Reclame op tweakers.net zien is ook gratis hoor.
Even off-topic gaan. Reclame betekent zeker niet gratis. Tweakers is een site die bezocht wordt door mensen die een bovengemiddelde intresse in IT techniek hebben en veelal er ook in werken of het studeren. Adverteerders weten dit en houden daar ook rekening mee. Momenteel kijk ik op deze pagina tegen een reclame van Leaseweb. €99 staat er groot. Van die €99 is een stukje gereserveerd voor dit soort reclames. Aangezien de doelgroep van Leaseweb deze site leest en daarvan wellicht een aantal mede hierom op de reclame klikken voor meer informatie, kunnen we ook aannemen dat de reclame werkt. Maar door het product af te nemen, ben je indirect ook voor Tweakers aan het betalen!
Het kan zelfs nog erger worden: STEL (en ik zet het bewust in hoofdletters, want het is een belangrijk woord in deze zin). Stel dat Apple (of eender welke andere fabrikant) iedere maand een grote zak geld naar Tweakers stuurt in de vorm van reclame. Durft Tweakers dan in een hands-on te schrijven dat de nieuwe iPhone 6 nergens op trekt? Of dat de Samsung Galaxy IV of de Nokia Lumia 930 veel en veel betere toestellen zijn en ook nog stukken goedkoper? Ik gebruik trouwens bewust toestellen die nog niet uit zijn, om er zeker van te zijn dat ik niet hier een flame war begin. In dit geval betaal je voor Tweakers, doordat je geen onpartijdige informatie over een product krijgt.Nogmaals, Ik zeg bewust stel.
Nu toch even on-topic: Het grote probleem van gratis en dan maakt het niet uit of het gratis / gratis of reclame gratis is, is dat je niets hebt om op terug te vallen. Een bedrijfje bouwt zoiets op, maar over de toekomst is vaak niet nagedacht. Wat je vaak ziet is dat een kleine bedrijfje wordt opgekocht door een grotere en dat een dienst als deze dan niet top prioriteit heeft. Een tijd gaat voorbij en doordat er niet of nauwelijks onderhoud / scaling is gedaan gaat de dienst steeds slechter werken. Op een gegeven moment moet er dan veel meer geld ingestopt worden om toch iets verder te komen en dan laat men de dienst al snel een zachte dood sterven.
De gebruiker van de dienst heeft dan geen poot om op te staan. Wat dat betreft sta je als je wel betaalt iets sterker. Dan had je de mogelijkheid gehad om bij iemand de dienst af te nemen, die zich contractueel ertoe verplicht om een alternatief aan te bieden bij beëindiging van de dienst. Hij moet dan bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je alles kunt exporteren, inclusief sitenamen, gebruikersaccounts etc. en hij moet een andere partij bereid vinden om dit zo te laten importeren of de gehele dienst aan een ander overdoen. Alleen geeft ook dat geen garantie, aangezien het hele bedrijf failliet kan gaan, waardoor er geen contract meer is, of hij de dienst in een of andere sterfhuisconstructie kan steken, waarbij je ook kan fluiten naar je contract.
Dus als het echt belangrijk is en je bent niet groot genoeg om echt juridische druk te leggen, dan kan het verstandig zijn om een zo generiek mogelijke dienst af te nemen en de rest zelf te doen. In het geval van Weblog, kan het verstandig zijn om voor een paar euro per jaar een eigen domein met webhosting af te nemen en daar zelf Wordpress op te zetten. Veel webhosters werken met een installatiescript, waardoor je niet eens veel van de materie af hoeft te weten. Stopt de hosting provider of ben je niet tevreden over hem, dan kun je gemakkelijk over stappen naar een ander en je bestaande installatie over zetten. Inclusief, namen, links, gebruikers, reacties etc.
[Reactie gewijzigd door feuniks op 24 juli 2024 04:50]