Onderzoekers van de universiteit van Liverpool hebben een virusuitbraak via wifi-netwerken gesimuleerd. Ze ontdekten dat een virus zich snel via toegangspunten kan verspreiden in dichtbevolkte gebieden met veel hotspots.
De onderzoekers ontwikkelden een virus met de naam Chameleon, dat bij de verspreiding een aantal stappen nam. Het virus stelt een lijst van vatbare toegangspunten op, omzeilt eventuele encryptie en de interface van de hardware, bepaalt de instellingen en vervangt de firmware door een variant met het virus. Vervolgens worden de oorspronkelijke instellingen weer geladen. Hierdoor zou de aanval moeilijk te detecteren zijn. Virussen die zich voordoen als een afzonderlijk apparaat, bij een zogenoemde evil twin-aanval, zorgen onder andere voor meer verkeer en zijn eenvoudiger herkenbaar, volgens de deskundigen.
Bij een simulatie werden aanvallen via wifi-netwerken in Belfast en Londen nagebootst, waarbij de onderzoekers informatie over de aantallen toegangspunten en de al dan niet aanwezige beveiliging van Wigle.net haalden. Het virus beschouwde een toegangspunt als mogelijk doelwit als dit zich binnen een straal van 10 tot 50 meter bevond. Het model stelde een zwarte lijst op van punten die niet te infecteren waren, zodat die bij volgende aanvallen door geïnfecteerde routers ook niet meegenomen zouden worden.
Niet duidelijk is of het team Chameleon wifi-punten met verouderde encryptie als WEP liet infecteren bij de simulatie, maar dit zou in ieder geval wel het geval zijn bij de hardware van open netwerken. In de conclusie betogen de onderzoekers dat eigenschappen als het totaal aantal geïnfecteerde toegangspunten en de tijd tot infectie slechte maatstaven voor succes bleken. De verhouding tussen totale infectie en de mate waarin de verspreider nieuwe seeds moest planten om een tot stilstand gebrachte verspreiding nieuw leven in te blazen, zouden betere maatstaven zijn. Daarnaast wijzen ze erop dat de verspreiding vooral in een beginstadium in dichtbevolkte gebieden opvallend snel verliep, vergelijkbaar met een epidemie.