Benelux verkent gsm-markt met één lokaal tarief in 2013

De Benelux Unie gaat volgend jaar de mogelijkheden voor een gezamenlijke telecommarkt onderzoeken, waarbij bijvoorbeeld voor gsm-gesprekken een enkel lokaal tarief gaat gelden. Dat heeft de adjunct-secretaris-generaal van de Benelux-Unie, Luc Willems, bekendgemaakt.

"Een van de verkenningen van volgend jaar is om te kijken of we wat betreft het gsm-verkeer bijvoorbeeld binnen de Benelux naar één telecomzone gaan, met één lokaal tarief", zegt Luc Willems, adjunct-secretaris-generaal van de Benelux Unie bij het Belgische radioprogramma De Ochtend. "Je kunt dan van Brussel naar Den Haag voor lokaal tarief bellen."

Groothertogdom Luxemburg neemt maandag het voorzitterschap bij de Benelux Unie over van België. Volgens Willems is het zowel voor de grensbewoners als voor de ondernemingen een uitstekende zaak als er één economische telecomzone in de drie landen komt. Volgens Willems is de Benelux economisch beperkt door zijn grenzen en is het een voordeel als er een telecommarkt van omvang komt, net als in Frankrijk en Duitsland.

Een akkoord over het op nul krijgen van de roamingtarieven is in de Benelux Unie mogelijk, maar zou op Europees niveau nog een brug te ver zijn, volgens Willems. Hij ziet de Benelux als de proeftuin van Europa. De plannen voor een gezamenlijke telecommarkt in de Benelux zijn niet nieuw. Al in 2008 vroeg de Tweede Kamer om een experiment te houden met een uniform gsm-tarief voor de Benelux. De uitkomst van dat onderzoek is niet bekend.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

30-12-2012 • 14:12

97 Linkedin

Submitter: Carharttguy

Reacties (97)

Wijzig sortering
De volgende stap de EU? Hoop doet leven he :) Nee serieus, super initiatief dit dat hopelijk tot iets leidt. Als Belg dicht tegen de Nederlandse grens is het verschrikkelijk irritiant om cloud diensten te gebruiken on-the-go ( Spotify, iCoyote enz.. )

[Reactie gewijzigd door RubenTheys op 30 december 2012 14:16]

De praktijk nu.

Je zit bij base in belgie en betaald voor een sms naar Nederland 0,30 euro
Zit je met je base abbo in Nederland en sms je naar BE of NL dan betaal je het EU maximum van slechts 0,10 euro. Dadelijk betaal je dus gewoon 0,30 euro ook als je in Ned zit.

De EU heeft al maxima ingesteld en die worden alleem maar lager. Nu kunnen telecom bedrijven in eigen land nog hogere tarieven hanteren dan in eigen land en dat doen ze dus nog.

Of dit dus beter gaat worden ?
EU-wet zal altijd boven afspraken op Benelux niveau blijven gelden. Dus tenzij er een uitzondering komt voor de Benelux, zal dit niet mogelijk zijn.
EU-wet zal altijd boven afspraken op Benelux niveau blijven gelden.
Nee, dat is niet altijd zo; de Benelux heeft (omdat we eerder bestonden dan de EU (en dan heb ik het over de "eerste EU", de Unie voor Kolen en Staal)) een speciale uitzonderingspositie: afspraken die binnen de Benelux gemaakt zijn voordat de EU bestond én sindsdien onafgebroken van kracht zijn geweest overrulen EU-regels ik ben geen advocaat of staatsrecht-deskundige; het kan zijn dat ik niet alle details helemaal goed heb. (Voor de duidelijkheid, dat geldt dus niet voor dit (nieuwe) telecom-plan.)

Lees voor de gein het Wikipedia artikel over de Benelux maar eens na, wat het artikel zegt:
Een akkoord over het op nul krijgen van de roamingtarieven is in de Benelux Unie mogelijk, maar zou op Europees niveau nog een brug te ver zijn, volgens Willems. Hij ziet de Benelux als de proeftuin van Europa.
is eigenlijk best een goede samenvatting van wat de Benelux is. (Overigens heeft Nederland zich er pas later bij aangesloten; België en Luxemburg hadden met zijn tweetjes nóg eerder een samenwerkingsverdrag.)
Maar over prijzen krijgen ze niet snel overeenstemming op EU-niveau, dus in de tussentijd kan de Benelux best een eigen wetje introduceren. En wie weet biedt dat wetje dan wel de inspiratie voor de EU-wet (is vroeger wel vaker gebeurd).
Anoniem: 22438
@bbob30 december 2012 16:52
Dit is precies waar ik bang voor ben. Europa wil naar 1 universeel roaming tarief toe.

Momenteel is het inderdaad zo dat als ik met mijn NL mobiel vanuit Portugal een sms naar een portugeze mobiel wil sturen, me dit 10 cent kost, maar vanuit Nederland geloof ik iets van 50 cent. De reden, je bent niet aan het roamen dus hoeft de provider zich niet aan de regels te houden.

Als ze het straks voor elkaar krijgen om juridisch binnen de benelux alles als 1 netwerk te zien, waardoor je niet aan het roamen bent voor de wet, dan kunnen ze op die manier onder de opgelegde prijzen uit.

Maar wie weet ben ik wel veel te negatief en is het dit keer echt zo dat de mobiele providers hun winsten willen verlagen ten bate van de klant.
Dit is precies waar ik op heb gewacht vanaf mijn eerste gsm (Sony CMD-C5 in 2000) totdat de Eu maximum roamingtarieven oplegde.

Als de BeNeLux echter één telecomzone wordt, dan moeten Base, Mobistar en Proximus ook op de Nederlandse markt gaan meeconcureren en KPN, Vodafone en T-mobile op de Belgische. Ze moeten dan ook klanten gaan aannemen van over de grens.
Dat betekent meer concurrentie en misschien dat er van die 6 slechts 5 of 4 overblijven, maar ook dat er dus voor de bellers meer keus zal zijn.

Als je dan met een simkaart van één van die providers op meer (ik hoop alle 6) netwerken kan bellen, dan vallen in ieder geval weer een paar gaten in de dekking weg.
Base is een onderdeel van KPN, dus ik denk dat de mensen die zich op dat netwerk bevinden er niet al te veel last van gaan ondervinden. Het zou mij niet verbazen als KPN besluit om Base volledig in zich op te nemen en er 1 groot bedrijf van te maken.
Dat zal hun waarschijnlijk iets goedkoper uitkomen dan de twee apart (A.K.A. schaalvoordeel)
This al 1 allemaal alleen onder een andere naam. base is kpn, proximus volgens mij t-mobile en etc.

Die tarieven zal ook geen enkel probleem voor ze zijn. Maar het zijn graaiers.
proximus is van Belgacom, en dat is van de belgische staat
klopt, maar proximus werkt wel samen met vodafone, vooral voor mobiel internet in het buitenland.
Het valt alleen af te wachten of die samenwerking blijft bestaan binnen de Benelux, en op welke manier

Proximus is als ik mij niet vergis maar voor net iets meer dan de helft van de Belgische staat

[Reactie gewijzigd door graverobber2 op 30 december 2012 22:26]

Je hebt het helemaal verkeerd voor kerel... Wat jij zegt is namelijk helemaal NIET waar: het is NOOIT duurder al roamend een sms te sturen dan in eht binnenland.

Als jij vanuit met je Nederlandse abonnement vanuit Portugal naar een Portugees nummer stuurt, zijn de roamingkosten maximaal 14 cent (oid), dat is vastgelegd door de EU.

ECHTER: de roamingkosten zijn maar een deel van wat je betaalt voor die sms: roamingkosten komen bovenop de kost van die sms als je hem vanuit Nederland zou sturen.

Dat is dus die 14 cent PLUS meestal idd rond de 50 cent voor een SMS van NL naar Portugal.
Anoniem: 22438
@kiang30 december 2012 21:20
Tjah daar heb ik nog nooit van gehoord en als dat zo is, dan vind ik dat het veel duidelijker op de websites moet komen staan van de providers. Ik kan het bij geen een provider vinden.

Maar goed, ik heb net vanaf mijn simyo een smsje naar mijn portugeze mobiel gestuurd hier vanuit Portugal. Ik zal kijken wat er morgen van mijn tegoed is afgeschreven. Nu staat dat nog op €4,21. Heb jij gelijk, dan is dat binnenkort 62 cent minder, want sms versturen naar PT vanuit NL kost 51 cent en sms vanuit buitenland 11 cent, maakt samen 62 cent.

Heb jij ongelijk, dan staat er morgen €4,10 op mijn tegoed....

[img=100,75,,,"Simyo voor verzenden SMS"]http://tweakers.net/ext/f/41ONGQDCdYgaIU94jIQAG480/thumb.jpg[/img]


Goed geen kip die het nu nog gaat lezen, maar ik had dus wel degelijk gelijk...

[img=100,75,,,"Simyo na verzenden SMS"]http://tweakers.net/ext/f/cSVpvGnkhbdkeLT1Vk7ERjbP/thumb.jpg[/img]


[img=100,75,,,"Verbruik"]http://tweakers.net/ext/f/hMYACIjwfe7uUcuMbZpuK1hB/thumb.jpg[/img]


Het versturen van een SMS vanuit het buitenland naar een buitenlands nummer kost slechts 11 cent. Doe ik hetzelfde vanuit Nederland, dan kost me dat 51 cent.

Dus Kiang, jij bent de persoon die het helemaal verkeerd voor heeft. Sorry kerel...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 22438 op 1 januari 2013 12:16]

Thanks voor de update, ik heb er nog speciaal op gewacht en je hebt me niet teleurgesteld! Het zou haast lonen om een buitenlands abbonement af te sluiten om in Nederland te gebruiken, maar de kosten voor gebeld worden (zowel voor beller als jezelf) en voor data zouden nog te hoog zijn in verhouding.
Dit is precies waar ik bang voor ben. Europa wil naar 1 universeel roaming tarief toe.
Dat staat ook in het artikel: "Hij ziet de Benelux als de proeftuin van Europa."

Vind dit eerlijk gezegd voor Nederland een goede zaak, wij betalen relatief veel vergeleken met andere landen (al is onze netwerkdekking wel een stuk beter). Verder nog nooit van die Benelux Unie gehoord, vraag me af waar ze zich verder mee bezig houden en wat de Nederlandse politiek hiervan vindt.
excuseert u mij; jullie dekking is niet 'een stuk beter" hoor ..

proximus heeft altijd al meer dan 99% dekking gehad, en dat telt ook in de ardennen, een gebied dat toch al wat lastiger is om te dekken dan een "vlak land" zoals nederland.

de enige met slechte dekking bij ons is dan toevallig ook weer Base (KPN dochter), deze laatste is wel de goedkoopste van de drie providers maar ik heb al 16 jaar proximus en blijf daarbij.. (tijdens die 16 jaar kon ik slechts 2 x gedurende een half uurtje niet bellen)
Ook mobistar scoort goed, en is iets goedkoper dan proximus, maar ik blijf bij proximus omdat zij altijd als eerste de nieuwste technologieën implementeren in hun netwerk; zo heb ik al vele jaren 3G/UMTS bij proximus, ook HSDPA is al een aantal jaar beschikbaar en ik geloof ook dat proximus het eerste netwerk was dat 4G aan het uitrollen was (ondertussen al effe beschikbaar in de steden en ondertss ook al in bepaalde gebieden tussen de steden in; men blijft bezig om de oude antennes verder te vervangen)

[Reactie gewijzigd door bogy op 31 december 2012 03:39]

Verder nog nooit van die Benelux Unie gehoord, vraag me af waar ze zich verder mee bezig houden en wat de Nederlandse politiek hiervan vindt.
de Benelux is waar de EU uit voortgekomen is. Belgie, Nederland en Luxemburg werkten al een tijdje intensief samen, en toen bedacht men dat dat ook wel voor de hele EU kon.
Volgens Wikipedia is het toch echt anders gegaan. Er was in 1951 al de EGKS (daarna de EG) waaruit de EU ontstond. De Benelux was er pas in 1960 en is pas een paar jaar terug (2002) Benelux Unie geworden.
Klik nou eens op je eigen link. Daar staat:
"De EGKS kwam in 1951 onder het voorzitterschap van Jean Monnet tot stand bij de ondertekening van het Verdrag van Parijs door Frankrijk, West-Duitsland, Italië en de Benelux, bestaande uit België, Nederland en Luxemburg."

Klik dan voor de grap nog eens op benelux:
"De Benelux, een samentrekking van België, Nederland en Luxemburg, is in september 1944 in Londen opgericht door de gevluchte regeringen van deze drie landen als douane-unie: een samenwerkingsverband tussen deze drie landen om onderling vrij goederen te kunnen transporteren en een uniform tarief te hanteren voor goederen van buiten de Benelux."

Daarna zijn deze beide organisaties doorgegroeid waarbij er in de benelux meer onderling geregeld werd dan in de EU. Minder regelen heeft natuurlijk weinig zin :-)
Als je die dingen van wikipedia haalde, zou je toch iets beter moeten lezen ... De BeNeLux werd in 1944 al opgericht, dus al enkele jaren voordat de EGKS opgericht werd. De BeNeLux werd pas in 1958 een economische unie (was voordien een douane-unie) en werd in 2010 de BeNeLux Unie.

Ook staat er in het artikel waar jij naar linkt staat er duidelijk dat de Benelux al vestond bij de oprichting:
"De EGKS kwam in 1951 onder het voorzitterschap van Jean Monnet tot stand bij de ondertekening van het Verdrag van Parijs door Frankrijk, West-Duitsland, Italië en de Benelux,"

[Reactie gewijzigd door psycho202 op 31 december 2012 17:27]

Dan neem je een abo bij een nederlandse provider en betaal je gewoon weer <10c per sms ;-)

Belgische telecom bedrijven krijgen er een grotere markt bij, maar ze zullen wel hun prijsstelling moeten aanpassen om met de Nederlandse providers te concurreren.

[Reactie gewijzigd door Omega Supreme op 30 december 2012 15:31]

De prijzen in Belgie liggen al eventjes lager dan in Nederland hoor.
Ik denk dat jij niet goed begrijpt wat 'lokaal tarief' betekent.

Het beoogde doel is dat er geen onderscheid is tussen Benelux-nummers, zowel voor de zender als de ontvanger, onegacht van waar hij/zij belt/gebeld wordt binnen de Benelux.
Anoniem: 338693
@bbob30 december 2012 14:43
Prijzen worden niet duurder, daarvoor is dit een te politiek onderwerp. Tweede kamer zorgt dat wel voor.
Prijzen worden nooit duurder... wel hoger of lager.
Ach, goed nederlands zie je hier echt niet terug...
Wat een onzin, als jij bij BASE zit in belgie gelden ook gewoon de europese richtlijnen en dat houd gewoon in dat je 10 cent betaald om van belgie naar nederland te sms'en ;) http://www.base.be/nl/mob...ationale-tarieven/roaming
De volgende stap de EU?
die mogelijkheid is er op den duur wel
Hij ziet de Benelux als de proeftuin van Europa
Een akkoord over het op nul krijgen van de roamingtarieven is in de Benelux Unie mogelijk, maar zou op Europees niveau nog een brug te ver zijn, volgens Willems. .
Maar de Benelux (Unie) is iets anders dan EU
Deze samenwerking tussen België, Nederland en Luxemburg startte op 1 januari 1948 in de vorm van een douane-unie. Het initiatief hiertoe werd tijdens de Tweede Wereldoorlog genomen om de samenwerking en solidariteit tussen de drie landen te bevorderen. Nationalisme en protectionisme dienden vervangen te worden door internationale samenwerking, vrijhandel en integratie. In 1958 werd de samenwerking uitgebreid tot een Economische Unie.
http://www.europa-nu.nl/id/vg9ic5op4czg/benelux_unie_benelux

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 442878 op 30 december 2012 18:13]

Punt blijft dat voor de meeste bedrijven de roaming kosten binnen de EU nog wel te overzien zijn maar dat deze juist een probleem vormen in de VS, Azie en Zuid-Amerika. Daarnaast word er hier niet over data gesproken wat tegenwoordig de grootste kostenpost is.
Is geen hoop is werkelijkheid
En 2015 door gevoerd worden

http://www.mobilecowboys.nl/nieuws/14767

Geen (voice) roaming kosten meer binnen de EU vanaf 2015?
Ma 4 juli 2011 16:24, Ron Smeets, 4932


Met ingang van 1 juli j.l. zijn de roaming kosten voor mobiel bellen binnen de EU verder verlaagd. Als het aan de Europese Commissie ligt dan verdwijnen de roaming kosten op mobiele telefoongesprekken binnen de EU met ingang van 2015 helemaal.
Vanaf dat moment zou je dan dus in het buitenland (binnen de landen van de EU) dezelfde tarieven voor uitgaande en binnenkomende gesprekken betalen als in he 'thuisland'.
Waarom toch altijd Benelux, terwijl Nederland meer heeft te doen met Duitsland. Benelux is al lang achterhaald.
Ben ik volledig met je eens... Benelux is inderdaad achterhaalt, maar we hebben nog steeds heel veel economisch verkeer met België... zie bijvoorbeeld de tienduizenden Belgische Forenzen over de A27 of de A16 in Nederland over de wegen sjeezen...

Duitsland is een stuk groter en heeft een veel grotere interne markt... en daarbij zijn veel Duitse weten als het gaat om aftappen veel en veel meer stricter geregeld... ook die dingen zul je mee moeten nemen.
"Waarom toch altijd Benelux, terwijl Nederland meer heeft te doen met Duitsland. Benelux is al lang achterhaald."

Omdat België, Nederland en Luxemburg kleine landjes zijn.

[Reactie gewijzigd door mystic101 op 30 december 2012 15:31]

Joy! Niet dat ik zo vaak in het buitenland kom, maar toch. In Luxemburg heb je vrij snel het risico om op roaming over te schakelen. Ze blijven dan wel nog een probleem van Frankrijk en Duitsland hebben. Baarle-Hertog anyone? :)
Ik zie wel wat protest van onze Belgische operatoren, omdat dit een probleem kan zijn wat concurrentie betreft. De tarieven zijn hier toch nog wat hogen dan in Nederland. Ik zou dus bij jullie een contract kunnen nemen en hier 'lokaal' bellen.
Ik zou dus bij jullie een contract kunnen nemen en hier 'lokaal' bellen.
Nee, want je hebt een Nederlandse ID-kaart nodig om een contract (lees: abonnement) af te sluiten.
Prepaid is in ieder geval geen probleem.
Misschien dat abonnement ook wel kan, zou niet inzien waarom het niet mogelijk is...
Dit klopt niet helemaal. Mijn vader heeft gewoon een vodafone abo, en we wonen in België.
Dat van die NL bankrekening klopt, maar die ID hoeft niet noodzakelijk Nederlands te zijn. (In België hebben we ook geldige legitimatie kaarten ;) )
neej je hebt een geldig id bewijs nodig... en een nederlandse bankrekening ... (voor auto incasso).
Die bankrekening is waarschijnlijk niet nodig. Ik heb -als Nederlander- in Belgie een abonnement bij Mobistar afgesloten (in 2005, dat wel). Ik kon mijn creditcard gebruiken, geen enkel probleem.
[...]


Nee, want je hebt een Nederlandse ID-kaart nodig om een contract (lees: abonnement) af te sluiten.
toch typisch dat m'n vriendin met haar Britse paspoort ook een abo kon afsluiten.
Het word tijd dat er in Europa een overschrijding van de grenzen komt, dit zal er voor zorgen dat op termijn we grotere telecom operatoren zullen hebben die meer te zeggen hebben. Dit heeft voor en nadelen voor de consument 1 tarief/operator over een groter gebied betekent geen roaming kosten maar als er onvoldoende operatoren zijn zeer hoge tarieven. Beetje het geval dat nu in Amerika van toepassing is, er zijn een aantal grote operatoren zoals verzon sprint AT&T die de boel domineren en alles gedaan krijgen bij de producenten van toestellen omwille van hun positie
In America hebben ze vooral last van het Bell syndroom, maar ze willen de gebruikers wel 3 landelijk dekkende netwerken geven. Verizon was juist het mislukte project, waar we in Europa al lang allemaal GSM hadden, moesten ze daar nog per stad een andere telefoon gebruiken, Verizon was de eerste die daar wat aan zou gaan doen.

Wij hebben hier toch ook Vodafoon, alleen als je zo groot bent kan je een eigen netwerk opzetten, dat lukt Deutsche Telecom, Telefonica en KPN ook niet, een fusie tussen de laatste 3 zal Europa nooit toestaan. Welke andere speler kan nu een pan Europees netwerk gaan kopen of bouwen dan, die licenties zijn voor niemand op te brengen. Wat KPN en T-Mobile moeten doen gaat te ver.

Het lijkt me beter dat we de netwerken gewoon openbaar maken, en mensen zelf een abbo laten afsluiten bij een van de providers op deze netwerken, er zijn gewoon te weinig frequenties voor eerlijke concurrentie, dus krijg je dit soort idiote prijzen als nu. Weet je wel wat een simpel iPhone abbo in de US $80 kost.
Simpel op te lossen door met virtuele providers naar consumenten toe te werken.

De netwerken liggen er, lokaal betaalt elke virtuele provider hetzelfde aan de netwerkbeheerder, onafhankelijk of hij van nederland, frankrijk of wherever is. Zo kan je je lokale beheerders houden en toch een europees netwerk hebben.
Een structuur zoals het elektriciteitsnet heeft lijkt mij een prima idee. Netbeheerders en daarbij providers.
De netbeheerders onderhouden het netwerk en zorgen voor genoeg capaciteit, terwijl de providers capaciteit inkopen en dit weer aan hun klanten distribueren.
Misschien kost dit vrij veel om initieel op te zetten, en heeft het aardig wat datacenters nodig voor berekening van wat er verhandeld kan en moet worden, maar het kan mogelijk wel in de hoeveelheid zendhardware schelen en zorgt voor een wat flexibelere markt.
dat bedoel ik toch ook, te weinig concurrentie is nadelig voor de prijzen.

Het gemakkelijke is dat je met een enkel sim een enkel tarief hebt over het helen continent.
2015 zal dat zo worden
Eindelijk... 't is toch uiteindelijk allemaal gewoon data... Een andere prijs rekenen voor een sms-je naar het buitenland? Als ik naar een buitenlandse website surf kost dit ook exact hetzelfde als naar een binnenlandse en da's maar logisch ook hé...
Nu al kost "lokaal bellen" en vooral SMSsen buiten de bundel bij veel abonnementen en/of prepaid binnen Nederland meer dan vanuit andere EU-landen, doordat de EU alleen maximumtarieven voor het buitenland oplegt, en niet voor binnenlandse aanbieders. Dat maakt dit redelijk overbodig.
In Noord Europa heeft één provider (TeliaSonera) al alle telefoon gesprekken binnen Noorwegen, Zweden, Finland en Estland - en ertussen - gelijkgetrokken.
Dit lijkt me een erg goed plan. De Benelux zijn klein en er is geen enkele technische reden waarom je, als je een paar meter over de grens loopt, plotseling veel meer voor een belletje zou hoeven te betalen.

Aan de andere kant: dan gelden ook de europese maximumtarieven niet meer binnen de Benelux? Was het niet zo dat die tarieven op termijn LAGER zouden zijn dan de Nederlandse? (Bijvoorbeeld het maximum dat gerekend mocht worden voor een internationale sms).

Ook kan een grotere markt voor meer concurrentie zorgen, maar dat zal een lange-termijn zaak zijn.
Zou voor mij perfect zijn mocht Frankrijk er ook nog bijkomen. De Be-Ne-Fra-Lux ofzo.

Om van Europa één geheel te maken is nog wel heel ver weg, maar dit zou een stap in de goede richting zijn.

edit: Dankzij Mobile Vikings kan ik als Belg al (tijdelijk) gratis surfen in NL. Handig, want tijdens mijn fietstochten wordt de Nederlandse grens regelmatig overschreden omdat het toch maar 30 km van mijn deur is. :P

[Reactie gewijzigd door CedricD op 30 december 2012 15:12]

Als de Duitse deelstaten net over de grens ook worden betrokken (direct of snel erna) zou ik helemaal blij worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee