Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Bedenk de ultieme belastingaangifte en win een training naar keuze

31-05-2016 • 11:00

223 Linkedin

Belastingaangifte doen: leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker. Maar hoe moet een makkelijke aangifte er eigenlijk uitzien? Met die vraag houdt de Belastingdienst zich bezig en jullie mening is welkom. In 2014 kwam bij een eerdere actie al veel nuttige input uit de community. Hopelijk overtreffen we dat deze keer.

Belastingdienst logo (90 pix)Er verandert in de komende tijd veel bij de Belastingdienst. Zo wordt de oude, vertrouwde blauwe envelop langzaam uitgefaseerd en worden grote stappen gemaakt in de verdere automatisering en digitalisering van alle processen. De applicaties voor de desktop zijn bijvoorbeeld vervangen door een online aangifteformulier en ook kun je aangifte doen via je smartphone of tablet. De Belastingdienst wil de bezoekers van Tweakers uitdagen om na te denken over hoe deze online omgeving eruit moet zien. Hoe moet het werken? Hoe moet het ontwerp eruitzien? Op welke platforms wil je allemaal aangifte kunnen doen?

We hebben een speciaal topic geopend waarin je al je ideeën en suggesties kwijt kunt. Inzending mag in tekst en/of beeld en creativiteit wordt gewaardeerd! De deelnemer met de origineelste inzending wint een training naar keuze bij de IT Academy van de Belastingdienst en een rondleiding door het Overheidsdatacenter. Dit high-tech-odc werd in 2014 geopend en is een van de vier Overheidsdatacentra in Nederland. Voor mensen die de tweede tot vijfde plek weten te halen, is ook een rondleidingsplek gereserveerd.

Zit jij vol met goede ideeën? Tot maandag 13 juni heb je de tijd om ze in het topic te plaatsen en de winnaar wordt uiterlijk 22 juni geïnformeerd. De prijs wordt uitgereikt tijdens het BD Kenniscafé op 30 juni te Apeldoorn. Tijdens dit evenement voor ict-professionals gaan de it'ers van de Belastingdienst dieper in op het nieuwe platform voor online aangifte en wat er allemaal bij komt kijken om dit grootschalige proces in goede banen te leiden. Check deze pagina voor meer info over het Kenniscafé en praktijkverhalen van twee it'ers bij de Belastingdienst.

Voorwaarden

  • Inzenden kan t.m. maandag 13 juni via het Forum.
  • Winnaar wordt uiterlijk 22 juni geïnformeerd.
  • De prijs wordt uitgereikt tijdens het BD Kenniscafé op 30 juni te Apeldoorn.
  • Medewerkers van Belastingdienst en Tweakers zijn uitgesloten van deelname.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (223)

223
208
87
3
0
1
Wijzig sortering
Om te beginnen mogen ze de app/online aangifte wel eens in meerdere talen uitbrengen. Bij de startup waar ik werk hebben we nogal wat werknemers van verschillende afkomsten die totaal met de handen in het haar zitten als ze hun aangifte moeten doen... Telkens weer de Nederlandse collega's moeten vragen om hulp bij het invullen van de formulieren, want de klantenservice van de belastingdienst spreekt ook enkel Nederlands.

Lijkt me geen overbodige luxe als overheidsinstantie.
Ben het absoluut met je eens dat je mag verwachten dat er in ieder geval Engels wordt aangeboden. Aan de andere kant vind ik het complete onzin om bijvoorbeeld 3 of 4 talen aan te bieden.

Heb zelf met buitenlandse instanties te maken gehad en er is er niet een die ook maar een woord Nederlands of meerdere talen aanbied. Hierbij praat ik over de Duitse en Amerikaanse belastingdienst. Wil je hulp op iets dergelijks dan wordt je verwezen naar bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn en waar je natuurlijk een flink bedrag voor kunt betalen.

Gelukkig is mijn Engels en Duits aardig goed en kunnen de meeste Nederlanders meerdere talen. Ik denk dat we het daarom ook zo goed doen wereldwijd, want naast die onzin van de pers over dat Nederlanders zo racistisch zijn kunnen we aardig wat talen en daar kunnen bepaalde landen nog een puntje aan zuigen.

Aan de andere kant mogen we ook verwachten dat mensen hun best doen om de Nederlandse taal te kunnen lezen, schrijven en begrijpen. Tegenwoordig hoef je het meeste alleen nog maar te controleren. Ook hierin lopen we aardig voorop als je kijkt naar andere landen.

[Reactie gewijzigd door Andyk125 op 31 mei 2016 11:34]

Naast het feit dat ik het eigenlijk niet meer dan normaal vind dat je Nederlands leert als je in Nederland werkt en woont, is het misschien ook niet slecht voor het contact van de niet-Nederlandssprekenden met de wel-Nederlandssprekenden.

Daarbij komt, als we álle overheidsinstanties ook alles in het Engels laten doen, dan hebben niet-Nederlandssprekenden helemáál geen reden meer over om te integreren door de taal te leren.

Ik zou zeggen: laat de Belastingdienst de boel eerst maar goed regelen in het Nederlands, voordat alles weer complexer wordt door het meertalig te maken.
Dat klopt, je vergeet echter het feit dat er ook niet Nederlands sprekende mensen zijn die geen baan of goed sociaal netwerk hebben.

De Engelse taal toevoegen als optie zal veel minder voeten in aarde hebben dan andere oplossingen verzinnen. Het inburgeren hier slaat totaal nergens op. Hoe kan het dat er overal mensen rondlopen die hier wonen, waarbij sommige al tientallen jaren en nog geen goed woord Nederlands praten.

Deze problemen zullen op een andere manier opgelost moeten worden, maar als de mensen bij de belasting telkens worden lastiggevallen door mensen die gebrekkig Nederlands praten dan kost dit alleen maar veel tijd en geld.
Ik zie het Engels ook niet als langdurige oplossing, maar het is wel iets. Daarnaast kunnen de personen die de grootste problemen hebben met inburgeren ook meestal geen Engels. Voor de werkende buitenlander die hier wordt binnengehaald is het wel een oplossing, en dan heb ik niet over de buitenlandse directeuren want die hebben wel mensen die dit doen.
Ben het absoluut met je eens dat je mag verwachten dat er in ieder geval Engels wordt aangeboden. Aan de andere kant vind ik het complete onzin om bijvoorbeeld 3 of 4 talen aan te bieden.
Hoe je daar verder in het algemeen ook over denkt, de belastingdienst is speciaal. De belastingdienst is het enige overheidsonderdeel dat geld oplevert ipv geld kost. Daar mogen ze van mij alles uit de kast halen om het iedereen zo makkelijk mogelijk te maken om te betalen. Dat betaalt zich vanzelf weer terug.
Laten we eerst maar de BREXIT afwachten :)
Hoezo? Er is toch niet voor niets een "verplichting" om, als in NL te maken hebt met overheden, dat je zelfstandig de documenten moet kunnen lezen? Voor bepaalde mensen heet dat inburgeringscursus; voor anderen heet dat middelbare school afmaken.

Zolang er in de grondwet niet is vastgelegd dat er meer dan 1 voertaal in een land is, is de overheid zeker niet verplicht om (alle) communicatie met de overheid in meerdere talen aan te bieden.

Of het service-gericht is in een bepaald land, is een ander verhaal; kan me ook voorstellen dat ze in Birma ook geen Nederlandse vertaling hebben voor de 3 expats die daar aangifte willen doen.
Eerlijk gezegd, soms kom ik als rasechte Nederlander er ook niet makkelijk vanaf. Er zijn vele economische termen die je maar net moet weten of na moet googlen voordat je precies weet wat ze bedoelen.

Ik kan wel begrijpen dat zelfs iemand die goed is ingeburgerd hier meer last mee heeft dan ik. (Ik weet dan ook dat op Tweakers de algehele kennis wel prima is. Maar er zijn ook mensen die niet helemaal begaafd zijn om hun belasting goed te doen.)
Verplichting of niet, het zou toch fijn zijn als het gewoon in het Engels kan. Iedereen uit de Europese Unie kan hier wonen en werken maar probeer maar eens die belastingaangifte te doen als buitenlander met Google Translate, dat werkt echt voor geen meter. Juist als handelsland met veel internationale werknemers op de arbeidsmarkt verwacht je dat toch? Ook in kom regelmatig nog tegen dat er om hulp gevraagd wordt van een Nederlander om het dan maar samen te doen zodat het in elk geval niet fout gaat.
Ga dat maar eens aan al die 100.000enden expats hier uitleggen... Wil je internationale bedrijven lokken dan is t wel zo prettig. Bovendien is belastingaangifte voor de gemiddelde NLer al lastig genoeg.
Is het voor ons Nederlanders al niet moeilijk genoeg om de taal van de belastingdienst te spreken?
Anoniem: 114278
@MAX340031 mei 2016 11:32
Nederlands wordt werelwijd gezien ook amper gesproken.
De overheid zet, op verzoek van de kiezer, ook sterk in op het integreren en leren van de Nederlandse taal door diezelfde collega's. Daar zou het alleen in het Nederlands aanbieden van de app/online aangifte dus een logisch gevolg van kunnen zijn. Als je het in andere talen aanbiedt, zal dat de prikkel om Nederlands te leren alleen maar kleiner maken.
Als promovendus is meer dan de helft van mijn collega's niet Nederlands. Ondanks dat zij inderdaad één beginnerscursus door de RUG gratis krijgen aangeboden, wordt er daarnaast verder niet gemotiveerd in wat voor vorm dan ook om meer Nederlands te leren. Daarnaast is het Nederlands in de belastingaangifte van der mate hoge moeilijkheid dat het voor veel Nederlanders al gecompliceerd is. De belastingdienst heeft 5 jaar geleden beloofd een aangifte in het Engels te maken, maar daar is tot dusver nog geen resultaat van te zien. Tot slot moeten expats als ze naar Nederland komen een speciaal immigratieformulier invullen wat nog een aantal maal dikker is dan het belastingformulier. Dit kun je alleen maar (per post) aanvragen bij een belastingkantoor in Heerlen.
Plus dat Nederlanders maar al te graag Engels willen spreken.
En als mensen hier maar tijdelijk werken, dan is misschien de drang niet zo groot om de taal te leren (terwijl ze achteraf nog wel belastingformulieren moeten invullen).

Aan de andere kant. Ik ken ook zat mensen die hier maar een jaartje werken en wel moeite nemen om de taal te leren.
Lijkt me een goeie oefening voor ze NL te leren. Ik kan me maar 1 andere officiele Taal bedenken: Fries.
Aangezien Nederlanders de belastingaangifte al nauwelijks snappen denk ik dat dit niet 'een goede oefening' is, maar een flinke drempel. Bij het leren van een taal begint men vaak relatief simpel en niet met allerlei economische termen. Ondanks dat Engels geen officiële taal is in Nederland is veel informatie voor expats al wel beschikbaar in deze taal. Echter, een terugkerend en voor iedereen verplichte taak wordt niet vertaald terwijl juist het invullen van dit formulier een grote financiële impact kan hebben op de expats. De tijd die nu nodig is voor expats om een dergelijk formulier in te vullen zou veel beter besteed kunnen worden aan een paar lessen Nederlands... In mijn ogen is het dus een gemis dat het formulier nog niet vertaald is.
Ja ik vind dat ook geen slecht idee. Maar ik vind het ook geen goed idee. Ik geef je echter gelijk, omdat we überhaupt niet om het Engels heen kunnen. Mijn uitspraak is eerder een kwestie van principe en gevoel.

Zelf woon ik sinds 2 jaar in Zwitserland. Ik vind het vanzelfsprekend dat mijn arbeidscontract niet voor me vertaald wordt naar het Engels (wnnr ik geen Duits kon). Mijn gevoel zegt gewoon: Wanneer je al niet de taal van het land wil leren, dan wil je ook niet integreren.

NB. ik geef met opzet niet de belasting als vergelijkbaar voorbeeld. Want buitenlanders hebben in Zw. tot 10 jaar niet te maken met een belastingaangifte.

[Reactie gewijzigd door KeesFluitman op 31 mei 2016 15:30]

Officiële talen in Nederland zijn Nederlands, Fries, Papiamento en Engels.
Nou nee dus. Letterlijke quote uit het artikel dat je zelf linkt:
Nederlands is de officiële taal van Nederland.

[Reactie gewijzigd door deadinspace op 31 mei 2016 22:17]

Is dat niet alleen op Bonaire respectievelijk Saba en Sint-Eustatius?
Fries op de Antillen :? Lijkt me sterk.
Ik soe dêr wol invulling oan jaan wolle, jou mie mar in ticket! 8-)
Veel overheidsvoorlichting wordt al in het Turks en Arabisch gedrukt. Kijk maar eens in een gemiddeld gemeentehuis buiten Friesland. Inmiddels zijn er in heel Nederland al heel veel mensen van buitenlandse origine werkzaam, zowel uit de EU (Polen, Letten, Litouwers, Esten, Duitsers, Engelsen, Portugezen,) als van daarbuiten (Amerikanen, Jappanners, Philipino's, enz), totaal zeker meer dan dat er Friezen zijn, ook zij zijn belastingplichtig hier en heel vaak spreken die mensen wel Engels.
het spijt me, maar wat bedoel je precies? dat er meer mensen met migratieafkomst dan friezen zijn in nl? en wat is precies de relevantie daarvan voor de discussie?
Lijkt me een goeie oefening voor ze NL te leren. Ik kan me maar 1 andere officiele Taal bedenken: Fries.
Expats, buitenlandse uitzendkrachten, immigranten, enzovoorts, Relevant is dat die allemaal (al dan niet tijdelijk) in Nederland werken, en in Nederland belasting moeten betalen. Omdat dat er meer zijn als het aantal Friezen is het logischer om, als je belastingaangifte mogelijk gaat maken in een tweede taal, dat doet in een taal die als die mensen begrijpen in plaats van voor dat handjevol Friezen.
Ik heb eerder, in een reactie op xirt, ook gezegd dat ik dat vind. Maar dat heeft niks met friezen te maken. Je statistieken zijn ook incorrect. Er zijn net zoveel inwoners in Friesland als Expats en buitenlanders in heel Nederland.
Er zijn heel veel mensen die inmiddels de Nederlandse nationaliteit hebben gekregen, dus niet meer meetellen als Expat of buitenlander maar beter Engels als Nederlands kunnen,

En niet alle inwoners van Friesland zijn Friezen, er is ook daar import.

"There are lies, damned lies and statistics."

Sommigen kunnen slechts Chinees of Turks, ondanks dat ze hier al 30 jaar of langer wonen of zelfs hier geboren zijn. Destijds waren de eisen nog niet zo hoog als nu.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 1 juni 2016 11:07]

In het Fries wordt het al helemaal een drama ...
Alleen Friezen spreken die 'taal' (in mijn ogen een compleet spraakgebrek.)
Echt een waardeloze discussie wordt dit. Lijkt me onnodig in een friezen zijn allemaal kut en hebben gebreken-discussie te ontaarden. Ik trek me terug.
Ik ken toch een behoorlijk aantal Friezen die simpelweg weigeren Nederlands te spreken ... zelfs bij de lokale overheid aldaar ... (Of ze kunnen geen Nederlands, komt heel soms ook voor.)
Anoniem: 114278
@DimitryK31 mei 2016 11:31
Belasting wel dienst bewijzen doet de dienst niet door burgers op te zadalen met het zoeken van iemand die behulpzaam wil zijn met vertalen.
Dus dan moet er een Poolse versie komen ( veel Polen ), een Duitse versie ( ook veel aanwezig ) een Marokkaanse versie ( zeer veel aanwezig ) en ga zo eigenlijk alle nationaliteiten maar af?

Nee dat zou ik dus echt zonde van mijn belastinggeld vinden, ik bedoel het niet discriminerend maar in een land waar de belastingdienst al met geld omgaat alsof het water is, slaat een meer talige versie echt kant noch wal.

Laat ze dat geld en tijd maar in echte verbeterpunten steken. Indien ik in Polen mijn belasting wil indienen, kan dat echt niet in het Nederlands. Wil je hier werken en ook nog belastinggeld krijgen? Leer dan op zijn minst de Nederlandse taal, het invullen is echt geen abracadabra.
In mijn ogen is dat juist puur en alleen een overbodige luxe!
Dus dan moet er een Poolse versie komen ( veel Polen ), een Duitse versie ( ook veel aanwezig ) een Marokkaanse versie ( zeer veel aanwezig ) en ga zo eigenlijk alle nationaliteiten maar af?
Buitenlanders die hier belasting willen betalen? Welkom!

Als jij het niet wil hebben dan mogen ze het bij mij komen afdragen :)
Ik voorzie een gat in de markt voor een administratiekantoor voor expats. Hoezo moet de Belastingdienst hier in voorzien?
Ik ben een Belg. Wij hebben Tax-on-web en als je gewoon werknemer bent inde privé en niks doet als zelfstandige staat daar al veel automatisch ingevuld. Is nog altijd verre van ideaal, maar toch al beter dan een papieren aangifte.

Hebben jullie in Nederland ook zo iets gelijkaardig?
Ja klopt hier in Nederland hebben we dat al jaren. Het enige wat bij mij fout ingevuld was dit jaar, was een aow inkomen die ik nog lang niet heb. Bij mijn vrouw was het alleen op volgende klikken en klaar. De papieren vorm heb ik al jaren niet meer gezien (laatste keer was zo'n 10 jaar geleden voor mij als ik het goed heb ).

Indien je een koop woning enz hebt dan is het nog weleens makkelijk om iemand langs te laten komen die het allemaal tot op de details invult voor 25 euries.

Echter eerst (vorig jaar) downloaden ik een programma wat ik ideaal vond werken.. Nu moet het (althans ik heb het zo gedaan) via de website van de belastingdienst en dat vond ik een stuk minder prettig werken vergeleken het programma-tje die je diende te downloaden.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 31 mei 2016 11:57]

[...]
Indien je een koop woning enz hebt dan is het nog weleens makkelijk om iemand langs te laten komen die het allemaal tot op de details invult voor 25 euries.
Was nog best zelf te doen, wel even goed opletten want de belastingdienst is nog wel eens onvolledig.
Echter eerst (vorig jaar) downloaden ik een programma wat ik ideaal vond werken.. Nu moet het (althans ik heb het zo gedaan) via de website van de belastingdienst en dat vond ik een stuk minder prettig werken vergeleken het programma-tje die je diende te downloaden.
Hier sluit ik me volledig bij aan.
Ja natuurlijk kan je alles zelf doen.. Maar indien je een huurwoning hebt is het een stuk makkelijker dan wanneer je een koopwoning hebt. Aangezien het niet om een paar 100 maar paar 1000 euro gaat wil je natuurlijk wel dat het in 1x goed gaat.. Dan is 25 euro voor een adviseur die je de zekerheid geeft dat alles volledig ingediend is maar een kleinigheidje.

Wat ik niet snap, is dat ik het zelf moet doen haha.. Ik betaal de belastingdienst, waarom doen hun het niet gewoon zelf.
Is dat omdat ze hopen dat ik het vergeet en ze zo je geld houden? De belastingdienst weet alles over mijn inkomen. Dat ze dachten dat ik een AOW gekregen heb is niet mijn fout, is hun fout die ik moet corrigeren.. Klopt niet helemaal volgens mij :P
Inderdaad. De belastingdienst weet dat ik vorig jaar niet al mijn hypotheekrente mocht aftrekken. Waarom gaan ze daar nu dan toch wel vanuit?

En als er niets gewijzigd is ten opzichte van vorig jaar zou je gewoon in de app opklaar moeten kunnen klikken, maar dat zal dan ook wel niet kloppen.
Indien je een koop woning enz hebt dan is het nog weleens makkelijk om iemand langs te laten komen die het allemaal tot op de details invult voor 25 euries.
...
Dan is 25 euro voor een adviseur die je de zekerheid geeft dat alles volledig ingediend is maar een kleinigheidje.
Een goede adviseur kost wel meer als €25 hoor, daar liggen de tarieven al snel bij €75 als je althans geen buitenlands inkomen hebt (komt hier in de grensregio veel voor) of gebruik wil maken van jaarruimte en reserveringsruimte ivm een aftrek van een pensioenverzekering. En waar ga je naar toe als die €25-aangifte toch niet blijkt te kloppen.
De belastingdienst weet alles over mijn inkomen.
Klopt, de overheid weet meer over jou als dat je zelf weet. Maar de vooringevulde gegevens zijn onvolledig (vorigjaar de lijfrentepremie wel vooringevuld, dit jaar niet) of wijkt soms iets af van jouw jaaropgave (afrondingsverschillen)
Roerend mee eens, de webinterface is een draak !
Ja dat hebben wij, je hebt een belastingprogramma en tegenwoordig zelfs een app waar je in dat soort gevallen zelf niks meer hoeft in te vullen alleen maar te controleren.
Helaas geen windows phone app terwijl er wel een linux versie is voor de desktop en het daar om minder gebruikers gaat.
Vreemde keuzes maakt men daar..
Vanuit jouw standpunt Microsoft/Windows-fan snap ik dat je een Windows Phone App wilt maar ook de apps voor iPhone en Android zijn er alleen voor hele simpele aangiftes, de belastingdienst zegt zelf 'als er niets in je situatie veranderd is'. Dat was een jaar of 15 geleden ook zo met de eerste aangifeprogramma's voor Windows, OS-X en Linux zo. Was je aangifte wat ingewikkelder, had je een eigen huis of andere aftrekposten (en die waren er toen nog meer als nu) dan kon je het programma eigenlijk niet gebruiken en moest je aangifte doen op papier.

Tegenwoordig zijn de programma's er niet meer, alles moet via de website, of (als je aangifte heel simpel is) via de app, of (als je niet heel het jaar in NL woonde) met een papieren M-formulier.

Die programma's, zijn 2 jaar geleden afgeschaft, naast OS-X en Windows was er inderdaad ook een Linux-versie. Dat was handig, offline invullen en alleen bij versturen even inloggen met digid. Dat je een floppie kon insturen met je aangifte is ook wel al een paar jaar geleden.

Die app lijkt mij de grootste vergissing ooit, tenzij ze hem inderdaad uit gaan breiden maar dan wordt die weer zo complex dat het op een gemiddelde smartphone voor geen meter werkt. Wil je overzicht hebben op wat je doet is een groter scherm wel zinvol, 15" is al aan de kleine kant. (lijkt me wel een leuke maat voor een tablet)

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 1 juni 2016 09:32]

Apps zijn helemaal onwenselijk wat mij betreft maar dat was niet de discussie.
Elke vorm van vendor lock-in zou je moeten voorkomen dus alleen een op open standaarden gebouwde webapplicatie zou een fatsoenlijk alternatief zijn.
Of dat werkbaar is op een minischerm van een smartphone waag ik te betwijfelen.. maar ook dat was niet de discussie.
Helaas geen windows phone app
Je kan toch gewoon de webversie gebruiken?
Op de desktop bedoel je?
Op de mobiele site is dat niet echt werkbaar lijkt me
Keus is te rechtvaardigen. Overheid is verplicht open source aan te bieden, vandaar Linux. Dat is windows niet. Btw, doelgroep die windows telefoon gebruikt is marginaal. Een app maken voor paar duizend gebruikers is niet te rechtvaardigen.
Er zijn vele miljoenen windows phones verkocht. Het is en blijft het derde systeem na android en ios. ( ook in NL) Er zijn veel meer windows phone gebruikers in nederland dan linux gebruikers ( op de desktop)
De overheid heeft geen plicht open source aan te bieden, dat is een fabeltje. Open standaarden daarentegen wel.
Het gaat om huidig aandeel van WP en niet om aantal verkochte toestellen.
http://nl.hardware.info/n...smartphones-gezakt-tot-07

[Reactie gewijzigd door adsa op 31 mei 2016 16:03]

Zo werden er afgelopen kwartaal 2,3 miljoen Lumia smartphones verkocht
Die komen bovenop de reeds verkchte miljoenen. Qua marktaandeel doet WP het minder. Het aantal tevreden gebruikers blijft onverminderd hoog. Hoe dan ook, of je het nu leuk vindt of niet, het zijn er veel meer in NL dan Linux desktop gebruikers waarvoor wel een specifieke uitvoering gemaakt is. Die verdienen de WP gebruikers dus zeker ook!
Het gaat om huidig aandeel van WP en niet om aantal verkochte toestellen. http://nl.hardware.info/n...smartphones-gezakt-tot-07
Hmm, de titel van het gelinkte artikel:
Aandeel Windows smartphones gezakt tot 0,7%
Marktaandeel van desktop Linux is zo rond de 1.5% (1.65% in April 2016 volgens netmarketshare). Dat zou twee keer zo hoog zijn als Windows Mobile. In dat geval lijkt het me best wel gerechtvaardigd dat de BD wel een Linux applicatie heeft maar geen Windows Phone app.

En dat is nog los van het feit dat PCs veel meer gebruikt worden voor de aangifte dan mobieltjes (van de BD zelf: 79% via de webapp, 4% via de mobiele app), wat bovenstaande conclusie enorm versterkt.

(Overigens is de Linux applicatie volgensmij niet meer ondersteund, omdat je tegenwoordig de webapp moet gebruiken, maar ach dat was de discussie hier niet)

[Reactie gewijzigd door deadinspace op 31 mei 2016 22:32]

Het aantal mobiele gebruiker siveel groter dan het aantal dekstop gebruikers. 0,7 % van 2 miljoen is immers meer dan 1,4 % van bijv 750.000 ;)
Je mag dus geen percentages vergelijken zonder de achterliggende getallen te benoemen.
Ik benoem die achterliggende getallen ook, namelijk de verhoudingen tussen aangiftes via desktops (79%) en mobiele telefoons (4%), rechtstreeks van de belastingdienst. Staat gewoon in mijn post ;)

Als die getallen kloppen dan zit je op een totaal van 4% * 0,7% = 0.028% gebruikers die via de Windows Mobile app aangifte (zouden willen) doen. Voor desktop Linux aangiftes zit je dan op 79% * 1,65% = 1.3035% gebruikers.

Daarmee zou het aandeel van Linux desktop onder "aangifte-apparaten" zo'n 46 keer zo hoog zijn als Windows Mobile. Dat klinkt veel, maar het verbaast mij weinig - aangifte doen via je telefoon lijkt me knap onhandig.
Nu ga je van vergelijking van percentages naar aannames. Laten we eens de aanname doen dat aangefite doen via een WP veel gebruiksvriendelijker is en dus veel vaker gebruikt zou worden ;)
Even om aan te geven dat de 4% die je aanhaalt niks zegt over de achterliggende samenstelling van die gebruikers. Marktaandelen en gebruikstoeapssingen zijn niet vergelijkbaar.
Het blijft dus zo koffiedik kijken.
Dat aangifte doen via de telefoon niet praktisch is ( mee eens!) doet daar weinig aan af. Het ging om de aantallen gebruikers waarbij de aantallen WP gebruiker sin NL hoger ligt dan het aantal Linux desktop gebruikers.
Het ging om de aantallen gebruikers
Nee, het ging er om dat de belastingdienst wel een Linux applicatie had maar geen Windows Mobile app (dat postte je notabene zelf). Dan is de hoeveelheid mensen die mobiel aangifte doen heel erg relevant.
waarbij de aantallen WP gebruiker sin NL hoger ligt dan het aantal Linux desktop gebruikers.
Niet volgens de getallen die in deze discussie genoemd zijn! Hardwareinfo zegt WM = 0.7%, netmarketshare zegt Linux = 1.65%.

Eerder probeerde je het ook nog over de boeg te gooien dat mobiel een grotere markt zou zijn ("Het aantal mobiele gebruiker siveel groter dan het aantal dekstop gebruikers"), maar dat is een aanname van jouw kant. Een aanname die fout is - volgens marketingfacts.nl heeft 81% in NL de beschikking over een smartphone. Volgens diezelfde marketingfacts.nl heeft 96% in NL beschikking over een PC.

Gebaseerd op die cijfers is desktop Linux in NL dus wel degelijk een grotere markt dan Windows Mobile, in het algemeen. Voor belastingaangiftes specifiek nog veel meer (vanwege de andere verhouding PC/mobiel voor dat publiek).
En weer ga je de fout in.
In een doorsnee huishouden heeft dus 81% van de bewoners een smartphone terwijl er vaak maar 1 pc is.
Je haalt voortdurend getallen en gebruikers door elkaar en vergelijkt percentages die op heel andere verzamelingen gaan.
Feit: er zijn meer mobiele smartphone gebruikers dan pc's Jouw links weerspreken da tnie tomdat die over volledige andere verzamelingen slaan!
1% van een grotere groep kan dus veel meer zijn dan 10% van een kleinere groep. Haal dus zaken niet door elkaar en begrijp wat ik zeg.
Er zijn meer WP gebruikers in nederland dan linux desktop gebruikers. Ik vermeod zelfs veel meer, maar daat bestaan geen specifieke getallen voor.
Ik vind het echt hilarisch dat je mij de fout in vindt gaan en mij beschuldigt van aannames maken, terwijl je zelf geen enkele bron geeft voor de beweringen die jij als "feit" bestempelt :P
In een doorsnee huishouden heeft dus 81% van de bewoners een smartphone terwijl er vaak maar 1 pc is.
Dat is niet relevant. Een huishouden van 4 mensen met 4 smartphones en één gedeelde PC betekent 4 smartphone-gebruikers en 4 PC-gebruikers.
Je haalt voortdurend getallen en gebruikers door elkaar en vergelijkt percentages die op heel andere verzamelingen gaan.
Feit: er zijn meer mobiele smartphone gebruikers dan pc's
Het lijkt er op dat je zelf getallen en gebruikers door elkaar haalt; Je vergelijkt smartphone-gebruikers met PCs.

Vergelijk liever smartphone-gebruikers met PC-gebruikers (zoals ik deed).
Er zijn meer WP gebruikers in nederland dan linux desktop gebruikers.
Niet volgens de getallen die gequote zijn in deze discussie (hoezeer jij dat ook niet wil snappen).

Ik geef bronnen en statistieken, en leg uit waarom die relevant zijn. Het enige wat jij doet is roepen dat ik het niet snap en dat het tegenovergestelde waar is, zonder enige onderbouwing van jouw "feiten".
Het lijkt erop da tje het niet wilt begrijpen.
Een smartphone gebruiker is een 1 op 1 situatie. Ofwel iedere gebruiker heeft zijn eigen device. ( misschien was je dat al eens opgevallen;)
Bij computers ligt dat zoals je zelf aangeeft anders. 1 pc heeft met enige regelmaat 4 gebruikers ( in dit voorbeeld)
Kortom, het aantal smartphone bezitters ( je haalt zelf marktaandeel aan!) ligt veel hoger dan het aantal pc bezitters.
Daarmee eindig ik deze inmidddels wat zinloze disciussie met iemand die percentages vergelijkt omdat het hetzelfde woord is ;)
En dat zonder te kijken naar de achterliggende getallen waarop die percentages gelden. Een klein cursusje economie of liever statistiek zou niet verkeerd zijn voor je. Succes!
https://www.bol.com/nl/p/...dummies/1001004002067840/
@deadinspace heeft gelijk. Zijn berekeningen kloppen. Je maakt veel aannames. Het is simpel. Aangifte wordt zeer zelden met een mobieltje (4%) gedaan. Met tablets veel meer. Aangezien WP maar een fractie daarvan is kom je op ongeveer 0,028%. Loont het om voor zo'n kleine groep een app te maken?
Anoniem: 463321
@adsa31 mei 2016 15:46
Ze kunnen prima een open source versie aanbieden voor Windows.
Als ze het slim aanpakken maken ze iets dat op alle platforms draait. Wel zo efficiënt.
Was het maar waar dat er een belastingprogramma was, dat is nu net afgeschaft :(
In Nederland is papieren aangifte in principe niet meer mogelijk, tenzij je dat specifiek aanvraagd.
M-formulier is nog steeds op papier hoor, dus als je afgelopen jaar bent verhuisd naar Nederland of vanuit Nederland naar het buitenland, dan moet dat op papier, dat kan niet via de website of via die flut-app.
Staan daar ook automatisch al je spaarrekeningen ingevuld?
Bij ons wel ja. Bij ons is alles al ingevuld.
Ja, wij kunnen de belastingaangifte ook online doen. Als je niets bijzonders doet is alles al ingevuld en moeten de gegevens alleen worden gecontroleerd.
Yep. Als je inkomen nog hetzelfde is als het jaar daarvoor dan is de kans groot dat je alleen nog maar op next hoeft te drukken.
Ik hoop dat er heel veel gesuggereerd wordt om digitale berichten gewoon naar de persoonlijke e-mail te sturen in plaats van dat ik met DigiD moet inloggen in een mailbox. Ik zou super graag gewoon zelf mijn berichten kunnen beheren. Ik wil daarvoor niet afhankelijk zijn van de websites van de overheid.
Waarom wil je niet afhankelijk zijn van websites van de overheid?
Je weet dat email onbeschermd is? Dat alle servers tussen de Belastingdienst en jouw inbox je mail in kunnen zien?
Hoewel e-mail niet absoluut beschermd is, was dat kennelijk nooit een bezwaar bij de brieven die de Belastingdienst stuurde, die niet aangetekend waren en dus op wel tien verschillende momenten opengemaakt konden worden door postmedewerkers, of misschien helemaal niet bezorgd werden als de postbezorger er de brui aan gaf. Toch is iedereen het erover eens dat brieven een prima adequaat middel waren om grote hoeveelheden informatie te versturen. M.i. kan e-mail die rol prima overnemen.
Post is beschermd door het briefgeheim. Hoewel dat natuurlijk geschonden kan worden is het een grote klus om dat ongemerkt op grote schaal te doen. Bovendien is aan de buitenkant dan te zien dat de envelop geopend is geweest (tenzij je goed je best doet).

E-mail gaat onbeschermd via allerlei servers. Grote hoeveelheden data onderscheppen is daardoor relatief eenvoudig en bovendien kun je aan een e-mail niet zien of die onderweg al ergens gelezen is. Daarom kun je wel instellen om een e-mail te ontvangen op het moment dat er post is, maar niet met de daadwerkelijke inhoud.

Veel argumenten voor post vs e-mail zijn terug te zien in de discussie over elektronisch stemmen vs stemmen op papier. In dit filmpje van Tom Scott worden die argumenten genoemd, best interessant.

[Reactie gewijzigd door ari op 31 mei 2016 13:58]

Gewoon iedereen verplichten een GPG-sleutel aan te maken, is veiliger als dat digid-gebeuren. Maar ja, over GPG heeft de overheid geen controle dus dat zullen ze niet willen.
Dat is voor Tweakers wellicht goed te doen, maar voor Jan met de pet? Een oplossing moet wel bruikbaar zijn voor de gebruikers. De afhankelijkheid van derde partijen laat ik even buiten beschouwing, want de overheid is voor een hoop dingen afhankelijk van derde partijen.
Mee eens, maar gemak is niet veilig genoeg. Omdat de overheid nu zelf een digitale inbox beheert, voeren ze zelf de regie over de berichten. Als het naar een adres gestuurd wordt, is het nog maar de vraag waar het heen wordt gestuurd, wie nog meer kan meelezen en of het wel aankomt.
Klopt ik vind het ook zeer onhandig. Inloggen met digid, ben je even weg ben je weer uitgelogd kan je weer opnieuw beginnen. En dat allemaal voor soms onbelangrijke berichten. Doe het mij maar gewoon lekker per post want de brief die verstopt zich niet als ik even naar het toilet ben, of via mail want dat kan ik ook direct lezen.
Berichten van mijnoverheid tsja, krijg je weer om 3 uur 's nachts een mail dat je denkt ej misschien is dat belangrijk, na inloggen en etc blijkt het iets totaal nutteloos te zijn.
Het gevaar van mail sturen naar je mailbox is dat er zat phishers en fakers zijn die jou op allerlei manieren willen laten geloven dat je bv snel moet reageren want anders ... (vul zelf maar in: bankpas niet meer geldig, creditcard geblokkeerd etc). Niet iedereen kan fake van echt onderscheiden. Als de belastingdienst dat in eigen beheer houdt (of via mijnoverheid), dan valt er niet meer zoveel te faken.
Plus, als je nu een bericht leest op mijnoverheid kan de belastingdienst in theorie zien dat je het bericht hebt gelezen (ik weet niet of ze dat gebruiken). Bij mail kan dat ook wel, maar minder betrouwbaar.
Dit is een beetje mosterd na de maaltijd. De 'goede ideeen' zijn al geimplementeerd, door alles aan digid te koppelen, zonder dat men zich af heeft gevraagd of iedereen wel de mogelijkheid, danwel kennis heeft om met Internet om te gaan.

Het is weinig verrassend dat men dat uitbouwt tot tablet en smartphone apps (wie doet er aangifte via zijn telefoon? :X ).

Ik denk dat men de goedbetaalde ambtenaren hier maar eens voor aan het werk moet zetten. Hier aan meewerken is wat mij betreft hetzelfde als de gebeurde implementatie rechtvaardigen.
Anoniem: 114278
@Harry_Sack31 mei 2016 11:33
Ik vind DigiD ook zo raar om mee in te loggen. Je krijgt bij sommige overheidinstanties de optie om met of zonder SMS code in te loggen. Wat voor nut heeft het om zo'n code te gebruiken als een kwaadwillende gewoon de "zonder SMS code" optie gebruikt?
DigiD gebruikt meerdere beveiligingsniveaus. Het laagste niveau is inloggen met alleen een wachtwoord. Het hogere niveau is met een SMS-code, omdat je dan een tweede factor hebt. (Pilot met kaartlezer even buiten beschouwing gelaten.)

Een instantie biedt soms meerdere niveaus aan omdat je voor sommige acties het hogere niveau nodig hebt, maar niet voor alles. Als je iets simpels wilt doen dan heb je voldoende aan alleen het wachtwoord. Het is dan klantvriendelijk om alleen dat wachtwoord te vragen. Als je iets wil doen van het hogere niveau dan heb je wel die code nodig. Jij weet met welk doel je de instantie bezoekt (maar de website niet) dus geven ze jou de keuze bij inloggen.

Je kunt overigens instellen dat je altijd een SMS-code wilt ontvangen. Dan maakt het niet uit wat je aangeeft bij inloggen en moet je altijd een code intypen. Dat vond ik wel een veilig idee gezien je een hoop met zo'n DigiD kunt.
Nou kan ik me vergissen, maar de reden waarom ik zo verbaasd was over de keuze was juist omdat ik die verplicht had ingesteld. Enfin, het was alweer een tijdje geleden dat ik m'n DigiD had aangevraagd dus kan aan mij liggen. Ik ga thuis maar eens die instellingen checken.
Zo simpel werkt het niet. Als je ingesteld hebt dat je een SMS code wilt gebruiken bij DigiD dan moet die ook altijd gebruikt worden. Selecteer je de optie "Zonder SMS code" dan krijg je de melding dat je een SMS code moet gebruiken en krijg je deze ook toegezonden. Kwaadwillenden kunnen dat dus niet op die manier omzeilen.
Maar hoeveel mensen zonder sms controle aan zullen dan eenmalig wel doen? Denk bar weinig
Ik denk helemaal nul aangezien dat volgens mij niet tot de mogelijkheden behoort. Zie ook niet hoe je veilig eenmalig een SMS controle zou kunnen doen, voor een veilig werkende SMS controle zul je op z'n minst de koppeling tussen een persoon en een mobiele nummer moeten hebben. Gebruikersnaam en wachtwoord invullen om vervolgens een SMS te sturen naar een mobiel nummer wat je op dat moment vrij kunt invullen voegt niets toe.
Als niet standaard sms controlle gebruikt kan je het alsnog 1 gebruiken. Maar wat het nut daar van is mag Joost weten. En dat het er niet standaard op zit vind ik ook wel vreemd. Maar er zijn genoeg dingen die ik niet begrijp bij de overheid :)
Ben heel benieuwd hoe je het eenmalig kunt gebruiken en waar je daar meer informatie over kunt lezen? Voor wat betreft het niet standaard zijn, dat is niet zo vreemd aangezien niet iedereen een mobieltje heeft en in staat is om SMS berichten te ontvangen (gesproken berichten werkt vooralsnog niet, het kan alleen met een mobiele telefoon) en er situaties zijn met mensen in het buitenland die geen SMS kunnen ontvangen.
Nvm

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 1 juni 2016 15:12]

Ja vaak genoeg. Ik weet ook prima hoe het werkt. Ik was alleen in de veranderstelling dat het ook 1 malig te gebruiken was(wat het nut er ook van was).

Maar dat blijkt niet zo te zijn.
Tot 1 mei hebben 356.470 mensen hun aangifte 2015 via de smartphone app gedaan.

bron: https://belastingdienst-i...en-cijfers/aangifte-2015/
En dat rechtvaardigt de ingekozen weg ofzo? Het gaat om 4% van het totaal, terwijl de belastingdienst hier op inzet als het zegt te vernieuwen. N.b. 2% vult nog steeds een papieren formulier in.
En dat rechtvaardigt de ingekozen weg ofzo? Het gaat om 4% van het totaal, terwijl de belastingdienst hier op inzet als het zegt te vernieuwen. N.b. 2% vult nog steeds een papieren formulier in.
Papier is zelfs nog verplicht als je niet heel het jaar hier woonde. Dat er anderen zijn die er voor kiezen (ouderen waarschijnlijk) is niet onlogisch, maar in de meeste gevallen zal een van de kinderen, een belastingadviseur of zelfs een bewindvoerder de aangifte doen en dan loopt het weer digitaal.

Bij een belastingadviseur moet je een document ondertekenen dat hij aangifte voor je mag doen, via DigiD kun je zelf een ander machtigen, maar in veel gevallen waar er sprake is van een oudere of digibeet zal men gewoon voor die persoon een DigiD aanmaken.

Vandaar dat papier maar 2% is.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 1 juni 2016 09:43]

Ik doe aangifte via mijn telefoon :)
Voor het merendeel van de mensen is aangifte doen tegenwoordig, nu zoveel automatisch ingevuld wordt, een kwestie van volgende/volgende/klaar.

Dat kan inderdaad prima op een telefoon.
Om het makkelijk te maken zou men moeten stoppen met die idiote berichtenbox of deze in ieder geval optioneel maken. Laat mensen gewoon een PGP-sleutel opgeven zodat ze berichten gewoon per email kunnen ontvangen. Veel handiger, directer en sneller.
Ja, ga al die mensen die die berichtenbox al niet snappen uitleggen wat een PGP sleutel is...
Bovendien weet je niet of de ontvangende server alles netjes met SSL/TLS doet en of de persoon het heeft ontvangen en gelezen.
Ik snap wel waarom ze dat in hun eigen omgeving willen houden en vind het eerlijk gezegd ook prima zo.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 31 mei 2016 11:53]

Bovendien weet je niet of de ontvangende server alles netjes met SSL/TLS doet en ...
Als het mailtje PGP/GPG-versleuteld is, dan maakt wel of geen TLS ook niet meer uit ;)
Om het makkelijk te maken zou men moeten stoppen met die idiote berichtenbox [...]
Haha ja, ik word nogal moe van het volgende riedeltje:
  • Ontvang een mail "er staat een bericht voor u klaar"
  • Naar de BD website gaan, inloggen met digid
  • Wachten op de SMS (en o wee als er wat mis gaat met inloggen, dan kun je X minuten wachten voordat je een nieuw token mag vragen), daadwerkelijk inloggen
  • Door een irritante trage webapp navigeren naar de berichtenbox
  • Het bedoelde bericht lezen: "U moet aangifte doen, voor 1 mei!"
Ja, dat had je ook gewoon kunnen mailen jongens... ;)

Serieus, de optie om bepaalde "niet-kritieke" berichten rechtstreeks (plain-text) te mailen zou niet verkeerd zijn.
Haha ik lag even krom van het lachen..
Dat zijn nou dus de ervaringen die ik ook heb :D Precies DAT wat jij omschrijft.

Ik had dat gisteren of eergisteren, ik was eindelijk ingelogd nadat ik de door jouw genoemde problemen (ofja het zijn geen problemen, volgens hun hoort dat zo) ervaren had en toen dacht ik oké ik ben ingelogd,het heeft me 10 minuten gekost.. Ga ik even snel stofzuigen voordat de vrouw thuis is en dan kijk ik wel verder.
Aantal minuten later kijk ik op mijn beeld, ik kwam toevallig met de stofzuiger voorbij: Ik had nog 2 minuten voordat die kreng me zou uitloggen, ik dacht: shit nee.. Ik klik op (weet het even niet precies)de keuze: op de pagina blijven.
Ik dacht aah gelukkig, even stofzuiger opgeruimd (1minuutje) ik kom terug. Ik klik op het berichten gedeelte en pats uitgelogd.
Kon niet meer inloggen want ik zou al ingelogd zijn.
Belastingtelefoon gebeld uiteraard ( bang voor een hacker oid ) en wat krijg ik te horen: oh ja is normaal komt regelmatig voor.. U dient een half uur te wachten.

Ja ej let op he in totaal al bijna 1 uur bezig geweest om een bericht te lezen.
Wat was het? ONZIN..

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 3 juni 2016 11:41]

Wat mij betreft en wellicht velen anderen met mij ... mag de belastingdienst het aangifte programma dat we voorheen konden downloaden en op de pc konden installeren (zonder dat deze een directe verbinding nodig had zoals nu het geval dit uiteraard m.u.v. het verzenden van de gemaakte aangifte op het eind) direct terug invoeren (!!!) .. dit programma was goed en het werkte goed ... geen idee waarom men juist deze wijze van aangifte doen, verwijdert heeft .................... Gewoon terug invoeren die hap !!
Ik kan me heel goed voorstellen dat ze het losse programma niet meer aanbieden om zo nog maar 1 plek (de website) te hoeven ondersteunen en onderhouden. Voorheen was het natuurlijk dat op 2 plekken alle functionaliteit ingebouwd moest worden. En die moeten dan voor 100% overeenkomen, dezelfde berekeningen volgen, dezelfde wetten toepassen, etc.

Als je nog maar 1 proces hoeft te ondersteunen, scheelt dat natuurlijk.

Of dat reden genoeg is, kan ik niet beoordelen, ik weet niet hoeveel mensen er prijs op stellen om het offline in te kunnen vullen. Zelf had ik er niet zo'n last van, alleen dat je elke keer weer opnieuw moet inloggen en het niet open kunt laten staan.
Deze was er toch alleen voor windows dus ik ben blij dat de applicatie niet meer aangeboden word.
Of de app weglaten of op z'n minst de 3 grootste operating systems bedienen en niet alleen van het bedrijf dat zich het beste ingekocht heeft in de politiek.
Voor zover ik me kan herinneren, was het er ook voor Linux en Mac OS.
De aangifte-applicatie was er ook voor Linux, en die versie werkte op een ietwat archaische GUI na prima. Ik heb er jarenlang mijn aangifte mee gedaan.
Reden is vrij simpel. Het is duur in onderhoud. Programma wat je kan downloaden genaamd "easytax" moest voor diverse besturingssystemen (Win, Linux en Mac OS) en onderliggende versies worden gemaakt. Ik zal de kosten niet noemen maar het loopt behoorlijk in de papieren. Daarnaast is het "inladen van gegevens" niet zo gebruikersvriendelijk te maken. Tenslotte is het beveiligingsaspect van applicatie naar DigiD niet helemaal optimaal. In de huidige situatie kun je vanuit de browser je aangifte doen. Veel minder testen en onderhoud is nodig. Goedkoper en gebruikersvriendelijker dus.

[Reactie gewijzigd door adsa op 31 mei 2016 14:18]

Maar je blijft wel zo lang je ermee bezig bent wel steeds (open) verbinding met de BD houden .. Als je het geheel (programma en de gegevens die de BD van je heeft) in een keer kunt downloaden en voor de rest off line kunt werken todat het klaar is om het daarna nog even te versturen dan kan dat alsnog mijn voorkeur hebben...
Ook voor Belastingdienst geldt, elke euro die je beschikbaar hebt, kun je 1x uitgeven. Stel dat je een ton mee bespaart. Die ton kan belastingdienst gebruiken om andere functionaliteit te ontwikkelen waar mensen veel aan hebben. Denk aan digitaliseren van andere aangiften die je nu nog op papier moet doen. Probeer nooit jezelf als gemiddeld te bestempelen. Maw, jouw ervaring of wat jij makkelijk vindt is niet kader gevend. Het gaat erom wat voor de meeste (80%) mensen werkt.
Dat DigiD niet perfect werkt? Tja, dat geldt voor zowat alles. Nieuwe veiligere methoden van toegang tot digitale diensten zijn onderweg.... Het zou zomaar dit jaar kunnen gebeuren. Wacht maar af...

[Reactie gewijzigd door adsa op 2 juni 2016 23:47]

Dat klopt, ik kan me zelf niet als ''in het algemeen'' bestempelen.
Ondanks dat het internet uiteraard uitsluitend gebruikt wordt voor de negatieve ervaringen, lees je overal dat men het programma terug wilt.
Ik weet nog toen ik de belastingaangifte wilde doen, site was een aantal dagen overbelast (je moest geluk hebben dat jij erop kon komen), iets van te weinig capaciteit.
De euries die ze bespaard hebben op het programma, hebben ze in ieder geval niet in de server capaciteit gestoken (wellicht ook onnodig, want het gaat op het begin natuurlijk om extreme pieken die daarna zakken, maar de pieken konden ze niet opvangen.. Of er waren andere grandioze problemen bij de belastingdienst aanwezig dat kan ook).
Met het programma, had je al deze problemen niet. Uiteraard kunnen deze website problemen opgelost worden en dat zal ook vast en zeker gebeuren..
Maar voor de aangifte wil ik het zo makkelijk als maar kan houden, en de website heeft heel veel randzaken wat niks met aangifte te maken heeft. Het programma was puur en alleen voor de aangifte wat het voor mij, en vele andere, een stuk makkelijker maakte.

Mijn opa, jawel bijna 90 jaar met een laptop.. Deed zijn aangifte DIGITAAL via het programma, onze ouwe ging als een speer.. Website? Gewoon niet. Zou dat komen omdat mijn opa te oud is of omdat de website gewoon een stuk onhandiger is vergeleken het programma-tje downloaden en je zit in een omgeving puur voor de aangifte? Want 1 ding is zeker: mijn opa is niet te oud om digitaal mee te kunnen. Want dan kan ik maar ook beter in een grot gaan wonen, want de website was/is voor mij ook een ramp.

Jij komt nu met een percentage van 80%, 80% zou dus de website beter vinden werken? Wie zegt dat het niet maar 1% is?
Waar is deze bron dan als ik vragen mag? Want nu moet je niet jezelf voor 80% van de bevolking bestempelen. Mijn mening is niet gevraagd door de belastingdienst, dus ik vraag me af hoe jij aan de 80% komt.

Laat ze maar eens een landelijke enquête houden, iedereen die aangifte gedaan heeft zou een mail moeten krijgen met een aantal simpele vragen:
Wat heeft voor u de voorkeur, het programma of de website?
Ik denk dat we vanaf dat moment kunnen zeggen: Het programma of de website is prettiger voor het grootste deel dus daar gaan we mee verder. Ik denk het belasting aangifte programma, jij denkt de website. Jij denkt tevens dat jouw mening door 80% van de bevolking gedeeld wordt. Ik ben benieuwd :D
Ze hebben immers inmiddels genoeg geld bespaard door het programma te laten vallen waardoor er vast wel een heeeeel klein budget is om een enquête van 1 of 2 vragen te maken.

Gewoon, een simpele enquête, meer niet.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 3 juni 2016 09:36]

Ten eerste het ligt niet aan server capaciteit. Die is er genoeg. Het heeft te maken met optimalisatie van infra en applicaties. Die infra is zeer complex. Tientallen processen die ondersteund worden door kleine 1000 applicaties en alles is aan elkaar geknoopt. Daar zijn diverse bedrijven mee aan de slag geweest en het werkt elk jaar beter. Indien jij denkt oplossing te hebben voor de problemen dan zeg ik, meld je maar bij de belastingdienst. Ze staan te springen om mensen die een idee hebben hoe eea op te lossen. Geef eerst je zelf een jaar de tijd om alle processen en infra te leren kennen. Vergis je niet, kleine 4000 mensen (incl. ondersteuning en management) werken aan ICT van belastingdienst. Het zijn wel ambtenaren maar wel met een marktconform salaris. Dus kennis genoeg.

Ik zal niet zeggen dat de website perfect werkt maar aangifte programma is verouderd en niet meer onderhoudbaar. Is een feit. Dit komt door C++ kennis die er bijna niet meer is.
Enquêtes zijn wel gehouden. Daaruit is gebleken dat meeste mensen buitengewoon tevreden zij. Bereikbaarheid is heel belangrijk maar niet het enige aspect. Bereikbaarheid is onvoldoende tijdens pieken. Dit zal volgend jaar beter zijn. Het gaat ook om gebruikersvriendelijkheid, hoeveelheid functionaliteit enz. En ja er zijn mensen die aangeven dat ze de oude aangifte die je kan downloaden missen. Dat is een klein deel van de ondervraagden. Vooral ouderen dus. Die komt er niet zolang politiek niet anders beslist. Want het gaat om veel geld.

[Reactie gewijzigd door adsa op 3 juni 2016 11:16]

Maar waar is de enquête dan?? Niemand die ik ken heeft een enquête gekregen van de belastingdienst met dit soort vragen? Ook maar 1 enkele tweaker hier wat die enquête gezien heeft, of een bekende van iemand hier die een enquête gezien heeft? Let op: nee.
Indien dit een enquête is die volledig in eigen beheer is geweest en door eigen personeel beantwoord is, dan verbaast het me natuurlijk niet dat ik niemand ken wat deze vragen heeft mogen beantwoorden.

Nou dan is het wel jammer natuurlijk, want ik kan niet ineens tegen 4000 mensen opboksen.. Toch vreemd, 4000 mensen die betaald worden om de site (en de randzaken van de website, oftewel: de ict) perfect te laten draaien, er niet in slagen.

Daarbij ga ik 0,0 tijd steken in verbeterde ideeën voor de belasting, ik betaal hun, hun werken voor mij niet andersom.
Als je dan ook nog leest dat bij de vorige soortgelijke actie, de winnaar gewoon van een koude kermis thuis gekomen is.. Vraag ik me af hoe de belastingdienst samen met tweakers het lef hebben deze actie wederom te doen.
4.000 man personeel die het niet voor elkaar lijkt te krijgen, hebben de hulp van een tweaker nodig. Een tweaker die de belofte krijgt er een beloning voor te krijgen, maar de beloning niet krijgt.. Een beloning die al betaald is door het volk houden ze gewoon?
Kom op zeg, de belastingdienst kost mij en vele andere al onnodig teveel geld, daar ga ik niet nog meer geld en tijd in steken :D Voor elke scheet die ik laat moet ik voortaan al belasting betalen..

Ps. dit is geen persoonlijke aanval op jou, noch op de belastingdienst.. Het zijn allemaal maar mensen net als jij en ik zijn.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 3 juni 2016 11:33]

Ultieme belastingaangifte bestaat niet. Het is namelijk geen belastingaangifte doen. Alleen voor bedrijven en die kan ook 100% automatisch in backends. Volledig op de achtergrond.

Update: geen suggestie. Dit is een EIS. Ik betaal er tenslotte ook voor... en ik wil waar voor mijn geld :P

[Reactie gewijzigd door KinkyClown op 31 mei 2016 11:06]

Ik wil wel kunnen controleren waar het bedrag van mijn teruggave op gebaseerd is. Volledige backend geeft veel te weinig transparantie.
Ik wil wel kunnen controleren waar het bedrag van mijn teruggave op gebaseerd is. Volledige backend geeft veel te weinig transparantie.
Een onderdeel van een volledig geautomatiseerde aangifte zou natuurlijk een rapport kunnen zijn dat volledige transparantie geeft in hoe het resultaat tot stand is gekomen.
Precies aanslag opleggen en indien deze afwijkt van de bekende gegevens de burger zelf een aangepaste aangifte laten doen.

Daarmee kun je 70% van de aangiften direct afdoen.
Zo'n rapport is frontend. Dat is precies wat ik bedoelde.
Mijn ideeën:
  • de belastingdienst zet goede stappen met de vooringevulde aangifte, ik zie steeds meer gegevens al ingevuld staan en veel kloppen ook. Maar in de app kun je alleen alles accepteren (of niet), je moet naar de website om wijzigingen aan te kunnen brengen. Dat zou best anders kunnen. ;)
  • het zou erg klantvriendelijk zijn als de belastingdienst naast het invullen van de bekende gegevens ook (bij fiscaal partners) de verdeling van de bezittingen over de partners voorstelt en wel op een dusdanige manier dat dit voor de aangiftepleger het gunstigste is (liefst zelfs rekening houdend met de 45 euro grens, waaronder je eventuele belastingen niet hoeft te betalen :) ).
  • een juiste schaling van de online omgeving voor aangiftes is ook wel handig, je wilt niet je aangifte pas later kunnen doen omdat er veel mensen aangifte doen. Niet iedereen heeft de mogelijkheid dit op rustige rijden te doen (want juist daarom is het dan ook rustig...).
Mijn ideeën:
  • de belastingdienst zet goede stappen met de vooringevulde aangifte, ik zie steeds meer gegevens al ingevuld staan en veel kloppen ook. Maar in de app kun je alleen alles accepteren (of niet), je moet naar de website om wijzigingen aan te kunnen brengen. Dat zou best anders kunnen. ;)
  • het zou erg klantvriendelijk zijn als de belastingdienst naast het invullen van de bekende gegevens ook (bij fiscaal partners) de verdeling van de bezittingen over de partners voorstelt en wel op een dusdanige manier dat dit voor de aangiftepleger het gunstigste is (liefst zelfs rekening houdend met de 45 euro grens, waaronder je eventuele belastingen niet hoeft te betalen :) ).
  • een juiste schaling van de online omgeving voor aangiftes is ook wel handig, je wilt niet je aangifte pas later kunnen doen omdat er veel mensen aangifte doen. Niet iedereen heeft de mogelijkheid dit op rustige rijden te doen (want juist daarom is het dan ook rustig...).
Voor die laatste is het wel handig als het aangifteprogramma terugkomt. Tevens ben je dan minder afhankelijk van de stabiliteit van je internetverbinding (zelf overigens geen last van).
Om de aandacht te trekken van elke belastingplichtige, zou men in ieder geval kunnen beginnen om een blauw scherm met witte letters te tonen op elke PC :+
Copyrights Microsoft :+ :)
Als cosmetisch voorstel, vind ik het prachtig :D Het wekt vertrouwen
Anoniem: 114278
@MAX340031 mei 2016 11:35
who the heck is general error and what is he doing on my PC?
Mogen er ook ideeën over het process ansicht worden gemeld? Dus hoe alles verloopt nadat je de aangifte hebt gedaan en wat daar in niet klopt/aangepast zou moeten worden?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee