HTC mag de One niet meer leveren met de microfoontechnologie van ST Microelectronics. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Nokia claimt eigenaar te zijn van de technologie. HTC moet op zoek naar een nieuwe leverancier voor microfoons.
De Amsterdamse rechtbank vermoedt dat de microfoontechnologie die HTC voor zijn One gebruikt onrechtmatig is verkregen, zo meldt Engadget op basis van een statement dat Nokia heeft vrijgegeven. De bewuste microfoons zijn geleverd door ST Microelectronics, maar de benodigde technologie zou exclusief voor Nokia zijn ontwikkeld, zo claimt de Finse telefoonmaker. Daardoor zou HTC geen recht hebben om de microfoontechnologie, die onder andere in de Lumia 720 van Nokia is ingebouwd, te gebruiken.
De uitspraak van de rechter is nog geen definitief vonnis: het gaat om een voorlopige voorziening. Nokia spande een kort geding aan, waarin de rechter zo snel mogelijk een oordeel heeft uitgesproken. Als ST Microelectronics in beroep wil, moet het dit binnen zeven dagen doen. De rechter beveelt ST Microelectronics om de microfoons niet meer aan HTC te leveren tot maart 2014. De nu gemaakte telefoons mogen gewoon worden uitgeleverd.
Daardoor moet de Taiwanese fabrikant op zoek naar een alternatief; het is daardoor mogelijk dat de levering van de One in Nederland vertraging op gaat lopen. Of dit daadwerkelijk het geval zal zijn, moet nog blijken: HTC heeft in een statement gezegd nog te onderzoeken of de uitspraak invloed zal hebben op zijn bedrijfsvoering. Wel gaat de fabrikant op zoek naar alternatieve technologie die hij voor de microfoons kan gebruiken.
De haac-microfoons maken het mogelijk geluid tot een volume van 140 decibel op te nemen, omdat het twee membramen bevat. HTC begon onlangs met de levering van de One in Nederland. Het toestel is het huidige topmodel in het smartphone-aanbod van HTC en beschikt onder andere over een 4,7"-scherm met resolutie van 1920x1080 pixels. In de behuizing draait de Qualcomm Snapdragon S4 600-soc.
Update, dinsdag: Inmiddels is de uitspraak gepubliceerd. Het artikel is daarop aangepast. Bovendien gingen we er van uit dat het om een ex-parte uitspraak ging, maar bij publicatie van de uitspraak blijkt dat niet het geval. Het artikel is daarop aangepast.