De overheid wil dat straks ook particulieren kunnen meebieden als een huis via gedwongen verkoop onder de hamer gaat. Dit proces zou via het internet moeten verlopen en ertoe moeten leiden dat huizen die bij een executieveiling worden verkocht, meer opbrengen.
Volgens minister Opstelten van Veiligheid en Justitie worden huizenveilingen nu gedomineerd door handelaren, waarbij bovendien de prijs laag wordt gehouden. Daardoor is de kans groot dat een huiseigenaar wiens huis verplicht onder de hamer gaat, met een restschuld achterblijft. De minister wil dit veranderen en heeft daarom een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend dat particulieren de mogelijkheid geeft om mee te bieden.
Zonder op details in te gaan, stelt de minister dat een internetveiling veilig moet zijn. "Bieders mogen de gang van zaken niet manipuleren en back-ups moeten voorkomen dat veilinggegevens verloren gaan", schrijft de minister. Een notaris bepaalt via welke websites kopers een bod kunnen uitbrengen, waarbij de veiling in de zaal zelf ook gevolgd moet kunnen worden. De zaal waarin de veiling plaatsvindt moet ook geschikt worden gemaakt, omdat de minister wil dat biedingen die via het internet worden uitgebracht realtime in de zaal zichtbaar zijn.
Volgens de minister zal er een speciale rol zijn weggelegd voor de notaris, die niet alleen het biedingsproces in de zaal moet volgen, maar via een speciale internetapplicatie ook het biedingsproces via het internet in de gaten moet houden.
Uit cijfers van het kadaster blijkt dat er zo'n 200 tot 250 executieveilingen per maand plaatsvinden en dat dit aantal stijgt. Meer dan 80 procent van deze woningen wordt na ongeveer vier maanden doorverkocht, volgens de minister een aanwijzing dat executieveilingen het domein vormen van onroerendgoedhandelaren. Ook is eerder al gebleken dat huizenhandelaren bij dit soort veilingen prijsafspraken maakten, wat voor de NMa vorig jaar aanleiding was om enkele boetes uit te delen.
Om consumenten meer kansen in deze markt te geven, worden verkopers bovendien verplicht om voorafgaand aan de veiling hun huis open te stellen voor bezichtiging. Veilingen worden bovendien niet langer alleen in een plaatselijk dagblad bekendgemaakt, maar zullen ook op het internet worden geplaatst, op sites als veilingnotaris.nl en veilingbiljet.nl.