Welke Linux-distro gebruik jij?

Besturingssystemen op basis van Linux worden steeds populairder. Draai jij al een Linux-distro op je pc? En zo ja, welke?

Ik draai geen Linux en heb daar ook geen interesse in
36,8%
Mijn pc draait op Ubuntu
19,5%
Ik draai geen Linux, maar wil het in de toekomst wel proberen
10,7%
Ik heb Debian op mijn systeem geïnstalleerd
6,4%
Ik gebruik Linux Mint
6,4%
Ik draai een andere distro
5,1%
Arch all the way
3,5%
Chrome OS telt zeker niet?
3,1%
Mijn petje af voor Fedora
2,6%
Mijn voorkeur ligt bij Manjaro
2,1%
Voor mij alleen Elementary OS
1,1%
Ik heb Pop!_OS geïnstalleerd
1,1%
Ik heb me onlangs verdiept in deepin
0,6%
Ik draai op MX Linux
0,4%
Alleen Zorin OS voor mij
0,3%

Aantal stemmen: 7.275. Deelname gesloten op 12-11-2019 15:44. Stemmen is niet meer mogelijk.

Reacties (138)

138
134
88
0
0
30
Wijzig sortering
Het verbaast me dat Fedora zo laag staat, dacht dat dat toch een van de meest populaire Linux versies was.
Met meer dan 40% van de mensen die niet eens interesse heeft in Linux is Tweakers ook niet echt een goed meetpunt. Phoronix is naar mijn idee een betere plek voor Linux nieuws en community dan Tweakers.
Nou ja, Linux heeft op de desktop een marktaandeel van ongeveer 2%. Hier op Tweakers is dat volgens de poll meer dan 40%
Ik draai het ook niet op elke PC in huis, maar wel op sommige :) Hier in huis een 'marktaandeel' van 40% onder de desktops. Ik gebruik ook veel macOS en Windows.

Als ik de servers meetel dan is dat nog veel groter want ik heb alleen maar Linux servers, geen Windows en Mac zoals op de desktops.
"Op je PC". Dus niet je laptop, je telefoon. Dual-boot mag ook nog. Zelfs een USB stick zou tellen.
Een laptop is ook gewoon een PC...
Als je het zo bekijkt dan heeft men misschien wel meerdere PCs. Als er dan eentje Linux draait... (al is het maar dual boot). Tja, dan geeft deze poll een behoorlijk vertekend beeld.
Nou, dat dus heel erg.

Het merendeel draait bij mij Ubuntu, maar ik heb ook Mint draaien. Tellen daarbij ook de just-enough-operating-system zoals OpenELEC, LibreELEC en sinds kort dus ook CoreELEC of Raspbian en consorten.
Dat dus - hier ook in gebruik 2 Pi's:
Openelec,
Raspbian (+ unbound & pi-hole).

Overige systemen;
OpenSUSE
Mint

In het verleden ook nog geëxperimenteerd met;
Ubuntu
Debian
Fedora
Manjora
Je denkt toch niet dat dit als een wetenschappelijk representatief onderzoek bedoeld is? Het is een poll die volgende week weer in de krochten van Tweakers is verdwenen. Voor de leuk, niets meer en niets minder.
Men had het wetenschappelijker kunnen maken.
Waarom zou de poll "fake news" zijn, als eigenlijk iedereen die em leest en eraan meedoet weet dat er bijvoorbaad een ontzettende bias in de resultaten zal zitten? Als het overgrote deel van de doelgroep weet dat het een poll-voor-de-lol is, dan is dat toch prima?

Of moeten we alle leden van Fok, Bokt, Viva en Autoweek ook om hun mening gaan vragen? Dan weet je in elk geval zeker dat 95% stemt op "ik heb geen idee waar deze poll over gaat en het boeit mij ook niet".

En bovendien, je zou kunnen zeggen dat het binnen de doelgroep van T.net weldegelijk enige statistische relevantie heeft. Zolang je er maar in meeweegt dat je dus gegevens bekijkt over een hele specifieke groep.
Lijkt me dat het nul statistische waarde heeft tenzij de poll "Welk desktop OS gebruik jij?" zou heetten.

Met de titel "Welke Linux-distro gebruik jij?" target je natuurlijk vrijwel geen Windows / MacOS users. Ik moest hem lezen om die optie te vinden, dat zal 90% van de tweakers bij het lezen van de titel al niet doen.
Achja, die staat in ieder geval bij de opties...

OpenSUSE FTW :Y)
Het enige nadeel aan OpenSUSE is de beschikbare software.

Voor school is Fedora KDE beter, wordt daar ook gebruikt door bepaalde docenten.
Is momenteel zeker favoriet bij mij.
https://www.distrowatch.com

Voor een lekker oldskool Linux-nieuws & statistieken pagina.
De voorbije 12 maanden staat MX Linux stijf op 1, Fedora op 8.
Ubuntu had als voordeel dat een cd downloaden genoeg is en dat het heel vaak uit box al werkt.
Er zijn ook diverse smaken, ik gebruik of mate of xfce.
Andere distro's ook bekeken in virtualbox maar blijf bij ubuntu hangen.
Een zeer contente Fedora KDE spin gebruiker hier. :)

Fedora houd alles standaard open source. Wil je packages welke daarbuiten vallen dan moet je daar de relevante repositories aanzetten. Voorbeelden zijn de RPM Fusion repo's. Zo ook voor de h264 codec en nvidia stuurprogramma's.

Het is voor mij juist een reden om voor Fedora te kiezen. In de basis is alles open source en dan kan ik zelf kiezen wat ik daar bij wil hebben.

Voor nieuwe gebruikers, en specifiek gebruikers die willen gamen, is dat een drempel want dingen werken niet out-of-the-box.

Vandaar zie je vaak dat voor distributies wordt gekozen die geen onderscheid maken.

[Reactie gewijzigd door tfk__66 op 23 juli 2024 21:34]

Ik heb er een stuk of 20 getest en Deepin OS is toch wel mijn favoriet. Helaas is het closed source en komt het uit China dus heb het er afgegooid. Erg mooi vormgegeven. Ik gebruik nu tijdelijk Windows 10 maar wil uiteindelijk weer terug. Manjaro en Peppermint vind ik een stuk minder. PureOS binnenkort even testen _/-\o_
Het ziet er wel mooi uit inderdaad, ik heb nog geen enkel LinuxOS gezien die ook maar in de buurt komt van de GUI van Windows, qua design en gebruikersvriendelijkheid. Vaak werken dingen als drag & drop al niet eens.

Op servers gebruik ik dan wel weer exclusief Debian.
En ik vind geen GUI die voor mij in de buurt komt van Gnome shell, zo zie je maar hoe persoonlijk en nietszeggend dit is.
Hoe je een OS met een GUI wil vergelijken is ook speciaal.
Het is gewoon hoe ik het zie, je hoeft je verder niet aangevallen te voelen je bent vrij om te gebruiken wat je wilt.

En ik ben niet de enige blijkbaar want Linux op de desktop is nooit van de grond gekomen, nog altijd niet hoewel het meerdere malen is voorspelt. Zelfs Google heeft binnen een paar jaar een 10x inventievere GUI kunnen bouwen dan de meeste Linux distro's in de laatste 20 jaar.

Jouw reactie is ook veelzeggend, het ligt aan de gebruiker. Als die instelling nou eens verandert misschien wordt het dan wel ooit iets met Linux op de desktop.
Ik voel me helemaal niet aangevallen, ik heb net mijn reactie een aantal keer opnieuw gelezen en snap echt niet hoe je dat zelfs maar zou denken. Projectie misschien?

Serieuze vraag, heb je onlangs al eens een moderne Linux UI als Gnome Shell of KDE Plasma geprobeerd en indien ja, wat vond je dat er ontbrak aan de ervaring?

Ik beweer nergens dat het aan de gebruiker ligt, daar is die projectie weer. Maar toch ben ik het die zich aangevallen zou voelen, waarom ga jij dan in de verdediging?
Qua layout komt Ubuntu MATE behoorlijk in de buurt.

Gebruik Ubuntu MATE dag in dag uit switched tussen Win10 workstations en Linux

Bij veel distro's moet ik weer even omschakelen tussen de twee besturingssystemen.
Maar met MATE heb ik dat totaal niet
Anoniem: 1092407 @mkools2429 oktober 2019 10:13
KDE vind ik anders echt een heerlijke GUI. Die is Windows achtig qua indeling maar ik ben heel blij dat Windows vooral niet is nagebootst. Integratie met telefoons middels KDE Connect werkt ook bijzonder goed. Window management is ook superieur aan Windows. Voor mij prive in ieder geval nooit meer wat anders.
ik heb nog geen enkel LinuxOS gezien die ook maar in de buurt komt van de GUI van Windows, qua design en gebruikersvriendelijkheid.
That would be ZorinOS ;)
Ik weet niet of je hem al geprobeerd hebt, maar hij staat helemaal onderaan het lijstje: Zorin OS. Dit is mij erg bevallen toen ik deze proef draaide op m'n notebook.

Strakke vormgeving
idd! ZorinOS is een soort DeepinOS op steroïds qua gebruikersgemak, design en schoonheid :)
Deepin vind ik inderdaad heerlijk.
Draait prima op mijn netbook
Windows gebruiker hier. Windows 10 Pro zowel op de zakelijke laptop als de privé computer thuis.

(Twijfel wel om ooit naar Apple over te stappen)
Windows én MacOS gebruiker hier, maar mijn favoriete OS blijft toch Windows.

Als ik op Linux zit gaat mijn voorkeur uit naar een distro die de KDE desktop environment een warm hart toedraagt. Echter, sinds WSL niet meer aan Linux gekomen, want dat kan gewoon lekker in Windows nu. En die desktop environment is ongeëvenaard voor mij.
Ik gebruik persoonlijk Windows en op werk altijd MacOS. Windows blijft toch echt wel mijn favoriet tussen de twee. Waarschijnlijk puur naar eigen smaak maar ik kan met Windows gewoon veel sneller overweg. Ook heb ik het idee dat je gewoon meer kan. Bij MacOS is zoveel weggestopt of dichtgetimmerd.

Bij mij geven de Adobe programma's op MacOS ook wel eens kuren. Iets waarop ik Windows nooit kan betrappen. Voorbeeld daarvan is dat de muis opeens heel traag gaat in een Illustrator werkblad. Of slecht meerdere adobe programma's tegelijk draaien.
Anoniem: 1137413 23 oktober 2019 00:55
Geen optie voor "Ik gebruik (Free)BSD" ?
De poll gaat over Linux distro's, en FreeBSD is géén Linux distro. :)

Je hebt dus de keuze uit twee "Ik draai geen Linux..." opties.
FreeBSD is/wordt tegenwoordig ook 'gewoon' Linux hoor ;)
https://itsfoss.com/bsd-project-trident-linux/
FreeBSD is/wordt tegenwoordig ook 'gewoon' Linux hoor ;)
https://itsfoss.com/bsd-project-trident-linux/
Jouw link gaat over Project Trident, een desktop OS wat nu gebaseerd is op FreeBSD, maar wil overstappen naar Linux als basis.

Het zegt helemaal niks over FreeBSD zelf; mij lijkt dat FreeBSD dus voorlopig gewoon FreeBSD blijft ;)
Potverdorie, heb ik te snel gelezen en conclusie getrokken 😣
Je hebt helemaal gelijk!
Waar is de NixOS optie?
Bij al die andere honderden irrelevanten qua aantal ;)
Altijd leuk die "ik heb eens een half uurtje met Linux geklooit maar het werkte niet 100% hetzelfde als Windows dus Windows is objectief superieur" reacties. 8)7
Dat is een bekend fenomeen, niet alleen met OS:en. Mensen zijn gewend iets op een bepaalde manier te doen, en vinden het niet leuk om het net iets anders te moeten doen.

Zie mijn commentaar hierboven: mijn vrouw vond het in het begin ook niet veel, want ze was nou eenmaal Windows gewend. Toen het ineens "moest" omdat Windows niet meer naar behoren werkte, heeft ze met een beetje tegenzin Linux geprobeerd en nu, na een jaar of 4-5, wil ze niets anders dan Linux.
Tja hoe lang moet je dan iets testen voordat het 'oké' is? De meeste mensen hebben daar helemaal geen zin in.

Er zal dus ergens een keer een revolutie moeten gebeuren waardoor een bepaalde Linux distro enorm populair gaat worden waardoor de massa er mee aan de slag gaat op hun desktops.

Ik snap het helemaal waarom mensen bij Windows blijven. Overigens gebruik ik vanalles en voor mij ligt het er maar net aan wat het doel is.
Anoniem: 263284 24 oktober 2019 09:01
Jammer om te zien dat een relatief hoog percentage tweakers aangeeft geen interesse te hebben in linux. Linux is bij uitstek geschikt om te leren hoe een operating system functioneert, het lfs project is een geweldig project om je hierin te verdiepen.
Weliswaar een steile leercurve maar heb je wat doorzettingsvermogen en discipline dan levert het een schat aan kennis op.
Jammer om te zien dat een relatief hoog percentage tweakers aangeeft geen interesse te hebben in linux. Linux is bij uitstek geschikt om te leren hoe een operating system functioneert, het lfs project is een geweldig project om je hierin te verdiepen.
Weliswaar een steile leercurve maar heb je wat doorzettingsvermogen en discipline dan levert het een schat aan kennis op.
En wat als je het niet wilt leren omdat het totaal niet is wat je interesseert, maar je wilt wel je taken op je PC uitvoeren die je ook op Windows / MacOS kon uitvoeren?

Begrijp me niet verkeerd. Ikzelve gebruik op het werk Kubuntu 18.04 en ik draai het ook op mijn laptop. Maar vaak heb ik ergens tegenaan gelopen waar een man -k oid of een zoekopdracht in bugtrackers geen soelaas biedt, deels ook omdat het onbekend is op welke woorden er gezocht moeten worden.

Ook veranderingen door de jaren heen maken de probleemoplossing er niet beter op, zoals zoeken in /var/log sinds systemd vrij zinloos is want systemd-devs vinden dat je daarvoor journald met een duizelingwekkend aantal parameters moet gebruiken. Op Windows kun je gewoon eventvwr.msc gebruiken. Nooit anders geweest.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 23 juli 2024 21:34]

Volgens de huidige uitslagen draait dus de helft (50 procent!) van de Tweakers op Linux; sorry, maar daar geloof ik geen moer van. Misschien in een VM-tje, maar echt niet dat de helft van de Tweakers Linux als main OS draait.

Nee: ik ben niet anti-Linux, ieder zijn ding, maar het is simpelweg ongeloofwaardig als je naar de statistieken kijkt:

NET Marketshare

Statcounter
Ik kom toch echt op ~40% uit:
Ik draai geen Linux en heb daar ook geen interesse in 39,5%
Ik draai geen Linux, maar wil het in de toekomst wel proberen 10,7%
Wat op een tech-site als Tweakers niet raar is. Eerder teleurstellend!

[Reactie gewijzigd door Yev op 23 juli 2024 21:34]

Als we nu eens kijken naar wie het geinstalleerd heeft maar amper gebruikt stijgen we waarschijnlijk nog eens naar 60%

Ik heb vaker kali gebruikt, maar heb hier geantwoord dat ik geen linux draai en ook geen interesse in heb omdat ik vind dat ik niet als gebruiker aangemerkt kan worden.

[Reactie gewijzigd door matthewk op 23 juli 2024 21:34]

Vergis je niet in het aandeel Raspberry Pi gebruikers op Tweakers. Da's ook Linux hè. Plus dat Tweakers een hele specifieke subgroep is en niet te vergelijken met het wereldwijde gemiddelde.
Ik gebruik linux al jaren als main OS heb een tijdje OSX gedraaid maar mijn linux bakje is vlotter.
Enige punt waarvoor ik naar Windows boot is Amazon Prime in FullHD de Linux versie wordt afgescheept met een hele lage bitrate. Netflix heeft het iets beter voor elkaar, op linux krijg je 720p en dat ziet er niet slecht uit maar voor 1080p moet je naar Edge op Windows.
Ik denk dat je je daarin vergist. Dit is een poll onder de gebruikers van tweakers, niet buurtcentrum De Lelie met opoe's met een pc waar ze amper usb kunnen uitvissen. Daarnaast vermoed ik dat er redelijk wat mensen in de IT werken hier waar je wat meer unix tegenkomt, en dan een systeempje ermee draaien thuis, dat helpt je de boel een beetje bij te houden of voor de oefening of het uitproberen van dingen of puur uit interesse. Ik heb 1 laptop, 1 desktop (okay een BSD) en 1 Pi met linux, geen virtualisatie. Ik kan me geen iemand indenken die iets in IT doet die geen linux heeft draaien, allemaal wel een laptop minimaal.
Ik denk dat je vaknerds verwardt met professionals: de meeste pro's interesseert het geen moer waarop het draait, als het maar draait. Lang niet alle pro's zijn ook nerd.
Vergeet niet dat tweakers vaak meerdere computers hebben.

Ik heb computers met zowel macOS, Windows als Linux. In deze poll sta ik als een Linux gebruiker, maar dat betekent dus niet dat ik exclusief Linux gebruik.

Overigens gebruik ik het op die 2 computers waar het op staat wel als main OS, geen VM ofzo.
Op mn laptop draai ik gewoon Windows. Op mn servertje staat wel Linux (Debian).
Wanneer ik een nieuwe PC koop / bouw, dan hou ik er rekening mee dat ik naast Windows een Linux variant er op zet, puur voor de ervaring, en misschien bepaalde software. Was eigenlijk de bedoeling om dat met m'n huidige computer te doen, maar de maar Linux kon niet goed met Software RAID overweg, en uiteindelijk blijkt 2x32 GB SSD's voor OS(en) te weinig). Geen idee welke versie ik dan doe, toendertijd had ik dacht ik interesse in Mint, maar geen idee meer waarom.

Er staat wel Raspian op m'n Raspberry Pi.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.