Ouderen omscholen tot ict-er

In Maastricht start een ict-opleiding voor 50-plussers om oudere werklozen aan het werk in de ict-sector te krijgen. Goed idee?

Ik heb er mijn bedenkingen bij.
41,7%
Nee, dit gaat niet werken.
30,9%
Ja, prima idee.
26,3%
Anders, nl...
1,2%

Aantal stemmen: 9.983. Deelname gesloten op 16-03-2015 13:57. Stemmen is niet meer mogelijk.

Reacties (57)

57
54
47
1
0
5
Wijzig sortering
Natuurlijk gaat dit niet werken. Informatica is niet een beetje boeken in je hoofd stampen dan kan kun je het wel. Als je niet de juiste analytische gedachtengang hebt gaat het je gewoon niet lukken. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het wordt om je gedachten patronen nog te gaan bijwerken. Kijk naar deeltijd opleidingen hoe veel mensen zonder IT achtergrond daar aan beginnen en hoe veel er na het eerste jaar nog over zijn (hint: het is minder dan 10%). En dat zijn dan nog mensen tussen de 20 en 30...

Ga ze omscholen naar iets wat ze wel kunnen leren zonder daar anders voor te hoeven denken. Accountant ofzo. Of manager. Gewoon iets waar je vooral feitjes voor moet stampen. Hoewel dat ook niet makkelijk zal gaan is dat nog realistischer dan iets als informatica proberen te leren. Er zijn vast uitzonderingen, maar dit project van Maastricht gaat niet over uitzonderingen maar over massa.

Bij alles heb je natuurlijk ook ervaring nodig. Een 4-jarige HBO opleiding kan je wel inkorten en dan hetzelfde diploma geven, maar 4 jaar ervaring met een stage is niet in te korten of iets dergelijks. Ervaring kost tijd. En juist in informatica is ervaring toch net even relevanter dan een of ander stuk papier wat beschrijft welke technologie je 4 jaar geleden geleerd hebt.
Mijn (dyslectische) pa heeft zich (zo'n 20 jaar geleden) stralingskunde aangeleerd binnen Siemens Medisch Den Haag. Hij werd er eigenlijk uitbezuinigd, maar dat kon toen nog niet echt. Ze dachten "dat kan hij toch niet". Hij was binnen een jaar de enige stralingsdeskundige in NL (op dat moment).

Ok, hij kreeg hulp van vrouw en zoon, maar dat heeft hem nog een goeie 12 jaar in dienst gehouden.

Dat ze het niet kunnen is een lullig statement van jongere "managers" waar ik het niet hoog mee heb. Soms willen ze het inderdaad niet, dat klopt.

En de ervaring is zoveel waard. Die broekies staan ook maar te kijken van "oude" foto's van mijn pa toen hij de elektronica rond de eerste rontgenbuizensystemen bij hospitaals kon repareren, met z'n "lullige" MBS,, want dat was maar oud en laaggeschoold. Maar het aantal jaren werkervaring wordt wel zo vaak vergeten.

Nu ik zelf wat ouder begin te worden kan ik dat soort "gepraat van de ouderen" steeds meer waarderen.
Laat ik het zo zeggen: "we zien jullie 20'ers over 30 a 40 jaar nog wel."
Red je het tot je pensioentje?

Oh, ,btw, ja dus...goed idee.
Het hoeft ook niet tot Limburg beperkt te blijven natuurlijk al is er daar zogenaamd een tekort. Je kan als 50'er ook dar je opleiding doen terwijl je in de randstad of Groningen woont en na je diploma weer teruggaan.
Werk zat. Een extra update't papiertje zal ze goed doen. Zeker als het niet veel kost.
Mijn eerste gedachte was namelijk "oh, eerst die oudjes wat geld uit de zak kloppen en ze dan hopelijk wat meer kans geven op de arbeidsmarkt, voor hoogstens nog tien jaar" maar het wordt mooi gesponsord door UWV. Doen ze daar toch nog iets moois.

