Door Femme Taken

Architect

Foto's server upgrades vrijdag 14 december

15-12-2001 • 04:30

76 Linkedin

Op verzoek volgt hier een klein fotoverslag van de AMD en Dane-Elec deze probleempjes met liefde oplossen .

Ondanks de toch niet onbescheiden afmetingen van de Thunder K7 kon de plank zonder problemen ondergebracht worden in de CI-Design 4U rackmount van Artemis. Hiervoor moest wel de 550W Enermax voeding vervangen worden door een 460W NMB exemplaar, omdat de Thunder K7 een nogal exotische type power supply verlangt.Onze plank was geleverd met een prehistorisch BIOS uit april, dat een ouder versienummer had dan de eerste officiële Thunder K7 BIOS release op de Tyan site. Ook wenste de plank niet mee te werken met ons plan om te booten van de primaire IDE controller. Na wat kleine aanloopprobleempjes lukte het uiteindelijk om de Thunder op een kersverse Linux 2.4.16 kernel te booten.

In verband met de bouw van een derde database server heeft CompTech World een tweede Adaptec 3200S (Apollo heeft er ook eentje) geponsord, maar omdat onze ervaringen hebben uitgewezen dat de 3200S beter presteert dan de LSI MegaRAID Elite 1500 die tot voor kort in Artemis werd gebruikt, is besloten de 3200S in Artemis te zetten. Het cache geheugen op de controller is uitgebreid met twee 64MB Dane-Elec SO-DIMMs zodat een maximale performance wordt bereikt. Nadat het RAID 5 array op de drie Cheetah X15's was herbouwd en de backups waren teruggezet kon Artemis zijn taak hervatten. Vooralsnog ziet het er naar uit dat de twee 1,4GHz MP's geen moeite hebben met de t.net databases, het is zelfs te vrezen dat de CPU's wat verveeld raken .

* Plaatsing Varicon fan

Naar aanleding van de koelingsproblemen in ons kabinet heeft webhosting provider NXS Internet een passende Varicon unit ter beschiking gesteld. De Varicon fan genereert (na wat modwerk om de richting van de airflow om te draaien) nu samen met onze eigen knutselkoeling een hogedruk-gebiedje boven het kabinet.* Plaatsing Fileserver

Om de beheersbaarheid van het serverparkje te verbeteren is een machine geplaatst die gaat fungeren als centrale Coda fileserver in ons netwerk. De komst van de fileserver betekent onder meer dat we binnenkort kunnen overschakelen op een volledig gestandaardiseerde en redundante configuratie van de webservers, maar voordat dit plan in zijn geheel tot uitvoering gebracht kan worden is nog wat extra hardware nodig . De nieuwe server (genaamd Atlas) zal tevens gaan fungeren als backend voor een nieuw Tweakers.net-onderdeel.

* Achelois koelmod

Achelois heeft na het laatste onderhoud van eind november lange tijd stabiel gedraaid, maar vertoonde de afgelopen dagen helaas wat kuren. Omdat de koeling hierbij mogelijk een rol speelt, werd Achelois aan een korte inspectie onderworpen. Hierbij bleek meteen dat de heatsinks inderdaad vrij heet werden en dat de koeling problematisch was door de hoogte van de heatsink en de 6cm fan. Tussen het dak van de 2U kast en de fan bleef slechts een speling van 4 tot 5mm over, waardoor de fan ernstig werd belemmerd in het aanzuigen van koele lucht. Uiteraard zijn wij tweakers niet vies van een mod, en zodoende werden de heatsinks voorzien van twee extra verticaal geplaatste ventilators. De heatsinks worden nu niet alleen gekoeld met een briesje van boven, maar ook horizontaal wordt airflow geforceerd.

* Charlotte is mooi!

Tenslotte twee prenten van het nieuwe speeltje van TrueServer. Zoals je ziet hebben de jongens en meisjes van Charlotte's Web Networks niet verzuimd om serieuze koeling aan te brengen. Maar goed, dat mag je verwachten van een machine waar je een riante villa van kunt kopen .Ons kabinet heeft na het werk van vrijdag wederom meer vulling gekregen. Gelukkig kan ik nu al mededelen dat de onderstaande foto niet lang actueel zal blijven :

Reacties (76)

Wijzig sortering
De nieuwe server (genaamd Atlas) zal tevens gaan fungeren als backend voor een nieuw Tweakers.net-onderdeel dat in samenwerking met Hardware.nl wordt ontwikkeld.
}> wat hier achter zit zal zeker nog niet bekend gemaakt worden.
Zou tweakDSL dan toch nog doorgang gaan vinden?
Dat zal dan iig plaatsvinden op andere servers dan op deze. Hoe het er nu voorstaat, komen die servers minimaal in een ander rack :)
Mwah ik denk dat het een hardware shop word, is denk ik ook enige manier voor tweakers om te overleven met de huidige advertentie markt...
Ik zou het ook wel willen weten. Dus Femme vertel. ;)
Het meest interessante vind ik wel dat de Thunder K7 op de bovenste foto uitgerust is met Athlon XP's en NIET Athlon MP's (te zien aan de organische verpakking, bruin. De MP's zitten op keramiek)

Heeft AMD jullie XP's gesponsord om op de Thunder te pluggen :?
Athlon XP's werken (vooralsnog) niet in SMP opstelling op een AMD 760MP plank. Is dit wel zo, dan heeft Tweakers.net de primeur, maar dit lijkt me sterk.
Dus ik denk dat het gewoon Athlon MP processoren zijn hoor. Worden tegenwoordig ook in organische i.p.v. keramische verpakking gemaakt.
Helemaal goed, het zijn eenvoudigweg 2 Athlon MP 1600's op een organische verpakking.

Wederom met vriendelijk dank aan de heren van AMD :)
Zelfs Duron's werken op de MP, ik denk dat je de MPX bedoelt.
Athlon MP 1600+ zou op de Thunder K7 komen, stond iig in de vorige .plan.
Ik kan het (uiteraard) fout hebben, maar onlangs is men bij de MP ook overgegaan op die Quantispeed 'architectuur' (bullshit natuurlijk, gewoon een ander nummertje gebruiken, maarja :P) zouden ze dat niet gelijk hebben aangegrepen om over te gaan op de organische verpakking?
nieuwe MP's hebben ook gewoon de organische verpakking hoor
Het zijn gewoon MP's hoor, ik denk niet dat AMD zo gek is om voor een dual-oplossing processors te sponsoren die officieel niet eens SMP aankunnen :)
Die NMB voeding is niet de beste keus geweest, al moet ik daar gelijk bij zeggen dat het helaas ook de enigste is die op dit moment fatsoenlijk verkrijgbaar is.
Tip: Als je ooit de machine uitgooit voor onderhoud of zo, en hij wil daarna niet meer aan, dan is er niks kaputt, maar dan wordt de nullast van de voeding niet bereikt waardoor de voeding niet bijschakeld. Dit kan gebeuren ondanks dat er een zooi vette scsi disks aanhangen, aangezien het mobo op een ander deel van de voeding zit, en dat deel voldoende load moet genereren. Oplossing is meestal een zooi fans op de headers naast de aansluitingen van de cpu's. Redelijk irritant probleempje van sommige NMB voedingen waar ik zelf helaas ook last van heb met mijn Thunder.
Tyan heeft dan ook besloten de NMB niet neer te certificeren. Gevolg: een voeding die 2x zo duur is.
Leuk artikel.

Het zou ook leerzaam zijn om enige indicatie te geven van wat deze upgrade nou uiteindelijk aan performanceverbetering oplevert.

Een spelfoutje:
geponsord
Onze plank was geleverd met een prehistorisch BIOS uit april, dat een ouder versienummer had dan de eerste officiële Thunder K7 BIOS release op de Tyan site. Ook wenste de plank niet mee te werken met ons plan om te booten van de primaire IDE controller. Na wat kleine aanloopprobleempjes lukte het uiteindelijk om de Thunder op een kersverse Linux 2.4.16 kernel te booten.
Waarom hebben jullie dan niet de nieuwste BIOS er op geflashed?
Of staat dit gewoon niet goed in de tekst?
Waarom gooien jullie niet gewoon andere koelers op die AMD's ? Toch veel handiger en beter ?
De koelers die worden gebruikt zijn zeker niet slecht hoor. De heatsink is behoorlijk groot en zou dankzij de dikke 6cm normaal gesproken voldoende gekoeld moeten worden. Het probleem was juist dat er door de hoogte van de heatsink/fan nauwelijks ruimte over bleef om lucht aan te zuigen (nog geen halve centimeter vrij tussen fan en 'plafond').

Artemis (4U kast) zal daar geen last van hebben. Bovendien is de airflow in die kast nog beter (3x 8cm aan achterkant, 3x 8cm in middenschot tussen HDD's en mobo).
die koelers kunnen gewoon niet veel groter in zo'n platte kast denk ik.
Daar gaat het niet om...
De koelers die worden gebruikt zijn zeker niet slecht hoor.
Ik heb vaak genoeg gelezen dat dit model slecht presteert.....waarom niet een spire die volledig koper is en nog redelijk laag ook :

Spire 5E053B1H3R

Die is 4,2 cm en full copper. En er zijn vast nog wel andere goede lage koelers...
+1Anoniem: 26298
@Femme17 december 2001 02:44
Is het dan niet beter om alle servers in 4u kasten te gooien ? Of zit je dan met ruimte gebrek om de servers te plaatsen ?
2x een Alpha PEP66 (met fan aan zijkant) kan ook :9
die koelers kunnen gewoon niet veel groter in zo'n platte kast denk ik. Kun je weinig aan doen, behalve zorgen dat de hitte rondom de kasten goed weg kan (zie de McGyver koelmuur en nu de nieuwe dubbele koeler). Als het met een simpele lompe cpukoeler opgelost zou zijn, zou dat allang gebeurd zijn.

Even een vraagje: zorgen deze updates er ook voor dat misschien de search op GoT weer aan kan gaan? Want dat mis ik wel ;(
Draait het serverpark nu volledig op AMD, of zijn er nog Intels aanwezig?
Apollo en Atlas draaien op een dual PIII-1000 en als de db-server voor Fok! in elkaar is geklust hebben we drie dual PIII's (tegen die tijd 6GHz aan PIII's en bijna 11GHz aan Athlons :) )
Er is d8 ik ook nog een dual 1GHZ P3 op zo'n via-chipset plank.
Bah wat ligt al dat spul netjes op een tafeltje..

Zijn jullie nou tweakers? Dat hoort op de grond! }>

Daarnaast verzoek ik Femme de illegale 12v stroomaftap weer terug te zetten, desnoods om er een fietslampje op te laten branden. Puur uit principe.

Nog even en t.net moet een 2e kabinet assimileren.. gaat de goede kant op :)
Een tweede rack is niet echt nodig als de bestaande wat efficienter ingedeeld wordt.

Nu gebruikt tweakers.net bij elkaar gesprokkelde hardware in 2U en 4U kasten terwijl je dergelijke servers tegenwoordig ook in 1U kwijt kunt. IBM, Compaq en vele andere fabrikanten leveren dual proces machines met twee SCSI harddisks ook in 1U, dan spreek je ongeveer over dezelfde power, maar dan in kleiner formaat.

Op die manier kun je 42 servers kwijt in een dergelijk cabinet, of 21 zwaardere exemplaren met 4 SCSI harddisks van 2U hoog, zoals de nieuwe Gigabyte GS-SR202 server.

Ik denk dat een tweede Rack huren op termijn "duurder" is dan het gebruik van dergelijke A-merk servers. Inefficienter is het zeker.

(duurder staat tussen aanhalingstekens omdat Tweakers.Net het rack natuurlijk gesponsord krijgt van True server) :)

Gewoon een storagesysteempje erin voor de database, en een serie 1U dual processor webservertjes met een loadbalancingsysteem. Kan me niet voorstellen dat Tweakers ooit meer Rackspace nodig heeft dan dat ene 42U rack. ;)
1U kasten zijn niet flexibel genoeg als je met zelfbouw hardware werkt (IBM en Dell servers zijn te duur). Je hebt dan hooguit 2 PCI slots waardoor je gebruikt _moet_ maken van een super geintegreerde mobo's en daar zijn er niet zoveel van. We zouden dan ernstig in onze mogelijkheden belemmerd worden. Het gebruik van Thunder K7 en Tiger MP mobo's in een zelfbouw 1U systeem zou bijv. niet mogelijk zijn.

Het is de bedoeling dat de database servers in een 4U rackmount komen, de webservers in een 2U kast en eventuele load balancers/firewalls in een 1U kast. De capaciteit van de database backend zal met 3 servers voorlopig voldoende zijn. Vier van de vijf webservers kunnen nog geupgrade worden naar dual Athlon, dus daar kan nog veel extra capaciteit verkregen worden zonder meer rackspace in gebruik te nemen.
Kan me niet voorstellen dat Tweakers ooit meer Rackspace nodig heeft dan dat ene 42U rack.
Bill Gates zei ook ooit eens dat 640 K voor iedereen genoeg zou zijn :P
Nope, die zei dat er in de wereld maar plaats is voor een dozijn computers (eind 40er jaren)
was dit niet een topman van ibm ??
als je beetje je oogjes open trekt dan zie je dat het geen tafel is maar een kar.
Een machine netzo veel waard als een Villa ?!

OMG!:>

Ik dnek toch dat ik liever een villa heb dan zon machine:>

Of toch niet.. euh

nahja :>
Op zich zijn zulke bedragen voor de wat zwaardere servers niet echt ongewoon. Kijk voor de gein maar eens naar de echt zware Sun machines, daar zijn bedragen boven de USD 100.000,- niet echt iets bijzonders.
Een villa van $100.000? spotgoedkoop :) Je mag al blij zijn als je voor dat bedrag een rijtjeshuis kunt bemachtingen :(
Waar staat die router, t.w.v. een riante villa?
"Op een geheime locatie in Nederland."

"..een nieuw Tweakers.net-onderdeel dat in
samenwerking met Hardware.nl wordt ontwikkeld.."
Uitleg?

Een opvolger van GoT...
.. Gathering: "The Battle"!!

Wie is de man op de onderste foto,
met de blauwe sloffen aan?

De fotograaf
Niet voor een pc he !
Mar vooeen bkkele 1 TerabitRouter die 392 concurrent 1 Gigabit conections af kan !
Oke dit gaat een troll worden,

Die verschillende kasten zien er gewoon niet uit!!!

Ik zal morgen eens wat pics posten over hoe het er netjes uit kan zien voor weinig geld.
Ik zal ook eens met mn baas overleggen of wij niet een paar kasten kunnen sponsoren.

Ik weet best dat die kasten allemaal gesponsord zijn maar ik vind het niet proffesioneel staan, ik zal eens kijken wat ik voor jullie kan doen :)
Waar maak jij je druk om?
Alsof jij ooit tegen die kasten aan zou moeten gaan zitten kijken. :?
Als je dat wilt doen, heel graag, neem even contact met mij op, dan overleggen we het een en ander wel :)

We willen in principe namelijk de kasten wel vervangen, het lijkt ons handiger en mooier als alles in gelijke kasten zit. Gelijke hardware maakt gelijke software zegmaar. ;) (En dat maakt het beheer weer een stuk gemakkelijker!)

Dadelijk is het de bedoeling dat de opstelling als volgt wordt:
1xFireWall (1U)
2xLoadBalancer (hardwarematig) (2u elk)
3xDB server (2x4U, 1x2U)
5xWebServer (2U)
1xSPS (Atlas, 2U)
1xTestMachine (2U)

Dus dan hebbie best wel wat kastjes nodig ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee