voor aanmaken:

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\CLASSES\CLSID\{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}\InprocServer32
Reg_SZ --> Default
value --> ""
Ga het proberen lijkt me mooie oplossing. Thanks!
  • Je kunt het oude menu terugzetten.
  • StartIsBack
  • Dat is gewoon een toggle.
  • Als je geen Office gebruikt, is dit inderdaad rot, anders maakt het niet uit. Een knop voor Bing Chat is best handig, want Bing Chat is toch wel de tweede meest relevante software in jaren.
start menu kun je met één simpele setting (niet eens in het register ofzo maar gewoon onder de rechtermuisknop) terug naar links zetten, voor de rest zie ik eigenlijk geen verschillen tussen de win10 en win11 taakbalk. om eerlijk te zijn, in win 11 is juist het start menu weer een heel stuk verbetert, ik heb weer togang tot bestanden en gepinde apps waardoor ik eindelijk geen startisback of dat soort meuk meer hoef te installeren ... dat scheelt toch weer een hoop ellende.

dat rechtermuis menu is denk ik wel iets waar ik je (gedeeltelijk) gelijk in moet geven,
ik vind het idee namelijk wel ontzettend goed bedacht... gewoon een kort menutje met de meest gebruikte/gewenste opties en onderaan een knop met MEER... dat werkt eigenlijk wel heel goed.. ECHT! zodra je er een beetje aan went is het eigenlijk een super-goed idee. Waar ik me dan wél aan stoor is dat ik niet zelf kan/mag kiezen welke functies er dan in dat verkorte menu staan.. als ik die zelf had kunnen kiezen, dan zou het echt een waardevolle feature zijn geweest.

ik zou dan altijd een verkort menu hebben en niet per sé met alleen de windows features, denk bijvoorbeeld aan add to zip, terwijl ik eigenlijk gewoon 7z gebruik en ik dus altijd op <meer> moet klikken om data te zippen. maar an sick zijn dat kleine(re) ergernissen
Het right click menu kun je terug zetten naar het Windows 10 menu.

https://answers.microsoft...f3-411b-aeec-e460e6e5a82a

[Reactie gewijzigd door SHiNeye op 23 juli 2024 06:57]

Geef mij maar het oude menu van de Rechtermuisknop.
https://answers.microsoft...f3-411b-aeec-e460e6e5a82a

Graag gedaan :)
Vooral de verbeteringen in HDR inderdaad zowel in videocontent en games was voor mij de reden naar windows 11 te gaan en ben tot nu toe tevreden:)
Configuratiescherm drastisch verbeterd, serieus? Ik vind het echt een draak van een ding. Iets simpels als de toetsenbordindeling wijzigen op de laptop van mijn vader kostte me serieus moeite, omdat ik simpelweg niet kon vinden waar dat tegenwoordig zit. Terwijl ik dat in voorgaande Windows versies bij wijze van spreke blind kon vinden...
Een hoop geautomatiseerd }:O En game gerelateerde zaken zijn verbeterd :Y)
Alleen nog die klassieke menu's of nieuwerwetse Apple look dingetjes, zou niet over elkaar heen moeten draaien, toggle optie zou zoveel beter zijn.
Ik ook, mijn laptop voldoet volledig aan de eisen en gebruik al een paar jaar de Dev versie zonder problemen, dus had Windows 11 Enterprise al ver voor dat het uitkwam. Gebruik nu Canary build:
25346.1001 rs_prerelease wat volgens mijn vermoeden een voorloper van Windows 12 is, want na een update (bijna elke week) kan je geen info krijgen over de update zoals bij Dev en Beta het geval is.
Ondanks dat dit het meest onstabiele versie is ervaar ik erg weinig problemen maar onderhoud mijn systeem erg goed. Ik vind Windows 11 het beste wat er ooit is uitgekomen kwa OS van Microsoft en als je de verborgen instellingen gebruikt kan je het erg goed aanpassen zonder problemen.
Heel makkelijk: ik blijf nog ff op W10.
Mijn main PC draait op een gen 3 Pentium processor met 8GB Ram. Voor Windows 10 al op het randje, en Win11 heeft geen ondersteuning. Over een paar jaar, als de ondersteuning wegvalt, kijk ik wel naar een compatible machine met iets meer kracht om 11 te gaan draaien.
Mijn laptop draait op een i5-4200u. Ook geen snelheidsmonster meer, maar ruim voldoende voor W10. Deze gaat ook ooit worden vervangen door iets met W11, maar nu nog niet.
Dan nog de media-PC die een i7-3770 draait. Ondersteunt officieel ook geen 11 dus laat ik ook maar even voor wat het is :)
En de rest van mijn arsenaal draait op Windows 98 of ouder (geen grapje).
Windows 10 op een derde generatie Pentium processor, dus op een Pentium III? Je bedoelt vast een latere generatie? 8GB ram kan ook nooit op een Pentium III. Je bedoelt een derde generatie Core i3/i5/i7 denk ik?

[Reactie gewijzigd door Sannr2 op 23 juli 2024 06:57]

Klopt, die van de generatie i 3xxx :p
Pentium 3 heb ik trouwens ook nog wel eea staan :')
Dat is wel hele oude rommel :)
Vindt het knap dat je het volhoudt met die hardware. _/-\o_
Nah, als je het over oud hebt kom je eerder uit op een XT (kloon) uit 1984. 4,77MHz, 256kB RAM en een 10MB MFM harde schijf. Zelfs daarop zou je nog veel kantoorwerk prima kunnen doen, zolang je niet met te veel internet dingetjes bezig bent :P Die Pentium 3 is dan nog modern en snel :P
Ik gebruik nog een Core i uit de eerste generatie (i7 860) icm sata ssd en 12 GB RAM.....volstaat voor mij nog prima voor wat surfen, tekst bewerken en zelfs photos editen (ok, het opslaan van raw naar jpg duurt een tijd, maar dat doe ik altijd als ik klaar ben, dan zet ik dat aan).

Het ligt gewoon aan je use case qua oude hardware
Geïnstalleerd, startknop weer naar links gezet (Kan gewoon in de toolbar config) en we gaan weer lekker verder ;-)

Ik moet eerlijk zeggen dat ik weinig veranderingen merk, alleen configuratiescherm en context menu binnen explorer achtige omgevingen. Dat mag overigens wel een keer compleet op de schopstoel i.p.v. half zoals dat zo vaak gaat bij Windows. Zelfde geldt voor config, als je wat dieper gaat kom je gewoon weer de oude vertrouwde schermen tegen, benieuwd wanneer ze alles en keer gaan aanpakken.

Een groot nadeel van de huidige versies, alhoewel dat ook voornamelijk in de Apps zit, is de koppeling met alle vormen van cloud (App afhankelijk). Daar wordt ik onderhand wel een beetje gaar van.
Van de week kwam ik dit tegen op YouTube, daarin leggen ze onder andere uit waarom het Control Panel nog weinig echte aanpassingen heeft gehad over de jaren heen: https://www.youtube.com/watch?v=smd8cTFchF4
Het configuratiescherm is gewoon deprecated. Het zit er nog in voor de enkele keer dat je een instelling nodig hebt die toevallig niet in Settings staat, maar dat is echt zeldzaam in 11.
Geluid kan nog steeds niet zonder configuratiescherm.
Wat kan er precies niet? Ik draai Win11 maar ik heb voor geluid niet meer het configuratiescherm nodig.
Hoe moet je je luidsprekers testen? De testtonen moet je nog steeds via de oude sound configuratie doen.
Effe je center of surround backs laten klinken kan erg functioneel zijn.
Maar die oude sound configuration is geen deel van het configuratiescherm, het configuratiescherm is een van de manieren om hem te openen. Dat kan tegenwoordig gewoon vanuit Settings.
Ik beschouw dat als configuratie scherm, het heeft nog steeds de zelfde win 7 look.
Oude meuk die nog met moeite werkt alleen niet met darkmode.
Als zie hoe mijn avr dit doet dan verbleekt windows.
Verder is het heel slecht geport naar w11.
De geluiden zijn al bijna voorbij terwijl de stream net op gang is.
Configuratiescherm was een samenraapsel van user settings en system settings.
De usersettings zijn nu alleemaal verplaatst (of dubbel aanwezig) in het nieuwe Settings menu.
De systeem settings zijn soms user settings geworden en de rest staan nog gewoon in het Control Panel te wachten tot MS er iets nieuws voor gaat maken.
Ik vind dat erg handig, maak veel gebruik van de cloud office 356 dus voor mij is het ideaal
Ik wilde de optie 'Nee, mijn pc voldoet niet aan de strenge systeemeisen voor Windows 11' kiezen maar die werkt niet.
Dat werkt inderdaad niet goed door een bug. Ik heb voor nu de link er even uitgehaald zolang dat nog niet gefixt is :)

Edit: gefixt!

[Reactie gewijzigd door jelle. op 23 juli 2024 06:57]

ja kan ik ook niet kiezen.
Draai Windows 11 op mijn werklaptop. Op mijn prive pc werkt het niet door de TPM 2.0 vereiste, en ik heb geen zin om met registry hacks het werkend te krijgen (draai een legale licentie). Daarbij is Windows 10 ook prima.

Windows 11 draait erg fijn, merk weinig verschil t.o.v. Windows 10. Het settings (Instellingen) menu is iets anders, en ik heb het right click context menu aangepast naar de 'old-skool' layout.

Dit had ik gedaan door deze registry toe te voegen via een elevated commandprompt:
reg.exe add "HKCU\Software\Classes\CLSID\{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}\InprocServer32" /f /ve

Je kan het terugdraaien door de registry key weer te verwijderen.
Anoniem: 407645 21 april 2023 11:47
Had bij 10 kunnen blijven maar wilde toch even met Windows 11 aan de haal. OS is prima, het As a Service aspect blijf ik sceptisch over. Ligt er aan hoe hard Microsoft de cloud gaat pushen en van de PC een glorified console maakt, wanneer dat gebeurd denk ik dat Linux wel zo ver gevorderd is met gaming dat het een makkelijke transitie is.
Ik heb zelf een Dual boot met Windows 11 En Arch linux.

Verder ben ik zelf redelijk tevreden met Windows 11. Ik heb wel daarbij wat irritaties zelf opgelost, zoals gebruik van Explorer patcher aangezien de nieuwe taskbar veel functies nog niet heeft. en bloatware verwijderd.

Wat ik zelf wel erg top vind is de Auto-HDR functie.

Grotendeels gebruik ik me Linux omgeving, en Windows wordt puur gebruikt als ik Windows nodig hebt. bijvoorbeeld me Race stuur die niet op Linux werkt. of me VR Headset.
Op alle pc's/laptops(5) en tablet Windows 11 staan. Ik ervaar geen problemen. Op hele oude laptops de Windows 11 Spectre versie staan.
Mijn desktop: Windows 10 en een VM met Win 11, laptopje Windows 11.

Windows 11 bevalt niet slecht, maar grappen zoals het uitzetten van de taakbalk verticaal aan de zijkant uitzetten is waardeloos. Dat je weer een tooltje moet gebruiken om dat mogelijk te maken slaat nergens op.
Buiten dat het Windows kan beschadigen. Mensen die het meest klagen over Windows 11 zijn vaak degene die allemaal externe thirtparty tools gebruiken die nergens opslaan, Windows kan dat zelf ook daar heb je geen thirtparty bij nodig je moet alleen weten hoe omdat het vaak verborgen is. Je kan makkelijk het internet afzoeken hoe dat moet. En als het niet in Windows kan laat het dan je kan er alleen maar je syteem mee beschadigen en wie krijgt dan de schuld, Windows. Terwijl het thirtparty tool je systeem aan het verkrachten is en je weet nooit wat die thirtparty allemaal aan het doen is kwa privacy
Hoor jezelf.... "Je kan makkelijk het internet afzoeken hoe dat moet". Vroeger kon ik gewoon de 'Taakbalk configureren' aanklikken en daar 'Nooit combineren' kiezen. Gewoon uit de doos. Standaard optie. Geen regedit. Geen internetspeurtocht voor nodig. 10 seconden, klaar. Optie is er uit gesloopt :(
Het is toch belachelijk dat een optie die voorheen gewoon in het configuratieschermpje zat, dat je die nu via een registryhack moet doen, waarvoor je eerst half internet moet afzoeken en dan hopen dat je een werkende tip krijgt? En niet een tip waarmee je Windows kan beschadigen?
En wat als je niet de rechten hebt om regedit te openen bijvoorbeeld op je werk-pc?

[Reactie gewijzigd door Hans_G op 23 juli 2024 06:57]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.