Door Jurian Ubachs

Redacteur

Vooruitblik: grootste gamebeurs van Nederland debuteert als Festival

04-10-2015 • 06:00

60 Linkedin

De Firstlook is sinds jaar en dag de belangrijkste gamebeurs van Nederland. Gamers kunnen er alle belangrijke games voor het najaar alvast proberen en allerlei presentaties en shows bekijken. Komend weekend vindt het evenement voor het eerst plaats in een festivalvorm.

Black Label eSports Masters

Met het Firstlook Festival, waarvan Tweakers net als bij de Firstlook mediapartner is, breidt Blammo Events het jaarlijks terugkerende evenement voor het eerst uit naar drie dagen. De aftrap wordt op vrijdagavond verzorgd door Black Label eSports, dat allerlei professionele gamers tegen elkaar laat spelen tijdens de Black Label eSports Masters. De profs gaan die vrijdag aan de slag met Heroes of the Storm, StarCraft 2 en Super Smash Bros. Wii U. Ook op zaterdagavond vinden er wedstrijden plaats onder de vlag van de Black Label eSports Masters. Dan zijn Counter-Strike: Gobal Offensive, FIFA 16, Mortal Kombat X en Rocket League aan de beurt.

Cosplay

Het eSports-programma is een aanvulling op het aanbod dat de Firstlook in het verleden al had. Datzelfde geldt voor de rol die cosplay speelt op het evenement. Op zaterdag en zondag is er op de beursvloer een speciaal gebied ingeruimd voor mensen die zich graag uitdossen als een van hun gamehelden. Hun creaties zijn te bewonderen in Cosville. Daar worden allerlei wedstrijden georganiseerd voor de cosplayers, met als belangrijkste prijs een ticket naar de World Cosplay Summit, de belangrijkste cosplaywedstrijd van het jaar. De twee beste cosplayers zullen Nederland daar vertegenwoordigen.

Games

Buiten eSports en cosplay zijn er natuurlijk ook veel games. De basis van het Firstlook Festival blijft het totale aanbod dat op zaterdag en zondag op de beursvloer te vinden is. Grote game-uitgevers als Activision, Ubisoft en 2K Games zijn aanwezig met onder meer Call of Duty: Black Ops III, Assassin's Creed: Syndicate en Battleborn. Consolefabrikanten Nintendo, Sony en Microsoft hebben natuurlijk allemaal een stand en ook zij hebben hun nieuwste games bij zich. Bij Nintendo kun je bijvoorbeeld Super Mario Maker en Star Fox: Zero proberen. Microsoft heeft onder meer Rise of the Tomb Raider speelbaar op zijn stand, en Sony heeft onder andere de Uncharted Collection en PlayStation VR klaarstaan.

Win kaarten

In de afgelopen week hebben er verschillende win-acties op de frontpage van Tweakers gestaan. Die lopen nog tot en met dinsdag. Via de links aan de rechterkant van dit scherm kun je die acties vinden om alsnog mee te doen. Er is echter meer. Hieronder vind je een poll met twee simpele antwoordmogelijkheden, waarbij je kunt aangeven of je wel of niet naar het Firstlook Festival zou willen gaan. Op dinsdag 6 oktober halen we uit alle mensen die aangegeven hebben naar de beurs te willen twee winnaars die beiden een setje van twee VIP-tickets voor het Firstlook Festival winnen. Je mag dan, op een dag naar keuze, eerder naar binnen dan bezoekers met een normaal kaartje, om zo op een rustiger moment alvast je favoriete games te spelen.

Mocht je nog geen kaarten hebben en zekerheid willen hebben dat je naar binnen kunt op Firstlook Festival, dan zijn er via de officiële website van het festival nog kaarten te koop.

WIl je als VIP naar Firstlook?

Ja leuk!
74,8%
Nee, ik kan/wil niet.
25,2%

Aantal stemmen: 1.494. Deelname gesloten op 06-10-2015 12:00. Stemmen is niet meer mogelijk.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (56)

Wijzig sortering
Cosplay komt de laatste jaren een beetje uit de Nerdy/Geek-hoek en met deze festival-opzet zal dat nog meer mainstream worden, net zoals dat jaren geleden ook met gamen is gebeurd. Dat hoeft niet erg te zijn, maar we lopen daarmee wel het risico dat dit (ook) commercieel wordt uitgebuit, d.m.v. promo-teams e.d.
Ik weet helemaal niets van cosplay, maar men kan toch prima die hobby blijven uitoefenen, ookal worden er commerciële cosplay teams ingezet?
Ja, dat is uiteraard geen probleem. Zo lang het commerciële accent niet teveel gaat overheersen, kan dat, m.i., best. Als het maar niet zo ver doorslaat als bij de game-industrie. Want ik begin zo langzamerhand wel een beetje uitgekeken te raken op de zoveelste CoD's en FIFA's van deze wereld. Af en toe lees ik nog wel eens een game review uit een jaren '90 blad (inderdaad, op papier!) als de Softwaregids en Hoogspel en mijmer dan vaak weg naar de good 'ol game dayzzz :-)
Er zijn echt meer dan genoeg games buiten de overgecommercialiseerde mainstream te vinden hoor, maar dan moet je wel zelf even zoeken en ook niet alleen maar afgaan op de marketing van de grote uitgevers. Tenzij het probleem is dat je zelf te verwend bent en alleen nog genoegen neemt met tigmiljoendollar producties, ja die zijn over het algemeen vrij 'safe' omdat een mislukking dan gelijk veel te veel geld kost.
VROEGAH ging ik naar Neerbosch-Oost, een semi-ghetto in Nijmegen, waar ik deur aan deur ging bij werklozen, de illegale spelletjes branders van de straten :D Deze hadden altijd goed advies, want ze waren werkloos en speelden nagenoeg alles. :*)

Zo ben ik bij Gran Turismo 1, Driver 1, Metal Gear Solid 1, Tekken 1, Grand Theft Auto 1, 'Winning Eleven (tegenwoordig pro evo), Crash Bandicoot etc. terecht gekomen voor dat ze eigenlijk populair werden.

Om even op je reactie in te gaan: puur omdat die lui echt kasten vol met illegale games hadden staan. 10 meenemen, weekje proberen, 6-7 terugbrengen en een paar games kopen :P

Ik mis het 'proberen' van games, Demo's worden schaars en 1 level spelen is vaak niet genoeg om een idee te krijgen van de game. Ook worden vaak slechts demo's verspreid van de grotere games, dus daar kom je ook niet ver mee.
De hedendaagse legale variant daarop is je games kopen in de Steam sales... Games voor een paar euro per stuk, ik koop ze gewoon en probeer ze en als ik ze dan niet leuk vind, tja... paar euro, boeien?
Ok, je moet wat langer wachten voor je nieuwe games speelt, maar persoonlijk zit ik daar niet zo mee. Alleen als je bv graag met vrienden mee wil spelen kan ik me voorstellen dat je de game bij release snel wil kopen, maar dan kun je de game dus ook bij die vrienden eventueel eerst uitproberen. Of als die vrienden ook niet zoveel geld uit willen geven dan doen ze lekker mee in de steam sale, nog beter :)
Anoniem: 387522
@Finraziel4 oktober 2015 14:58
Ik denk zelfs dat er meer indie games en ook commerciële rariteiten zijn juist door het groter worden van de games industrie als geheel. En commercialisering is daar een belangrijk onderdeel van. Net zoals ik meen dat het bestaan van de consoles goed is voor gamen op pc. Maar ja, ik bekijk het positief :) en met reden, want dit is toch een heerlijke tijd voor gamers?
Ik zou als cosplayer maar al te graag 'uitgebuit' worden. Cosplay is namelijk voor mij ook een manier om dingen die ik leuk vind te promoten. Als de makers ervan inzien dat dit een goede promotiemateriaal is dan zou ik ten eerste trots zijn en ten tweede blij dat 1 van mijn doelen van cosplay gehaald wordt.
Good for you! Het is niet vervelend bedoeld hoor en ik wil er niet lang over blijven zeuren, maar ik denk dat je mijn punt wel begrijpt. Vanuit jouw standpunt begrijp ik jouw zienswijze overigens ook wel :-)
Nou eigenlijk begrijp ik het niet echt... Heb een vaag idee waar jouw negatieviteit vandaan komt, maar meer dan een vaag idee is het niet. Ik zou nu toch best willen weten wat voor gevaar jij voor de toekomst van cosplay precies ziet. Zou het fijn vinden als je de discussie die je gestart hebt ook af wilt maken.
Laat ik beginnen met te zeggen dat ik niet in de Cosplay wereld actief ben en dat vercommercialisering van een product of dienst niet persé negatief hoeft te zijn, zolang het maar te ver doorslaat. Dat geldt in het bijzonder voor de creatieve producten, als muziek, film, kunst en games. Bij die laatste soort zijn echter ook grote producenten die toch mijn symphatie hebben, zoals bijvoorbeeld Nintendo, maar er zijn nog veel meer bagger voortbrengende geldmachines, zoals bijvoorbeeld EA. Ik kan mij voorstellen dat dit "gevaar" ook bij Cosplay op de loer ligt, vandaar mijn opmerking.
Maar dat is al heel lang aan de orde. Ik kan me herinneren dat er bij de release van Medal of Honor en Company of Heroes van alles en nog wat uit dat tijdperk rondliep, van wehrmacht kok tot en met amerikaanse piloot. Allemaal waren ze onderdeel van de stand, dus commercieel.
Cosplay komt de laatste jaren een beetje uit de Nerdy/Geek-hoek en met deze festival-opzet zal dat nog meer mainstream worden, net zoals dat jaren geleden ook met gamen is gebeurd. Dat hoeft niet erg te zijn, maar we lopen daarmee wel het risico dat dit (ook) commercieel wordt uitgebuit, d.m.v. promo-teams e.d.
ik las het toch even verkeerd :|
Op de website van de firstlook staan meerdere VIP-tickets, welke gaat het hier om?
Moet heel eerlijk bekennen dat ik dat niet precies weet, en het is ook lastig om te checken op zondag. Het gaat sowieso om dagtickets voor of zaterdag, of zondag. Of het avondprogramma er eventueel ook bij zit, weet ik niet. Ik zou zeggen: ga uit van alleen de dag, dan kan het altijd mooier uitpakken. ;-)
Cosplay commercieel? 10 jaar geleden ging ik naar de bioscoop Amerika, spiderman 1 of 2 draaide toen. En toen kwam er al iemand van de bios helemaal in spiderman pakje voor de stoelen staan van "hoi, welkom bij deze film etc.."
Er is wel een verschil tussen een figuur die ( in opdracht van zijn werkgever ) in een pakje gaat staan om je te begroeten, of mensen die er een (semi) lifestyle van hebben gemaakt.

Wat me meer steekt, is dat Cosplay zo discriminerend wordt uitgedragen.
De 'mooie' mensen krijgen vrij vaak wel een vergoeding toegestopt, om op te komen dagen.
Maar dan ben je in mijn ogen geen 'hobbyist' meer, maar een acteur / actrice

http://www.ign.com/articl...plays-from-comic-con-2015

Ga een dag naar zo'n meeting in het bos, en zie de echte ( nerds) die met foam en ductape en véél creativiteit hun kostuums maken, en beleef het echte character-play /roleplaying
Niet de duizend plus euro kostuumporno die vooraan staat.
Mooi om al die prijsvragen te zien! Good job Tweakers!
Anoniem: 463321
4 oktober 2015 10:22
Festivalvorm of niet. Ik ga komend weekend heen. Beste manier om te beoordelen of het leuk is of niet.
Ik ging elk jaar, maar ik ga dit jaar bewust niet. Vorig jaar was het gewoon verschrikkelijk. 1,5 uur in de rij staan om binnen te komen, minimaal 2 uur in de rij staan om een game te spelen en een totaal afwezigheid van enig ander entertainment (geen cosplay area, geen grote dealer room etc) maakte het gewoon een slechte ervaring! Als je geen zin had om 2 of 3 uur in de rij te staan was er helemaal niets te doen. Naja behalve een lauw broodje kroket eten van 5 euro dan.
Ze mogen dan wel beloven dat het dit jaar beter wordt, maar ik kijk het wel even aan mocht het leuk worden kom ik volgend jaar wel weer. Ik had vorig jaar gewoon geen leuke dag voor mijn geld!

[Reactie gewijzigd door ro8in op 4 oktober 2015 18:18]

Het zou, m.i., ook wel leuk zijn om er volgend jaar een "echt" festival van te maken, à la Lowlands, maar dan gericht op gaming: 3 dagen non-stop gamen tegen en met elkaar i.c.m. slecht eten en "slapen" in een lekke tent. Dat lijkt mij echt geweldig!
Daar heb je Campzone voor ;-)
Super leuke actie van Tweakers :).

Ik heb aan 2 acties mee gedaan. Ik ga zeer waarschijnlijk met een andere tweaker naar Firstlook op zaterdag :).
Vorig jaar viel het persoonlijk wat tegen, dit jaar toch al veel wat ik wil zien:

Tomb raider
Gears of War
The division
AC
Halo 5/dark souls 3

Vast nog meer in het theater, zin an!
Prepare for all the Quiets! Aaahhhww yiiiisss!!

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee