Logisch en rationeel verhaal, .oisyn.......
Met een beetje losstaand de vaststelling dat de resoluties toch omhooggaan. Met als (irrationeel?) argument van bijvoorbeeld Apple dat de pixels "niet meer te onderscheiden" moeten zijn.
Nu heb ik een tweaker in een eerder topic heel mooi die relatie tussen boogminuten en de oplossingsnauwkeurigheid van het menselijk oog zien leggen. Hieraan wil ik graag weer refereren. Na wat googelen vond ik een word
documentje die het (hopelijk wetenschappelijk verantwoord) kernachtig samenvat in de volgende quote:
Kleinste scherpe afstand (als referentie) = 250 mm
Resolutie: (alfa) 1 tot 2 boogminuten
(één boogminuut = 1/60 graad, één boogseconde = 1/60 boogminuut)
Laten we van 1 boogminuut uitgaan:
Kleinste detail: 250xTAN(alfa) ~ 0.07 mm
Wanneer dit kleinste detail wordt teruggerekend tot een soort reken dot pitch, neem ik een paar onnauwkeurigheden voor lief. Zo is een dot pitch met al die verschillende pixel configuraties een niet erg eenduidig verschijnsel meer. Voor het gemak neem ik het volgende aan:
- de dot pitch de steek is tussen twee pixels van een bepaalde kleur
- de (sub) pixel is de kleinste eenheid maatgevend voor die oplossingsnauwkeurigheid (dit is een discussie op zich vrees ik, en de escape voor iedereen die de illusie wil houden dat een hoge PPI "toch echt nodig is")
Zetten we die dot pitch om naar PPI, dan komen we voor die 0.07mm uit op 363 PPI. Hoger zou dus geen zin hebben. Zou je als individueel mens bijvoorbeeld 200 mm als voorkant van je scherptediepte bereik hebben, dan kom je op 0.06 mm/423 PPI uit, een grotere marge zal er niet zijn.
Het bovenstaande gaat er aan voorbij dat niemand zijn telefoon op 250 mm van het oog houdt. Doe het maar eens, dat is niet comfortabel voor een langere tijd. 300-350 mm is naar mijn idee een realistischer waarde, waardoor het aantal PPI nog lager uitvalt (0.1mm/254 PPI). Zelfs van deze realistische case uitgaande zou de resolutie van de Lumia 625 nog een tikje hoger kunnen, maar niet veel.
Ik durf er eigenlijk niet eens meer aan toe te voegen dat we met die 1 boogminuut ook al aan de positieve kant van het spectrum zitten.
[Reactie gewijzigd door teacup op 17 juli 2013 22:58]