Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Redactie Tweakers heeft plek voor een freelanceredacteur en een stagiair

16-08-2018 • 16:49

32 Linkedin

De Tweakers-redactie in Amsterdam zoekt een freelanceredacteur die onregelmatig kan bijspringen bij het schrijven van nieuwsberichten, vooral in de avonden en weekenden. Daarnaast is er regelmatig plek voor een stagiair op journalistiek vlak, die ervaring wil opdoen op een nieuwsredactie.

Als freelanceredacteur bijdragen aan nieuws

Als freelancer werk je op oproepbasis mee aan het nieuws. Dat zal vooral in de avonduren en in de weekenden zijn, maar ook doordeweeks zul je incidenteel moeten bijspringen. Je kunt vanuit huis werken en geeft zelf aan of je op bepaalde tijden kunt werken of niet. Je wordt als freelanceredacteur per bericht betaald.

Wat voor iemand zoeken we?

We zoeken een freelanceredacteur met enthousiasme voor de onderwerpen waarover Tweakers nieuws brengt, van dikke videokaarten en dunne smartphones tot handige privacytools en slimme functies voor besturingssystemen. Je hoeft natuurlijk geen expert te zijn op al die gebieden, maar je volgt wel veel technologienieuws en vindt het leuk om daarover te schrijven. Schrijfervaring is een vereiste en het liefste is dat op techgebied.

Stage lopen als redacteur bij Tweakers?

Daarnaast is er op de nieuwsredactie regelmatig plek voor een stagiair van een hbo- of universitaire opleiding journalistiek of een hieraan verwante studie. Veel stagiairs gingen je voor, van wie sommigen zijn blijven hangen of inmiddels elders als techredacteur aan de slag zijn gegaan. De duur van de stage wordt in overleg met de opleiding bepaald en je krijgt een marktconforme stagevergoeding als onderdeel van een stagecontract via onze uitgever, de Persgroep Nederland.

Vereisten stagiair

Je hebt affiniteit met de onderwerpen waar Tweakers over schrijft en vindt het leuk om te schrijven voor een site met een actieve community, met alles wat daarbij komt kijken. Je bent bereid om volle werkweken naar het kantoor van Tweakers in Amsterdam-Noord te komen en vindt het niet erg daar de nieuwste hardware voorbij te zien komen en je collega's dagelijks 'happy 13:37' te wensen.

Interesse?

Lijkt het je wat om als stagiair of freelancer aan de slag te gaan? Meld je dan aan door je motivatie en wat achtergrondinformatie, zoals je studie en/of werkervaring en interesses, te sturen naar olaf@tweakers.net. Ook als je meer informatie wilt, kun je contact opnemen.

Uitzicht vanaf Tweakers HQ in A'dam

Reacties (32)

Wijzig sortering
Het is 2018, je moet weer gewoon betalen als je wil dat mensen de tijd van hun leven aan je geven. Succes met het werven.
Als iemand die bij de redactie van Tweakers stage heeft gelopen, moet ik zeggen dat ik er heel erg veel aan gehad heb. Ik heb er zo mogelijk meer van geleerd dan mijn hele studie bij elkaar en de ervaring die ik er heb opgedaan, heb ik veel profijt van gehad. Die stage en het invallende schrijfwerk dat ik nog af en toe doe, staan ook zeer goed op mijn cv en hebben me daarom geholpen aan verschillende andere banen.

Natuurlijk betaalt een stage erg weinig voor de tijd die je erin steekt (al is de stagevergoeding van Tweakers heel acceptabel), maar je kunt het ook beter zien als een investering, die je er later in je leven dik uithaalt. Bovendien zul je niet snel een leukere stage tegenkomen dan Tweakers. Toffe sfeer met toffe collega's en een goede training in je Mario Kart-skills :)
Nee hoor, daar is speciaal het concept stage voor ontwikkeld.

Bij sommige functies zul je er meer tijd en moeite insteken dan dat ze opleveren, maar bij andere posities wordt een stagiair keihard ingezet als werk vervanging van een echte medewerker.
Nee hoor, daar is speciaal het concept stage voor ontwikkeld.
Je kan daar ook enigszins misbruik van maken. Kijk maar naar Gamekings bijvoorbeeld, die draait alleen nog maar dankzij de stagiaires . . . :/ :/
Volgens de stagiaires zelf? Want zo ken ik er ook wel een paar ;)
Dat zal je altijd wel hebben, maar als je om half 5/5uur in de ochtend door half tot straal bezopen popie-jopie Gameking wordt weg gehoond en alle reacties die je daarop maakt, als spam worden aangemerkt, dan begin ik twijfels te krijgen wie de boel echt runt daar . . . :/
Vraag: waarom zijn redacties die een techredacteur / techjournalist willen hebben op zoek naar freelancemedewerkers? Tweakers, NU.nl. En waarom is de vraag in het algemeen vaak om freelancers voor redacties? Als het werk is waarbij je gedegen specifieke kennis van een bepaald onderwerp moet hebben, goed moet kunnen schrijven en het medium er sterk van afhankelijk is dan zou ik eerder verwachten dat ze er zo veel waarde aan hechten dat ze geen freelancers in dienst nemen maar juist meer zekerheid bieden om die medewerker te houden en goed te betalen. Of is de markt zo ruim dat je makkelijk even een nieuwe freelancer kan scoren om goedkoop het werk te doen? Want iedereen kan zich journalist noemen en weet wel iets van tech. Krijgt een freelancer tijd vergoed of slecht het aantal woorden? 13 cent per woord hoorde ik bij de Persgroep. Dat is dan een goede verklaring waarom er nauwelijk nog berichten zijn die kritische vragen stellen en beantwoord willen zien voor er een artikel verschijnt over het zoveelste bedrijf dat iets te melden heeft wat heel erg is of heel erg spannend of vernieuwend is.

[Reactie gewijzigd door kodak op 16 augustus 2018 21:30]

Waarom zou je iemand in vaste dienst nemen als zat mensen het graag op oproep basis doen.
Freelance heeft meestal weinig tot niets met oproep te maken. Eerder met zo goedkoop mogelijk met zo min mogelijk verplichtingen. Het lijkt me sterk dat er genoeg geschikte medewerkers te vinden zijn die en verstand van het onderwerp hebben en goed kunnen schrijven en zo goedkoop mogelijk willen werken. Ik verwacht eerder dat de vraag komt doordat geld naar andere zaken gaat dan de redacties.
Er staat in de vacature dat het op oproep is
Zeker. Echter, oproep is een heel rekbaar begrip als je weg wil blijven bij wat voor de belastingdiens loondienst is.
Gelukkig zijn bedrijven ook heel rekbaar als ze dan minder mensen in vaste dienst hoeven te nemen.
Als freelancer werk je op oproepbasis mee aan het nieuws. Dat zal vooral in de avonduren en in de weekenden zijn, maar ook doordeweeks zul je incidenteel moeten bijspringen. Je kunt vanuit huis werken en geeft zelf aan of je op bepaalde tijden kunt werken of niet. Je wordt als freelanceredacteur per bericht betaald.
Betaald worden voor het schrijven? Hmm... interessant! Aan hoeveel uur per week moet ik dan ongeveer denken? @Olaf

[Reactie gewijzigd door Frozen op 16 augustus 2018 17:47]

Aan alle geïnteresseerden...

Succes met jullie sollicitatie en ik kijk uit naar jullie toekomstige inbreng op Tweakers.net.
Ik zal het leuk vinden als er ook Tweakers artikelen komen voor de blinden / slechtzienden. Denk bijvoorbeeld aan de BraillePi, een raspberry pi te gebruiken voor het leren van braille, in beta. Of de Orcam MyEyes, een module die je aan een brilpoot klikt voor OCR en gezichtsherkenning. Neem de Virtuele Geleidelijn, een app van Bartimeus waarmee 'indoor navigation' mogelijk is. Microsoft AI app voor intelligent scannen van documenten. Welke smartwatch / smartphone heeft de beste voiceover of assistent, een Samsung of een iPhone? Wie heeft een goede loopnavigatie (app) voor het lopen in de stad?

/edit: tikfoutjes en onduidelijkheden.

[Reactie gewijzigd door FrostyPeet op 16 augustus 2018 18:10]

Misschien dat we dan het nieuws hier eerder op tweakers kunnen lezen dan op andere nieuwssites.
Waarom freelancer? Omdat het een stuk goedkoper is;

Geen loonheffing betalen, geen pensioen premie, geen ziektekosten. En als je niet meer nodig bent lig je er dezelfde dag nog "uit" gezien je een een contract hebt waar hoogst waarschijnlijk geen enkele vorm van productie/termijn of wat dan ook in staat, gewoon "op oproep basis" artikelen schrijven, tot de oproepen ineens stil vallen....
Zal wel weer te pessimistisch zijn en sneller weggemod worden als een echt roomijsje op een hete zomerdag maar ik lees:

Heb jij zin om op willekeurige avonden klakkeloos een nu.nl tech bericht over te moeten typen van die middag of een dag ervoor en brengen als nieuwsbericht op de website ? of wil je graag tientallen RSS feeds automatisch als nieuwsbericht importeren nadat je deze als een zombie door Google translate hebt gehaald om dit weer achteraf als nieuws te presenteren op de website en daarvoor een stukloon te krijgen die gelijk is aan een doosje asperges steken zonder een dienstverband of dat we je doorbetalen bij ziekte of pensioenopbouw ? Je kunt natuurlijk dit werk ook helemaal gratis doen als stagiair en dan krijg je helemaal niets, maar het staat welk leuk op je CV dat “iets“ met tech en typen hebt gedaan….

Waar zijn en blijven de eigen redactionele items van een paar jaar geleden i.p.v. het herkauwen van nieuwsitems die mensen al vele malen eerder en vaak uitgebreider hebben gelezen bij andere bronnen ?

-knip-
Oh ja, de Persgroep heeft vorige jaar netto 109 miljoen winst gemaakt maar kennelijk geen geld beschikbaar voor goede fulltime redacteur, dan weet je dus in wat voor een warm bad en omgeving je terecht komt.

https://www.persgroep.be/nl/corporate/financiele-resultaten

Admin-edit:Opmerkingen over moderaties horen thuis in Frontpagemoderatie.

[Reactie gewijzigd door Bor op 16 augustus 2018 21:47]

Nou, het nieuwe artikel met de signaalsterkte strategie vond ik wel weer écht Tweakers waardig.

Dat is echt een goed origineel artikel.
Daar heb je inderdaad gelijk in, in dat specifieke artikel is veel tijd gestoken en was origineler dan de artikelen die de afgelopen tijd zijn geplaatst.
Nou kappen met zeiken dan, er staan echt regelmatig eigen redactionele items op de FP.
Ik denk dat het gaat om pageviews, en die krijg je dmv meer nieuws. Dan af en toe een artikel van hoge kwaliteit ertussendoor gefinancierd door de pageviews van het kaf. Zonder kaf echter geen koren. De oplossing is verschuiven naar een ander verdienmodel: geen financiering dmv tracking en ads maar dmv abonnementen of betalen per artikel (zoals bij Blendle). Dat hebben wij lezers gezamenlijk in de hand.
Dat soort artikelen willen produceren is dan ook een uitstekende motivatie om redacties gewoon in dienst te hebben. Een freelancer gaat dat niet doen, want dat kost veel te veel tijd voor het aantal woorden (en daarmee: centen) dat het oplevert.
Welke bronnen dan? Ik heb helemaal geen zin om al die bronnen door te spitten.
Ik zie wel veel geklaag hierover, maar ik zie nou niemand met echt concrete voorbeelden komen. Wat verwacht je dan precies? Dat over elk nieuwsitem een heel achtergrond artikel wordt geschreven?
Nee dat verwacht ik niet maar wat meer technieuws van een hoger niveau mag wel. Nu gaat het (alleen) over games,en telefoons en zo nu en dan wat anders...
Ook dat is geen concreet voorbeeld.. Definieer 'hoger niveau' en 'meer technieuws'..
Ik ben het er wel mee eens. Vroeger had t.net meer in depth eigen artikelen.

En dat varieerde van .plans over een upgrade van de eigen backend tot een uitleg over de werking van distributed computing.

Het quantum computing artikel van laatst is een mooi voorbeeld: daar hadden ze vroeger een mooie eigen uitleg van meerdere pagina's bij gegeven. Nu was het copy paste van zoveel mogelijk moeilijke woorden...
Ik schrijf al voor een site, maar dit is wellicht wel interessant te noemen. :)
Ik zie twee aanmeldingen: @Breezers @HKLM_

Mensen, laat eens zien hoe het hoort en geef het goede voorbeeld :)
Sensationele schrijfwijze & titels, click-baits, etc.. Of soms bijna een 1 op 1 kopie van een andere site

Heb zeker het gevoel dat aan toenemen is.Soms zijn artikelen zo simpel geschreven dat je (ook regelmatig niet) dat het niet nerd waardig is, maar dat een bejaarde het nog begrijpt.. De doelgroep veranderd soms naar mensen zonder technische kennis.

Neemt niet weg dat T.net ook regelmatig super artikeltjes maakt! :)
Wens de stagiaire veel plezier!

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee