Door Tino Zijdel

Senior developer

Forumonderhoud: React-upgrade op donderdag 10 januari

08-01-2008 • 12:02

130 Linkedin

Bijna anderhalf jaar na de laatste grote forumupgrade is het wel weer eens tijd om de software van een nieuw versienummertje te voorzien, in dit geval 1.9.5.

Zoals wellicht bekend heeft Tweakers.net onlangs de ontwikkeling van React voor toepassing op ons forum in eigen beheer genomen. Hoewel de nu ontwikkelde versie nog grotendeels gelijk is aan de officiële React 1.9.5-editie (die op dit moment nog in rc-fase verkeert; zie onder andere de Meuktracker voor het laatste changelog van de gratis particuliere versie), hebben we toch al een hoop zelf geprutstogrammeerd. De meeste wijzigingen en aanvullingen zitten onder de motorkap verborgen.

React 1.9.5 is eigenlijk vooral een 'maintenance-release', waarin veel kleine bugs zijn gefixed. Het biedt weliswaar enkele nieuwe features, maar die zijn vooralsnog niet in onze templates meegenomen. Wat voor ons wel van groot belang is, is dat deze versie van React prima draait onder Apache2/PHP5 en ook probleemloos overweg kan met MySQL5. Als gevolg van de upgrade kunnen we Apache1.3, PHP4 en MySQL4 compleet de laan uitsturen, aangezien onze frontpage al geruime tijd onder Apache2/PHP5 en op een MySQL5-database draait :). Toch is er nog wel een aantal inhoudelijke dingen te melden omtrent deze upgrade:

 • Performance: React 1.9.5 biedt memcached-support, waar wij dankbaar gebruik van gaan maken. De performance is ten opzichte van 1.9.4 op diverse punten verbeterd.
 • Veiligheid: sessie-id's in rss-url's worden uitgefaseerd; in plaats daarvan worden rss-url's voorzien van een speciale 'feedid', die gerelateerd is aan een sessie maar die enkel voor rss/xml-views gebruikt kan worden. Een incorrecte feedid zal dus ook niet meer resulteren in een ongewenste logout, en dat gaat ook voor op eventueel meegezonden cookies.
 • Integratie met de frontpage: nieuwe Directmessages en Pushmessages worden voortaan ook op de frontpage aangekondigd zodat je altijd meteen weet dat iemand om je aandacht vraagt :P

Aanstaande donderdag, 10 januari, gaat dit alles dus ingevoerd worden. Vanaf 8 uur 's ochtends tot ongeveer het middaguur (of eerder als alles meezit) zullen jullie het zonder forum moeten doen. Om de tijd te doden zou je een nieuwe naam kunnen bedenken voor deze T.net/React-mutatie waar GoT voortaan door gepowered zal worden :)

Voortgang:

 • 08:00 Het forum is in onderhoud gegaan en de backup van de database is gestart
 • 08:50 De backup is klaar en de database geupgrade, we gaan nu de tabellen upgraden
 • 11:00 We zijn inmiddels weer online. Het forum kan nog wat traag zijn omdat MySQL de query-cache nog moet vullen

Reacties (130)

Wijzig sortering
In deze .plan staat dat het ontwikkelen van de React voor GoT nu in handen is van Tweakers.net BV... Is deze ontwikkeling onafhankelijk van React BV (voorheen Parse BV), of werkt React BV er nog steeds aan mee en zal ik als MyReact-gebruiker ook voordelen kunnen halen uit de ontwikkeling die door Tweakers.net BV wordt uitgevoerd?
Vooralsnog is het fork en dus geen gedeelde code-base. Zoals in plan: Tweakers.net neemt ontwikkeling React in eigen handen is te lezen, zullen de wijzigingen ook vooral gericht zijn op integratie met de frontpage. Iets waar jij als MyReact user toch niet zoveel aan hebt. ;)
Ik ben zelf op dit moment bezig met het schrijven van een CMS, waarbij ik de gebruikersdatabase van MyReact gebruik om zo één gebruikersnaam/wachtwoord te gebruiken... De ontwikkelingen wat betreft koppeling aan Frontpage heb ik dus wel iets aan ;)
Dat betwijfel ik. Ik neem aan dat jouw CMS en de tweakers.net software beide een andere aanpak hanteren, andere database-structuur kennen en andere attributen over een gebruiker opslaat. Wellicht zou je er iets aan hebben als voorbeeld, het zou nooit out-of-the-box gaan werken, tenzij tweakers.net een hele generieke oplossing heeft. Maar gezien het specifieke karakter van de frontpage, mogen we ook aannemen dat dat niet zo is. :)
Volgens mij werkte Crisp vroeger bij React bv aan het forum systeem en nu dus bij tweakers.net bv.
volgens mij niet ;)
crisp heeft zich opgewerkt van moderator W&G naar fulltime devver na een hele hoop zelfstudie. :P
misschien een beetje off topic vraagje, maar is dit niet een perfecte tijd om eens te gaan benchen tussen die oude versies:

apache 1.3.x
php 4.x.x
mysql 4.x.xx

en de nieuw te installeren versies:

apache 2.2.x
php 5.2.x
mysql 5.x.xx

Lijkt me erg interessant. Dan kan je eindelijk eens zien of het voor de performance nou uitmaakt om een upgrade te doen (voor de features alleen is het al belangrijk genoeg om te upgraden maar toch...)
Dat soort benches kan je eigenlijk alleen maar doen als je puur de omgeving upgrade maar de software nagenoeg ongemoeid laat. Feit is echter dat de vorige keer we samen met de omgeving ook de vernieuwde frontpage lanceerden en dit keer dus ook de forumsoftware zelf upgraden.

Je weet dus uiteindelijk niet of en in welke mate eventuele performance-verbeteringen te danken zijn aan de omgevings-upgrade of aan de software-upgrade...
Eerst de forum software upgraden (mits het werkt op PHP4), en dan benchen. Daarna kan je server software upgraden om nogmaals te benchen, waarna je dus een mooie vergelijking hebt. :)

[Reactie gewijzigd door AtleX op 10 januari 2008 09:18]

mits het werk op PHP4
React 1.9.5 werkt standaard wel onder PHP4, maar na een aantal van onze wijzigingen niet meer :P
Waarom zou je forum software geschikt blijven houden (backwards compatible) wanneer een nieuwe versie veel betere functionaliteit en handigheden e.d. heeft?
Ben ik ook zeer benieuwd naar. Het is een forse upgrade. Over een jaar zal dit bericht wel hehaalt worden. Upgrade naar PHP 6.x.x :P.

Jammer dat de nieuwe template er niet bij zit. Maar dan ben je ook direct uit geupdate :). Kan begrijpen dat ze het mooie voor later bewaren.
Hoe dan ook, geduld blijft een schone zaak. :)
Benchen op je productie systeem? Ik mag hopen dat je niet voorstelt om een volledige performance test te gaan doen :P
'Benchen' als in; timers opslaan in de db, en die vergelijken kan prima op productie servers :)
Ben eigenlijk wel benieuwd wat jullie allemaal in je memcached space willen gaan cachen. Is dat enkel userdata, of topictitels? Of worden dat totale topics/posts?
Op dit moment zijn dat vooral kleinere entiteiten die veel opgevraagd worden, denk aan een overzicht van alle fora, het lijstje active topics voor de tracker op de FP en het forum etcetera. userdata staat wel op onze wish-list vanwege de mogelijkheden die dat biedt voor verdere integratie zonder dat je elke pageview 2 databases hoeft te raadplegen.

Voor de frontpage cachen we inderdaad ook zaken als artikel-metadata (views, titel, bijbehorende categorieën), maar niet het artikel zelf. Ook voor het forum zie ik ons nog niet zo snel hele topics/posts op deze manier cachen.
Lijkt me ook niet gezond voor het geheugengebruik e.d.
Nieuwe naam...: Talkoot.
http://en.wikipedia.org/wiki/Talkoot :*)

Gevonden met link Gathering of Tweakers.


edit: of TDC van Tweakers Discussion Circuit. :D

[Reactie gewijzigd door Thunderhawk0024 op 8 januari 2008 13:52]

Talkoot is wel een leuke naam, maar ik zou er dan Talkout van maken. Klinkt toch iets meer Engels en iets beter in de oren IMHO. Ook is het gebasseerd op dat Zweedse woord :)
Ja, neem het vage coowle word uit de vage scandinavische taal en ver-engels het naar een popi-naam :P

ik zou gaan voor een naam waar een link naar zowel React en T.Net in zit. iet wat.. "de bad-ass T.net/React backbone" omvat. :)

Wat dacht je van T.Reactor?
Als het dan maar niet T.Ractor wordt, we hopen dat het nieuwe forum iets sneller is dan dat :P
Of ze gaan ons T.Racteren op een heeeel erg snel forum :)
Wordt heel snel verbasterd door buitenlandse concurrentie naar T.Rectal, imho :+.
Talkoo, Talkoot, Talkout, mooie namen inderdaad.
Hulde dat het continu in ontwikkeling is :) nu nog een keer een fastoenlijke zoekfunctie en het is helemaal perfect.
Hear!

Zoekfunctie is inderdaad 1 van de weinige dingen van GoT die ik niet al te best vind.
Niet geheel duidelijk, en vaak niet echt beste resultaten.

Gelukkig kan google ook door (een groot deel van) GoT zoeken :)
In 9 vd 10 gevallen (lage schatting) vind men de search slecht terwij de user zelf slechte input geeft cq. de opties niet goed benut.

(was bedoeld als reactie op BeQuietAndDrive)

[Reactie gewijzigd door Voutloos op 10 januari 2008 10:25]

Dat kan wel zijn, maar de search van GoT levert mij vaak geen goede resultaten, terwijl ik daar op de meeste andere websites geen probleem mee heb. Bovendien zijn er al eerder klachten geweest over het functioneren van de zoekfunctie.
* Anoniem: 63996 neust in zijn stapel oke verklaringen..
* Anoniem: 63996 ziet geen toestemmingsverklaring
* Anoniem: 63996 wil niet afkicken

doe dat maar 31 februari oid :)
I second that... geen forum beschikbaar.. brrrr.... mijn collega's keken al vreemd op toen ik begon te vloeken... :D (nog vreemder toen een deur verder hetzelfde gebeurde bij een andere collega ;)).

Zucht... dan zit er niets anders op dan eens te gaan werken...
Morgen op nu.nl:

"Door onverklaarbare reden heeft zich donderdagochtend in de Nederlandse ICT-branche een productiviteitspiek voorgedaan. Economische experts staan voor een raadsel."

:D
Of juist het tegenovergestelde:

"De kennis van de Nederlandse ICT-branche is in één dag significant gedaald. Economische experts staan voor een raadsel."
Als ze geld genoeg hebben om React over te kopen, moeten ze toch ook wel wat geld over hebben om hun personeel nachturen te laten doen voor de upgrade?
Dan moeten wij niet als zielige tweakertjes zitten wachten tot het forum terug beschikbaar is :'(
Nachturen is misschien overdreven, maar 's avonds of in het weekend had wel gekund. Volgens mij werd dat voorheen ook gewoon gedaan.
De reden is vrij simpel. 's Nachts werken is duur en daarnaast breek je direct in op het ritme van je personeel. Liever zie je dan dat een gedeelte van je site down is als al je personeel aanwezig is. Eventuele hulplijnen zijn dan ook beschikbaar, etc.
Het is jammer voor de bezoeker, maar als het vooraf aangekondigd word maakt dat allemaal toch niet uit?
Krijgen MySQL en PHP tegelijkertijd de upgrade of wordt het in stapjes gedaan? Ben wel benieuwd wat er uit de upgrades van deze pakketten aan performancewinst wordt gehaald :)
De upgrades worden ook gedaan. Ze zijn zelfs deels vereist ervoor.

En of er performancewinst gehaald wordt weten we niet, we vinden het vereenvoudigen van het beheerstraject iig wel belangrijk :P
Er was een tijd geleden wel een databasetest op t.net die een vergelijking trok tussen MySQL 4, 5, en nog zoeen waarvan ik de naam vergeten ben. De nog zoeen waarvan ik de naam vergeten ben kwam als beste uit de test, en mysql 4 was beter dan 5. Weet niet hoe het zit tussen PHP 4 en 5; waarschijnlijk zit er weinig performanceverschil tussen, maar veel taal- en functionlaiteitsverschil. Maar daar zijn vast wel tests van op internet te vinden.
De snelheid van PHP is tot nu toe nog met elke versie gestegen. Zo is op dit moment PHP 5.2 de snelste ;).
En hoe zit het met de Prive Discussies om een discussie te verwijderen wat in 194 niet kon, en wel in 195?
Het biedt weliswaar enkele nieuwe features, maar die zijn vooralsnog niet in onze templates meegenomen.
nog niet geimplementeerd dus in de templates, dat komt in de volgende fase ;)
Ik heb ff een naam verzonnen :+

iT

Past volledig in de naamgevingtrend van tegenwoordig :P
Anoniem: 26306
@Zeror10 januari 2008 10:39
Ik heb geen naam voor de software, wel een voor het bugs/requestsforum:

Bothering of Tino
Dan kan Reac-T / ReacT er ook wel bij :Y)

[Reactie gewijzigd door -NRG- op 10 januari 2008 11:08]

Leuk dat nu jullei je eigen React fork hebben ook meteen de FP integratie uitgebreid wordt _/-\o_
Krijgen we straks DSP features voor topicstarters op GoT?
Nieuwe naam: Re-DSP ? DSP-Act?

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee