Door Tweakers Events

Volg een workshop serverless op de Tweakers Developers Summit

17-12-2019 • 08:00

34 Linkedin

Dit jaar hebben we iets nieuws op de Tweakers Developers Summit. Zoals jullie gewend zijn bestaat het programma altijd uit een combinatie van keynotes en masterclasses. Sessies waarbij je veel leert door te luisteren naar experts uit diverse vakgebieden. Maar soms is het ook fijn om te leren door meteen aan de slag te gaan. Daarom voegen we dit jaar een viertal workshops toe aan het programma. De eerste daarvan is een workshop Serverless van PARK NOW.

Serverless?

Serverless is een veelgehoorde term, maar wat houdt het feitelijk in? Bij het bouwen van serverless applicaties komen veel componenten kijken die andere behoeftes hebben dan de traditionele 'always on server'. Dit geeft programmeurs de kans zich te focussen op een groot voordeel dat komt kijken bij serverless applicaties, namelijk de mogelijkheid om voorspelbare en schaalbare applicaties te implementeren.

Aan het einde van deze twee uur durende workshop ben je bekend met de basisprincipes van serverless architectuur. Je gaat aan de slag met het creëren van een end-to-end applicatie gebaseerd op AWS-cloudservices waarbij we de volledige ontwikkelcyclus behandelen: van implementatie tot testen, en van CI/CD-pipeline tot monitoring.

De workshop word geleid door Ali Koken, César Izquierdo Tello en Emre Kucukayvaz (allen werkzaam bij PARK NOW). Ali Koken is AWS-gecertificeerd technical architect, César Izquierdo Tello is werkzaam als software engineer, en Emre Kucukayvaz is software engineering manager met ruim een decennium ervaring in het bouwen van distributed systems en mobiele applicaties.

Zoals gezegd is dit de eerste van vier workshops die we aankondigen. Binnenkort maken we de overige drie sessies bekend.

Tickets nog steeds verkrijgbaar!

Wil jij je Developers Summit verrijken met een workshop, of gewoon de rest van het programma bijwonen? Zorg dan dat je nu een kaartje koopt. Reguliere tickets zijn nog steeds in de verkoop. Wil je de Summit bezoeken met collega's of vrienden, dan kun je profiteren van onze 3-voor-2 ticketactie.

Koop je ticket

meer-informatie-transparant

Reacties (34)

Wijzig sortering
Serverless op AWS, want AWS draait op pony's en regenbogen.
Serverless is een afrekenmodel, niet een natuurkundige onderbouwing. Het betekent dat je afrekent per 'tik' ipv dat je betaalt voor de cpu's die staan te idlen en disks die niksdoend ronddraaien. Dat is wel de toekomst, omdat het significant beter schaalt dan overboeken van platte vm's.
Het is bijna 2020. Nu nog steeds roepen dat alleen per tik betalen de toekomst is, is net zo naïef als anno 2020 nog steeds naar India outsourcen.

[Reactie gewijzigd door Yordi- op 17 december 2019 21:35]

Op zich heb je gelijk wat betreft Serverless, maar er zijn natuurlijk oplossingen waar betalen per 'tik' wel werkt. Naar India outsourcen doen er ontzettend veel, maar dit begint meer noodzaak te worden, aangezien het aantal beschikbare ontwikkelaars in Nederland erg beperkt is.

Wat ik van relaties hoor is dat AWS gewoon ontzettend kostbaar is. Betalen per tik lijkt leuk, maar virtuele servers die 24/7 volop draaien kunnen kosten met zich meebrengen waarvoor elke maand een nieuwe fysieke server gekocht kan worden. Nadeel, je zit met een vendor lock-in en overstappen is niet iets wat zomaar gaat.

Dus bezint eer ge begint...
Dat hangt helemaal af van hoe je het opzet.
Met tools als Pulumi kan je het eventueel switchen van cloud providers al een stuk makkelijker maken.

Daarnaast is hosting in de cloud duurder ja. Maar je krijgt er ook meer / andere dingen voor terug dan als je zaken on-premise host. Voor kleine oplossingen is het de vraag of het de extra kosten waard zijn. Maar zodra je op gaat schalen wordt dat een ander verhaal.

Je kan wel zeggen dat een on-prem server goedkoper is. Maar is dat nog steeds zo als je zaken als:
- Backups
- Eigen datacenter hosting
- Stroom
- Personeel
- Storage en IOPS
- Resilliency voor als je een oplossing hebt met een SLA van 99.999% uptime
Ook moet bekostigen ?

Nogmaals, bij kleine oplossingen, vast wel. Maar bij grotere applicatie's, no way.

Er zijn een hoop ontwikkelaars welke het Operations en Business aspect van de kosten niet in overweging nemen en vanuit dat perspectief roepen dat het heel duur is.
Maar het ligt een stuk genuanceerder dan dat ;)
Probleem met India is wel heel erg dat er ontzettend veel mensen lopen die hun diploma bij een minder goede (mild gezegd) instantie hebben gehaald. Die meestal toch worden geplaatst (gaat in overleg met de opleidingen zelfs die een soort 'baangarantie' bieden). En de enorm hierarchische structuur daar, waardoor je de goede mensen niet van de lokale HR mag bevorderen omdat het nog niet 'hun tijd' is (zijn bang voor scheve ogen van anderen en de invloed van het oude kastensysteem).

Resultaat: De goede mensen gaan elders verder omdat ze daar wel mee vooruit gaan, en de slechten blijven eindeloos hangen en worden zelfs bevorderd tot functies waar ze nog meer kwaad doen. Het is een cultuur die eindeloze middelmatigheid promoot.

Bij ons is het nog steeds heel erg India (Bangalore) maar ik hoop dat dat inzicht een beetje doordringt op een gegeven moment. Het is erg vervelend dat we onze goede mensen niet kunnen behouden.

Natuurlijk is in Nederland en Europa het beroep ontwikkelaar een beetje uitgestorven maar ik hoop dat dat weer terug komt net zoals sommige bedrijven ook arbeid uit China terughalen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 17 december 2019 21:10]

Wat ik van relaties hoor is dat AWS gewoon ontzettend kostbaar is. Betalen per tik lijkt leuk, maar virtuele servers die 24/7 volop draaien kunnen kosten met zich meebrengen waarvoor elke maand een nieuwe fysieke server gekocht kan worden. Nadeel, je zit met een vendor lock-in en overstappen is niet iets wat zomaar gaat.

De bedoeling is natuurlijk dat je niet VM's op gaat spinnen maar slim gebruik gaat maken van enkel de resources. Dus alleen een database aanschaffen in plaats van een gehele server, of alleen blob storage van een specifiek type.

Tevens is het uiteraard niet zo dat je een fysieke server kunt kopen van de maandelijkse kosten. Als ik even willekeurig een A1 VM pak met 16 CPU en 32GB mem dan is dat $337,46 per maand:
https://calculator.s3.amazonaws.com/index.html

Klinkt dus alsof je relaties beter even een consultant in kunnen huren. Die maakt normaal tevens een plan / businesscase voordat je begint dus het sluit mooi aan op bezint eer ge begint :)
Als je je code goed schrijft kun je je serverless functies gewoon ook in een container draaien met open source en licentie vrije tools er onder. Dus lock-in hoeft niet.

Als je traditionele ontwerpen een op een naar serverless omzet ben je verkeerd bezig, serverless ontwerpen zijn asynchroon en stateless, en als je het goed doet wordt data al verwerkt voordat hij helemaal binnen is (streaming processing).

Mijn ervaring is dat AWS juist contact zoekt als ze de indruk hebben dat iets goedkoper kan draaien op hun platform. Business model van AWS is; als jij minder kosten maakt, heb je meer kapitaal om je markt aandeel te vergroten en dus maak je daardoor meer gebruik van AWS en door de lagere kosten, is de kans dat je blijft bestaan en succesvol bent en blijft groter, waardoor AWS structurele inkomsten heeft. Slim idee om hun doel te alignen met die van hun klanten: dan versterk je elkaar.
Dat India outsourcen heb ik nog nooit goed weten lopen.
Maar het probleem is simpel op te lossen
- iemand die al 20 jaar werkt kan gerust wel iets bouwen (ook in een andere taal)
- recruiters/consultancy bureaus hebben 0 kennis van IT. Die hopen iemand te vinden (lees verleiden) om bij jou te gaan werken. Deze werken normaliter op commissie, need I say more ...
- vele bedrijven hebben een "wenslijstje" dat bijna onmogelijk is om aan te voldoen. Dit lijstje wordt dan gebruikt door recruiters die er geen bal van kennen en alleen zoeken op buzz words ... Moet je een hobbies "java koffie drinken" zetten op je cv, zul je eens zien hoeveel mensen je de dag nadien opbellen voor java development (Java koffie is gekend in België maar weet ik niet daarbuiten)
- misschien eens kijken naar het loonbriefje en andere dingen ?
- ga misschien op een bereikbare plaats zitten ? Nee waarom moeten we altijd in het midden van het centrum van een stad gaan zitten
- thuiswerk ... 1-2 dagen de week thuiswerken, is dat zo moeilijk ?

Dit zijn allemaal dingen die je min of meer gemakkelijk kan veranderen (verhuizen is misschien onmogelijk voor grotere bedrijven), maar je kan meer thuiswerken dan bijvoorbeeld

Ik zeg niet dat dit overal zo is, maar in de meeste gevallen is recruitment partijen een groot probleem. Ik bijvoorbeeld neem niks meer aan als er geen 2 dagen thuiswerken bijzit, of het moet op 10-15 minuten max van mijn deur zijn. Mis ik daardoor interessant dingen ... ja. Maar tijd is het enige wat je niet kan kopen met geld. En ik ben in de avond liever thuis voor het avondeten dan nog 2u onderweg te moeten zijn

[Reactie gewijzigd door cricque op 18 december 2019 16:51]

Leg eens uit wat bedoeld wat er ouderwets is. Ik heb bijvoorbeeld een toepassing waarbij ik in een paar milliseconden naar 1020 cpu's schaal en 20 seconden later een geconsolideerde resultaat heb. In die tijd is er 1TB aan data verwerkt door mijn algoritmes, is er geacteerd op de uitkomst en er zijn diverse databases gemaakt en gevuld met data en kost het me nog geen $0.04 per keer.

Wat raad jij als alternatief aan voor serverless / pay-per-use in dit geval?
Om eerlijk te zijn is mijn beleving dat de meeste business slechts heel weinig hun systeem continu belasten.

Zelfs een simpele applicatie die gegevens ophaalt uit een database op een scherm toont en de data aanpasbaar maakt. (Iets wat eigenlijk de hoofd functie is van de meeste business applicaties). Deze kun je vrij simpel serverless bouwen. Kosten dan een paar euro per maand aan hosting, terwijl alle business logica in ANSI-SQL en data direct exporteerbaar is. (akka exit in een paar uur naar onprem of andere cloud als nodig).
Of het de toekomst is valt te bezien. Jezelf op architectureel niveau vastnagelen aan cloud vendors is over het algemeen een slecht idee.
Naast dat dat gewoon logisch klinkt weet jij toevallig of er ook whitepapers of iets dergelijks over is?
Er hoeft geen whitepaper over geschreven te worden.

Het is simpel, je bouwt een hele infrastructuur op iemand anders eigendom. Als die persoon/entiteit dan de regels verandert dan kan je enkel accepteren, want de kost om te verhuizen is gigantisch.

Heel leuk in het begin, geen server management, rap naar productie, allemaal dingen om management blij te maken.

Ik zou eerder zeggen: ga vollop in op K8s. Het moeilijkste daar is stateful volumes. Maar met K8s kan je tenminste overal terecht.
Dankjewel voor de uitleg, ik ga is naar kubernetes kijken.
Ik ben vrij nieuw in de tech wereld en dan is alles 'leuk'
Voor mij is serverless de opvolger van docker. Ik zie bedrijven met docker farms met 5% utilisatie: is vele malen duurder dan serverless. Uiteraard zijn er ook managed en pay-per-use docker omgevingen zoals AWA Fargate. Hiermee heb je wél de cloud onafhankelijkheid van docker, maar niet de lasten en kosten van het beheren van een kubernetics cluster.

Verdiep je goed in welke open source tools er achter serverless onderdelen zitten, dan begrijp je dat die lock-in angst komt van mensen die het niet geprobeerd hebben, uit de traditionele omgeving komen en proberen hun oude patronen te behouden door naar een andere hypervisor over the stappen.

Mijn serverless functies starten in 5 tot 25ms en ik betaal per 50 of 100ms dat de functie wordt gebruikt (ook al is ie 24/7 beschikbaar in 3 tot 108 data centra tegelijk). Er schalen automatisch tot 3.000 servers op, voor elk request die tegelijk een aparte.

Kosten ongeveer 2 euro per 1 miljoen bezoekers. De prijs moet wel erg omhoog gaan wil de 'lock-in' een probleem worden. Docker gebruiken is voor mij veel duurder.

[Reactie gewijzigd door djwice op 17 december 2019 23:59]

Of het ook echt goedkoper is hangt af van de applicatie. Ik kan redelijke kortingen krijgen op AWS, maar dan nog is het voor applicaties die 24/7 bezig zijn goedkoper om zelf iets te regelen. Je hebt er zelf alleen wel meer werk aan.
En is het met die meer-uren gerekend nog steeds goedkoper om het zelf te regelen? Dat lijkt me de meest relevante factor in plaats van alleen de actieve draaikosten.
Weet ik, m'n post was op de vage semantiek gericht. Bij bv. Azure betaal je VMs ook per seconde voor gebruikte capaciteit, dus het is maar een lichte verschuiving naar 'tiks'. En bij het 'serverless' framework betaal je alsnog per 'tik' voor de onderliggende servercapaciteit.

Dan vind ik FaaS al beter.
Grotendeels eens, hoewel de cloud vendors ook druk bezig zijn met het efficienter maken van die idle VMs:
https://cloud.google.com/...s-new-e2-vm-machine-types

Maar alles hangt, zoals zo vaak, heel erg af van je use case. Zaken die enorm moeten (af)schalen, taken die niet gevoelig zijn voor latency, incidentele taken zijn leuke kanshebbers.

Mooie ontwikkeling, best een andere manier van denken/ontwikkelen en in sommige gevallen ook behoorlijk wat efficienter. Zowel wat betreft ontwikkelen, devops, onderhoud, schaalbaarheid als energie en kosten.

Wat betreft vastnagelen aan een cloud vendor; dat hoeft helemaal niet. Als je het handig aanpakt kan je vrij eenvoudig overstappen naar een andere provider of meerdere providers mixen.

[Reactie gewijzigd door bartvb op 17 december 2019 10:54]

Wat is het verschil tussen serverless en een shared hosting met cgi-ondersteuning?
weer het zoveelste buzzword na cloud, SaaS, ...

veel software kan perfect standalone draaien, zonder dat er een big-brother altijd aan je data raakt, maar dan verkoop je natuurlijk als cloudleverancier geen producten mee. Dit is gewoon een .advertentie met entreegeld
Serverless draait op de 'Foundation'! (Shadowrun reference)

Ik vind het ook een bijzonder misleidende naamgeving.
Is dit een grap of snap je het serverless principe gewoon niet? Cloud computing betekent toch ook niet letterlijk in de wolken op 2 tot 18KM hoogte...

Het was dus een grap :+

[Reactie gewijzigd door Randleman op 17 december 2019 11:08]

Ik blijf het een gekke kreet vinden "Serverless". Je hebt toch echt een fysieke server nodig om je webapplicatie op te draaien.
En ja, ik weet ook wel dat met serverless wordt bedoeld: zonder applicatieserver ( Tomcat, Wildfly, Glassfish, JBoss ) bedoeld wordt en dat in de code impliciet al een applicatieserver is ingebouwd.
'Serverless' is net zo'n term als 'Cloud', ineens moet alles in de 'Cloud' terwijl vroeger het gewoon 'hosting' mocht heten maar dat was niet sexy genoeg blijkbaar.
Serverless, Cloud, Multicloud. Compleet nutteloze en nietszeggende termen als je het mij vraagt.
Zeg gewoon wat het is.
Pay per tik hosting, hosted software. Zo moelijk hoeft het niet te zijn toch :)
Vind je "draadloos internet" ook een gekke kreet dan? Je hebt uiteindelijk toch echt een fysieke kabel nodig om je data van a naar b te krijgen.
Draadloos netwerk is daarentegen weer geen rare kreet. Je kunt prima een paar apparaten draadloos met elkaar laten praten. Zodra internet om de hoek komt kijken komen er idd altijd kabels bij kijken.

Bij serverless denk ik in eerste instantie ook aan "zonder server" en niet aan "via duizenden servers in een enorm datacentrum".
Uiteraard, maar je hebt dus niks meer van doen met die servers. De infra boeit bij het serverless principe niet meer en je rekent af per tick om zo efficiënt mogelijk te draaien.
Zou dit kunnen opgenomen worden? Ik heb moeilijkheden in Nederland te geraken tijdens de week.
De workshop kan helaas niet worden opgenomen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee