Advertorial

Door Tweakers Partners

De toekomst van automotive

05-06-2019 • 16:16

31 Linkedin

Op de A270 tussen Helmond en Eindhoven wordt geëxperimenteerd met cooperative adaptive cruise control. Hierdoor kunnen auto’s dichter op elkaar rijden, met minder files én minder ongelukken tot gevolg.

Welke techniek komt hier bij kijken en wat is de maatschappelijke impact hiervan? Een ding staat vast: autorijden zal de komende jaren revolutionair veranderen, of het nu gaat om zelfrijdende auto's, dronetaxi's of autovrije hoofdsteden. Daarover wordt gesproken met Perry Jackson, directeur Technology Labs bij KPN, die zich met de mogelijkheden van de toekomst bezighoudt.

Luister de podcast via iTunes, Spotify of Soundcloud.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (31)

Wijzig sortering
Jaja natuuurrrlijk heeft iedereen over 10 jaar een elektrische auto en rijden deze allemaal zelfstandig. De meeste mensen zijn al blij als ze over 10 jaar nog een auto kunnen kopen. Met de huidige prijzen voor een fatsoenlijke elektrische auto valt nu al 75% van de mensen af. Een beetje fatsoenlijke elektrische auto kost al gauw 45.000 euro en meer.
De EV's die nu op de markt zijn doen een afschrijving van ongeveer 14 procent per jaar. Na tien jaar kost een EV met een huidige nieuwprijs van € 45K minder dan 10.000 euro. Dat maakt 'm al voor veel meer mensen betaalbaar. De total cost of ownership van een elektrische auto is relatief laag vanwege lage afschrijving en lage energie- en onderhoudskosten. Er zijn minder slijtagegevoelige onderdelen en elektriciteit is goedkoper dan benzine of diesel als je thuis kunt laden, liefst nog op eigen energie.
Die lage TCO gaat vanzelf wat aan gedaan worden hoor!! Ook autofabrikanten zien graag recurring revenues.

En met electrische auto’s kan dat alleen maar beter. Geplande veroudering is nu een fluitje van een cent aan het worden. Helemaal als een auto afhankelijk wordt van infrastructuur zoals slimme kruisingen enzo. Dan kun je in 2028 afdwingen dat auto’s met ‘Eurotonome’ versie lager dan 2.11 over 2 jaar niet meer de weg op mogen. “Upgrade uw Eurotonome software zo spoedig mogelijk. Indien dit niet meer mogelijk is komt u in aanmerking voor een eenmalige demontagevergoeding voor uw afgeschreven auto.”.

Happy consuming!!

Edit: Oh ja... electriciteit is NU nog goedkoper inderdaad. De weggevallen brandstofaccijnzen (inclusief kwartje van Kok) zullen een op een overgeheveld worden naar ‘oplaadstroom’. De techniek zal wel zorgen voor tariefsdifferentiatie tussen ‘huishoudstroom’ en ‘oplaadstroom’.

[Reactie gewijzigd door OCU-Macs op 5 juni 2019 17:33]

Zo, even alle sarcasme en cynisme er uit. Feel better now?
Zie mijn reactie op @Termin8r : Realisme. Kijk over een jaar of 5 tot 10 deze post nog maar eens na... :)
Negativiteit is altijd geworteld in 'realisme'. Het is nou eenmaal realistisch om in problemen te denken. Denken in mogelijkheden is voor fantasten. /S
Ik beschouw de ‘hosanna’ verhalen over hoe voordelig een elektrische auto is, inderdaad als ‘gefantaseer’.

Overigens heb ik zelf wel in mogelijkheden gedacht waar het gaat om mijn woon-werk verkeer: 3 tot 4 dagen per week kan ik naar mijn werk (enkele reis 36 kilometer) middels een speed-pedelec. Een snelle elektrische fiets dus. Per dag (dus 72km) verbruik ik ongeveer 1 kw/h. Dat is ruim dertig keer zuiniger als een Tesla. En daarmee ook meer dan dertig keer schoner dan een Tesla (denk vooral aan de lifecycle van ruim 2300 kilo aan kunststof, metaal een accu’s, tegenover een fiets van 30 kilo). En dan laten we de ruimte op de snelweg en de parkeerplaats die ik niet meer claim maar even buiten beschouwing. Oh ja, en fietsen is ook vrij gezond voor je.

