Door Femme Taken

Architect

Nieuwe karmaberekening in gebruik genomen

20-07-2007 • 11:55

35 Linkedin

Tweakers.net heeft een nieuw brouwsel geproduceerd voor de berekening van 'karma'. Het nieuwe rekenmodel waardeert zoveel mogelijk positieve en negatieve bijdragen van gebruikers. Hoog gewaardeerde users plaatsen zich prominent in de karmaranglijst, een nieuw onderdeel van de Tweaker Gallery.

De oude karmaberekening stamde uit de tijd van de introductie van het originele moderatiesysteem. De rekenmethode deelde enkel puntjes uit voor reacties op de mainsite en was opgefleurd met enkele onnavolgbare worteltrekkingen. Deze creeërden een hockeystickeffect, de zogeheten karmische acceleratie . Karmische acceleratie was het verschijnsel dat gebruikers met naar verhouding veel hooggewaardeerde reacties pijlsnel in karma stegen, maar ook weer snel konden dalen als zij met hun scoregemiddelde onder een bepaald grensniveau kwamen en het stelsel van worteltrekkingen zich tegen hen keerde.

Karmische acceleratie
Enkele voorbeelden

Karma is volgens Wikipedia de 'som van alle individuele impulsen, gedachten, woorden, handelingen in heden verleden en toekomst'. De oude karmatelling voldeed jarenlang niet aan die definitie. Gedachtenlezen en toekomstvoorspellen zijn vooralsnog een stap te ver voor onze phpscripts, maar wel kon er een betere formule bedacht worden voor het waarderen van andere bijdragen aan de site. Het nieuwe karmakooksel bevat onder andere forumposts, productreviews, shopreviews en moderaties als ingrediënten. Berekende scores van individuele bijdragen worden lineair opgeteld tot een totaal, zonder karmische acceleratie en ander zweverigheden.

KarmabrouwselDe formule houdt onder andere rekening met de score van reacties en de lengte van berichten, zodat users die moeite hebben gestopt in een post daarvoor een hogere waardering terugzien. Techposts op het forum hebben een meer dan twintig keer zo hoge waardering als posts in de non-techforums. Er is geen waardering voor berichten in de crewforums. Productreviews worden relatief zwaar gewogen vanwege hun belang voor de Pricewatch. Specifieke details over de bedrijfsgeheime formule zullen niet bekend gemaakt worden om doelgericht misbruik te voorkomen. Om die reden wordt tevens niet exact bekendgemaakt welke bijdragen allemaal gewaardeerd worden.

Een publiek toegankelijke karmaranglijst is een langgekoesterde wens van onze bezoekers. In het verleden is ervoor gekozen om deze informatie niet beschikbaar te maken wegens het mogelijke risico van misbruik ervan. Inmiddels hebben duizenden gebruikers stevige posities ingenomen in de karmaranglijst. De ranking wordt aangevoerd door lieden die hun karma hebben verzameld met het jarenlang posten van duizenden reacties op het forum en de mainsite. Het is zo goed als onmogelijk om in korte tijd op ongewenste wijze de karmaranglijst te bestormen en tegelijkertijd ongezien te blijven. Derhalve is besloten de ranglijst alsnog beschikbaar te maken. De karmaranglijst is toegankelijk via de Tweaker Gallery. Tevens vind je daar een top-10 van users die de grootste hoeveelheid karma hebben bijgeschreven in de afgelopen week.

De karmaranglijst in de Tweaker Gallery biedt de mogelijkheid om te filteren op de componenten reacties, forumposts, productreviews en overige bijdragen. In de hall of fame bevinden zich Femme (totaal), Beaves (reacties), BalusC (forum), aramdin (productreviews) en botoo, meester van de overige bijdragen. De twijfelachtige eer van gebruiker met het laagste karma komt voor rekening van Shan. Met een totaal van -8990 is hij rotsvast verankerd aan zijn status van 'Agricola Simplex'. De hoeveelheid karma en de samenstelling ervan, verdeeld over de eerder genoemde componenten, kun je terugvinden op je persoonlijke gallerypagina.

Omdat het karmische totaal door weging van een grote aantal bijdragen is toegenomen, is ook het benodigde minimumniveau voor de verschillende gebruikersstatussen aangepast. Zoals je ziet is er momenteel een lichte overkill aan negatieve statussen, terwijl er aan de bovenkant wel een paar statussen zouden mogen worden toegevoegd. Suggesties hiervoor zijn welkom .

StatusMinimum karmaStatusMinimum karma
Agricola Simplex<-512Feut0
Blaataap-512Trainee64
Dwarfgeit-128Wannabee-Tweaker256
Faalhaas-32Tweakeroid1024
Prutser-1Tweakotine-addict4096
Grootmeester16384
Godlike65536

Update: Aan het licht is gekomen dat een lelijke kever bezit had genomen van de karmacode. De bug was verantwoordelijk voor een onrechtvaardige versterking van de karmascore van reacties met een negatieve beoordeling. De fout is verwijderd en de karmascore in de reacties is voor alle gebruikers opnieuw berekend. Tevens is de waardering van Vraag & Aanbod-advertenties gewijzigd. Shan, die eerder de schande moest dragen van een karmadiepterecord, is gerehabiliteerd tot de Wannabee-Tweaker-status.

Reacties (35)

Wijzig sortering
Wat ik me nu wel afvraag is of gedane moderaties ook meetellen in een karmaberekening. Iemand die niet veel reageert maar wel modereert (vroegah als LM of Powermod) ziet daar weinig van terug, wat imho opmerkelijk is nu forumposts ook per definitie meetellen (het script kan vast geen techpost op inhoud beoordelen namelijk ;)). Zijn er plannen om zoiets mee te nemen of wat vinden jullie van de suggestie?
Je krijgt inderdaad punten voor het doen van moderaties op de frontpage. Het is wel zo'n beetje de laagst gewaardeerde actie die je kunt doen (non-techpost kan nog lager zijn als die weinig inhoud heeft).
De lage waardering voor modereren is m.i. een beetje vreemd. Het kost best wat tijd en is nu niet direct de leuktste bezigheid bij Tweakers.net. Als je moderaties belangrijk vindt zou je die juist moeten belonen.
Het maken van een individuele beoordeling neemt weinig tijd in beslag. In de tijd dat je een 0-reactie schrijft kun je meer punten vergaren met modereren.
Anoniem: 170345
4 juli 2007 12:59
Ik denk dat het grote aantal statussen nogal verwarrend overkomt voor nieuwe gebruikers.

Mijn suggestie zou zijn een stuk of 3 van de lagere statussen af te schaffen en de gehele schaal naar boven te verschuiven en tegelijkertijd de benodigde scores van de hoogste 3 statussen iets dichter bij elkaar te brengen (kleinere stappen maken).

Misschien zou het handig zijn om wat meer uitleg, of een link naar uitleg, op deze pagina te plaatsen: reviews: Tweakers.net moderatie FAQ
Die is zwaar verouderd en de revisie is onderweg. Tussen tijds zijn FP moderatie-vragen en opmerkingen (zeer) welkom op het forum in Tweakers.net Moddereter Forum.
Wad dacht je van "troll" als status voor iemand die echt heel diep in de min staat?
De FAQ is inmiddels ook wel aan een flinke update toe: reviews: Tweakers.net moderatie FAQ ;)

Mijn suggestie voor de lijst:
Feut 0
Trainee 64
Wannabee-Tweaker 256
Tweaker 1024
Turbotweaker 4096
Tweakotine-addict 16384
Vanaf hier de groei afvlakken (2x zoveel als vorige rang ipv 4x) voor de variatie en het niet onmogelijk te maken om door te groeien:
Grootmeester 32768
Guru 65536
Lord of Tweaking 131072
Godlike 262144
Deus ex machina 524288
[root@tweakers.net]# 1048576

[Reactie gewijzigd door Rafe op 4 juli 2007 16:53]

Yes! Dan kan zelfs Femme nog lekker groeien. Maar maakt van mij helaas een Turbotweaker ipv een Tweakotine-addict.

En laat dat nu net de enige benaming vinden die ik niet vind passen :? Wat is een Turbotweaker? Laat mij dan maar Tweakeroid worden.
Tja, Turbotweaker vond ik zelf ook de minste maar dat was het beste wat ik op het moment kon bedenken, ik moest om 5 uur weg ;). Ik had alleen zelf weinig met 'tweakeroid', het kwam altijd op me over als 'tweaker of iets dergelijks'.

Maar ja, doe een suggestie voor iets anders dan turbotweaker of gooi het voor mijn part helemaal om, Femme maakt er vast wel wat leuks van.
en de lengte van berichten, zodat users die moeite hebben gestopt in een post daarvoor een hogere waardering terugzien

Kort en to the point kan ik meer waarderen dan omslachtig. Niet het dumpen van een woordenbrei, maar het kritisch teruglezen en schrappen van tekst kosten moeite! Beloon liever korte stukjes.
Dus oneliners als deze zijn meer waard? ;)
Zolang je maar reageert op een lange post is het geen probleem (of zou de quote niet als tekst mee worden gerekend ;)).

Wel jammer dat ik mijn godlike status kwijt ben, tijd om weer eens kwalitatief goede posts te gaan maken.

[Reactie gewijzigd door lost95 op 5 juli 2007 18:51]

Suggesties hiervoor zijn welkom
Nerd, Über-nerd, newbie, n00b, Femme-wannabee, Femme-replacement

:+
Leuk gevonden, maar beetje jammer dat je dan een schizofrene Femme krijgt, want die zou dan een replacement van zichzelf zijn. :+

[Reactie gewijzigd door siepeltjuh op 4 juli 2007 12:27]

De formule houdt onder andere rekening met de score van reacties en de lengte van berichten, zodat users die moeite hebben gestopt in een post daarvoor een hogere waardering terugzien.
Misschien dat als je diep in de min staat er een grote banner over je scherm kan gaan knipperen? De frontpage wordt steeds meer geplaagd door Fok!-like reacties van 1à5 woorden. Wordt welliswaar verkleind weergegeven maar is toch jammer.
Op zich wel een leuk systeem. RPGs gaan nooit meer dan twee weken mee bij mij maar deze manier van stats oppompen is dan een leuk alternatief.
* TeXiCiTy gaat eens kijken of iets in huis hier nog een prodect survey-->review behoeft :p
Specifieke details over de bedrijfsgeheime formule zullen niet bekend gemaakt worden om doelgericht misbruik te voorkomen.
Tweakers.net zou Tweakers.net niet zijn als er geen Tweakers rond zouden lopen, en wie zijn zij nu om deze bedrijfsgeheime formule niet reverse te engineeren (eventueel via het cleanroom principe :9).

Oh shit, daar gaat m'n karma ;(
Interessant, leuk dat er nu meer aspecten meegenomen in de berekening.

Wel moet dit tekstje natuurlijk nog even aangevuld worden: reviews: Tweakers.net moderatie FAQ
Dat is grappig, als ik in mijn profiel kijk dan sta ik op positie #17695. Kijk ik hier: http://tweakers.net/galle...&orderSort=desc&Start=177 dan is dat #17691. Loopt de ranglijst misschien achter ten opzichte van de werkelijke ranking?
Hoeveel punten per onderdeel krijg je dan? Dat is wel iets wat mij nieuwsgierig maakt. Lezen is ook een kunst :|
Specifieke details over de bedrijfsgeheime formule zullen niet bekend gemaakt worden om doelgericht misbruik te voorkomen. Om die reden wordt tevens niet exact bekendgemaakt welke bijdragen allemaal gewaardeerd worden.
@ RIVDSL, bij mij scheelt het 1 plaatsje, dus ik denk dat of de een, of de ander niet realtime gegenereerd wordt , omdat dat nogal veel van de database vraagt.

[Reactie gewijzigd door Jape op 4 juli 2007 15:24]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee