Reacties (93)
Netflix op meerdere apparaten (waaronder 4K) 4 smartphones waaronder twee non stop op youtube (kids)
Dus voor je het weet loopt je verbinding vol.
Totaal: 55 Mpbs. Zit je net op de helft van je verbinding. En dan ben je _echt_ vol aan het blazen.
Maar iedereen wilt blijkbaar voor eeuwig vasthouden aan pixelated videomateriaal.
Het internet moet voorruit, de kwaliteit moet omhoog en dat vereist meer bandbreedte, ook voor verregaande digitaliseringen van een land om nog mee te kunnen doen in de hedendaagse technologie race.
Anders zaten we nu nog steeds op kale html-opmaak websites met gifjes, geen video's want te zwaar.

Diensten als Netflix kijken naar dat grotere plaatje en moeten hun bandbreedte beperken. Niet alleen omdat vele consumenten anders te veel last gaan hebben van buffering, maar ook omdat zij zelf met gigantische upload vereisten zitten. Elke Mbps die zij verhogen aan hun max. bitrate kan hen meerdere Gbps schelen in upload vereisten.
Als koplopers moeten we ervoor zorgen dat we voorop blijven lopen. Maar op dit moment is 100Mbps voldoende om rond te komen, al kan het zijn dat we dan soms even iets langer moeten wachten.
De Poll houd geen rekening met wat een gebruiker vandaag heeft. Voor iemand die nooit video streamed en al een 50-60 Mbit verbinding heeft kan ik me goed voorstellen dat ze stemmen voor "leuk om te hebben, maar ook weer niet zo belangrijk." omdat het niets toe zal voegen.
Voor een huishouden dat vandaag de dag vanwege de volstrekt onacceptabele strategie van KPN enkel toegang heeft tot 6 Mbit ADSL maar wel met 4-5 man individueel wil streamen in goede kwaliteit, app en software updates download en ook nog fatsoenlijke realtime applicaties wil gebruiken zoals online gaming en video conferencing zijn de enige opties "erg belangrijk, ik wil het." of "de minimale ondergrens." als je ook nog eens met 4 tegelijk 4 verschillende 4k streams wil zien.
Het internet verandert, de applicaties veranderen, de eisen veranderen maar we zien voornamelijk alleen snelle verbindingen sneller worden en een steeds grotere groep huishoudens achterblijven omdat de overheid investeren in glasvezel niet forceert of stimuleert.
100Mbits is 12.5MBs toch?
En daarbij is het vaak dat dit niet geleverd wordt. Denk aan piektijden, bekabeling en valse beloftes. Ten slotte, kan je voor een realistisch beeld naar deze kijken:
'Speed Index ISP Netflix'
Dan kom je er op uit dat praktisch niemand in Nederland boven de 5 MB/s zit!
[Reactie gewijzigd door Harm_H op 23 juli 2024 11:29]
1 byte = 8 bits.
dus Mbps/Mbits / 8 = MB/s (echte MB's dus, wat veel representatiever is).
Ik vermoed dat ze mbps voornamelijk nog gebruiken omdat 100mbps, gewoon groter uitziet als 12.5MB/s
100 Mbps / 8 = 12.5 MiB/s maar dat is dan ook gelijk een onhaalbaar theoretisch maximum. Er gaan sowieso bytes verloren aan de headers van de pakketten waarin onder andere staat waar het pakket vandaan komt en waar het naartoe moet. Foutcorrectiecodes kosten ook bits. Daarmee kom je dus altijd lager uit dan het theoretisch maximum. Om al die variabele factoren buiten beschouwing te laten kun je beter rekenen met het exacte aantal bits wat er per seconde verstuurd en ontvangen kan worden. Dat geeft een eerlijker beeld van de prestaties van het transport.
Uiteraard heb je helemaal gelijk dat er protocol overhead is en foutcorrectie bits zijn. En je payload daarom nooit de technisch maximale transport snelheid zal maar.. een byte heeft 8 bits. Altijd, op maandag, op dinsdag, bij TCP/IP, bij volle maan, over I2C, gewoon altijd!exact dat aantal bits per seconde kun je verstouwen. Hoeveel bytes dat oplevert hangt af
Bij PCI-Express doen ze er zelfs nog een stapje verder vanaf door de snelheden niet in Gbps weer te geven maar in GT/s, waarbij de overhead van het transport in de conversie van GT/s naar Gbps wordt gemaakt. Een beetje een bijzondere keuze als je bedenkt dat het ook daar om transmissiesnelheden gaat dus dat eigenlijk al voor zich spreekt, maar waarschijnlijk ingegeven door de toch wel significante overhead van 20% op die wijze van communicatie.
En ook stellen dat 1 byte gelijk is aan 8 bits is incorrect. Hoewel de meeste moderne systemen inderdaad met die bytegrootte werken is dat helemaal geen vereiste. Historisch gezien hebben we bytes gezien tussen de 5 en 56bit in grootte.
In the end: lijnsnelheid : bits per seconde. Enige manier om zeker te zijn waarover je spreekt.
Zelf haal ik mijn snelheden ruim, op elk moment van de dag.
Edit:
Met de ISP-snelheidsindex van Netflix wordt de gemiddelde bitsnelheid tijdens primetime aangegeven voor Netflix-content die gedurende een bepaalde maand naar Netflix-leden is gestreamd. Voor primetime berekenen we de gemiddelde bitsnelheid van Netflix-content in megabits per seconde (Mbps) die wordt gestreamd door Netflix-leden per ISP. We meten de snelheid via alle beschikbare apparaten van eindgebruikers. Voor sommige apparaten kunnen we de exacte bitsnelheden niet berekenen en streaming via mobiele netwerken wordt niet meegenomen in de metingen. De snelheid die wordt aangegeven in de ISP-snelheidsindex van Netflix duidt niet op de maximale doorvoer of de maximale capaciteit van een ISP.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 221563 op 23 juli 2024 11:29]
Met 10 Mbps kun je al makkelijk een full-hd stream binnenhengelen (en merk je vrij weinig als je daarnaast ook nog zit te browsen).
Dit lijkt mij het absolute minimum voor huis- tuin- en keukeninternetten.
Voor een echt lekkere gebruikservaring heb je minimaal het dubbele nodig. Immers, je wilt ook niet uren op een update van iOS ofzo zitten te wachten. Met 20 Mbps doe je een hele grote download (4 GB) in ongeveer een half uurtje en kun je zelfs daarnaast ook nog gewoon andere dingen doen (beetje browsen) zonder dat dat op de duur van je download significante impact heeft (laten we zeggen 1mbps voor andere zaken in gebruik).
Niet ontoevallig denk ik, 20 Mbps is dan ook de bitrate van de allergoedkoopste DSL-abonnementen.
Alles hierboven maakt het leven wel prettiger, maar je hebt de wet van de verminderde opbrengsten. Die eerste 10 mbps extra merk je. De volgende is al minder. En iedere 10 mbps daarbovenop word het effect steeds kleiner. Ik durf te wedden dat er weinig Tweakers zijn die zonder meettools het verschil tussen 90 of 100 mbps lijn weten op te merken.
[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 11:29]
Daarnaast, host maar eens een LAN-party waarbij iedereen tegelijk zijn Steam updates binnen gaat trekken, om maar eens een voorbeeld te geven. Dan is die 20 Mbps echt niet voldoende. Game updates zijn al vaak 5 tot 15 GB in omvang, dus dat tikt wel flink aan.
Zelf gebruik ik mijn internetverbinding thuis ook om backups van een externe server naar mijn NAS te maken. Daarbij is de hogere snelheid ook zeer handig omdat anders de vorige backup nog niet klaar is als de volgende gemaakt wordt. Met de 200 Mbps die ik nu heb kan ik in ieder geval de volledige schrijfsnelheid van de schijven benutten en vormt de verbinding niet meer de bottleneck.
Het hangt natuurlijk erg van je use case af, maar om te zeggen dat 20 Mbps voor iedereen genoeg is is te kort door te bocht. Voor de meeste basis-gebruikers (de meeste mensen dus) zal 20 - 50 Mbps inderdaad waarschijnlijk voldoende zijn.
Bijvoorbeeld Gears of War 4 is al meer dan 100GB om te downloaden, en de groottes van spellen is de afgelopen paar jaar enorm gestegen.Daarnaast, host maar eens een LAN-party waarbij iedereen tegelijk zijn Steam updates binnen gaat trekken, om maar eens een voorbeeld te geven. Dan is die 20 Mbps echt niet voldoende. Game updates zijn al vaak 5 tot 15 GB in omvang, dus dat tikt wel flink aan.
Waarom uren wachten als het binnen een kwartier zou kunnen?
Maar goed we moeten het maar voor eeuwig blijven doen met tragere connecties, want sommige mensen vinden het wel genoeg zo.
Misschien voor straf maar weer 56K aansluiten en daarmee je favoriete websites / plaatjes / gifjes mee laden.
Dus inderdaad, het is veel te kort door de bocht, alles neemt meer en meer in en wordt steeds geavanceerder, daar hoort gewoon een toegenomen verbruik in bandbreedte bij.
En er zijn ook genoeg mensen die een goed netwerk nodig hebben voor werkgerelateerde zaken, en mensen die online back-ups doen willen geen 3 weken wachten en dan zien dat de upload is gefaald.
Het zorgt gewoon voor veel meer bewegingsvrijheid.
Voor nu is het misschien voor de basis gebruikers 'voldoende', dat blijft echter niet voor altijd zo.
Nu lachen we om de snelheden die we 20 jaar terug hadden, en in de toekomst zal dat niet anders zijn over het huidige tijdperk.
Ik schat dat makkelijk 90% van de huishoudens prima uit de voeten kunnen met een 40Mbps instap verbinding van Ziggo. De data op de telefoons staan toch al in de cloud, merendeel van het gamen gebeurt op tablets en de enkele keer dat een console moet worden bijgewerkt kan dat 's nachts prima zonder dat Netflix er last van heeft...
En het wachten???? zolang hoef ik niet extra te wachten
Voorbeeldjes:
- Just Cause 3
- Sniper Elite V4
- Doom 2016
- GTA V
- Battlefield 4
- Battlefield 1
Dat terwijl enkele jaren terug het vooral bleef steken op 20GB en lager.
Ja, ik wacht wel een paar uurtjes, thank you very much!
Ik heb op dit moment ook maar een 30mbps lijntje.
En voor die keer op een blauwe maandag waarop we een lannetje doen waarbij niet iedereen zijn game niet up-to-date heeft op Steam. Dan kopiëren we die games wel naar elkaar via LAN aan gbit snelheden. Steam kan daar opmerkelijk goed mee overweg.
Maar inderdaad, er zijn zeker use cases waarbij hogere snelheden wenselijk zijn.
Als ze er in België geen arm, been en je eerst geboren kind voor zouden vragen had ik het waarschijnlijk zelf. :-)
off-topic: 200mbps lijkt me trouwens wel vrij traag voor een HDD. De meeste drives die ik in huis hebben weten een gbit LAN verbinding volledig dicht te trekken. (Bij grote files. Bij een groot aantal kleine files is dat natuurlijk een ander verhaal.)
Ellende is dat -als ik het wel heb- een goede uploadsnelheid alleen beschikbaar is bij glasvezel. Bij Ziggo en KPN (DSL) is het allemaal erg beperkt. Geef mij maar 40/40 inderdaad, veel liever dan 100/10.
Voordeel van glasvezel is dat de kwaliteit erg goed is! Er is min tot geen verlies op de lijn.
Ik download met 62MB/s
Ik heb apparatuur staan die strak 50-60 MB/sec downloaden en uploaden via een XS4ALL lijntje. Het kost wat, maar als je het hebt en je host zelf je eigen spullen dan wil je eigenlijk nooit meer terug.Ik heb ook 500mbit, maar in de praktijk haalt geen enkel apparaat dat.
[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 11:29]
[Reactie gewijzigd door Nicasus op 23 juli 2024 11:29]
Ik hoop nog steeds over niet al te lange tijd een glasvezelverbinding te kunnen hebben.
Op dit item kan niet meer gereageerd worden.