DAT is dus denken in mogelijkheden. Maar je moet er wel wat voor doen! In beweging komen dus. Maar de meesten willen passief blijven zitten.

Als je dan echt iets voor het milieu wilt doen, iets wil bijdragen aan het verminderen van de drukte op de weg, en het verminderen van parkeerruimte bij bedrijfspanden om plaats te maken voor groen, dan laat je die grote lompe elektrische auto staan, en pak je de (elektrische) fiets.
Je denk nog steeds te klein dingen als parkeer plaats dat bestaat dan al lang niet meer. Ruimte op de snelweg , hoezo is die er tekort?

Met geen ongevallen, asos en kort op elkaarreiden komt er 75% ruimte op de snelweg.

Parkeren en auto kopen dat doe je toch niet je hebt strak een abonnement op een auto classe. En ineens vallen al je argumenten weg en wordt het sustainable voor iedereen gezien we nog maar 50 % van de huidige auto aantallen nodig hebben.

Grootste probleem is echter dat dit in een financile maatschapij niet werkt
Maar ik heb het over nu (als in: het heden).

Nu al neem ik geen plaats meer in op de snelweg. Nu al bespaar ik elke dag 1 parkeerplaats. Nu al heb ik slechts 1 kilowatt/uur nodig voor mijn woon/werk verkeer.

En als met mij vele anderen tienduizenden hetzelfde zouden doen, zou dat een enorm verschil maken! Maar het begint bij jezelf. Bij jou dus. Maar dan moet je wel buiten de auto durven denken, EN bereid zijn te bewegen, in plaats van stil te zitten.

Jij hebt het over een of andere utopische toekomst die verre van realistisch is op korte en middellange termijn. Ga er maar vanuit dat er de komende 30 tot 50 jaar nog steeds door mensen bestuurde voertuigen rondrijden. Die kun je niet zomaar afschaffen. Dus aso’s zullen er die tijd ook nog zijn, en ongevallen, en files.

Voor wat betreft auto abonnementen verkijk jij je op 1 belangrijk gegeven: Misschien wel de helft van de auto eigenaren, bezitten een auto.... om het bezit. Dus om aanzien en status mee te verwerven. Zoals je dat ook met mooie kleding, sieraden, een gelikt kapsel en een dikke klok om je pols doet.

Dus dat abonnement komt er vast, maar lang niet iedereen zal er gebruik van maken.

Je kunt beter volgende week al beginnen met fietsen naar je school of werk. DAN maak je pas verschil, en wel meteen!!
Fietsen naar het werk nee dankje dat is 164 km Enkel.

Maar ik doe goed met je mee want ik ga met het ov.

Tevens lopen we diverse malen per maand rommel op te ruimen langs de weg dus ik doe al volop mee met een beter miliue begint bij jezelf.

Maar ik durf te fantaseren en denk dat je gerust binnen 5 jaar al het niet autonoom verkeer kunt verbieden. Je moet dan gewoon tesla hardware compatible maken met alle autos en nu al oproepen om inbouw te doen. Dit verzorgt een enorm hoeveelheid banen
Heel goed. Er moet meer gedacht worden in problemen, zelfs al zijn ze er nog helemaal niet. Zo komt de mensheid vooruit. /s
Ik begrijp best dat je dit allemaal liever niet wilt horen, maar om dan je kop in het zand te steken, schiet ook niet op.

Het is niet denken in problemen, maar puur realisme en ervaring: Denk je nu echt dat de overheid een grote bron aan heffingen en accijnzen laat vallen puur omdat we elektrisch gaan rijden? Dat geld moet natuurlijk terugkomen.

Ervaring: in de jaren ‘80 reden we op grote schaal op LPG. Dat kostte per liter nog geen kwart van benzine EN was nog schoner bovendien! De mindere kant van het verhaal was dat de overheid hier enorm veel inkomsten aan misliep. Dat werd dan weer gecompenseerd door een fors hogere wegenbelasting.

Dus ook al zijn de ‘problemen’ er nog niet, ga jezelf vooral niet rijk rekenen, want dat zou wel heel erg naïef zijn.

Elektrisch rijden zal uiteindelijk even duur zijn als het rijden van een conventionele auto nu. Een simpel economisch gegeven (iets met bereidheid en draagkracht enzo... ;) ). De huidige financiële voordelen zijn slechts tijdelijke stimuleringsmaatregelen. Geniet ervan zolang het duurt, maar geen garanties voor de toekomst.
Soms als je het probleem weet, heb je de helft van het antwoord ook al. Tja, soms is zwartkijken niet leuk maar het hoort bij een realistische toekomstspeculatie.
Nou daar ben ik het niet helemaal mee eens. Ik heb nu een Ford Fiesta die me in 2012 ergens de 15k euro nieuw koste. Als je nu een soortgelijke Ford koopt dan ben je rond de 20k euro kwijt (lang leven de BPM). Dat is nog altijd meer dan de helft goedkoper. In de afgelopen 7 jaar heb ik amper kosten gehad aan mijn auto en staat er nu rond de 56k op de teller. Als ik een EV aan zou schaffen dan duurt het heel erg lang voordat die kosten eruit zijn. Ook al heb ik ook nog zonnepanelen op het dak liggen en zou ik theoretisch ze daar mee kunnen opladen. Overdag staat mijn auto op het werk en in de winter is 's avonds laden al helemaal geen optie.
Dan blijf je toch lekker doorpruttelen in je ICE? Blijven volpompen met chemicaliën, bij pompen die steeds schaarser worden.

Maar één raad: projecteer jouw specifieke situatie niet op de rest van de wereld. Die rest telt namelijk ook z'n centen en komt al snel in groten getale tot een heel andere conclusie dan jij.
Na tien jaar kost een EV met een huidige nieuwprijs van € 45K minder dan 10.000 euro.
Nog steeds verbuiten het bereik voor de meeste mensen die automobilist wensen te zijn. En intussen koop je een auto met een dure accu die je elke x jaar moet vervangen. Als je pecht hebt heeft ie nog maar 50 km range.

Maar... misschien is dat juist wel goed. Minder auto's = beter voor 't milieu.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 6 juni 2019 17:26]

Tot nu toe is gebleken dat de accu's in EV's met een goed accumanagement, zoals de Tesla Model S, verrassend weinig degradatie hebben. Kilometrages van meer dan 400.000 km zijn geen uitzondering.

Die € 10K aanschafprijs over tien jaar is voor een auto die nu nieuw 45.000 euro kost. Er komen meer betaalbare modellen op de markt die over tien jaar dus voor lagere prijzen dan de genoemde 10.000 euro op de tweedehands markt beschikbaar zullen zijn. Tevens zullen er meer vormen van betaalbare elektrische mobiliteit komen die het spectrum opvullen tussen luxe vervoer in een >1000kg wegende auto voor vier of vijf personen en barebone vervoer op een elektrische fiets, en is er de verschuiving van betalen voor bezit naar betalen voor gebruik. Al die ontwikkelingen zullen ervoor zorgen dat elektrische mobiliteit voor een breed publiek toegankelijk zal worden.
Tot nu toe is gebleken dat de accu's in EV's met een goed accumanagement, zoals de Tesla Model S, verrassend weinig degradatie hebben.
Zo'n Tesla kan al helemaal bijna niemand betalen. 't Is te hopen dat 'goedkope' electrische auto's dan eenzelfde managment krijgen.
400.000 km
Mensen rijden gemiddeld minder dan 15.000 km/jaar. Dan zou die Tesla 27 jaar oud moeten zijn :).
Juist als je een accu minder gebruikt (=meer tijden van stilstand) gaat ie harder achteruit.
...naar betalen voor gebruik
Ben bang van wel... -> meer eenheidsworst op de wegen.
't Is wachten op de accu's die 10x meer capaciteit zouden hebben (per kg of L accu). Zo'n 10 jaar geleden is dat voorspeld door meerdere fabrikanten. Maar daar is nog helemaal niks van terecht gekomen. Ik denk dat olie-bedrijven als Chevron die accu-patenten hebben opgekocht, zolang mogelijk de accu-vernieuwingen tegen proberen te houden: eerst zoveel mogelijk olie uit de aarde persen -> zo snel mogelijk de zeespiegel laten stijgen zodat 't merendeel van de Nederlanders vluchteling wordt. Ik heb geen geld, maar anders kocht ik een huis in de Alpen o.i.d. Zo hoog mogelijk.
Benzine zou nu al vokstrekt onbetaalbaar zijn als de milieukosten (bouw maar eens een dijk van 80 m. hoog om Nederland heen, als dat al zin zou hebben) doorberekend zouden worden aan de pomp.
Enfin... Voorlopig zie ik de doorsnee-automobilist nog niet full-electric gaan rijden, al was 't door de extreem gigantische verkapte subsidies (immers: de milieukosten worden niet doorberekend) op fossiele brandstoffen.
Over 10 jaar heb je natuurlijk al redelijk wat 2e hands... En als ze zelfstandig rijden zal er zeer zeker alternatieven zijn die uiteindelijk goedkoper zijn. Niet iedereen hoeft meer 2+ auto's voor de deur te hebben als je cheap een zelfrijdende auto kan reserveren die je komt ophalen en afzetten voor een relatief prikkie...

Persoonlijk zou ik zeer zeker een flinke lening overwegen voor een goede zelfrijdende auto, als die me sneller van A naar B kan krijgen zonder dat ik zelf hoef te rijden bespaart dat enorm veel tijd, zeker over een terugverdien tijd van jaren is een dergelijke 'investering' het overwegen waard.

@theduke1989 Meer werken zou kunnen, wellicht om die auto te betalen, maar OV kost ook geld. Die 90 uur rij lessen voordat ik zoiets had van "Misschien is het geen goed idee voor mij..." waren soms leuk, maar ik kwam meestal terug met het zweet op m'n rug. ;-)

Er zijn zat mensen die geen stepje kunnen gebruiken, laat staan voor boodschappen. Voor veel mensen is een auto een gemaks ding, als je via je mobiel een auto kan oproepen voor relatief weinig geld en die staat 10min later voor de deur en dat scheelt je bakken met geld per jaar, dan gaan veel mensen voor meer gemak en minder geld uitgeven.

En ik zie ook gewoon dat mensen €43k+ neerleggen voor een Audi A4 Avant, anderen kopen hem 2e hands na een paar jaar, voor datzelfde geld koop je nu ook al een kleine elektrische auto die groot genoeg is voor de meeste om hun boodschapjes en dingetjes mee te doen.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 5 juni 2019 17:21]

Ik zal dan je voorbereiden op meer werk. Sinds je meer tijd hebt kan je dus ook meer aan het werk ;)
Tja het is maar hoe je het bekijkt.

Zelf vindt ik autorijden veel leuker, natuurlijk de meeste vinden dat niet.
Maar dan kan hje net zo goed het OV zo aanpassen en hoef je helemaal n iet een auto op de weg ;) als de OV infra eenmaal sterk is dan wat zou nog een auto op de weg moeten behalve de ene keer op vakantie gaan.

Want booschappen kan je dan ook op je EV-stepje met een kuipje, of via een OV taxi.
De auto was een echte vervoersmiddel voor de eindgebruiker. Alles automatiseren is het geen vervoersmiddel meer. Kan je net zo goed de overheid jouw bepalen hoe je gaat rijden etc.

En over 10 jaar 2de hands EV's betaalbaar? Betaal je nog eens 10.000 voor een accupack |:( |:( |:( Vooral als je het over auto's van pak en die over 10 jaar.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 5 juni 2019 17:13]

Ik zie de toekomst als EVs/Hybrides die autonoom kunnen rijden en met genoeg sensoren etc om ervoor te kunnen zorgen dat er nog steeds auto's kunnen rijden die niet autonoom zijn, misschien wel met aanpassingen zodat de EVs/Hybrides die auto's kunnen begrijpen/zien. We shall see...

(Plus misschien zien we auto's in de toekomst wel als OV en word het onderhoud bijgehouden door de fabrikanten/bedrijven die deze auto's beheren/overheid/...)
Dat we auto's in de toekomst als lange afstand OV zien hoop ik niet, dan heb ik liever dat ze meer investeren in grote capaciteit OV oplossingen zoals trein/maglev/hell mischien zelfs hyperloop wat duurzamer is dan nog steeds duizenden kleine wagens op een weg.

Voor korte afstand OV zie ik zelfrijdende auto's wel oplossingen zoals de bus vervangen.
Voor korte afstand OV zie ik zelfrijdende auto's wel oplossingen zoals de bus vervangen.
De bus vervangen? serieus in een voertuig waar je meer mensen direct mee kan nemen dan een auto met 2/4 personen want als het Autonoom gaat tja dan kan je net zo goed 1-4 auto's in de complete wijk hebben en ga je samen sharen ;) dat is toch wat we willen. Waarom zou je uberhaupt een wagen nodig hebben. Je kan nog steeds met de fiets / electrische fiets / rollator etc boodschappen doen. Ik zie ze eerder de auto afschaffen dan een bus op accu's.
Zelf autorijden leuker? Nou, ik vind er geen zak meer aan. Het is vooral file's, bekeuringen en agressie/frustratie. Een grote tijdverspilling. Op de Duitse snelweg af een toe een stukje scheuren is wel leuk, maar ook dat kent zijn grenzen wel.

Diesel, benzine, elektrisch, ik vind het allemaal prima... maar ik denk dat autonoom rijden uiteindelijk nog de fijnste optie is. Gewoon lekker beginnen met werk vanaf dat ik me huis verlaat in plaats van auto of OV frustratie. Over de betaalbaarheid ervan kun je alleen maar speculeren, de toekomst moet het maar zien.

Ik heb in ieder geval een fijn ander alternatief gevonden. Mijn getunede Audi A8 is de deur uit en in plaats daarvan een comfortabele en agiele motorfiets gekocht.

Lekker ontspannend voor en na het werk maar ook daarbuiten om, in zekere zin "vrij" van de rest het verkeer en ook nog eens spannender wanneer het moet en betaalbaarder.

De rest bekijkt het voorlopig maar in die koekblikken.
Met de huidige prijzen voor een fatsoenlijke elektrische auto valt nu al 75% van de mensen af.
Nu? Eerder 95%.
Als autonoom rijden meer standaard wordt, zullen er ook veel mensen wagenziek worden. 8)7

Autostoelen zijn (voornamelijk) in de rijrichting aangebracht en mensen kijken regelmatig naar buiten, voor de bestuurder geldt dat hopelijk altijd. Het is ook goed voor je evenwichtsorgaan en zorgt dat je weet waar je bent. Zodra je dit niet meer doet en gaat lezen of werken op je laptop, dan ben je daar niet mee bezig.

In de trein heb je daar weinig last van, aangezien die niet zal uitwijken, in/uitvoegen etc.

Teiltje iemand? :P
Als passagier heb je hier toch ook gewoon last van in de auto?
Klopt, er zijn nu ook genoeg mensen die wagenziek worden als passagier.
Ik wil hiermee aangeven dat bij autonoom rijden, nog veel meer mensen er last van zullen gaan krijgen, omdat naar buiten kijken niet meer moet.
Wat ik me dan afvraag is de standaardisatie over de voertuigmerken heen. Als het dezelfde weg volgt als Apple vs. Samsung en Co (denk maar aan de laadkabel) dan wordt het een hele uitdaging om alle wagens op elkaar afgestemd/cooperative te krijgen.
De .Adv advertenties tussen de artikelen door, is een verarming van Tweakers.
autonoom? mogen ze dan ook geen bochten maken? Met die nieuwe EU regels gaat autonoom nog wel even duren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee