Door Wilbert de Vries

Tweakers en Sitecom zoeken de ultieme OpenWRT-firmware

04-11-2013 • 08:00

83 Linkedin

In samenwerking met Sitecom gaat Tweakers op zoek naar programmeurs die de beste functionaliteit en tweaks weten toe te voegen aan de OpenWRT-firmware. We kunnen twee winnaars blij maken met een compleet verzorgde reis naar de IFA-elektronicabeurs in Berlijn.

Deze actie draait nu eens niet om het testen van een product, maar om het tweaken ervan. Of beter gezegd, om functionaliteit toe te voegen aan, in dit geval, routers. Hoewel de firmware van routers in de afgelopen jaren gebruiksvriendelijker is geworden, is dat vaak ten koste gegaan van de tweakbaarheid. Daar willen Sitecom en Tweakers iets aan veranderen door een programmeeractie te starten rondom OpenWRT.

OpenWRT is, net als DD-WRT, alternatieve opensourcefirmware voor een groot aantal verschillende routers en embedded devices. Door middel van het opkg-package management system kunnen gebruikers de broncode van de firmware aanpassen om zo zelf te bepalen wat de router allemaal wel en niet kan, en hoe dat er allemaal uitziet.

Wil je een torrent-client? Gooi Transmission erbij. Wil je een webserver? Plaats lighttpd en php in je router-image. Wil je muziek streamen op je router? Gooi mpd erop. Veel van deze pakketten staan al in de openwrt-sourcetree en andere zijn door een developer vrij makkelijk toe te voegen. Het is ook mogelijk om individuele pakketten zelf aan te passen of te ontwikkelen. Het kan zijn dat de geselecteerde communityleden apps toevoegen of zelf hun eigen app ontwikkelen. Ook op GoT zijn enkele mensen hier actief mee bezig.

Sitecom wil kopers van zijn routers de mogelijkheid bieden om een uitgebreidere of beter bruikbare firmwareversie op de router te zetten. Samen met Tweakers zoekt Sitecom daarom zes programmeurs die op basis van een ingezonden idee uiteindelijk hun OpenWRT-versie daadwerkelijk gaan programmeren. We zijn op zoek naar drie programmeurs die een mainstreamvariant maken en drie developers die hun ideale tweakerversie gaan proggen.

Een tweakerversie zal bij veel bezoekers tot de verbeelding spreken, maar Sitecom is nadrukkelijk ook op zoek naar ideeën voor een mainstream-variant van de firmware, die geoptimaliseerd is op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. Hoe kan Sitecom het consumenten zo makkelijk mogelijk maken? Welke eigenschappen moet de firmware hebben voor hen die gebruiksgemak hoog in het vaandel hebben?

Hoe pakken we dit aan?

Om te voorkomen dat goede ideeën worden 'geleend', gaan we de inzendingen per mail verzamelen. Om een idee in te kunnen sturen, hoef je niet te kunnen programmeren, al heeft dat nadrukkelijk wel de voorkeur. Uit alle inzendingen worden per categorie de beste drie inzendingen gekozen. De bedenkers van de beste zes ideeën, winnen in ieder geval de WLR-8100 Wi-Fi Router X8 AC1750 van Sitecom. De winnende ideeën worden bepaald op basis van creativiteit, meerwaarde voor eindgebruikers en haalbaarheid. De jury bestaat uit enkele mensen van Tweakers en Sitecom.

Die zes beste ideeën moeten uiteindelijk ook echt geprogrammeerd worden, bij voorkeur door de bedenker van het idee. Als de bedenker niet kan programmeren, zoekt Tweakers er een programmeur bij. Per categorie wint één idee; de programmeurs van die twee ideeën winnen ieder een geheel verzorgde vijfdaagse trip voor twee personen naar Berlijn om de IFA mee te maken.

Meedoen en spelregels

 • Insturen van alle ideeën kan per mail naar openwrtfirmware@tweakers.net. In de mail graag vermelden:
  • Username
  • Uitgebreide beschrijving van je idee
  • Doelgroep voor idee: Tweakers of mainstream
  • Kun je programmeren?
  • Ben je bereid een ander (winnend) idee te programmeren?

 • Voorwaarden voor deelname:
  • Medewerkers van Tweakers en Sitecom zijn uitgesloten
  • Insturen kan tot en met zondag 24 november
  • Je kunt maar één keer deelnemen
  • De winnaars krijgen uiterlijk 29 november bericht per mail
  • Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd
  • De zes ontwikkelde firmwareversies worden eigendom van Sitecom
  • De broncode van de winnende firmware wordt gepubliceerd
  • De zes firmwareversies worden online beschikbaar gesteld
  • Inzenders van ideeën kunnen daar geen rechten aan ontlenen

Ondersteuning

Sitecom heeft zijn OpenWRT-specialist gemobiliseerd, die via een speciaal topic vragen kan beantwoorden, zowel tijdens de inzendfase met ideeën als tijdens het ontwikkelen door de zes winnaars. Deze specialist is Chinees, maar is prima in staat in het Engels te converseren. Ook is een Nederlandse r&d-specialist beschikbaar om te reageren.

Reacties (83)

Wijzig sortering
+3Anoniem: 552495
5 november 2013 15:23
We hebben kennelijk onderschat hoeveel vragen een simpel zinnetje over de eigendomsrechten kunnen oproepen. We hebben binnen Sitecom nog even naar de situatie gekeken en jullie feedback daarin meegenomen. Op basis hiervan hebben we besloten om de broncode van de twee winnende firmwares open source te maken. We hopen dat op deze manier andere gebruikers een verdere doorontwikkeling kunnen realiseren. Niet alleen draagt dit bij aan de opensource-doelstellingen, maar ook zorgt het ervoor dat OpenWRT verder kan groeien.

Juist die groei is wat Sitecom voor ogen had toen we de samenwerking met Tweakers voor deze actie aangingen. Uiteraard hopen we dat de uitkomst van deze actie iets unieks oplevert, niet in de laatste plaats omdat het sámen met de community van Tweakers is gemaakt. In die hoedanigheid is het uiteraard ook niet de bedoeling om het eigendom van de ontwikkelde firmware te claimen, al hopen we natuurlijk wel dat we de concurrenten niet al te veel in de kaart spelen. 
Beste Sitecom,

Als Free Software Foundation Europe juichen we dit soort initiatieven heel erg toe!

Is het mogelijk om hier met jullie rechtstreeks over in contact te treden zodat het "eigendom" verhaal op een voor ieder geschikte manier wordt vormgegeven?

Uit de diverse reacties proef ik nog enige onwennigheid op dit front. Dat is absoluut niet erg, we komen het graag (uiteraard geheel vrijblijvend) uitleggen.

Met vriendelijke groet,

Maurice Verheesen
mho _ at _ fsfe.org
Coordinator Nederland
Free Software Foundation Europe
Thank you for your reply to this post, we will send you an e-mail in a little bit. :)
Mja... als ik het goed begrijp kan ik mij dus inzetten voor Sitecom en daarmee een reisje winnen zodat ik naar een beurs over innovatieve producten kan. Ok, cool.
Maar volgens mij is dit niet waarnaar programmeurs op zoek zijn, die willen toffe oplossingen bedenken voor problemen, en als het even kan dit werk met hun naam ondertekenen. "Kijk, dat heb ik gemaakt." is één van de beloningen als je werkt met (free, libre) open source software.
OpenWRT is een project opgebouwd uit free software en open source software (ja dat zijn twee verschillende dingen), met de bijbehorende licentie (voornamelijk GPLv2/v3). Ik lees in de post dat de firmware eigendom van Sitecom wordt, dus al "mijn" werk wordt dan van hen in ruil voor een reisje. Hoe zit het verder met alle andere software in OpenWRT? Als ik daarin code wijzig dan dien ik deze te publiceren, Sitecom dus ook. Zal dit ook gebeuren? Of wordt dit weer een geval van misbruik van open source software door een bedrijf?

Ik zie veel liever dat Sitecom zich inzet om OpenWRT te ondersteunen, meer mensen te zoeken om er aan te werken en de mensen die goede bijdragen leveren eventueel ook te belonen. Wellicht kunnen ze zelfs op hun routers voortaan OpenWRT als firmware leveren en er ondersteuning voor bieden binnen bepaalde kaders.
Wellicht is dit of een deel hiervan ook wel de bedoeling, maar uit dit verhaal blijkt dit voor mij niet.

Natuurlijk ben ik wel positief dat Sitecom iets met OpenWRT wil doen. Dit geeft het project meer bekendheid en wie weet ontstaan er toffe ideeën. Maar zou graag wat meer duidelijkheid zien rondom de licentievoorwaarden en de plannen.
Ik geef graag wat extra informatie over de actie. Met dit project willen wij zeker OpenWRT ondersteunen en doorontwikkeling binnen OpenWRT realiseren.

In de voorwaarden staat inderdaad aangegeven dat de firmware eigendom wordt van Sitecom. De winnende firmware versies willen wij aanbieden aan gebruikers via een speciale landingspagina op onze Sitecom website. Op deze manier hebben eindgebruikers straks de mogelijkheid om een uitgebreidere of nog gebruiksvriendelijkere OpenWRT firmware versie op de router te zetten. Wij willen graag de volledige naam van de developers communiceren.

Op deze speciale landingspagina geven wij ook extra informatie over OpenWRT en ondersteuning. Wij hebben ervoor gekozen om onze producten niet standaard met OpenWRT uit te rusten omdat het niet voor iedereen geschikt is. Gebruikers hebben zo zelf de keuze om wel of niet gebruik te maken van de OpenWRT firmware.
Bedankt voor de uitleg tot duver :)
Dat de firmware niet standaard wordt kan ik prima begrijpen, want het is inderdaad voor de technischere gebruiker. Fijn om te horen dat het ook de bedoeling is om terug te geven aan het OpenWRT project. Al zijn nog niet alle vragen beantwoord, met name rondom vrijgeven van de code en op licentiegebied.

Ik neem aan dat de source code van de winnende firmwares beschikbaar komt/blijft incl. wijzigingen, maar geldt dit ook voor de configuratiebestanden?
Zodat ik bijvoorbeeld zelf de firmware ook kan compileren met dezelfde configuratie. En er dan eventueel zelf ook weer wijzigingen in kan aanbrengen? Als in zo'n geval eventuele directe ondersteuning vanuit Sitecom dan vervalt is dat prima te begrijpen, zolang vragen maar beantwoord worden.

[Reactie gewijzigd door Ultraman op 4 november 2013 15:35]

Mja... als ik het goed begrijp kan ik mij dus inzetten voor Sitecom en daarmee een reisje winnen zodat ik naar een beurs over innovatieve producten kan. Ok, cool.
Is nog ietsje erger: jegeeft je idee, je tijd en een oplossing voor je idee weg voor een KANS op een
reisje naar de IFA.
Ik betwijfel of mijn uren doorbetaald worden als ik op de IFA rondloop.

Mij niet gezien.

Nog even afgezien van dat ik mijn code dan liever aan openWRT zelf doneer.
Echter met
"De zes ontwikkelde firmwareversies worden eigendom van Sitecom" geeft men aan dat men het openwrt idee niet helemaal snapt.
Leuk project!

Wel een nadeel...
◦De zes ontwikkelde firmwareversies worden eigendom van Sitecom
Is het idee van OpenWRT niet dat het open is? Gaat sitecom ook netjes de source ervan aanbieden, of alleen voorgebakken binaries voor hun routers?
Ik denk dat ze de "packages" bedoelen, die zou je volgens mij best als proprietary kunnen ontwikkelen.
Dat is het probleem waarschijnlijk ook, Sitecom hoeft de source dus niet vrij te geven. Sitecom lijkt dus met een simpele wedstrijd voor een tripje Berlijn te proberen goedkoop wat developers te scoren. Zeker gezien ze de ingestuurde code zichzelf toe-eigenen. Het zou dan beter zijn als die packages dus opensource worden, maar gezien ze daar blijkbaar dus niet toe verplicht zijn is die kans ook niet zo groot.
Zo is het wel vaker met dergelijke 'wedstrijden' toch? Zo ook de smaakjes voor lays chips, dat was ook gewoon een verkapt marktonderzoek. Ik vind dat wel jammer eigenlijk.
De winnaar daarvan kreeg x duizend euro en daarnaast x% van de omzet van de komende x jaar. Is niet vergelijkbaar met een tripje Berlijn;)
Mij lijkt ook het beheer ervan en de exclusiviteit, leuke idee zo.
+3Anoniem: 552495
4 november 2013 17:07
I would like to give some additional information about the action. The last couple of months I have been working on an OpenWRT firmware version for our X8 router. Together with Tweakers we want to support OpenWRT and realize OpenWRT development. However, we actually have modified the source code and integrated copyright protected code in it too, so we cannot provide the source code. On the other hand, for the purpose of developing OPKG package for the router, you don't need the source code of the firmware. The firmware is compiled and ready to use. The only thing you will need for making OPKG package is the OpenWrt SDK which you can find either on the OpenWrt forum or my link below.

The SDK is free to download from OpenWRT official website. (http://downloads.openwrt....ent/12.09/ar71xx/generic/). I also uploaded my modified SDK on box (https://app.box.com/s/nbvnoldv9ftj48978ktz)

My SDK is smaller, because it only contains necessary codes for our 8100.
Please see WiKi page I created for detailed information during development.
(http://wiki.openwrt.org/toh/sitecom/wlr-8100)

The winning OPKG app will be published on a special landing page on our Sitecom website and this app will also be included in our OpenWrt firmware in the future. This way end users will have the possibility to make use of a more extensive or user friendly OpenWRT firmware version on their router.

We will openly communicate the name of the winning developers. On this special landing page we also provide additional information about OpenWRT. Our routers will be shipped with the factory default firmware only. The OpenWrt version will only be available via our website, so it will be users' own choice if they want to make use of the OpenWrt fw for their routers.

For making LuCi GUI, you can use the tools provided by LuCi project (http://luci.subsignal.org/trac).
For those developers who will make user frendly GUI for the contest, it is very important that you place our Sitecom logo on the GUI. This is the link to the Sitecom logo file:
http://www.sitecom.com/im...lsitecompng/2444/original
Tsja, sorry hoor. Normaal vind ik de acties wel ok, maar dit toch niet. Laat Sitecom de OpenWRT community helpen, met meer sourecode, firmware, enz. Dan komt er vanzelf een goede versie beschikbaar, en hebben veel meer mensen er wat aan.

Verder, waarom zou ik mijn (kostbare/dure) uren gaan beschikbaar maken voor een commercieel bedrijf dat mij niet betaald?

Nee, laat ze maar gewoon OpenWRT (financieel/hardware matig) ondersteunen ipv dit.
Wat als Samung nou zijn medewerking gaf voor CyanogenMod, want het enige wat eraan scheelt zijn de juiste drivers. Fabrikanten mogen de drivers niet aan de community geven, want er rusten licenties op. Als jouw oproep is om de drivers in de community te gooien, dan is dat een roep in de ruimte. Sitecom helpt juist OpenWRT door zijn medewerking te geven, iets wat de veel fabrikanten nalaten.

Waarom jou jij uren insteken, wel, kennelijk zie jij je voordeel er niet in. Maar als mijn naam ertussen staat als één van de developers, staat dat ook weer mooi op mijn CV!
Dit initiatief klinkt leuk maar is het niet.
Je moet ten eerste al een Sitecom router hebben waarvan er ten tweede slechts vier modellen worden ondersteund.
bron
dd-wrt ondersteund er slechts drie maar biedt overall een veel bredere ondersteuning voor veel meer merken en typen routers. Bovenal is de dd-wrt community veel actiever dan die van openwrt.

Daarnaast zullen er meer mensen met bijvoorbeeld een D-Link, Netgear of TP-Link router zijn, simpelweg omdat er daar meer van verkocht zijn. Althans dat denk ik gezien de hoeveelheid verschillende typen waarvan er daar van worden ondersteund.

offtopic
Voor mijn twee Netgear WNDR4000 routers in een AP - Client-Bridge configuratie gebruik ik dd-wrt (firmware versie 21676)
Wanneer opernwrt mijn router zou ondersteunen had ik hun firmware beslist geflashed om te testen.
Dit initiatief klinkt leuk maar is het niet.
Je moet ten eerste al een Sitecom router hebben waarvan er ten tweede slechts vier modellen worden ondersteund.
dat is dus nergens voor nodig, je hebt voor deze actie niet eens een router nodig.
Je hoeft geen open-wrt te hebben wil je mee kunnen doen, is natuurlijk wel makkelijker want dan kan je kijken of er niet iets al van bestaat van wat je wil hebben.
En je kunt open-wrt gewoon op je pc zetten als volledige distro of waarschijnlijk makkelijker in een VM.

En qua beschikbaarheid van dd/open-wrt voor routers, het wordt alleen beschikbaar gemaakt als er een manier gevonden is om dd/open-wrt te installeren op het apparaat. Zo heb ik zelf een router die niet ondersteund wordt omdat je er simpel weg geen andere firmware op kunt zetten via de webpagina's en het heeft geen GPIO's of debug serial aansluitingen. Een andere oude router die ik heb moet je zelf de serieele aansluiting op solderen wil je er dd-wrt op kunnen zetten, niet zo gebruiksvriendelijk. Maar zoals ik aan probeer te geven, is het meer dat de routers niet toegankelijk zijn dan dat er niet veel mensen een hebben.

en ik meen dat je soms een router naar ze op kunt sturen zodat zij van dd/open-wrt er een hebben om er hun firmware naar te poorten.
Om een idee in te kunnen sturen heb je uiteraard geen Sitecom-router nodig. Als je ideeën hebt, en jouw idee komt als één van de zes winnende ideeën uit de bus, dan ontvang je (en eventueel degene die het gaat programmeren) een geschikte Sitecom-router. Ik ben gekleurd, maar ik snap niet waarom dit initiatief niet leuk zou zijn...
0Anoniem: 552495
@mowa4 november 2013 15:06
Off course dd-wrt has some great advantages. The big disadvantage of dd-wrt is that it has closed the door for opensource and that there is a business model behind it. http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/What_is_DD-WRT%3F
"The firmware is maintained by BrainSlayer and is hosted at dd-wrt.com. The first versions of DD-WRT were based on the Alchemy Firmware from Sveasoft Inc, which is in turn based on the original GPL'd Linksys firmware and a number of other open source projects. DD-WRT was created directly from Sveasoft's software decision to start charging for their firmware, closing the door to opensource."
DD-WRT is opensource. Sveasoft was not.

DD-WRT is a Linux based alternative OpenSource firmware suitable for a great variety of WLAN routers and embedded systems. (dd-wrt.com)

[Reactie gewijzigd door Whatson op 4 november 2013 16:09]

Ik lees hierboven meerdere post die zorgen uiten over het feit dat Sitecom het eigendom opeist over de ontwikkelde firmware versies omdat OpenWrt zelf Open Source is.

Even snel kijken op de Sitecom site en je kunt zien dat je behalve firmwares ook source codes kunt downloaden. Het is dus duidelijk dat Sitecom in ieder geval de letter van de GPL volgt (dat akkefietje uit 2004 kunnen we nu wel buiten beschouwing laten).
Of ze ook de geest van de GPL volgen kan ik niet zeggen, misschien weet iemand anders daar meer over ? Met andere woorden, kun je met de door Sitecom ter beschikking gestelde sources een volledige, werkende firmware bouwen ?

Wat ik ook jammer vind is dat Sitecom (en zeker tweakers!) deze discussie niet hebben voorzien. Iets meer duidelijkheid hierover in het artikel zou niet misstaan hebben.
0Anoniem: 552495
@locke9604 november 2013 17:12
I hope that our latest post (please see below) provides more info about why we state that the winning firmware is from Sitecom. Because several Tweakers had the same question, we have posted a reply on the thread. If you have further questions, please let us know.
In het verleden werden zowel sources, als ook toolchain als ook eventuele sources van GNU GPL gelicenseerde toolchain beschikbaar gesteld. Niet altijd kan je daar een volledig werkende firmware van compilen omdat er ook proprietary software in de volledige firmware aanwezig is (waaronder bv Sitecoms cloud dienst voor virus protectie).
De zes ontwikkelde firmwareversies worden eigendom van Sitecom
Het lijkt me dat alle inzendingen wel openbaar worden gemaakt in de geest van een opensoure project. Maw helpen we hier Sitecom of de community? Of beide?
Vooral Sitecom lijkt me:

Ze eisen het eigendomsrecht op (waar hopelijk ook OpenWRT ook nog een beetje baat bij heeft) n krijgen software voor hun platform met voor een prikkie van de prijs (kans op een tripje naar Berlijn). De gemiddelde developer die zoiets kan bouwen is niet goedkoop.

Slim? Ja? Sympathiek? Minder.
Helemaal mee eens!

Wellicht dat tweakers nog kan onderhandelen voor een mooie router voor de deelnemers, lijkt me voor Sitecom niet zo'n probleem. Daarnaast wellicht een meeting uitnodiging van Sitecom om met de (winnende) programmeurs rond de tafel te zitten, zo kan deze wedstrijd ook zakelijke kansen bieden.

Toch vind ik het Sitecom ook noemenswaardig dat ze vragen om input van de community. Zelf kan ik niet programmeren, maar ik zie wel dat deze wedstrijd iets kan toevoegen.
Het gaat niet zozeer om het programmeren als wel het genereren van ideeën. Wat ik nu uit de tekst haal is dat de trip naar Berlijn de beloning is voor het idee en niet voor het programmeerwerk (maar wat de programmeur -eventueel door Tweakers geleverd- krijgt is niet duidelijk). Als dat wel zo zou zijn, dan is dat natuurlijk een absurd lage beloning voor zulk programmeerwerk.

Wel heeft Sitecom natuurlijk op deze manier vrij goedkoop een hele stroom aan meer of minder goede ideeën en dat is natuurlijk ook wat waar :)

Verder vind ik het sowieso minder netjes dat er weer gelonkt wordt met open source, maar de uiteindelijke producten gewoon closed-source worden (hooguit met wat uitvloeisels in open source)... Open source wordt zo wat te vaak voor marketing misbruikt naar mijn smaak.

P.S. Interessant dat topics op het forum waarin (goedkoop) programmeurs worden gezocht gesloten worden, maar dit kennelijk wel mag.

[Reactie gewijzigd door Morrar op 4 november 2013 13:49]

P.S. Interessant dat topics op het forum waarin (goedkoop) programmeurs worden gezocht gesloten worden, maar dit kennelijk wel mag.
Het is ook 'gewoon' een sponsored topic waar t.net in feite geld mee verdient. Niet dat daar iets mis mee is hoor, als ik moest kiezen tussen dit of een takeover...
Beiden, denk ik. OpenWRT is licensed onder de GPLv2, dus aangepaste versies de verspreid worden moeten aan de voorwaarden voldoen. IANAL, maar wat ik van Arnoud Engelfriets blog heb onthouden is dat auteursrecht niet zo eenvoudig is als het lijkt ;)

Ik gok dat ze dit doen om eventueel gedoe in de toekomst te voorkomen, het lijkt op Contributor License Agreements die je moet ondertekenen voordat je code aan sommige open source projecten (bijv. Apache webserver) kan bijdragen. Het is makkelijker als er maar een rechtspersoon verantwoordelijk is voor een stuk software.

Voor een definitief antwoord zal je even moeten wachten op iemand van de wedstrijdorganisatie. Zoals RonaldMcDonald hieronder al opmerkt zouden packages best gesloten kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door Rafe op 4 november 2013 09:38]

+1Anoniem: 552495
@Folke4 november 2013 14:50
Klopt! De winnende firmware versies willen wij aanbieden aan gebruikers via een speciale landingspagina op onze Sitecom website. Op deze manier hebben eindgebruikers straks de mogelijkheid om een uitgebreidere of nog gebruiksvriendelijkere OpenWRT firmware versie op de router te zetten.

Samen met Tweakers willen wij met dit project OpenWRT ondersteunen en doorontwikkeling realiseren.
En waarom huren jullie dan niet gewoon een developer in?
Omdat meer developers die minder kosten altijd welkom zijn.
Niet echt in de hoek van programmeren te zoeken maar toch.
Hier een gratis tip: zorg eens voor respectabele USB lees/schrijfsnelheden op de USB poorten die altijd op de routers zitten. Koop je een dure Linksys/Cisco/Netgear router met een USB aansluiting, doet het ding 2-5MB/s als je geluk hebt. Weggegooide aansluiting dus. Combineer dus een goede USB poort (licentiekosten voor 3.0 zijn wellicht dalende sinds de aankondiging van de 3 Superspeed) in combinatie met (en hier komt toch een beetje programmeren aan te pas) NAS software. Maak je denk ik menig huishouden blij mee en neem je de wind uit de zeilen van merken zoals WD.
Wellicht ligt dit niet aan hoe het geprogrammeerd is, maar aan de beperkte CPU kracht om hoge USB snelheden te halen. USB is nu eenmaal geen standaard die gemaakt is om licht met resources om te springen, maar om goedkoop te zijn. Vandaar dat de controller het merendeel van het werk door de CPU laat doen.
Je wil dan vooral een SoC met snelle cpu en snelle USB/PCIe controller. Als Sitecom een router aanlevert met bv de nieuwe Bay Trail-I embedded chip, dan zijn ineens ladingen toepassingen mogelijk die nu nog voor ultra-slome performance zorgen.
Leuk project. Zelf gebruik ik het op mijn nas. Het enige wat ik nog mis was aiccu, maar dat is een bestaand pakket, het is alleen nog niet geport voor de ib-4220.

Ik vind trouwens de bootstrap toevoeging van David de bruikbaarheid wel ten goede komen.

[Reactie gewijzigd door Jogai op 4 november 2013 08:09]

wat ik voor de mainstream variant zou aanbevelen, bouw een betere webgui, want xwrt is best goed maar behoorlijk verwarrend voor den newb. verder doe niet te veel, torrents downloaden op je router is een zeer goede manier om je netwerk prestaties tot null te reduceren.
torrents downloaden op je router is een zeer goede manier om je netwerk prestaties tot null te reduceren.
Dan ligt daar een mooie uitdaging, een torrent client die rekening houd met het overige verkeer zodat het voor iedreeen blijft werken :)
Het gaat 'em niet zozeer om het netwerk verkeer, dan wel over het feit dat er vaak niet genoeg CPU kracht beschikbaar is, zeker in combinatie met QoS ed.
Been there, done that. Torrents icm samba en NTFS: no go op de TP-Link 1043, maar wellicht dat nieuwe routers daar beter mee over weg kunnen. Snelheden zijn ook niet bijster hoog.
de wr3600 doet dat ook niet en die heeft 128mb (128 ja) ram, punt is dat gaat dus gewoon never nooit lukken, voor torrents heb je gewoon teveel i/o etc en dan heb je bovendien nog eens te maken met usb storage (waar waarvoor ook veel cpu wordt verbruikt de oplossing is om een heel simpel nasje achter je router te zetten nas4free doet het echt geweldig op zelfs de meest bazale celeron ulv (als je geen zfs gebruikt), en er zijn nog zat andere opties die ook te bedenken zijn, wel interessant zou zijn (mischien) als je bepaalde van die software automatisch zou laten herkennen / opsporen via device discovery.
via een losse chip die als een soort sandbox/VM gereset kan worden
net zoals moderne KPN-routers ook een heele NAS-functie hebben maar daardoor vast lopen.
; geen programeerkennis maar een investering van sitecom.
Zelf heb ik een WRT350nv2 met 500Mhz CPU en 32MB RAM, die tranmission draait en de downloads op een externe USB schijf wegschrijft.
Ik merk geen impact op mijn netwerkverkeer tijdens het downloaden. Wel crashte de router in het verleden af en toe op een grotere torrent (4-8GB+). Dit heb ik opgelost door een 32MB swapfile aan te maken.
Qua belasting moet je router het wel aankunnen (qua cpu/ram), maar qua netwerk verkeer zou dat geen enkel probleem moeten zijn; daar is QoS voor uitgevonden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee