Filmproducent koppelt 'tweede scherm' aan bioscoopfilm

De firma 2CFilm heeft samen met Service2Media en Civolution een applicatie ontwikkeld die nauw zou aansluiten op de bioscoopfilm App. De applicatie kan als 'tweede scherm' gebruikt worden tijdens het bekijken van de film en zou de gebruiker een nieuwe verhaallijn voorschotelen.

De film App, die op 24 februari in de Nederlandse bioscoop moet gaan draaien, wordt geproduceerd door de onlangs opgerichte filmproductiemaatschappij 2CFilm. Voor de eerste filmtitel van 2CFilm, een thriller die App als titel heeft gekregen, heeft de filmproductiemaatschappij samen met Service2Media en Civolution een mobiele applicatie ontwikkeld.

De applicatie, die draait op Android en iOS, kan door de bioscoopbezoeker gebruikt worden om tijdens het kijken naar de film extra content hierover te zien. Ook zou de betreffende app een rol spelen in het filmscript. Verder wordt in de mobiele applicatie de SyncNow-technologie gebruikt, waarbij aan de hand van het geluid bepaald wordt op welk punt in de film de applicatie content moet tonen.

2CFilm en Service2Media beloven met de applicatie de gebruiker onder andere een extra verhaallijn te presenteren, maar details hierover geeft het bedrijf niet. Wel stellen de makers dat de applicatie, in feite een 'tweede scherm', een nieuwe 'bioscoopervaring' zou kunnen opleveren waarbij smartphones niet langer uitgedaan worden maar juist actief door de kijker gebruikt worden tijdens het draaien van een rolprent.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

12-11-2012 • 18:07

55 Linkedin

Submitter: martijn00

Reacties (55)

55
54
34
2
0
8
Wijzig sortering
Tweede scherm hebben met mogelijkheid tot interactie. Leuk concept. Historisch gezien verwacht ik echter dat de content compleet waardeloos is.

Succes jongens!
Lijkt mij interessant voor verschillende audio tracks...
Originele taal in de film... en op GSM vb een gedubde versie (of omgekeerd), met de mogelijkheid tot tal van talen. GSM met stereo headset, en ieder heeft zijn eigen taal... (ok, het surround effect gaat wel wat verloren).
Of voor bijkomende doven-specificatie: GSM toont in tekst wat er gebeurd ("x hoort voetstappen achter zich").
De applicatie, die draait op Android en iOS, kan door de bioscoopbezoeker gebruikt worden om tijdens het kijken naar de film extra content hierover te zien.
Bioscoopbezoeker?! Ik erger me nu al kapot aan alle telefoons die actief gebruikt worden tijdens een film :X Voor thuis op de bank lijkt me dit wel interressant overigens.
Inderdaad. Tijdens de film kijk je naar de film, info opzoeken doe je thuis maar.

Een GOEDE film heeft geen gimmicks nodig zoals 3D, extra content of 48fps. Een goede verhaallijn, goed montagewerk en bovenal: goede acteurs, maken de film! (Een van de redenen dat een film als The Shawshank Redemption nooit zal worden ingehaald door Avatar, The Hobbit of *insert random action move here*.
Nou vind ik de vergelijking tussen het actief gebruiken van een smartphone, wat me enorm iritant lijkt, en de technieken die jij gimmicks noemt, erg mank gaan.

Ik had nog nooit van 48 fps gehoord, maar ik kan me zeker voorstellen dat het een beter beeld geeft dan 24 fps, het zegt echter niets over de regie en acteer kwaliteit in de film.

3D kun je denk ik geen gimmick meer noemen. Inmiddels zijn wereldwijd de bisocopen voorzien van 3d projectieapparatuur. Dat gaan ze echt niet meer afschaffen. Voorheen was dit namelijk altijd de bottle neck in 3d releases. Er waren geen bioscopen met de benodigde technologie en de alternatieven met blauw en rode brilletjes waren niet te doen. 3D thuis op tv zie je ook steeds meer dus dit is niet meer dan een logische doorontwikkeling van kleuren films.

Ik ben het er wel mee eens dat er een goede verhaallijn nodig is en goede regie en montagewerk. Zonder deze factoren, is het net een 3d film die in een pretpark wordt vertoond.

Het verhaal van Avatar kan je niet aanspreken, maar om nou te beweren dat deze film het alleen maar van 3D moet hebben? Ik vind dat je daarmee de film tekort doet, maar dat is natuurlijk maar mijn mening tegen de jouwe.

Ik denk dat jouw verhaal meer opgaat voor in mijn ogen bagger films als piranha 3d, saw 3d en final destination 3d. Dit zijn in mijn ogen films die het puur van het gimmickgehalte moeten hebben en waar het acteerwerk en de verhaallijn zwaar te wensen overlaten. Er zullen vast mensen zijn die dit laatste genre film wel geweldig vinden. Het is en blijft een kwestie van smaak.

Ik denk dat ik nooit naar een film zou gaan kijken waarbij je je mobiel moet gebruiken of je tablet. Het leidt af, zowel als je zelf ernaar kijkt omdat je maar naar 1 scherm tegelijk kunt kijken, als dat je voorbuurman de hele tijd met zijn licht gevende schermpje je aandacht trekt. Zoals PB Pomper al zegt, voor thuis kan het nog interessant zijn, maar in de bioscoop... mij niet gezien.
Er is een groot verschil in 3D als een gimmick zien en als een verbreding van het medium. Vooral nu komen er veel meer films uit die meer een raam achter het scherm tonen in plaats van dingen op je af laten komen. Persoonlijk vind ik dat een stuk mooier beeld geven.

48 fps heeft alleen zin in 3D projecties, aangezien je in 3D zo weinig mogelijk motionblur wil zien en de vervaging in normale projecties juist als 'filmisch' word gezien. Ik heb zelf een 48 fps 3D projectie gezien van Cirque du Soleil, waar het zeker een toegevoegde waarde heeft, ver buiten het gimmickgehalte.

Daarnaast is er nog maar 1 zaal die 48fps gaat tonen in Nederland, dus je hebt even tijd om aan te passen ;)
Precies. Wat er zo boeiend is aan Avatar, behalve de leuke 3D, is mij een raadsel. The shawshank Redemption is tenminste een echte klassieker.

Het is al moeilijk genoeg om een interressante film te maken en deze extra meuk gaat de filmervaring echt niet opkrikken, het word eerder een afleiding. Nu kan je je afvragen; wat is er leuker; de afleiding of de film ? In het eerste geval is dat denk ik geen goed nieuws voor die film ;)
Oppervlakkig geneuzel. De diepgang van In de Ban van de Ring is veel groter dan die van The Shawshank Redemption. Wat, omdat het gaat over een onterecht veroordeelde zieligerd zijn actiefilms ineens tweederangs? Die film was een prima film hoor maar geen standaard waaraan je andere genres kunt afmeten.
ik vind de meeste oscar winnende films niks waard! een film moet je raken,het is een belevenis en niks anders! mij boeit avatar meer dan the shawshank redemption maar mijn voorkeur gaat uit naar SF films! en naar mijn idee bestaan er geen slecht acteurs maar wel slecht regiseurs!een goede regiseur kent de beperkingen van de acteurs en haald er het bese uit,of vervangt deze voor meer geschikte acteurs!
kaar als dit de nieuwe standard word in de bios zullen ze mij er niet meer zien!stoor me er giganties aan als er eentje met zijn mobiel zit te spelen!
Avatar was gewoon een soort disneys Pocohontas maar dan in een SyFy setting.
In 3D vond k de film overigens erg indrukwekkend.
Het is een interessante applicatie, het juist actief inzetten van een tweede medium. Hierdoor kan interactie ontstaan, films worden uitgebreider dan een enkel gemonteerd plaatjesverhaal. Scripts zullen moeten worden aangepast en ook de bioscoop zelf.

Ik vraag me wel af in hoeverre men zich kan focussen op een klein scherm binnen een meter en een enorm scherm op >10m. Ik zie de toepassing dan beter werkend als een HUD, zoals in games, een overlay.

De film, App, is dus gemaakt voor dit soort toepassingen, er zijn dus eigenlijk twee films, zie het als een film met extra content, deleted scenes.

Ik ben heel benieuwd of de film die dan uitkomt een succes gaat zijn. Je kan namelijk alleen genieten als je een Android of iOS telefoon hebt en als het dan lukt om te focussen.
Het laatste gaat nogal moeilijk als iedereen hun telefoon gebruikt, dit geeft een grote gloed die enorm afleid en je uit de film zelf haalt. Voor nonsmartphone gebruikers is dit dus een absolute no go.
Een soort van interactive adventure- of detective game/movie crossover. Dat zou een compleet nieuw genre kunnen worden.

Het moet dan wel een individueel script blijven, anders loop je kans dat bij aanwezigheid van 1 cheater de hele zaal na 10min. weer naar huis kan wegens game over.
Met zo'n HUD ben je de toegevoegde waarde al kwijt en kun je de informatie net zo goed op het bioscoopscherm tonen.

Mij lijkt het niks. Misschien kan er wat leuks gedaan worden met interactiviteit, maar met zo'n grote groep mensen zal dat altijd lastig blijven. Wat mij betreft is een bioscoopfilm kijken daadwerkelijk het kijken van, en opgaan in, een film. Daar horen geen 200 kleine schermpjes bij.
Interessant, maar zeker niet praktisch, lijkt me.
Vooral vanwege het feit dat je je aandacht niet tegelijk op twee schermen kan richten die zoveel van elkaar verschillen in maat en afstand. Ben je even bezig op je smartphone, mis je iets op het grote scherm, en vice versa...
Dat betekent dat deze toepassing eigenlijk alleen geschikt is voor films, waarbij je best wat kan missen. Niet de meest interessante films, lijkt me zo.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 13 november 2012 09:58]

Duidelijk, ik ook.
Maar toch is het misschien wel een leuk idee, als toch al iedereen met zn mobieltjes zitten hoeft het licht misschien niet meer uit en dat zorgt weer (icm met je telefoon) voor een beheerste groep....
Het is wel gelijk gedaan met spelen met de vrouw onder de film....
Als je naar de bioscoop gaat om te spelen met de vrouw, ben je er sowieso niet voor de film.

Kan dat niet gewoon thuis of moet het persé in het openbaar? :?
En de humor op de frontpage nieuwsberichten is weer veeeeeeerrrr te zoeken.

Over het idee:
Het lijkt me erg apart, maar misschien werkt het wel goed. Het lijkt me alleen iets wat bijvoorbeeld alleen op low brightness mag oid. Wat dan weer moeilijk te regulieren is.

Toch vind ik het idee erg leuk! Is weer eens wat nieuws in de bios!
"Het is wel gelijk gedaan met spelen met de vrouw onder de film...."

Is dat wat ze tegenwoordig onder humor verstaan? Heb je hier serieus om zitten lachen? Dan zou de telegraaf of nu.nl misschien meer iets voor jou zijn.

Autistenpraatgroep. Stel je niet aan. Ik zie vaak genoeg humor voorbij komen, en dat waarderen een hoop anderen ook.

[Reactie gewijzigd door hexta op 13 november 2012 09:19]

Anoniem: 481295
12 november 2012 18:10
Dus dat word meer naar je telefoon kijken dan naar de film? Lijkt me dat een andere verhaal lijn niet een beknopte tekst zal zijn en god mag weten wat ze er nog meer in zetten. Ik denk dat het voor mij nu prima is zoals het is.
Zal denk ik wel meevallen. In veel bioscopen mag je niet eens je telefoon meenemen, dankzij onze vrinden van de copyright organisaties ;-)
Zijn er dan bioscopen waar je deze moet efgeven voor je de zaal binnen gaat? Zo iets valt niet te controlleren. 1 ding is voor mij zeker, een film waar ze nog meer met hun gsm bezig zijn dan nu al het geval is, daar zien ze mij niet.
Ik erger mij nu al kapot aan die oplichtende schermpjes overal. Tis dat het verboden is, maar van mij mag er een jammer in de bioscoopzalen. Soms mag je zelfs al blij zijn als ze hem op stil zetten...
Anoniem: 195779
12 november 2012 18:10
Ik stoor me er altijd aan als ik mensen hun smartphone zie gebruiken tijdens de film. Vooral dan omdat die schermen erg helder zijn t.o.v. de vrij donkere zaal. Hier zit ik dus echt niet op te wachten!
Veel mensen lijken zich dat niet te realiseren dat ze de rest van de zaal tot hinder zijn met hun mobiele lamp. En wanneer je er wat van zegt reageren ze nog vaak geïrriteerd ook!
Ik heb ooit eens een mobiel door de zaal gegooid, omdat degene voor mij zat te facebooken en te whatsappen. Hij vet boos, maar kreeg uiteindelijk de hele zaal tegen zich en werd uiteindelijk verwijderd vanwege ruzie zoeken.
had het daarvoor wel netjes gevraagd hoor :X

[Reactie gewijzigd door CuBras op 12 november 2012 19:04]

Applaus _/-\o_

Ga zelf al jaren niet meer na de bioscoop, te oud voor al de onzin (niet op het scherm maar de ervaring er om heen).


--- EDIT ---

Was natuurlijk een reactie op ironsidetugnl

[Reactie gewijzigd door sfc1971 op 13 november 2012 11:34]

Hmm, ik kan me er maar echt weinig van voorstellen. Hoe moet je nu een film kijken en iets meekrijgen op je telefoonscherm tegelijk?
Z'n tweede scherm is zeer hinderlijk.
Met the amazing spider-man had ik dat geprobeerd en op een gegeven moment ging ik de film op pauze zetten om niks te missen.
fijne ontwikkeling, kan ik straks mijn zonnebrand meenemen als ik een film wil bekijken.. al die schermpies aan..
" kan als 'tweede scherm' gebruikt worden tijdens het bekijken van de film"
volgens mij wordt je afgeleid door het tweede scherm. zo kan je toch niet alles volgen wat er op het grote beeld voorbij komt en je telefoon scherm?
En dat zal dan van de scriptschrijvers afhangen, of ze "ruimte" laten om je 2de scherm te checken. Ik ben alleen bang dat het dan zo'n "interactieve" Dora the Explorer-ervaring gaat worden... ("Helpen jullie mee deze boomstam te verschuiven? Eén, twee, push!")
haha +1 dora effect zo had ik hem nog niet bedacht ;)
Als je je aandacht aan het ene scherm besteedt, is de aandacht bij het andere scherm weg. Het verhaal moet dus op beide schermen goed doorlopen.
Ik neem aan dat de film 3x niks is, maar alleen wordt getoond om de app te promoten, waar het de bedrijven dus echt om gaat? ;)
Mogen ze de meldingen op het scherm "zet je telefoon uit" dan ook wel weghalen. :Y)
Serieus wie bedenkt dit. Je betaalt om een film te zien, en dan zou je naar je smartphone willen kijken?
Toen DVD films nieuw waren werd er nog reclame gemaakt dat je via de afstandsbediening de camera kon kiezen en zelf kon bepalen of de film een goed of slecht einde kreeg. Een leuk idee, maar op een handje vol films (vooral demo's) na is er nooit meer iets mee gedaan. Ik verwacht hier zeker niet meer van.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee