Of je nu thuis, onderweg of op kantoor werkt, weinig is zo vervelend als ongewenst geluid om je heen als je je probeert te concentreren. Ook irritant is het als collega’s of klanten je slecht kunnen verstaan tijdens een videocall of telefoongesprek. Met de slogan ‘Beat Noise with Poly’ positioneert het Amerikaanse bedrijf Poly, dat net is overgenomen door HP, zich als voorvechter van een stille werkomgeving en heldere communicatie.
Met veel techniek en een groot zakelijk portfolio aan headsets heeft Poly inmiddels een sterke positie verworven. In dit artikel gaan we dieper in op de techniek achter de producten. Verder leggen we uit hoe leden van de Tweakers-community kans maken op de draadloze oordopjes Poly Voyager Free 60+ UC en de stereo-bluetooth-headset Poly Voyager Surround 80 UC.
One small step for man …
Poly is een bedrijf dat is gespecialiseerd in audio- en videoproducten voor communicatie. Het uitgebreide productaanbod varieert van professionele headsets tot videoconferentie-apparatuur, en Poly is inmiddels een grote speler op het gebied van communicatietechnologie, zowel voor zakelijke als persoonlijke toepassingen. Met de fusie van Plantronics en Polycom combineerde het bedrijf de expertise van zowel audio- als video-oplossingen om zijn klanten een uitgebreider productportfolio aan te bieden. En er is natuurlijk het rijke verleden: het bedrijf was betrokken bij de eerste maanlanding in 1969, waarbij Neil Armstrong zijn eerste woorden vanaf de maan overgebracht via zijn Plantronics MS50-headset. Poly's Communications Carrier Assembly (CCA) was een lichtgewicht systeem dat de bemanning onder zijn helm droeg tijdens de wereldberoemde ruimtemissie.
54 jaar later zijn headsets uiteraard veel beter geworden. Poly’s aanpak is hierbij tweeledig. Enerzijds is er de focus op het wegfilteren van ongewenst geluid voor de drager van de koptelefoon. Anderzijds richt het bedrijf zich op het overbrengen van zo goed en gedetailleerd mogelijk geluid naar de ontvanger aan de andere kant van de lijn of het scherm. Zo moet tijdens een telefoongesprek of videocall het geluid van blaffende honden of borende buurmannen als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Zo werkt active noisecancelling
De termen noisecancelling en active noisecancelling worden te pas en te onpas gebruikt. Het is daarom goed om even stil te staan bij hoe de techniek erachter werkt.
Bij actieve ruisonderdrukking - of active noisecancelling (anc) - worden ingebouwde microfoons ingezet om externe geluiden vast te leggen en vervolgens tegen-geluidssignalen te genereren die ongewenste geluiden neutraliseren.
Anc werkt als volgt:
- Microfoonopname (invoer): de microfoons van de koptelefoon vangen de omringende geluiden op, waaronder omgevingsgeluid zoals verkeer, vliegtuigmotoren of geklets bij de koffieautomaat op kantoor.
- Genereren van tegengeluid of antigeluid: de vastgelegde geluiden worden geanalyseerd door het anc-systeem, dat geluidsgolven genereert die precies tegenovergesteld zijn aan het binnenkomende geluid.
- Weergave van tegengeluid: De gegenereerde tegengeluidssignalen worden tegelijkertijd met de gewenste audio afgespeeld via de luidsprekers van het apparaat.
- Ruisonderdrukking: wanneer de tegengeluidssignalen samenkomen met het omgevingsgeluid, heffen ze elkaar op, waardoor het totale niveau van ongewenst geluid dat de oren van de gebruiker bereikt, wordt verminderd.
Hybrid anc en adaptive hybrid anc
Bij hybrid anc worden extra microfoons buiten de oorschelp geplaatst - naast de microfoons in de oorschelp - die zowel het achtergrondgeluid meten als het geluid dat de gebruiker hoort. Hierdoor kan een bredere frequentie aan achtergrondgeluid worden verminderd terwijl de gebruiker tijdens gesprekken een natuurlijker geluid behoudt.
Hierbij worden meestal twee of meer technieken samen gebruikt om ruis te onderdrukken. Dit kan een combinatie zijn van actieve ruisonderdrukking en passieve ruis-isolatie. Passieve ruis-isolatie is gebaseerd op het fysieke ontwerp van de hoofdtelefoon of oordopjes. Het kan worden gerealiseerd door gebruik te maken van goed passende oordopjes of oorschelpen die een afsluiting rond of over de oren vormen, waardoor geluiden van buitenaf minder goed kunnen binnendringen. Ook de dikte van de oorschelpen en de keuze van het materiaal spelen hierbij een rol.
Adaptive noise cancelling gaat een stap verder; deze vorm van anc past zich automatisch aan veranderende omgevingsgeluiden aan en optimaliseert daarbij de ruisonderdrukking. Dit wordt meestal bereikt door extra microfoons die specifiek zijn ontworpen om variaties in het geluid op te vangen. De anc-processor kan het omgevingsgeluid in real-time analyseren en de anc-prestaties dynamisch optimaliseren, om zo het meest geschikte niveau van ruisonderdrukking te bieden.
Sommige nieuwere koptelefoons bieden ook de mogelijkheid om de ruisonderdrukking tijdelijk uit te schakelen of omgevingsgeluid tot op zekere hoogte door te laten. Dit wordt vaak ambient sound enhancement genoemd en maakt gebruik van de ingebouwde microfoons om externe geluiden door te geven aan de gebruiker. Dit kan handig zijn wanneer men de omgeving wil horen zonder de koptelefoon af te zetten, of wanneer iemand wel zijn collega naast hem wil horen, maar niet de rest van de afdeling.
Technieken in het uitgebreide assortiment van Poly
Binnen zijn line-up van koptelefoons gebruikt Poly verschillende technieken. Om ervoor te zorgen dat achtergrondgeluiden het gesprek niet onderbreken, hebben veel Poly-headsets een ruisonderdrukkende microphone boom. Deze microfoonarm bevat een speciale directionele microfoon met twee poorten die geluid oppikt dat in een specifiek patroon op de mond van de gebruiker is gericht. Geluiden die uit alle richtingen komen, zoals achtergrondgeluiden, worden door beide microfoonpoorten met een gelijke amplitude opgepikt. Ze heffen elkaar dus op, waardoor het achtergrondgeluid dat door de andere kant (veelal de beller) wordt gehoord, wordt verminderd.
De ruisonderdrukking tijdens het zenden kan worden verbeterd door extra, fysiek gescheiden microfoons toe te voegen, zoals die op Poly-headsets met acoustic fence-technologie. De Blackwire 8225 maakt bijvoorbeeld gebruik van een lange ruisonderdrukkende microphone boom met een extra microfoon op de oorschelp. Deze extra microfoon pikt het achtergrondgeluid op en met behulp van dsp wordt dit geluid geminimaliseerd ten opzichte van de stem van de gebruiker. De Voyager Focus 2 biedt een nog grotere reductie van het zendgeluid, ondanks zijn kortere microfoonarm. In deze implementatie gebruikt Poly's acoustic fence-technologie in totaal vier microfoons - twee microfoons op de microfoonarm en één op elke oorschelp - om een virtuele pick-upbubbel te creëren die gericht is op de voorkant van de mond van de gebruiker. Alles buiten deze bubbel, oftewel ongewenst geluid en lawaai, wordt genegeerd.
Met behulp van eigen digital signal processing (dsp) kan Poly eventuele ruis verder verminderen. De Poly Savi 8200 Series maakt gebruik van een ruisonderdrukkende microfoonarm plus een functie genaamd close conversation limiting, die ontworpen is om het niveau van nabije gesprekken te verminderen.
Bij producten zonder microphone boom, zoals de Voyager Free 60+ UC, Voyager Surround 80 UC en Voyager 6200 UC, worden meerdere microfoons gebruikt in combinatie met straalvormige technologie. Deze technologie concentreert zich op de stem van de gebruiker en tegelijkertijd minimaliseert hij het achtergrondgeluid. Deze boomless noisecancelling verwijst naar een technologie die de noodzaak van een fysieke armmicrofoon overbodig maakt en toch effectieve noisecancelling biedt. Boomless noisecancelling maakt gebruik van geavanceerde algoritmes en microfoonarrays die strategisch in het apparaat zijn geplaatst om de stem van de gebruiker op te vangen en te isoleren terwijl achtergrondgeluid wordt geminimaliseerd. De technologie maakt gebruik van beamforming en andere signaalverwerkingstechnieken, en concentreert zich op de stem van de gebruiker om ongewenste ruis uit de omgeving weg te filteren.
Tot slot is er Poly's WindSmart-technologie; een door Poly zelf ontwikkelde technologie voor draadloze headsetproducten. WindSmart is ontworpen om de invloed van windruis tijdens telefoongesprekken en spraakcommunicatie in buitenomgevingen te verminderen. Het maakt gebruik van geavanceerde algoritmes en microfoonontwerpen om windgeruis te onderdrukken en helderdere geluidskwaliteit te leveren aan de luisteraar.
Maak kans op de Poly Voyager Free 60+ UC & Poly Voyager Surround 80 UC
Nieuwsgierig geworden naar de zakelijke headsets van Poly? Tweakers Partners geeft in samenwerking met het Amerikaanse bedrijf zowel een exemplaar van de Poly Voyager Free 60+ UC draadloze oordopjes als een Poly Voyager Surround 80 UC stereo-bluetooth-headset weg. Het enige dat je hoeft te doen om kans te maken, is onderstaande poll in te vullen. En laat in de comments onderaan dit artikel even weten waar je de (al dan niet gewonnen) headset eventueel voor zou willen gebruiken.
Wil jij kans op de Poly Voyager Free 60+ UC of Poly Voyager Surround 80 UC?
Algemene voorwaarden actie
- Je Tweakers-account moet voor 02 november 2023 actief zijn.
- Meedoen kan tot en met 08 november 2023, alleen via de poll. Je kunt één keer aan de poll deelnemen.
- Winnaars krijgen uiterlijk 10 november 2023 bericht via e-mail. Niet-winnaars ontvangen geen bericht.
- Winnaars worden at random geselecteerd. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
- Minderjarigen mogen pas meedoen na voorafgaande toestemming van hun ouders of verzorgers.
- De items zijn niet inwisselbaar voor geld of andere goederen.
- Medewerkers van Tweakers zijn uitgesloten van deelname.
- Deelnemers die niet voldoen aan bovengenoemde voorwaarden kunnen worden uitgesloten van deelname.
- Klachten kunnen via klachten@tweakers.net worden ingediend.
Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij Poly en Tweakers Partners. Tweakers Partners is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Bekijk hier het overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].