[Reactie gewijzigd door HMC op 23 juli 2024 16:33]

Volledig mee eens! Tuurlijk zullen deze mensen wel enige affiniteit met ICT moeten hebben. Ik zie een stratenmaker dit niet zomaar gaan doen.

Daarnaast is ICT ontzettend breed. Een ICT'er doet waarschijnlijk ook de printers op een school en wellicht simpel netwerk beheer. Dat zou iemand die iets minder diep in de ICT materie perfect kunnen doen. Als iemand van 50+ daar een ervaren ICT man (25 - 65 jaar) mee kan ondersteunen, dan is dat toch perfect!
Uhm.... we hebben het hier wél over een HBO opleiding... waar jij nu over praat is een Niveau 2 MBO ICT opleiding...

Ik zie het echt niet zo zitten. Een HBO afgestudeerde die op een laag MBO niveau ICT baantje solliciteert is volgens een HR medewerker overgekwalificeerd.
Duidelijk verhaal, en op zich ben ik het eens voor de serieuze ICT jobs, maar je moet wel onderscheid maken in de ICT op de verschillende werkniveaus. Met alle respect maar iemand die websites in elkaar CMS't is heel wat anders dan een software architect die bezig is met een miljoenenproject.

Dat laatste is een overduidelijke no go, maar dat eerste, mwah als je wat affiniteit hebt met techniek zou het wel kunnen werken.

ICT is gewoon een onwijze vergaarbak, het is hetzelfde als een bouwkundig engineer, een timmerman, en jan met de korte achternaam die een ikea kast in elkaar zet allemaal op een hoop gooien. Dat laatste kan (bijna) iedereen, dat eerste niet, en daartussenin zit toch ergens wel een grijs gebied.
Artikel heeft het over een HBO bachelor, dat is is natuurlijk niet een website CMSen lijkt me. Dus het is maar de vraag hoeveel man er overblijft binnen zo'n opleiding.
Ga dat eens vertellen tegen al die marketing/communicatie 'miepjes' die met hun HBO diploma niet verder komen dan een CMS-je vullen of een 'leuk' bedrijfskrantje/nieuwsbriefje schrijven.

Er is echt wel meer in de wereld dan een snoeiharde techneut die als een contactgestoorde baviaan code ramt ;)
Bijvoorbeeld goede applicatiebeheerders zijn heilig, die zorgen ervoor dat de programmeurs/specialisten door kunnen werken totdat er echt brand is.
Maar ook Scrum Masters/Product Owners kunnen een project maken of breken, als developer wil je niet ELK bugje of vraagje op je bureau krijgen. Ideale rollen voor iemand die net wat meer politiek kan handelen en waarbij je niet meteen je technische senior de halve dag kwijt bent met 'bijzaken'.
Er is echt wel meer in de wereld dan een snoeiharde techneut die als een contactgestoorde baviaan code ramt ;)
You sir, made my day :D

[Reactie gewijzigd door 2cents op 23 juli 2024 16:33]

Er is niets mis met een
snoeiharde techneut die als een contactgestoorde baviaan code ramt
. Deze vorm van autisme is gewoon heerlijk. De hele dag ramplanken is fantastisch.
En je manager kan helemaal niets met je, want deze vorm van communicatie snapt de manager toch niet.
Je heb gelijk, omscholen kan vooral met opleidingen die niet lang duren. IT is vooral een zware theoretische opleiding. Die erg aan verandering onderhevig is ook na het halen van je opleiding moet je jezelf blijven ontwikkelen.

Als een oudere dit al zou lukken zou deze waarschijnlijk al op een 1e lijns support afdeling terecht komen. En niet snel op een hoger niveau omdat er simpelweg een andere manier van denken is vereist.

Natuurlijk zijn er ook ouderen die door het beroep wat al uit oefenden raak vlakken hebben die zou ik dan wel weer een kans geven maar die rollen meestal al zelf in de IT en die zitten vaak ook niet zonder werk. Dit is een groep mensen die zelf al mee groeien. B.v. mensen uit productie omgevingen die zich met productie automatisering zijn gaan bezig houden.
Leeftijd maakt niet zoveel uit, het probleem is de salariseis van ouderen.
Als ze langdurig werkloos zijn (meer dan 1 jaar) dan hebben ze helemaal niets te eisen, want dan zijn ze verplicht om alles aan te nemen wat er aangeboden wordt, zelfs als het salaris lager is dan hun WW uitkering en ze aan de andere kant van het land moeten verhuizen:

http://www.uwv.nl/particu...-uitkering-en-nu-1013.pdf (op pagina 8 staat dit aangegeven)
Daarbij denk ik dat veel personen in deze doelgroep en die inmiddels 1 jaar of langer in de ww zitten best voor minder salaris aan het werk willen gaan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 372172 op 23 juli 2024 16:33]

Waarom denk je dat ze werkloos blijven dan :P Overigens ik zie dit niet echt als een goed initiatief als het gaat om ouderen die voorheen niet actief waren in de ICT dan krijg je nogal te maken met een kennisachterstand. Ga je niet in een jaar of anderhalf overbruggen.
tsjah die salariseis vind ik ook wel te rechtvaardigen, je zult maar altijd een leuke baan hebben gehad en je leeft nu eenmaal naar je inkomen, oftewel hogere maandlasten zoals een hogere hypotheek.. Je zit dan ook nog in de leeftijd waarbij je misschien nog puberende (en dure, ongeacht merkkleding en shit, heb het over school, ziektekosten alle verplichte zaken zeg maar) kinderen...
Ik snap wel degelijk dat ze niet het salaris "verdienen" van een senior developer maar met een beginnerssalaris dek je niets eens hun lasten, dan is de vraag of iemand er uberhaupt iets mee opschiet...
Lijkt mij een prima idee. Heel heel heel heel heel veel werkgevers DENKEN namelijk dat 45 + minder slim zijn / minder goed kunnen concentreren / minder snel dingen oppakken dan jongeren maar dat is helemaal niet zo.

Sterker nog, veel oudere mensen zitten al zo lang thuis dat ze juist alles op alles zetten om aan het werk te kunnen en hun baan te mogen behouden terwijl veel jongeren (generatie van 16 / 20 jaar) te lam zijn om een baan van 1600 bruto te accepteren (eigen ervaring in mijn vriendenkring).

Offtopic:

Vraag mij wel af of dat bedrijf niet aan leeftijdsdiscriminatie doet door alleen ouderen aan te nemen?
Lijkt mij een prima idee. Heel heel heel heel heel veel werkgevers DENKEN namelijk dat 45 + minder slim zijn / minder goed kunnen concentreren / minder snel dingen oppakken dan jongeren maar dat is helemaal niet zo.

Sterker nog, veel oudere mensen zitten al zo lang thuis dat ze juist alles op alles zetten om aan het werk te kunnen en hun baan te mogen behouden terwijl veel jongeren (generatie van 16 / 20 jaar) te lam zijn om een baan van 1600 bruto te accepteren (eigen ervaring in mijn vriendenkring).

Offtopic:

Vraag mij wel af of dat bedrijf niet aan leeftijdsdiscriminatie doet door alleen ouderen aan te nemen?
Ik ben het helemaal met je eens dat oudere mensen niet minder slim zijn.

Als het verhaal zo lees is het me helemaal niet duidelijk welke achtergrond deze mensen hebben.
Als het mensen zijn die zijdelings met IT in aanraking gekomen zijn c.q. al redelijke IT kennis hebben zou het kunnen werken.
Als je iemand hebt die uit een heel andere branche komt en eigenlijk niets met IT gedaan heeft heb ik mijn twijfel.
Als het bijvoorbeeld een HBO is die op een hoog niveau geopereerd heeft is het maar de vraag of hij een uitdaging heeft in een minder niveau IT baan, waar hij instaat toe is door de beperkte kennis die hij/zij heeft.
Plezier in het werk blijft heel belangrijk, om het maximale uit de mens te halen, ook bij oudere mensen.

Ik kom zelf uit de elektronica ben 17 jaar geleden overgestapt omdat ik via de elektronica al IT kennis had en ik hobbymatig altijd met IT gewerkt heb (in de elektronica was toen erg weinig werk). Tevens was ik toen nog veel jonger.

Het zou voor mij waarschijnlijk geen optie zijn om mij om te scholen in een HBO Chemie baan bijvoorbeeld. Puur omdat de kosten en baten niet in overeenstemming zullen zijn.
Een andere richting zou wel weer een optie kunnen zijn, die raakvlakken met IT en elektronica heeft.

Daarom lijkt het me alleen te kunnen werken voor mensen met een bepaalde voorkennis, voor anderen lijkt het me pure geld verspilling.
Het gaat er niet om dat ouderen niet slimmer zijn. Uit mijn praktijk als opleider MERK ik gewoon dat de doorsnee 50+-er langzamer de stof tot zich neemt (uitzonderingen daargelaten, maar let wel: uitzonderingen bevestigen de regel).

@mugen4u

Je kunt nog zo vaak zeggen/beweren dat ouderen net zo snel dingen oppakken als jongeren, maar dat is gewoon niet zo. Het specifieke geheugen (leren van feiten en gebeurtenissen) neemt gewoon met de jaren af. Het generieke geheugen (verbanden kunnen leggen etc.) schijnt trouwens wel toe te nemen met de leeftijd. Ik heb echter mensen in mijn trainingen nodig die een goed specifiek geheugen hebben, om ze de nieuwe dingen (ICT) aan te kunnen leren.
Je kunt ze járen opleiden en alle programmeertalen van de wereld laten leren, maar als bedrijven ze dan toch niet aannemen... tegenwoordig ben je als veertiger voor veel bedrijven al een ouwe zak, terwijl je toch nog wel ruim 25 jaar moet werken voordat je met pensioen mag (als er over 25 jaar nog wel zoiets als 'pensioen' bestaat). |:(
Je kunt ze járen opleiden en alle programmeertalen van de wereld laten leren, maar als bedrijven ze dan toch niet aannemen... tegenwoordig ben je als veertiger voor veel bedrijven al een ouwe zak, terwijl je toch nog wel ruim 25 jaar moet werken voordat je met pensioen mag (als er over 25 jaar nog wel zoiets als 'pensioen' bestaat). |:(
Voor welke bedrijven ben je dan een oude zak als 40+?

Volgens mij valt het best mee. IMO zijn dit erg kortzichtige bedrijven als die al bestaan.
Volgens dit bericht van het CBS, bijvoorbeeld:

http://www.cbs.nl/nl-NL/m...rkt-vv-werkl-gesl-art.htm

Okee, het gaat over 45-plussers en niet 40-plussers, maar het blijft een feit dat mensen in de groep van 45-65 jaar de enige groep zijn waarvan de werkloosheid stijgt ipv daalt...

Dat deze bedrijven kortzichtig zijn is absoluut waar, maar helaas bestaan ze wel... voordat ik een aantal jaren geleden uit NL emigreerde (niets met werk te maken, trouwens), werkte ik onder andere bij een engineering bedrijf in de automotive, en daar namen ze ook voornamelijk jonge mensen onder de 30, simpelweg omdat ze de helft kostten als de oudere werknemers. Dat ze ook vele jaren ervaring misten was blijkbaar niet belangrijk (het bedrijf is op een gegeven moment ook failliet gegaan, vraag me af waarom...).

En hoeveel bedrijven schrijven in hun jobadvertenties "We zijn een jong en dynamisch bedrijf..."? Dat is gewoon een niet illegale manier om te zeggen dat ze geen ouwe lullen willen, volgens mij...
Ok een bedrijf heeft een ICT vacature openstaan en kan aannemen:

1. Een 50+er aannemen die een verkorte ICT opleiding heeft gehad.
2. Een jonge, net afgestudeerde ICTer met een meerjarige opleiding.

Dan kiest een bedrijf toch in alle gevallen voor optie 2? Een jonger iemand is goedkoper, is opgegroeid met computers en ICT zaken, heeft doorgroeimogelijkheden en blijft mogelijk veel langer werken bij het bedrijf.

Ik vind het idee overigens erg goed, maar in de praktijk zal de 50+er te duur zijn.
Oudere werknemers uit de vroeger meer gangbare technische vakken, zoals elektronica en elektrotechniek, die TIENTALLEN JAREN ervaring hebben en zich ook echt wel aangepast hebben en echt nog wel met compies weten om te gaan kunnen dat net zo goed, zoniet beter.

Ze hebben allemaal Assembly gezien en er mogelijk mee gewerkt, en vooral ook VBA moeten leren en allemaal hebben ze kennis van hoe de bitjes en bytejes rondgaan.

Ze snappen een één en een nul nog, zeg maar.
Bovendien hebben ze iets voor op de gemidelde twintiger: discipline en werkethiek.

Dat de snotneusjes van nu (ik ben er een van, hou me ten goede) de oudjes eruit willen heeft niets met kennis en kunde te maken.
Meer met een superioriteitsgevoel dat alle jongere mensen heben, inclusief ik.

Al ben ik niet zo jong meer, begrijp ik inmiddels goed hoe het systeem werkt. Ouderen moeten doorwerken maar krijgen er amper kansen toe, want jonge mannetjes maken de gein van de ouderen, voral de managers.

Wat zijn jonge managers toch de doodsteek voor high-tech bedrijven.
Jullie vergeten alleen dat het hier om werkloze 50 plussers gaat. Op het moment is er nog altijd een tekort aan ICTers. Dus die jongeren met een meerjarige opleiding en ouderen die al handig zijn in elektrotechniek zitten waarschijnlijk niet werkloos thuis.
De personen waar we het nu over hebben zijn niet ICTers die werkloos thuis zitten. Die moeten dus vanaf bijna nul bijgespijkerd worden. Zeker mogelijk, maar gezien de leeftijd moeten ze er veel energie in steken willen ze de vruchten er van plukken.

Daarom heb ik hier ook mijn twijfels bij. Het idee is geweldig, maar de uitvoering gaat misschien niet zo goed als verwacht. In veel gevallen zal het betekenen dat de denkwijze volledig omgegooid moet worden en hoe ouder je wordt hoe lastiger dat is. Niet iedereen zal zo'n doorzetter zijn, buiten dat doorzetten niet altijd zal werken.
Omdat ik me toch een beetje aangesproken ga voelen als 20-er: ik studeer HBO Informatica en wij krijgen in het eerste jaar gewoon Assembly. Natuurlijk blijft het dan bij een vrij simpel systeempje, maar je hoeft niet te denken dat de studenten van nu 4 jaar lang PHP krijgen en dan een diploma hebben. VBA heb ik ook wel eens gebruikt, al is dat meer mijn eigen hobby dan. Ik kan zelf natuurlijk niks zeggen over mijn eigen discipline en werkethiek, maar ik wil toch even m'n punt maken dat je wel heel erg aan het generaliseren bent.

Ik heb helemaal geen superioriteitsgevoel. Hell, ik loop nu stage bij een multinational waar ik enorm veel leer van een 50-er. Nee, ik kan me echt niks voorstellen bij 'superieur'.

Het zijn vaak de managers die totaal geen verstand hebben van de materie, van wat mensen doen, van wat ervaring betekent voor een bedrijf. Managers die, of het nou waar is of niet, denken dat een jongere werknemer goedkoper is, en daarop een beslissing baseren.
Dat is niet de schuld van de jonge werknemer.
Ik denk ook niet dat dit gaat werken. Binnen de ICT zijn er meer mensen dan vacatures; bedrijven kunnen kiezen wie ze willen aannemen. Drie keer raden wie er aangenomen worden, de mensen met de beste papieren (aangezien veelal toch al HBO nodig is) en met de meeste ervaring. Daarnaast moet steeds meer digitaal of de cloud in, waardoor het beheer verder versimpelt en er gewoon minder IT-personeel nodig is. Dit is echt een gevalletje too little, too late.
Dat valt vies tegen, want wij krijgen met moeite de mensen die we nodig hebben.
Dat valt vies tegen, want wij krijgen met moeite de mensen die we nodig hebben.
Tja, dat kan dan twee kanten op en hoeft niet per definitie aan de sollicitanten te liggen. Bedrijven willen tegenwoordig vaak het gouden ei; een jong persoon, met een sloot aan ervaring + zo hoog mogelijk opgeleid. En ja, hoe meer recruiters / HR medewerkers daarop blijven zoeken, hoe langer het duurt eer iemand een bepaalde vacature vervult.
Bij ons wordt niet naar de leeftijd gekeken. Ja soms wil je afhankelijk van de situatie jongere mensen hebben, maar ik zie ze van alle leeftijden binnen komen. Bij ander serieuze (IT) ondernemers zie ik dat ook gebeuren.

De IT moet wel, want de tijd van het grote graaien is aardig op aan het raken. Kleine bedrijfjes die prima en disruptieve producten ontwikkelen zijn een luis in de pels van de markt die nu aan het ontstaan is.
Dat gebeurt overal. Ook in andere beroepsgroepen.
Ik heb een paar maanden geleden advertentie gezien voor een meewerkend magazijnmeester, opleidingsniveau BA :? En nog geen week geleden bij een grote auto materialen keten een bandenmonteur. Opleidingsniveau HBO |:(

Je gaat bij dit soort eisen natuurlijk nooit de juiste mensen krijgen. Iemand met een BA of HBO schiet hooguit in de lach en solliciteert niet. Of hij solliciteert wel uit een grap (Heb ik gedaan) En dan past hij natuurlijk vanzelf niet in het profiel van de afdeling. Ik moet toegeven, ze gaven netjes antwoord.

Iemand die wel de juiste vakkennis/ervaring heeft denkt waarschijnlijk? huh BA, wat is dat? of HBO, dat heb ik niet. Dus ik solliciteer niet.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 23 juli 2024 16:33]

Ik vind het zeer zeker een goed initiatief. Echter ben ik bang dat een 50+er het alsnog lastig krijgt. Ik heb het dan nog niet eens over het feit dat ze duurder zijn dan een jonger iemand, maar meer over het feit dat de affiniteit voor de ICT er in eerste instantie waarschijnlijk niet was (uitzonderingen zijn er altijd natuurlijk). Jongeren die in de ICT gaan hebben die affiniteit waarschijnlijk wel.
Het is voor jongeren en jonge volwassenen (25 - 35 jaar) al moeilijk genoeg om een fatsoenlijke baan in de ICT te krijgen en bijbehorend pensioen op te bouwen; zeker als je zoals mij in de provincie woont. Daar provinciale gebieden sneller verouderen doordat veel jongeren en jonge gezinnen naar de grote(re) steden verhuizen, krijgen diegenen die liever niet verhuizen te maken met een hoop concurrerende 50-plussers.

Ik vind het prima dat ze die mensen willen omscholen, maar dan niet in sectoren waar vooral de nieuwere generaties actief zijn.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 23 juli 2024 16:33]

Ik zeg niet nodig. Kost te veel tijd en moeite. Genoeg andere baantjes om op te vullen.
Ik mis het antwoord "het maakt me niets uit" toch echt deze keer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.