Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Help Tweakers een testmethode voor muizen te ontwikkelen

04-09-2019 • 10:28

72 Linkedin

Hoewel steeds meer mensen hun desktop voor een laptop verruilen, muizen we met elkaar nog steeds heel wat af. En daarbij hebben we tegenwoordig enorm veel keuze; alleen dit jaar al kwamen er een kleine tweehonderd nieuwe modellen op de markt, variërend van met rgb volgehangen gamemuizen tot minimalistische kantoorklikkers. Daar willen we in de toekomst meer aandacht aan besteden.

Er valt genoeg over muizen te vertellen, maar we willen ook harde cijfers. Want buiten verschillen in knoppen en features, zitten er ook grote verschillen in de kwaliteit van de sensors die worden gebruikt om de beweging te registreren. De grote muisfabrikanten hebben daar geavanceerde installaties voor, die een muis geheel geautomatiseerd kunnen bewegen en bijvoorbeeld registreren tot welke snelheid de sensor nog nauwkeurig kan meten en hoe groot de afwijking is. Dat soort installaties is helaas niet te koop. We zullen dus zelf iets moeten bouwen en willen daarbij de krachten bundelen met de community.

Ter inspiratie: een videoreportage die we in 2016 maakten over de testfaciliteiten van Logitech

Wat moet de ultieme muizentest worden?

Vanuit de redacties van Tweakers en Hardware Info, en het testlab dat we samen delen, is al het nodige uitgedacht over wát we willen testen, maar nog niet over hoe die testopstelling gaat werken. Om de sensoren goed te testen op nauwkeurigheid, zullen we de muizen namelijk geautomatiseerd moeten laten bewegen, en daar zijn geen kant-en-klare oplossingen voor. We zijn op zoek naar communityleden met kennis van elektrotechniek en mechanica die het een uitdaging vinden om hierover mee te denken en uiteindelijk eventueel ook samen te bouwen. Lijkt dit je wat? Stuur dan een mailtje naar wout@tweakers.net.

Lees meer

Reacties (72)

Wijzig sortering
Waar ik meteen aan denk is testen op verschillende ondergronden. De ene heeft dit bureau met lichte kleur, ander werkt met muismat, weer een ander andere ondergrond. Vraag me af of er verschil in nauwkeurigheid zit tussen de verschillende ondergronden ? Of wordt er op 1 ondergrond getest.
Dit is echt superbelangrijk, en in ieder geval graag deze:

* egaal wit glanzende ondergrond
* egaal zwart glanzende ondergrond
* glas
* fineer-style bureau

En dan uitzetten tegen een echte muismat

Mijn logitech performance dark field is super, maar niet op egale ondergronden.
Ondergrond beinvloed de precisie van de muis, maar allerlei verschillende ondergronden testen voor elke muis is niet te doen. Ik zou het voor tests daarom altijd bij een standaard zwarte stoffen muismat houden. Dan zou je daarna eventueel nog verschillende muismatten kunnen testen met dezelfde machine met de meest preciese muis die je in huis hebt.

In de test zelf zou ik de muis een vorm laten volgen. Bijvoorbeeld het Tweakers logo. Lange circel, vier rechte lijnen, korte arc en herhaal. Dat op verschillende snelheden en kijken hoeveel het eindpunt afwijkt van het beginpunt. Voordeel daarvan is dat je een leuke scatter "dart-bord" diagram kan maken van de data.
Waarom is het niet te doen, het kan goed zijn dat de ene muis slechter uit de test komt op de standaard ondergrond dan een ander maar bij jou op jou ondergrond het beter doet.

Het is dus zeker zinvol om dat te testen. Als je het kan automatiseren is het sowieso goed te doen, het kost alleen iets meer tijd. Neem aan dat precisie testen daarnaast ook niet heel veel meer tijd zal kosten.
Waarom zouden we willen weten hoe de muizen presteren op een ongebruikelijke ondergrond? Vind ik nou niet bepaald iets noemenswaardig. Overigens lijkt mij dat ongebruikelijke ondergronden inconsistente meetwaarden geven en hierdoor dus ook niet goed vergeleken kunnen worden. Uniforme ondergronden aanhouden zodat de metingen van verschillende muizen vergelijkbaar zijn. Normale muismat, gaming muismat en misschien een andere variant(geen expert, don't judge)
Ik geef aan dat je verschillend ondergronden moet testen. Dat doe je zelf al normale muismat, gaming muismat, ander variant. Zo heb je zwart bureau, wit bureau, gelakt, hout. Zo kom je als snel aan 6 tot 10 verschillende ondergronden.
Verschillende ondergronden zou een welkome categorie zijn. Daarbij zou ik ook de volgende ondergronden/criteria willen zien.

- Hoe presteert de muis zonder muismat. Geluidsproductie als je hem over de tafel sleept, sommige muizen schuren heel erg waar andere er geen probleem mee hebben. Daarbij gelijk kijkend naar de verwachte levensduur van het materiaal wat contact maakt met de ondergrond.
- Hoe presteer de muis om een stof/leer, klinkt gek maar ik wil mijn muis nog wel eens op de bank gebruiken }:O
Inderdaad, ondergrond is heel belangrijk.
Een paar keer per jaar komt het voor dat op locatie - zelf de muismat vergeten en op de locatie was geen muismat te vinden - een muis niet werkt op een metalen bureaublad (een gemiddeld kantoorbureau). Met een A4-tje heb ik me kunnen redden maar dat is verre van ideaal.
en dan ook meteen de slijtage meenemen. want zonder muismat zal de muis sowieso sneller beschadigen, maar werkt het dan ook minder goed en zoja in welk tijdbestek is dat?
Aandacht voor linkshandigen, is de muis symetrisch / asymetrisch, dan wel ook in links uitvoering leverbaar.
Dit is vooral van belang bij extra muisknoppen.
10% tot 15% van de mensen is linkshandig.
Verder van belang de pasvorm voor grote en kleine handen, soepelheid van de muiskabel.
De meeste linkshandigen die ik ken, waaronder mijzelf, muizen alsnog met rechts.
Dat is goed mogelijk, in mijn geval ziet dat er heel anders uit, en ik ken geen linkshandigen die rechts "muizen".
Het is mijns inziens ook geen juist uitgangspunt.
Als rechtshandige muis ik met beide handen. Ik switch dus regelmatig tussen mijn linker en rechter hand. Dus voor mij moet een muis goed voor beide handen aanvoelen.
Ik ken er ook maar een die links-links muist en zie dagelijks toch 100den mensen die aan het muizen zijn.
Ik zou voor een testopstelling een een 3DPrinter gebruiken: over het algemeen kunnen deze redelijk snel bewegen en er us genieg opensource soft en hardware beschikbaar.
een 3d printer is vaak vrij traag en op snelheid ook maar matig accuraat, maar het idee is goed.
Een degelijke cnc voor bijv frezen is al vele malen beter.
En dan bij een symmetrische muis ook kijken of de knoppen omgedraaid kunnen worden in de firmware.
Het is namelijk zo dat als je de knoppen in Windows instelt, of al de instelsoftware dit doet en het onder water dan gewoon bij de Windows instellingen aanpast, je bij een remote desktop weer met de originele knopindeling zit, wat erg vervelend is.
Volledig off-topic ("Wat" ze willen testen weten ze al, "Hoe" nog niet), maar wil inderdaad ook bijval geven in context van ergonomie. Dat is waarschijnlijk niet automatisch te testen, maar een ergonomische muis voorkomt RSI.
Puur als idee: pak de schema’s van een diy 3d freesmachine of 3d printer waarbij de x en y-as als je muismat bereik fungeren en z-as een zuignap heeft om de muis vast te houden. Daarmee zou je ook lift-off mee kunnen meten door de muis op te pakken met de z-as.
daar zat ik ook aan te denken maar het probleem begint al bij de motoren en bewegende delen van zo'n machinetje, veel van die dingen zijn niet berekend op hogere snelheden, en nauwkeurigheid,

Je wilt een motor eenheid die snel en sterk genoeg is om een muis te bewegen maar wel eentje die zo naukeurig is dat 10x testen met muis A ook 10x dezelfde waarde (binnen een marge van 99,9%) oplevert
(mits de muis dat zelf ook doet uiteraard).

maar mocht dat desondanks kunnen dan is dat natuurlijk wel de ideale test,
> bouw een x-y machine, met een aantal verschillende muismatten (van originele, tot glazen, houten of andere veel voorkomende ondergronden. Voer per 'mat' de test een N aantal keer uit. door in een tekenprogramma een figuur te laten tekenen. je kunt dan per lijn het aantal pixels tellen dat het ding afwijkt van een referentie-model.
De stepper motoren die typisch gebruikt worden in deze constructies zijn juist bedoeld om krachtig, nauwkeurig en snel te reageren. Uiteraard bepaald budget HOE snel, nauwkeurig of krachtig de motoren zijn. De motorcontroller moet uiteraard matchen met de motoren, in de software blijft alles hetzelfde.
Ze hebben een 3d printer dus, dat is vrij makkelijk om te bouwen. Ook denk ik dat een nauwkeurigheid van 0,1mm wel genoeg is,
Hier zat ik ook aan te denken inderdaad, gewoon (nou ja gewoon) een 3d-printer ombouwen of een plotter gebruiken (A2 of A1 formaat)

Probleem is dan wel, hoe test je trackballs en dergelijke, hmmm :|

[Reactie gewijzigd door qbig1970 op 4 september 2019 14:03]

Test a.u.b. ook op het volume van muisklikken! In een stille kantoor omgeving zijn stille muizen een grote meerwaarde. Maar zelfs tussen muizen die als 'stil' worden aangeprezen zitten nog best grote verschillen.
Volledig mee eens. Het hebben van een harde klik muis in een kantooromgeving is gewoon simpelweg egoistisch. Het zorgt niet alleen onbewust voor irritatie, maar verlaagt ook de productiviteit.
Veel fabrikanten houden er geen rekening mee, maar er is veel vraag naar. Na veel geklaag op het Logitech forum (https://imgur.com/a/VOxUTQT), heeft Logitech eindelijk enkele muizen met "stille" knoppen. Helaas hebben deze muizen weinig features, maar gelukkig hebben ze een stap gezet: https://www.logitech.com/nl-nl/mice?filters=3886
Op Amazon zijn ook veel stille muizen te vinden, maar helaas vooral van onbekende goedkope fabrikanten die een gat in de markt zien.

Tweakers zou een mooie boost kunnen geven aan de stillen muizen markt, door het aantal decibel mee te nemen in de testen.

[Reactie gewijzigd door Cyb op 4 september 2019 13:19]

Apple Magic Trackpad 2 kun je op stil zetten. Wat een verademing!
Even wat buiten de lijntjes kleuren:

- Ergonomie op lange termijn. Paar muizen uitlenen aan "ervaren" Tweakers en na een half jaar een review/enquête doen?

- Valtest
- Schoonmaakbaarheid
- Test met verschillende besturingssystemen. Ik kan niet muizen met de Mac...
Inderdaad, schoonmaakbaarheid! En bij voorkeur een evaluatie van het materiaal. Ik heb twee muizen gehad met een soort rubber daar waar de muis rust. Na een paar manden werd dit rubber plakkerig en nauwelijks goed schoon te maken.

Daarnaast ook de kwaliteit van de knoppen.
 • Kan je overal op de knop een goede klik krijgen, of werkt de knop alleen als je goed op het midden op de knop drukt
 • Hoeveel kracht en hoeveel travel heeft iedere knop nodig om een klik te registreren.
Goed punt. Mijn muis (FK) heeft niet overal dezelfde "klik" vooral bij FPS shooters voelt dit soms raar.
Even wat buiten de lijntjes kleuren:
Inderdaad. Klinisch testen is leuk, maar hoe zit het in de praktijk? Een perfecte klinische muis kan na een half jaar gebruikerstesten toch als onfatsoenlijk worden beschouwd. Denk aan slijtage van onderdelen dat men normaal niet verwacht, zoals de coating. Ook worden soms materialen gebruikt die op lange termijn bijzonder onplezierig zijn. Een voorbeeld is rubber, dat na verloop van tijd begint met afbreken en daardoor plakkerig en vies wordt.

T.net wilt waarschijnlijk naar een situatie waarbij zij een enkel reviewmodel klinisch kunnen testen, maar ik denk dat dat voor muizen niet veel toegevoegde waarde heeft. Alle vormen van invoerapparatuur zijn persoonlijk. Ik gebruik bijvoorbeeld een pointing stick en vind touchpads en alle externe muizen verschrikkelijk*, anderen zullen weer een voorkeur voor iets anders hebben.

* Je vingers van de standaard positie afhalen om een muis te bedienen? Wat inefficiënt. Oh, je hele hand, pols en arm bewegen?! Nee, bedankt. ;)

Verder verwacht ik dat T.net wat verder test dan de rest. Denk aan 'extra' functies van de muis, en hoe goed die ondersteund worden in/door alternatieve besturingssystemen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 4 september 2019 11:36]

Ik heb ooit een test gelezen van muizen waar ze de ergonomie van apparaten testen door de spierspanning/belasting te meten. Maar is heel lang geleden toen het onderwerp RSI (volgens mij heeft het nu KANS?) echt kwam opzetten.
Muizen moeten worden getest met een doolhof!
Op zich wel een goeie... Een DPI test d.m.v. het bewegen van je cursor door heel krappe doolhoven. Slim!
Met een hele hoge dpi is dat bijna niet te doen lijkt mij. Tenminste, niet met menselijke hand.
Ja of dan de sensitivity heel laag?
Denken jullie ook aan een ragequit-test? Een apparaat dat een muis door de kamer flikkert en daarna kijkt of hij het nog doet. Vrij essentieel. :P
Maar dan wel alleen bij draadloze muizen. Als ik dat zou doen bij mij bedrade muis zou ik hem net zo hard terugkrijgen omdat ie vast zit aan mijn PC ;)
Natuurlijk ook bij bedrade muizen om te checken hoe stevig het kabeltje vastzit :P
Al zou je ook de muis kunnen ophangen en gewicht eraan hangen en kijken bij welk gewicht het kabeltje loskomt.
Wat tevens een leuk dingetje is om te testen, hoe accuraat zijn de DPI waardes die opgegeven worden.

Als iemand die graag een shooter speelt vind ik het fijn om te weten als ik van merk X af kom en overstap naar merk Y, dat wanneer ik 900DPI instel ik zeker kan zijn dat ik ook daadwerkelijk de zelfde performance heb. en niet dat de 1 stiekem 1200DPI of juist 850DPI is.

Maar ook schuifweerstand, stijfheid van de kabel en gewicht vind ik wel een prima testonderdeel


Persoonlijk zou ik voor 2 bewegingen gaan, zoals eerder werd geschreven een lopende band om snelheden te testen (wat wel lastig wordt om een muismat zonder naad te krijgen in band-vorm), maar ook een 8 beweging om herhaalbaarheid van de sensor te testen en te kijken wat het verloop is.

Verder ook verschillende ondergronden: hard/zacht/blank hout/glas/
Tilhoogte van de muis, tot welke hoogte detecteerd deze nog beweging.

Een ragetest kan wel door een mechanische arm gedaan worden die met een vaste kracht een paar keer de muis op een harde ondergrond slaat.

Etc. etc. :P

[Reactie gewijzigd door Mortum op 4 september 2019 11:05]

Gewicht en weerstand is inderdaad erg belangrijk. Waar kantoorlui soms een muis met wat gewicht willen met weerstand, omdat ze anders de muis niet "voelen", willen pro gamers vaak een zo laag mogelijk gewicht en zo min mogelijk weerstand. Ook zou eventueel de slijtvastigheid van de muispootjes meegenomen kunnen worden.
Ik heb mijn muis verruild voor een wacom tablet. :P

Vergeten jullie in de test niet de 'kuisbaarheid' op te nemen? Veel scroll wielen zijn degoutant en bijna niet te kuisen.
Inderdaad! Dat is een hele goede. Heb 2 Logitech game muizen (laatste is een G900 volgens mij) en bij beide (excuses voor het ranzige. :P) zit er gewoon aanslag en harde brokjes op. Hierdoor loopt het wiel zelfs aan. Geen idee hoe schoon te maken. Al met water en doekjes e.d. geprobeerd, maar geen soelaas.
Ook de rubberachtige laag is nauwelijks schoon te maken (water en een doekje werkt het beste).
Voor de NLers onder ons, heb even gekeken naar Google-Translate. De laatste zinnen zijn vrij vertaald:
'Vergeten jullie in de tekst niet de' schoonmaakbaarheid' op te nemen? Veel scroll wielen zijn walgelijk en bijna niet schoon te maken.'

Edit: een min één, zooooo offtopic? Zeker boze Belgen. En bedankt.
Ontopic in de context van het artikel en niet als reply op @cadsite : Na de vertaling begreep ik wat hij wilde zeggen. Zeker ook testen met jam op het scrollwieltje, dat gaat echt niet goed.

[Reactie gewijzigd door Orion64 op 4 september 2019 11:22]

Ik snap ook niet waarom je -1 krijgt. Ik ben blij met je vertaling.
Kuisen ken ik zeker wel. Ik had meer moeite met 'degoutant'.

Ik ben misschien niet de slimste, maar dom ben ik zeker niet! ;)
Ik denk dit artikel van ESReality een goede start is:
http://www.esreality.com/...ongpost&id=1265679&page=3

In plaats van een cirkel zou ik echter eerder denker aan een band.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee