Door Femme Taken

Architect

Duizendste beoordeling toegevoegd aan Productsurvey

13-10-2005 • 19:16

33 Linkedin

Productsurvey aankondigingTweakers.net heeft onlangs de duizendste beoordeling in de geïntroduceerd. Hoewel de toevoeging van de duizendste survey an sich een heugelijk feit is, hebben we de indruk dat er nog lang niet optimaal gebruikgemaakt wordt van de mogelijkheden van de Productsurvey. Aan de ene kant is het hoge niveau van de surveys opmerkelijk: er worden regelmatig zeer uitgebreide surveys gepost die dan ook met recht het predikaat 'user review' in ontvangst nemen. Anderzijds is de kwantiteit met gemiddeld drie nieuwe surveys per dag nog erg laag. Ons doel is om dat aantal in de toekomst gestaag te verbeteren. We zijn daarom benieuwd naar suggesties voor verbeteringen van de Productsurvey.

Enkele daarvan zijn overduidelijk. Zo was het aantal productcategorieën tot voor kort erg beperkt. Een uitbreiding van de categorieën heeft ervoor gezorgd dat de Productsurvey nu ook plaats biedt aan beoordelingen van camera objectieven, geheugenmodules, geluidskaarten, I/O controllers, netwerkapparatuur, printers, speakers en voedingen. Het toevoegen van categorieën is tamelijk tijdrovend werk vanwege de beoordelingscriteria die vaak specifiek voor elke categorie bedacht moeten worden. Suggesties voor nieuwe categorieën zijn meer dan welkom en kunnen gepost worden in het Buyerszone-forum.

Pricewatch facelift screenshotjeVerder is er deze week een code update doorgevoerd die het survey-invulformulier overzichtelijker maakt en het zoeken naar producten in lege categorieën vereenvoudigd. Na het wijzigen van een survey wordt er nu RML-code gegenereerd waarmee je de survey in een forumthread op GoT kunt plakken. Om het posten van een survey laagdrempeliger te maken is het minimum aantal woorden voor surveys en user reviews bij veel categorieën verlaagd. Achter de schermen wordt er al enige tijd gewerkt aan een facelift van de Pricewatch die onder andere een verbeterde integratie met de Productsurvey zal brengen.

Tenslotte willen we je wijzen op het bestaan van de betrouwbaarheidsstatistieken in de Productsurvey. De betrouwbaarheidsstatistieken zijn met name interessant voor producten met een hoge kans op falen, zoals harde schijven. De statistieken worden weergegeven als betrouwbaarheidsindices in de BI-kolom van de productlijsten en worden berekend uit het uitvalspercentage, de gemiddelde leeftijd en de gemiddelde levensduur van de productexemplaren in de database. Op dit moment beschikken slechts tien harde schijven over voldoende samples om een vergelijking van de betrouwbaarheid te kunnen doen. Dit aantal moet omhoog! . Via de

Reacties (33)

33
33
18
1
0
14
Wijzig sortering
Wat mij vooral het meest opvalt van al deze nieuwe tweakers.net 'features': benchmark db, product survey, etc, is dat ze moeilijk te vinden zijn. Ik kom regelmatig op tweakers.net voor het nieuws, maar wordt toch nauwelijks naar de nieuwe features 'gelokt', simpelweg omdat ik ze nauwelijks zie langskomen, terwijl ze toch wel erg nuttig kunnen zijn. Zo ga ik voor ervaringen toch nog eerder naar het forum dan naar de product survey (ik was alweer vergeten dat hij bestond, tot deze .plan).

Misschien is een layout update nodig om alle nieuwe mogelijkheden van de site goed naar voren te brengen?
Helemaal mee eens. De menu's werken net zo goed voor een website als voor een gewone applicatie, namelijk: niet.

Bovendien zouden sommige features niet alleen naar elkaar moeten linken, maar eigenlijk helemaal worden samengesmolten. Ik wil gewoon een groot producten systeem waarin ik dan kan doorklikken naar de pricewatch, productsurveys of tweakers.net reviews of benchmark-data. Een dergelijke wijziging is natuurlijk wel erg drastisch en vereist erg veel nieuwe afwegingen en keuzes.

Ik denk alleen dat tweakers.net in ieder geval of tevreden moet zijn met de aandacht die de andere delen krijgen, of nieuws en shopping&surveys als gelijkwaardige onderdelen moet aanbieden.
Helemaal mee eens. De menu's werken net zo goed voor een website als voor een gewone applicatie, namelijk: niet.
Volgens mij werken menu's in applicaties uitstekend. Hoe wil je anders grote hoeveelheden functionaliteit van je interface weergeven? Het vergt wel enige vorm van zelfleerzaamheid bij de gebruiker ("even checken wat er in een menu aanwezig is"), maar we mogen aannemen dat die bij onze doelgroep aanwezig is. Alles direct maar aan de gebruiker presteren is niet bevordelijk voor de overzichtelijkheid. Als een gebruiker een bepaald nieuwsartikel wil lezen heeft hij hoogstwaarschijnlijk geen behoefte aan een tot in grote details uitgewerkte navigatiestructuur van de website.
Bovendien zouden sommige features niet alleen naar elkaar moeten linken, maar eigenlijk helemaal worden samengesmolten.
Hier ben ik ook groot voorstander van, alleen vergt dit inderdaad grote ingrepen in de layout. Dit kan meegenomen worden in een nieuw design van Tweakers.net waarin nog veel meer tekortkomingen opgelost zullen worden.
De vindbaarheid mag het probleem niet zijn. De productsurvey is niet alleen te vinden onder het Buyerszone-menu bovenaan de pagina, maar ook in de update tracker. Je bent er nooit verder dan een klik van verwijderd (tenzij je als abonnee een custom tracker hebt zonder Productsurvey).

Ik ben zelf niet zo'n voorstander van het onderspammen van eigen bezoekers aangezien dat de cleanheid van de layout niet ten goede zal komen. De frontpage bevat al veel informatie en het liefst zetten we daar alleen de items neer die het meest worden gewijzigd en door onze eigen redactie worden geproduceerd.

De integratie van de Buyerszone als geheel (prijzen, ervaringen met producten en shops, rubrieksadvertenties) zou wel verbeterd kunnen worden, maar dat vereist ingrijpende wijzingen van de layout en de code. Hier zal vanaf het einde van het jaar wel naar toegewerkt worden.
Anoniem: 2539
@Femme17 oktober 2005 23:51
Tja, ik pretendeer niet voor alle gebruikers te spreken, maar ik breng slechts mijn eigen ervaring over. En die is dat ik moeilijk vanzelf terecht kom bij de nieuwe features. Het menu gebruik ik zelf niet, het is namelijk nogal uitgebreid. Ook ga je pas in het menu zoeken als je daadwerkelijk op zoek bent naar een bepaalde feature. Daarvoor moet je dus al bewust zijn van het bestaan van die feature. Hetzelfde geldt voor de update tracker: wat moet je met updates van secties waarvan je het bestaan niet kent? De links in de sidebar zijn imho net te kort om al de precieze informatie door te geven, en het zijn er trouwens ook wel een hele boel en ze zijn nogal klein, wat ervoor zorgt dat je er echt op moet concentreren om uit te maken wat er staat. Alweer: ik 'struikel' zo dus niet eenvoudig op een nieuwe interessant feature van de site.
Ik ben zelf niet zo'n voorstander van het onderspammen van eigen bezoekers aangezien dat de cleanheid van de layout niet ten goede zal komen. De frontpage bevat al veel informatie en het liefst zetten we daar alleen de items neer die het meest worden gewijzigd en door onze eigen redactie worden geproduceerd.
Zelf ben ik ook zeker een voorstander van een cleane layout, maar ik denk dat het wel mogelijk moet zijn om de echt relevante en "eigen" artikelen onder ogen te brengen en tegelijk ook de gebruiker te attenderen op de andere mogelijkheden op de site.
En dan kom ik toch weer op de update trackers in de sidebar. Hoe nuttig zijn die nu echt? Als je ze wilt gebruiken om alle updates te volgen zal je zeer vaak de site moeten bezoeken; bij mij zijn de praktisch altijd gevuldt met rode links en ik bezoek tweakers.net toch meerdere malen per dag. Die functie vervalt voor mij dus sowieso. Dan zouden ze dus kunnen dienen om een soort van "random" items te serveren van de rest van de site. Maar dan zijn er weer de problemen van het teveel, te klein en te kort, een kleine "information overload" dus. De ruimte die ze opnemen zou misschien gebruikt kunnen worden voor het weergeven van de verschillende onderdelen van de site (misschien een lijstje van plaatjes ala het configuratie scherm van firefox bijvoorbeeld).

Het kan natuurlijk ook zijn dat ik, bezoeker van tweakers.net voor vele jaren, een totaal vastgesleten manier heb om deze site te bezoeken en een vast patroon volg voor het navigeren van deze site, waardoor de rest nauwelijks (meer) opvalt. Ik weet het niet hoe dat bij de rest van de gebruikers zit (misschien een ideetje voor een poll?).

Een hit-tracker op links in de bepaalde secties zou zo ook meer informatie kunnen verschaffen in de manier waarop gebruikers door de site navigeren, als dat al niet bestaat..
Ik las dat je ingevulde gegevens voor de betrouwbaarheidsstatistieken na 4 maanden niet meer worden gebruikt als je ze niet update. Is het niet handig om alle gebruikers die hun betrouwbaarheidsstatistieken moeten updaten een mailtje te sturen?
en laat dat nou net vanmiddag gebeurd zijn :)
* 786562 TD-er
wel jammer dat dit in 3-voud moest ;)
1 is echt wel genoeg :D
Ik had er ook 3. Ik heb hem ook maar 3 keer ingevuld. Ik heb toch tijd genoeg. ;)
Is het niet handig om alle gebruikers die hun betrouwbaarheidsstatistieken moeten updaten een mailtje te sturen?
Misschien beter dat er dan bij wijze van hint een extra knop op T.net verschijnt wanneer die gebruiker is ingelogd. :)
Ik heb een aantal opmerkingen over de nieuwe weg die nu ingeslagen wordt.
Aan de ene kant is het hoge niveau van de surveys opmerkelijk: er worden regelmatig zeer uitgebreide surveys gepost die dan ook met recht het predikaat 'user review' in ontvangst nemen. Anderzijds is de kwantiteit met gemiddeld drie nieuwe surveys per dag nog erg laag. Ons doel is om dat aantal in de toekomst gestaag te verbeteren.
Het is een goede zaak dat jullie het aantal survey's/user reviews per dag willen vergroten, maar de middelen om dat doel na te streven zijn niet allemaal even goed:
Om het posten van een survey laagdrempeliger te maken is het minimum aantal woorden voor surveys en user reviews bij veel categorieën verlaagd.
Dit vind ik doodzonde. Ik vind dat alle reviews aan een zeker niveau moeten voldoen en hoe lager de drempel, des de makkelijker er 'vervuiling'' in komt. Natuurlijk is het mooi dat iedereen zijn ervaring over het product kan posten. Maar ik zie vandaag al weer een aantal reviews/survey's waar kop noch staart aan zit. Plus een hele hoop typfouten.

Dan zeg ik: Liever 3 kwalitatief goed uitgewerkte productbeoordelingen dan 5 á 10 waarvan de helft zich eigenlijk geen survey mag noemen...
Zo was het aantal productcategorieën tot voor kort erg beperkt. Een uitbreiding van de categorieën heeft ervoor gezorgd dat de Productsurvey nu ook plaats biedt aan beoordelingen van camera objectieven, geheugenmodules, geluidskaarten, I/O controllers, netwerkapparatuur, printers, speakers en voedingen.
Dit vind ik dan wel weer een hele goede zaak! Dor het toevoegen van categorieen 'boor' je als het ware nieuwe 'gebieden' aan.

Dit is mijn feedback, ik hoop dat jullie er wat aan hebben. :)
Als je bijvoorbeeld een klein, vervelend of positief detail kwijt wil over een product dan is dat wel toegevoegde waarde, en dat is een stuk makkelijker toe te voegen nu doordat het aantal woorden verlaagd is :)
Voor kleine, vervelende of positieve details kun je beter terecht in het forum denk ik.

Een survey/user review moet naar mijn mening gewoon een volledige beoordeling zijn waar alle kanten van het product worden belicht.
Dan zeg ik: Liever 3 kwalitatief goed uitgewerkte productbeoordelingen dan 5 á 10 waarvan de helft zich eigenlijk geen survey mag noemen...
Toch is het zo dat de kwantiteit in de Productsurvey erg belangrijk is. De gemiddelde algemene scores zijn zichbaar in de productlijsten van de Productsurvey en zostraks de Pricewatch en users kunnen sorteren op die score. Het is dan wel belang dat het gemiddelde betrouwbaarder is. Dat lukt niet als per product slechts een paar surveys zijn.

Bovendien is er al het onderscheid tussen een normale, eenvoudig survey en uitgebreide user reviews. Korte surveys zijn net zo welkom als uitgebreide reviews, uiteraard op voorwaarde dat er sprake is van een goede (kort en krachtige dan wel zeer uitgebreide) onderbouwing van de beoordelingen.
Is het eigenlijk niet slecht om het aantal woorden te verlagen?? Krijg je dan geen hele simpele surveys?
Het minimum ligt over het algemeen tussen de 75 en 125 woorden en is bij een enkele categorie 60 woorden (geheugenrepen, kun je niet bijster veel over vertellen). Ik ben zelf van mening dat het niet erg moeilijk is om 125 woorden te halen. Je schrijft van alle beoordelingspunten je ervaringen in een zin weg en je bent er al. Toch is het eerder al duidelijk geworden dat sommige users moeite hebben met het minimum en wellicht is dat reden voor hen om maar helemaal niet aan het schrijven van een survey te beginnen, terwijl ze achteraf misschien wel makkelijk de 125 woorden gehaald zouden hebben. Als het ervoor zorgt dat er nauwelijks in de Productsurvey wordt gepost dan heeft het weinig zin om een hoog minimum te eisen.
Het niveau van de surveys is de laatste tijd, of over het algemeen eigenlijk, _be_lab_berd_ laag. Echt .... ik vraag me af hoe sommige mensen hier terechtkomen, maar een survey schrijven kunnen ze blijkbaar niet. Sommige mensen vullen meer een "mijn product ziet er zo uit, groetjes"-stukje in. Dit gebeurt vaak, en vervuilt de surveydatabase zodanig dat ik al geen zin meer heb om usersurveys te lezen.

Daarom hoop ik dat er dringend naar een oplossing gezocht wordt, want dat niveau moet omhoog!
Sommige surveys zijn echt om te huilen als je ze leest. Er is niet over nagedacht, ze staan vol met typfouten en je weet uiteindelijk nog niet of het product nu iets is of niet.

Ik probeer zelf het goede voorbeeld te geven door af en toe een survey te schrijven en aan te melden als User Review. Goed, ik ben ook niet een goochelaar met de Nederlandse taal en waarschijnlijk ook niet de beste reviewer maar ik doe m'n best :)

Aan die typfouten kan ik me trouwens nogal ergeren. Vooral de vele ij/ei fouten :?
Misschien een idee om elke survey door een spellingscheck te gooien (op de server zelf) en dat de gebruiker dan te zien kan krijgen:

''De survey bevat teveel typfouten en grammaticale fouten. Verbeter deze en de survey zal worden geplaatst.''

Gewoon een hersenspinsel. Het is een goede manier om ondermaats taalgebruik te weren, want ik erger me soms dood aan die breezah taal.
Dat zal niet echt lukken, want "jargon" en types e.d. worden dan ook als fout aangemerkt, terwijl deze waarschijnlijk gewoon goed zijn.

Het is wel handig zijn om woorden welke hij fout acht aan te geven, waarna je deze kan verbeteren met een edit knop. Het lijkt mij niet geheel onwaarschijnlijk dat een user niet bewust fouten maakt, en best bereid is deze te verbeteren wanneer hij erop gewezen wordt.

Zou voor het forum ook een mooie toevoeging zijn trouwens, maar dat ter zijde. Kost waarschijnlijk ook een boel proc. kracht.
Tja, de simpele oplossing is als de reviewer zijn tekst via copy/paste even door het eigen tekstmonster laat analyseren. Dat is echt niet veel extra werk.
Goed dat het zo weer even onder de aandacht gebracht wordt. Toen ik de titel las dacht: oja, dat is er ook nog te vinden op Tweakers.net :P
Tja ik lees weleens zo'n productsurvey,
maar vind ze eigenlijk nutteloos.
Voorbeeldje: een test van een AMD 3200 64 bits processor. Waar dan staat
"ik vind hem stukken sneller dan mijn xp2800" en "geen problemen gehad de afgelopen maanden".
Wat moet ik daarmee?
Wat ik daarom interessant zou vinden is de survey's te beoordelen, net zoals reacties beoordeeld worden. Als meerdere mensen de survey nuttig vinden blijft ie zichtbaar (met een positieve score). Vind men hem nutteloos, dan mag ie voor mij onzichtbaar zijn.
Is dat geen idee? (of uhhh is hier al over nagedacht)
Ik wil een productsurvey schrijven over de digitalecamera van mijn ouders. Dat kan niet omdat die niet tussen mijn specs staat. Ik heb namelijk geen digitalecamera.

Ik wil een productsurvey schrijven over de inktjetprinter van mijn ouders. Dat kan niet omdat die niet tussen mijn specs staat. Ik heb namelijk geen inktjetprinter.

Ik wil een userreview schrijven van mijn laptop. Dat kan niet omdat die niet tussen mijn specs staat. Daar staan namelijk al de specs van mijn computer.

Misschien een goed idee om specs en surveys los te koppelen van elkaar.
Je kunt ook gewoon Surveys van producten invullen die niet in je Systeemspecs staan ... enkel is die link een toevallig zeer zichtbare 'directlink' ....

Om een Survey over een bepaald product toe te voegen, moet je deze eerst opzoeken in de Index ... voor Digitale Camera's:
http://tweakers.net/productsurvey/cat/62/all

dan kies je de betreffende camera en kun je een proctsurvey toevoegen op de PRS-pagina van dat product ...

Overigens geef ik je wel gelijk dat een 'invoer-wizard', onder het mom van 'Hoe voeg ik een productsurvey' toe, en dan met een stappenplan: 'kies een rubriek uit, zoek een product op, vul je punten in en schrijf een korte beschrijving...
En eentje die visueel heel goed zichtbaar is, een voordeel zou zijn, en misschien meer mensen zou aanzetten PRS's in te vullen
Wilde een product survey toevoegen, maar kan dat alleen van de pc configuratie die je hebt opgegeven op tweakers? Bouw regelmatig pc's en van deze onderdelen zou ik wel een review kunnen schrijven, maar heb niet de mogelijkheid om het product aan te klikken.

Of zie ik iets over het hoofd :?
Ik heb deze opmerking vaker gehoord dus kennelijk wordt het nog niet snel genoeg duidelijk dat de tabel met producten uit de sysspecs slechts als hulpmiddel dient en dat niet enkel producten uit deze lijst beoordeeld kunnen worden. De tekst op die pagina moet blijkbaar verduidelijkt worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee