Gratis weblogdienst Weblog.nl sluit deuren

Sanoma Media stopt met de website Weblog.nl, waar gebruikers gratis een eigen weblog konden aanmaken. Voor gebruikers betekent dit dat hun weblog verdwijnt; ze moeten hun berichten zelf exporteren om te voorkomen dat deze verloren gaan.

Op 1 maart zal Weblog.nl zijn deuren sluiten, schrijft Nu.nl, net als Weblog.nl onderdeel van Sanoma Media. Vanaf die dag zullen ook de weblogs van klanten onbereikbaar zijn. Om te voorkomen dat hun weblogs verloren gaan, moeten gebruikers de informatie van hun blogs handmatig exporteren, blijkt uit een handleiding die Weblog.nl online heeft gezet.

De gegevens kunnen dan elders weer worden geïmporteerd; Sanoma Media raadt gebruikers aan deze te importeren op Wordpress.com. Die bloggingdienst is van de ontwikkelaars achter Wordpress; Weblog.nl draaide op die software. Bij het ex- en importeren gaan links in berichten, statistieken en instellingen echter verloren.

Volgens Sanoma is ervoor gekozen om de deuren te sluiten omdat de kwaliteit van de bloggingdienst al langere tijd 'niet op het gewenste niveau' zou zijn. "Door opkomende concurrentie van goede en gratis alternatieven is de overdracht aan Wordpress het beste alternatief voor de gebruikers", aldus het bedrijf in een verklaring tegenover Nu.nl. Een woordvoerder van het mediabedrijf was niet beschikbaar voor commentaar.

Vorig jaar waren er herhaaldelijk problemen bij de bloggingdienst, nadat deze overstapte van een eigen cms naar de opensource-weblogsoftware Wordpress. Het duurde drie weken voordat het gros van de weblogs weer online was; bij de helft van de weblogs bestonden toen nog problemen. De dienst bestond sinds 2003 en stond aanvankelijk bekend als Web-log.nl.

Door Joost Schellevis

Redacteur

17-01-2013 • 15:55

53

Reacties (53)

53
50
32
4
0
3
Wijzig sortering
WordPress is ook erg veel gegroeid. De nieuwe 3.5 versie is inmiddels meer dan 5,5 miljoen keer gedownload sinds december 2012. Met name de uitgebreide library met plugins is een grote reden waarom WordPress zo vaak wordt gebruikt.


Daarnaast is er een grote community waardoor veel vragen over WordPress worden opgelost in een relatief korte tijd. Issues bijvoorbeeld zijn vaak snel opgelost, omdat er gewoon veel mensen gebruik maken van WordPress en dus ook mee helpen.

Een van de dromen van oprichter Matt Mullenweg was ook om het gratis te houden. WordPress is dus een voorbeeld van een systeem dat globaal wordt gebruikt en een GPLv2 licentie heeft. Gratis en goed is dus wel degelijk mogelijk.

Edit:
Je ziet steeds vaker bedrijven gebruik maken van een WordPress website. Het is echt niet meer zo dat het alleen door bloggers wordt gebruikt. Natuurlijk moet je dan de standaard instellingen die je bij een verse installatie hebt veranderen. Geen reacties toestaan bijvoorbeeld. Door de developer relatief makkelijk te bouwen vanuit een template en door de gebruiker gemakkelijk te houden.

[Reactie gewijzigd door Jeroen V. op 24 juli 2024 04:50]

"Ze moeten hun berichten zelf exporteren om te voorkomen dat deze verloren gaan": is dit nu wel mogelijk? Ik las van veel gebruikers dat ze helemaal niet meer op hun weblog konden komen of dat gegevens verloren zijn gegaan bij de wijziging een enkele maanden geleden.. :P

Wordpress is inderdaad het beste alternatief op dit moment om een eigen blog te maken. Het biedt veel thema's en utibreidingen d.m.v. plugins aan. Ook is het relatief eenvoudig uit te leggen aan iemand die er nog nooit mee gewerkt heeft. Wel vind ik het Wordpress systeem nog karig met betreft het instellen van gebruikersrechten. Maar dit schijnt ook op te lossen zijn met een plugin. Wil je natuurlijk echt niet afhankelijk zijn van een derde partij, dan kun eventueel beter zelf een host zoeken en daarop Wordpress draaien.

Heeft Sanoma zich zo vergist in Weblog.nl? Nujij ziet er ook (soms) buggy uit, maargoed dat is weer off-topic. ;)
Gratis bestaat niet, wordt vaak gezegd. Dat wordt nogmaals bewezen.
Volgens Sanoma is ervoor gekozen om de deuren te sluiten omdat de kwaliteit van de bloggingdienst al langere tijd 'niet op het gewenste niveau' zou zijn.
" Ook was boven de blogs gewoon reclame te zien.

Overigens is Weblog al veel eerder over gestapt naar een niet-eigen CMS, namelijk Typepad. Dit is een gigantische vergissing geweest. Niet alleen zijn ze met deze commercialisering een groot deel van de vaste bloggers kwijt geraakt, maar bovendien verliep ook deze migratie uitermate stroef. Sinds die tijd ben ik niet meer op Web-log actief geweest, dus over de overstap naar Wordpress weet ik niet veel, maar volgens mij was het al jaren een zinkend schip.

[Reactie gewijzigd door JanWillemGM op 24 juli 2024 04:50]

Tweakers.net is toch ook gratis, en werkt geloof ik al jaren prima.

@reacties: Alles wel en prima, reclame of geen reclame en het zijn van een product of niet. Whatever. Feit is dat Tweakers.net (en vele andere succesvolle kwaliteitswebsites) wél gratis zijn en prima werken - period -.

[Reactie gewijzigd door kamerplant op 24 juli 2024 04:50]

Daarom dat er overal reclame staat? ;)
Reclame op tweakers.net zien is ook gratis hoor.
Reclame op tweakers.net zien is ook gratis hoor.
Even off-topic gaan. Reclame betekent zeker niet gratis. Tweakers is een site die bezocht wordt door mensen die een bovengemiddelde intresse in IT techniek hebben en veelal er ook in werken of het studeren. Adverteerders weten dit en houden daar ook rekening mee. Momenteel kijk ik op deze pagina tegen een reclame van Leaseweb. €99 staat er groot. Van die €99 is een stukje gereserveerd voor dit soort reclames. Aangezien de doelgroep van Leaseweb deze site leest en daarvan wellicht een aantal mede hierom op de reclame klikken voor meer informatie, kunnen we ook aannemen dat de reclame werkt. Maar door het product af te nemen, ben je indirect ook voor Tweakers aan het betalen!

Het kan zelfs nog erger worden: STEL (en ik zet het bewust in hoofdletters, want het is een belangrijk woord in deze zin). Stel dat Apple (of eender welke andere fabrikant) iedere maand een grote zak geld naar Tweakers stuurt in de vorm van reclame. Durft Tweakers dan in een hands-on te schrijven dat de nieuwe iPhone 6 nergens op trekt? Of dat de Samsung Galaxy IV of de Nokia Lumia 930 veel en veel betere toestellen zijn en ook nog stukken goedkoper? Ik gebruik trouwens bewust toestellen die nog niet uit zijn, om er zeker van te zijn dat ik niet hier een flame war begin. In dit geval betaal je voor Tweakers, doordat je geen onpartijdige informatie over een product krijgt.Nogmaals, Ik zeg bewust stel.


Nu toch even on-topic: Het grote probleem van gratis en dan maakt het niet uit of het gratis / gratis of reclame gratis is, is dat je niets hebt om op terug te vallen. Een bedrijfje bouwt zoiets op, maar over de toekomst is vaak niet nagedacht. Wat je vaak ziet is dat een kleine bedrijfje wordt opgekocht door een grotere en dat een dienst als deze dan niet top prioriteit heeft. Een tijd gaat voorbij en doordat er niet of nauwelijks onderhoud / scaling is gedaan gaat de dienst steeds slechter werken. Op een gegeven moment moet er dan veel meer geld ingestopt worden om toch iets verder te komen en dan laat men de dienst al snel een zachte dood sterven.
De gebruiker van de dienst heeft dan geen poot om op te staan. Wat dat betreft sta je als je wel betaalt iets sterker. Dan had je de mogelijkheid gehad om bij iemand de dienst af te nemen, die zich contractueel ertoe verplicht om een alternatief aan te bieden bij beëindiging van de dienst. Hij moet dan bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je alles kunt exporteren, inclusief sitenamen, gebruikersaccounts etc. en hij moet een andere partij bereid vinden om dit zo te laten importeren of de gehele dienst aan een ander overdoen. Alleen geeft ook dat geen garantie, aangezien het hele bedrijf failliet kan gaan, waardoor er geen contract meer is, of hij de dienst in een of andere sterfhuisconstructie kan steken, waarbij je ook kan fluiten naar je contract.

Dus als het echt belangrijk is en je bent niet groot genoeg om echt juridische druk te leggen, dan kan het verstandig zijn om een zo generiek mogelijke dienst af te nemen en de rest zelf te doen. In het geval van Weblog, kan het verstandig zijn om voor een paar euro per jaar een eigen domein met webhosting af te nemen en daar zelf Wordpress op te zetten. Veel webhosters werken met een installatiescript, waardoor je niet eens veel van de materie af hoeft te weten. Stopt de hosting provider of ben je niet tevreden over hem, dan kun je gemakkelijk over stappen naar een ander en je bestaande installatie over zetten. Inclusief, namen, links, gebruikers, reacties etc.

[Reactie gewijzigd door feuniks op 24 juli 2024 04:50]

Die reclame werkt toch ook prima? :)
Als het product gratis is, dan ben jij het product waar winst op gemaakt wordt.
Dat s een verdomd slechte vertaling van "If you're not paying for something, you're not the customer, but the product being sold".

Punt is natuurlijk dat een bedrijf altijd een commerciele bijgedachte zal hebben en érgens zijn geld mee zal wilen verdienen:
Gratis dingen aanbieden kan een prima strategie zijn (voor bedrijfen afnemers/gebruikers) en kan ook wel degelijk een bepaalde kwaliteitsnorm opleveren, maar ook dan moeten er vormen van inkomsten zijn en dan moeten die gebruikers ook die inkomsten opleveren (hetzij advertentieinkomsten, hetzij bv commercieel bruikbare lucratieve gegevens)

[Reactie gewijzigd door RM-rf op 24 juli 2024 04:50]

Idd true, en mensen die zeggen dat advertenties de inkomsten zijn moeten ook goed denken want als er iets daalt zijn het de advertentie inkomsten. Zal nog ff duren maar de consument zal weer moeten wennen aan betalen online. Gratis bestaat simpelweg niet en is niet houdbaar.
Elke keer wanneer ik die onzinstelling lees, link ik naar dit blogje:


http://powazek.com/posts/3229
Tweakers.net is toch ook gratis, en werkt geloof ik al jaren prima.
.........en een betaald lidmaatschap
Gratis bestaat niet, wordt vaak gezegd. Dat wordt nogmaals bewezen.
Onzin...
Gratis trekt meer bezoekers dan een betaalde versie! En dat is een feit!

Als je "Gratis bestaat niet" echt zei.... als je een koekje pakt, dan moet je ook koekgeld aan je moeder/vriendin/vrouw betalen... want je zei dat gratis niet bestaat :P

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 24 juli 2024 04:50]

op het moment dat jij een koekje van je moeder pakt, heeft je moeder die betaald, dus is het niet gratis.

Dat iemand anders er voor betaald heeft maakt het nog niet gratis.
Voor jóu is het gratis. Ik snap jouw punt niet echt.

Zuurstof is écht gratis trouwens ;)
Volgens mij betalen we daar allemaal stiekem belasting voor.. :+
Webloggen is zooo vorig decennium. Ik dacht dat iedereen er nu wel achter was dat er niemand anders op de wereld jouw blog blijft volgen. Het gros zet hun nieuwtjes tegenwoordig op facebook, twitter, etc.
toch, als je echt iets zinnigs te melden hebt op het internet, dan is een werblog een stuk interessanter dan facebook. Webglogs zijn openbaar en worden via google gevonden. Je kunt er recepten, tutorials, tips, etc etc op zetten. Facebook is toch echt meer voor 'kijk mij eens sushi eten'-berichten.
Ik haal al mijn nieuws informatie van nieuwssites die effectief gewoon blogs zijn, elke nieuws post is een artikel. Soms is het bron artikel inderdaad een Facebook pagina, daar wordt ik over het algemeen niet vrolijk van. En twitter berichten worden gewoon over het algemeen bestempeld als 'gerucht' ipv. 'officieel' nieuws. Zelfde geld voor inderdaad tutorials of showcases, een blog werkt daar perfect voor en ben je niet gebonden aan de op dat moment populaire sociale media site, aangezien een blog een technologie (vorm) is en Facebook en Twitter specifieke diensten die net zoals weblog.nl uit de lucht kunnen gaan of in de vergetelheid kunnen belanden zoals bv. Hyves.

Gelukkig kun je zelf ook blog software draaien op je website en heb je legio keuzes als je een dienst wil nemen (zowel gratis als betaald). Waardoor je veel meer zelf in de hand heb dan bij een dienst zoals bv. Facebook die gewoon je persoonlijke data zwaar misbruiken.
Iemand die echt iets zinnigs te melden heeft, zou die een account op zo'n gratis blogdienst aanmaken? Ik betwijfel het. Ik ken persoonlijk geen enkele interessante pagina op het weblog.nl domein.

Sorry voor iedereen die zich op hun tenen getrapt voelt, maar jouw vakantie en hobby is niemand in geinteresseerd. En als ze dat wel zijn, zijn het bekenden van je, en kun je ze beter een keer uitnodigen voor een kop koffie en een praatje, ipv een link sturen naar je blog.
@kozue
Misschien wil jij je ervaringen wel delen op mijnbeperktewereldbeeldgeldtvooriedereen.weblog.nl :+

(Nee, ik heb zelf geen weblog maar kan me voorstellen dat er mensen bestaan die andere interesses hebben of veel bekenden hebben die in het buitenland wonen.)
Dat ligt er echt aan of je iets interessants te melden hebt: het gros van de blogs heeft dat niet en daarvoor heb je gelijk, maar er zijn goede voorbeelden te vinden waar de blogs informatief zijn en je dus wel bezoekers krijgt.
De persoonlijke webblogs waarbij je je vakantie blogt voor je vrienden, zijn inderdaad verschoven naar facebook. Maar daarnaast wordt er anno 2013 toch nog ontzettend veel op blogs geplaatst. Je bereikt er veel meer mensen mee dan enkel je vrienden en volgers.
Wat is dat voor een onzin? Zo is er bv de beroemde Playstation blog die op wordpress draait, en die blog is toch de belangrijkste outlet voor PS nieuws.
Voor nieuwtjes van je eigen persoon ja.

Maar voor het publiceren van informatieve artikelen vanuit je hobby, handleidingen, opgedane kennis van uit studie of werk waar nog praktische documentatie voor ontbreekt is bloggen, (eigen) dingen die van Wikipedia weggemod zijn is een blog nog steeds een uitkomst.

Reactie op het primaire nieuws:
NU PAS?!? Na pakweg 1½ jaar van faal? Was het niet goedkoper en beter voor hun klanten en imago geweest als ze een jaar eerder al de stekker eruit hadden getrokken?

Zullen we eens een gokje wagen over hoeveel Sanoma op het prijskaartje van het domein zet?

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 24 juli 2024 04:50]

Een blog zal juist nog wel even blijven bestaan als je maar iets boeiends te melden hebt.. facebook en twitter is juist hetgene dat op den duur weer plaatsmaakt
Goede zet om de stekker eruit te halen, maar wel te laat. Het is en dappere beslissing, laten doodbloeden was ook een optie. Het is te hopen voor Sanoma dat ze hier niet lang nog de problemen van blijven ondervinden. Het heeft ongetwijfeld veel geld gekost en het heeft het imago van Sanoma geen goed gedaan.

Vraag me wel af of Sanoma niet meer dan doen dan een export ter beschikking stellen. Ook vind ik 1,5 maand erg kort. Waarom kun je niet eenvoudig al je data migreren naar bijv. Wordpress.com? Microsoft deed dat beter: nieuws: Microsoft stopt met Windows Live Spaces en verhuist naar Wordpress. Niet alle informatie gaat nu mee, en erg gemakkelijk is het ook niet.

Sanoma heeft nog iets goed te maken richting gebruikers lijkt me.

Edit: dat gebruikers er niet veel vertrouwen in hebben, blijkt wel uit de reacties: http://helpdesk.web-log.n...porteren-in-wordpress-com

[Reactie gewijzigd door StephanVierkant op 24 juli 2024 04:50]

Sanoma heeft nog iets goed te maken richting gebruikers lijkt me.
Sanoma noch de Volkskrant heeft de VK blogs-gebruikers ooit gecompenseerd voor het verloren gaan van ontzeggen van toegang tot hun eigendommen. De belofte blijkt niets waard. Een Sanoma-medewerker stelt vandaag, 1 jaar en 5 maanden na het overdragen van de VK blogs:

Door de technische migraties van Weblog.nl en de problemen die daaruit voortvloeiden is het niet mogelijk gebleken de VK blogs in Weblog.nl te integreren. De VK blogs zullen nu dus ook niet overgezet kunnen worden naar WordPress.com.

Gezien de wijze waarop Sanoma het allemaal heeft aangepakt, vraag ik me plotseling af of ze ooit de intentie hebben gehad om de VK blogs weer openbaar te maken...
Is dit het gevolg van de dramatische migratie van een paar jaren terug? Niet echt goed voor de klandizie..
Of gewoon omdat niemand meer blogged(?, raar woord)?
Niemand meer?
Bloggen is nog nooit zo populair geweest en er valt goed geld mee te verdienen.
Self-hosted of wordpress.com is alleen stukken populairder als weblog.nl
Volgens mij is het volgens de Nederlandse taal: Blogt
Maar goed, ook dan blijft het een vaag woord :p
Het is ondertussen opgenomen in het Nederlands, waardoor er ook Nederlandse spellingsregels voor gelden. De stam eindigt op een dubbele medeklinker en de uitspraak is vernederlandst, dus krijgt het èèn medeklinker op het eind van de stam.

bloggen: een weblog bijhouden
ik blog, jij/hij blogt, jij/hij blogde, geblogd

Dit is niet enkel een kwestie voor taalnazi's. Ik ben nu mijn thesis aan het schrijven in de informatica. Het zou er mooi1 uitzien moest ik alle (oorspronkelijk) engelstalige termen en werkwoorden schrijven zoals ik wil. Het zou al helemaal problematisch worden als alle thesissen uit mijn jaar naast elkaar zouden worden gelegd.

1sarcasme
.oisyn Moderator Devschuur® @kozue17 januari 2013 19:27
Het is dan ook geen Nederlands woord, maar een Engels woord. Daarom gelden er geen Nederlandse spellingsregels voor, maar Engelse
Sorry, maar waar je die wijsheid vandaan haalt is me een raadsel :). Er bestaan gewoon Nederlandse grammaticaregels voor Engelse werkwoorden, en volgens die regels wordt het gewoon "blogt" zoals eerder gezegd.

En zelfs al zou je de Engelse regels toepassen, dan is het alsnog niet "blogged" want dat is verleden tijd. Het zou dan "blogs" zijn (hij blogt <=> he blogs). Je kan niet gewoon een willekeurige vervoeging kiezen puur omdat het Nederlands klinkt.

En dan gaan we nog even compleet voorbij aan het feit dat "blog" eigenlijk gewoon een prima Nederlands woord is. Het komt van "weblog", en zowel "web" als "log" zijn ook gewoon Nederlandse woorden. Je kan dus nauwelijks spreken van vernederlandsing.
Engelse woorden vernederlandsen moet je sowieso niet willen
Ah, jij hebt ook gewoon een CVE en wat gigahappen aan WTG op je moederbord? Of spreek je dan stiekem toch van CPU en RAM?

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 24 juli 2024 04:50]

Een wijze les: Als je van een dienst gebruik maakt waarvoor je niet hoeft te betalen ben jij het product.

Met Tweakers net zo, de site is populair omdat het vooral interessant is door de community, persoonlijk heb ik veel geleerd en het is leuk om de meningen van andere te lezen - indien die dan ook onderbouwd kunnen worden - voor Tweakers ben jij dan ook het product.
Daar is natuurlijk niets mis mee, user generated content vind ik over het algemeen goed werken, zolang de website hierop content blijft aanbieden.
Anoniem: 26447 17 januari 2013 16:20
In de toekomst gaan alle gratis diensten omvallen, want gratis bestaat niet en heeft ook nooit bestaan. :N
Onzin, gratis diensten zullen altijd blijven bestaan, maar die zullen bestaan naast betaalde diensten. Je betaald toch ook niet voor de reclame blaadjes in de brievenbus, hetzelfde geld voor gratis diensten, reclame voor de betaalde dienst. Een alternatief zou bv. reclame kunnen zijn, donaties (zoals wikipedia) of datamining met persoonlijke gegevens (zoals facebook) of een combinatie van.

'Gratis' geld net zoals als 'winnaar' altijd voor de individuele gebruiker of een beperkte groep.
Alleen die "Gratis" diensten waar je het over hebt verdienen ook gewoon hun geld met persoonsgegevens of reclame oid..
dus daarom is iets nooit helemaal gratis...

zelfs die reclameblaadjes waar je het over hebt, vroeg of laat koop je iets en zijn plots al die blaadjes die jij in je bus hebt gekregen niet meer gratis geweest...
Gratis bestaat wel. Er zijn meer manieren om geld te verdienen aan producten dan direct geld vragen voor het gebruik. Advertenties zijn ook een populair alternatief. Betaalde ondersteuning is in de open source wereld populair.

Sommige services gaat nou eenmaal niemand voor betalen. Hoe populair denk je dat facebook zou zijn als je er een betaald abonnement voor nodig had?
Ook facebook is niet gratis, ze verhuren je gegeven waarschijnlijk aan allerlei commercieele bedrijven en verdienen geld met doelgerichte reclames
Anoniem: 16328 17 januari 2013 16:27
Je kunt toch gewoon blogspot.com gebruiken?
Wegblog dus zullen we maar zeggen :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.