Een viertal Appro 1200X dual Xeon-servers vormt al ruim drie jaar een belangrijk deel van de 'backbone' van de Tweakers.net-webserverpool. Na die drie jaren zeer trouwe dienst is nu langzamerhand de tijd gekomen om de oude beestjes uit te rangeren. Hoewel de 2.4 GHz Xeon processors nog lang niet aan het einde van hun latijn zijn is duidelijk te merken dat nieuwere processors en vooral hogere FSB-snelheden een aanzienlijke snelheidswinst kunnen opleveren. De oude Xeon communiceert nog op een vooroorlogse 400 MHz met zijn geheugen, terwijl tegenwoordig het dubbele de standaard is. Zelfs een modale 2.8 GHz Xeon laat een performance zien die tientallen procenten beter is.
Eén van de Appro's was enige tijd geleden al geconverteerd tot mailserver Adonis, en nadat twee weken geleden een defecte voeding in Acidalia voor stroomuitval in 2/3e van ons rek zorgde is besloten deze laatste niet te herstellen en ook meteen de twee andere nog overgebleven Appro's Abaris en Ares met pensioen te sturen.
Voorop stond direct dat we een hogere dichtheid van het serverpark na wilden streven. Ons boerderij is inmiddels uitgegroeid tot zestien machines, met alle nadelen van dien. Het neemt veel ruimte in, heeft een schokkende hoeveelheid voedingen nodig (onze nieuwste machines zijn vaak voorzien van twee of drie voedingen), een hele rits aan switchpoorten en het moet ook nog eens allemaal op locatie en remote gemakkelijk te benaderen zijn. Veel servers brengen de noodzaak tot veel 'ondersteunende hardware' met zich mee, en daarmee gemiddeld hogere kosten. Verder is het onhandig voor het overzicht. Het doel was dan ook om de drie servers te vervangen door twee, per stuk veel krachtiger exemplaren. Omdat een dual processor-configuratie daarvoor een must was bleef de keuze over tussen de Intel Xeon en de AMD Opteron, in zowel single core als dual core uitvoeringen.
Uiteindelijk is, mede op basis van interne praktijktests, de keuze gevallen op de AMD Opteron 275. Hoewel deze 2.2 GHz-chip ruim twee maal zo duur is als de single core 248-versie, heb je er aanzienlijk minder van nodig. Wij schatten dat een tweetal dual 275-servers sneller is dan drie dual single-core exemplaren. Daarbij heb je voor twee servers dus minder hardware nodig en wordt het beheer gemakkelijker. Je levert daarentegen qua redundancy wel in, maar omdat onze pool uit meer dan deze twee servers bestaat is dat geen groot bezwaar. De processors zullen gehuisvest worden in een Supermicro AS1020A-behuizing die gelukkig niet in Supermicro-lelijk-wit-ranzig-rood huisstijl wordt aangeleverd maar in stemmig zwart . Verder is er 2 GB aan geheugen aan boord en worden voor de opslag van data twee Western Digital 74 GB Raptor schijven in softraid aan elkaar geknoopt.
Om het beheer van ons hele serverpark te vergemakkelijken is tevens besloten de huidige opzet van een Aten LCD-KVM-switch voor het 'lokale' beheer en een Cyclades Alterpath console-switch voor remote-beheer om te gooien. In de praktijk blijken niet alle servers (o.a. Artemis) even goed om te kunnen gaan met het forwarden van de console-output naar de Cyclades-switch. Dit heeft tot gevolg dat op cruciale momenten niet alle servers via de console te bereiken zijn. Voorts zijn zowel console-switch als KVM voorzien van 16 poorten, waardoor we bij eventuele toekomstige uitbreidingen van beide apparaten een tweede exemplaar zouden moeten aanschaffen om alles bereikbaar te houden.
Na het vergelijken van enkele mogelijkheden is besloten om op een KVM-over-IP-oplossing over te stappen. Omdat onze huidige LCD-KVM daarvoor niet geschikt bleek wordt deze eveneens vervangen door een nieuwere versie van hetzelfde merk. Hier wordt een tweede 16-poorts KVM-switch aan gedaisychained, waarna het geheel via een KVM-over-IP-module aan het Internet wordt gehangen.
Onze grootste zorg was de performance bij gebruik op afstand, maar een praktijktest op kantoor wees uit dat het gebruiken van een simpele console ongeveer 20 Kbyte/sec aan data verbruikt, iets wat zelfs met de pauperste ADSL-lijn nog eenvoudig te verwerken is. Bijkomend voordeel is dat nu zowel lokaal als remote alle servers met hetzelfde apparaat te bedienen zijn, terwijl er voldoende ruimte is voor toekomstige uitbreidingen. Naar verwachting zullen de nieuwe KVM's aanstaande vrijdag geplaatst worden.
Plaatjes van de nieuwe apparatuur zullen overigens zodra ik (of Femme) tijd heeft aan dit verhaal worden toegevoegd om e.e.a. wat op te leuken .
Update, 10-02 : Helaas zijn we door 'logistieke problemen' (om maar eens een mooi N.S.-eufemisme te gebruiken) gisteren niet aan plaatsing van nieuwe apparatuur toegekomen. Los van het feit dat de nieuwe webservers nog niet binnen zijn, vond één van onze medehuurders het handig om de roldeur van de parkeergarage in puin te rijden. Tegen de tijd dat dat hersteld was en we dus weer met onze auto's naar buiten konden rijden was het al ver in de middag. Daarom is besloten alles een weekje op te schuiven, zodat waarschijnlijk ook alles in één keer geplaatst kan worden.
Update, 13-02: De servers zijn vanmorgen aangekomen op Tweakers.net Office en de werkzaamheden zijn voor morgen ingeplanned. Hieronder even een vlugge foto van de twee nieuwe servers met de nieuwe KVM-switch erbovenop:

Naar verwachting zullen we voorlopig geen KVM poorten meer te kort komen:

Update, 14-02 @ 13:58: De nieuwe servers (naar goede traditie ondertussen Aphaea en Astraeus gedoopt) zijn afgeconfigureerd. Alhoewel beide servers identiek zijn en ze het truukje dus van elkaar af zouden moeten kunnen kijken, vertoont Aphaea wat vreemde kwaaltjes die nu al op hardwarematige problemen duiden. Zekerheidshalve wordt daarom alleen Astraeus vandaag in het rack gehangen (samen met de nieuwe Atlas en de KVM-apparatuur), Aphaea zal later deze week op kantoor grondig door 'dokter Kees' worden onderzocht.
Tijdens het onderhoud zal in ieder geval de GoT-search even in onderhoudsmodus gaan, maar kijk niet vreemd op als je ook elders zo nu en dan een onderhoudsmelding treft. Naar verwachting zullen de werkzaamheden rond 15:00 aanvangen.