Toshiba laat servicehandleidingen offline halen

Toshiba heeft repair manuals voor zijn laptops van een Australische blog laten halen. Volgens de fabrikant is het gevaarlijk als mensen zelf hun laptop gaan repareren. Andere fabrikanten als Lenovo, Dell en Apple laten de handleidingen gewoon op de Australische site staan.

Toshiba draagt vier redenen aan om de handleidingen offline te laten halen; de belangrijkste is volgens de 25-jarige Australische blogger en reparateur van computers dat de fabrikant copyright heeft op zijn handleidingen. Bovendien krijgen reparatiecentra de handleidingen alleen onder strikte geheimhouding, staat er vertrouwelijke informatie in de handleidingen en zouden mensen hun eigen laptop niet moeten repareren vanwege veiligheidsrisico's. Gebruikers konden de handleidingen gratis en zonder registratie downloaden van de site.

De Japanse fabrikant is de enige die de blogger heeft benaderd met een dergelijk verzoek. Andere fabrikanten, waaronder Apple, Lenovo, Samsung, Dell en Panasonic laten de handleidingen gewoon staan en sommige publiceren ze zelf, op hun eigen website. De blogger heeft de handleidingen van Toshiba offline gehaald, omdat hij zegt geen geld te hebben voor een juridische procedure.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

12-11-2012 • 13:30

55 Linkedin

Reacties (55)

55
54
46
7
0
1
Wijzig sortering
Die maintenance manuals zijn wel handig. Je kan alle schroeven die je ziet wel losdraaien, maar soms zie je niet alle schroeven. En vaak hebben laptops van dat "klikplastic" waarbij dan in de maintenance manual staat waar je moet beginnen met wrikken om het ding zonder schade te openen.

Ik heb al verschillende laptops van IBM, Dell en Toshiba uit elkaar gehaald. Van het vervangen van harde schijven en toetsenborden tot moederborden. Maar net wat er nodig was. Ook had ik ooit een Acer (ik ben er geen fan van..) en daar was dus geen maintenance manual voor te vinden. Het scherm was kapot, maar het is me niet gelukt om de laptop te openen om dat te kunnen vervangen. Waarschijnlijk moest ik alleen nog wat klikplastic losklikken, maarja.. Zonder handleiding weet je niet hoe je dat zonder schade voor elkaar krijgt. Ook het weten van de volgorde waarin schroeven eruit moeten (en welke je kan laten zitten voor het onderdeel waar je bij wil zijn) is erg handig.

Voor mij ook eenvoudig: ik zal niemand meer een Toshiba aanraden. Dit is gewoon geldklopperij.

En wat betreft "het is gevaarlijk voor de consument om te sleutelen dus we verbieden de maintenance manual", dat vergelijk ik met het verbieden van condooms omdat sex gevaarlijk is. Je maakt mèt handleiding minder brokken dan zonder.

[Reactie gewijzigd door Mentalist op 12 november 2012 21:43]

Ik vond het wel grappig toen ik het voor het eerst las omdat ik het zo vanzelfsprekend vond, maar nu begint het eigenlijk zelfs relevant te worden --> de iFixit Self-Repair Manifesto :)
quote: iFixit
Repair is better than recycling.
Making our things last longer is both More efficient and More cost- effective than Mining theM for raw Materials.

Repair saves the planet.
earth has liMited resources and we can't run a linear Manufacturing process forever. the best way to be efficient is to reuse what we already have!

Repair saves you Money.
fixing things is often free, and usually cheaper than replacing theM. doing the repair
yourself saves serious dough.

Repair teaches engineering.
the best way to find out how something works is to take it apart!

If you can't fix it, you don't own it.
repair connects people and devices, creating bonds that transcend consuMption. self-repair is sustainable.

[Reactie gewijzigd door Jaaap op 12 november 2012 13:58]

Dat gaat kennelijk alleen op voor techneuten met op zijn minst wat basiskennis. Wil je zo'n manifest universeel maken, dan neem je er een paar lemma's in op over onafhankelijke reparatiewerkplaatsen (die ook het slachtoffer zijn van het achterhouden van manuals en onderdelen).
Die repair manuals zijn dan ook niet bedoelt voor het grote publiek. De normale consument moet gewoon via de normale garantieprocedure een reparatie aan zijn toestel laten verzorgen.

Meer dan logisch dat Toshiba zijn eigendommen probeert te beschermen. Er zal wel gewoon copyright op die documenten rusten en derhalve zou je ze ook niet zomaar mogen verspreiden.

Laatste alinea suggereert dat Toshiba hier "the bad guy" is terwijl ik dat persoonlijk best wel vind meevallen.
Dat vind ik niet, er staat toch ook nergens dat dit voor de gewone consument is. Reparatie centra vragen belachelijk veel geld voor simpele procedures. Een format is meestal standaard, iets wat ik ook niet fijn vind.

Als tweaker vind ik dat ik gewoon een schroevendraaien in mijn laptop moet kunnen zetten, dat ik daarna geen garantie meer heb vind ik logisch maar dat recht moet mij niet ontnomen worden omdat de fabrikant het "gevaarlijk" vind.
Het lijkt mij gevaarlijker dat die consument die ze beweren te beschermen het doet zonder een handleiding.

Mijn laptop ben ik bijna een maand kwijt geweest omdat de GPU stuk was. Ik fijn beschreven wat mijn bevindingen waren en dat het waarschijnlijk de GPU was, en toen ik hem terug krijg was hij geformatteerd. Ik weet dat ze erbij zetten dat ze geen data garantie geven, maar als het niet nodig is dan hoef ik die toch niet kwijt te zijn (ja ik had een backup, maar het kost je weer uren voor je weer up and running bent).

Dus als mijn laptop buiten de garantie stuk gaat zou ik wel blij zijn als ik een manual kan vinden, vooral omdat je meestal de case lastig fatsoendelijk uit elkaar en in elkaar krijgt (het toetsenbord weer goed krijgen vooral).
Ik repareer al jaren laptops. Ben een tijd lang in dienst geweest van Dell. Op zich zit er amper verschil tussen de verschillende merken en desktops. Als je de nodige ervaring hebt in het repareren heb je die handleidingen niet nodig.

Je moet alleen zorgen dat je de onderdelen bij elkaar houdt. Ik heb een speciaal sorteerbakje voor alle schroeven en onderdelen. Vakjes voor de schroefjes van de onderkant, palmrest, top cover assembly, mainboard (in verschillende lagen) en ga zo maar door.

Toshiba heeft ergens wel gelijk; als je een handleiding nodig hebt om een laptop uit elkaar te schroeven zou je er misschien beter niet aan beginnen. Het probleem is dat mensen vaak proberen een acuut defect te repareren, het vervolgens verprutsen en alsnog proberen het apparaat onder garantie te laten repareren door de fabrikant.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 12 november 2012 13:36]

Deels ben ik het met je eens, maar toch denk ik dat Toshiba op deze manier niet echt positief in de publiciteit komt.
Als je je eigen laptop binnen de garantie periode zelf wil repareren ben je gewoon je garantie kwijt als je hem helemaal open schroeft. Daar zijn toch ook de warranty seals voor? Lijkt me verder geen probleem!

Maar als je laptop een jaar of 3-4 oud is en de fabrikant wil je geen garantie meer geven op een defect onstaan door een fabrikage of design fout, dan zijn er genoeg mensen die hun laptop zelf uit elkaar willen schroeven. Ik geef ze daar groot gelijk in!

Heb zelf ook de nodige ervaring met reparatie van laptops. Vaak is een handleiding inderdaad niet nodig, maar soms zitten bepaalde (kunsstof) constructies zo in elkaar dat een exploded view wel degelijk afgbroken steuntjes e.d. kan voorkomen.

Waar ik op doel is dat je eigenaren van laptops de informatie zou moeten verschaffen van hoe hun apparaat helemaal in elkaar zit. Of je nu wat doet of niet met die info is aan de eigenaar van het apparaat zelf toch?

Dit riekt meer naar een manier van Toshiba om consumenten te dwingen (breed begrip I know) hun laptop te laten repareren òf een nieuwe laptop te kopen. Begrijpelijk, maar niet echt positief voor het imago imho...
Anoniem: 303530
@Mont2uk12 november 2012 13:50
Warranty seals zijn niet rechtsgeldig. Daar is ooit een rechtzaak over geweest tegen asus
Hmm ik kan de rechtzaak zelf even niet vinden, maar je kan inderdaad op http://wiki.eeeuser.com/warranty zien dat in ieder geval Asus het warranty seal beleid heeft herzien.
Warranty seals zijn niet rechtsgeldig. Daar is ooit een rechtzaak over geweest tegen asus
Zonder bronvermelding is dat wel een beetje een karig statement natuurlijk. Ik denk dat je refereert aan de kwestie waar Asus een garantiezegel over het geheugen van de Eee PC had geplaatst, waarbij door het upgraden van het geheugen (toegankelijk achter een handig paneeltje!) de garantie verviel. Hier zijn ze inderdaad teruggekomen, al kan ik me niet herinneren of dat door "juridische overtuigingskracht" was of iets anders.

Maar je geheugen dat achter een makkelijk toegankelijk paneeltje zit is natuurlijk iets vrij simpels. Zo'n paneeltje is duidelijk bedoeld om gebruikers zelf hun geheugen te laten upgraden, en geheugen upgraden is een zeer gebruikelijke wijziging aan een laptop (het zijn niet voor niets losse modules).

Ik kan me voorstellen dat als je de hele laptop openschroeft en aan het moederbord gaat solderen, dat het dan juridisch (en moreel) verdedigbaar is dat je je garantie verliest. In ieder geval op het moederbord. Ik ben dus benieuwd of je een betere onderbouwing van je opmerking hebt :)
Interessant! (bedoel ik niet sarcastisch!)
Heb je een link of reference hier van?

De fabrikant kan natuurlijk wel zien dat je er zelf aan gesleuteld hebt, wat is daar juridisch dan het gevolg van? Lijkt me interessant in het licht van deze case ook!
Ik kan zo ook even niets meer vinden dat het vast gesteld is in de wet. Maar ik weet niet of twee linkjes je al kunnen overtuigen? Het is nog niets, maar het is gelukkig wel vast gesteld in de Europese wet.
Thankfully now it's against EU law to make such a ridiculous warranty condition!
http://www.techpowerup.com/forums/showthread.php?t=54117
In the EU there is a law that a sticker can't void warranty, ...
http://forum.notebookrevi...70-owners-lounge-116.html

Was dacht ik dezelfde regelgeving dat je met je hardware mag doen wat je zelf wilt en dat je het niet 'huurt' in tegenstelling tot de Verenigde Staten. Maar de meeste fabrikanten zijn hier niet blij mee omdat hier de consument beschermd wordt en niet de fabrikant. Als je wilt voetballen met een laptop mag dit ook.
Zoals Darkstone al aangeeft zijn de meeste stickers niet geldig in de EU. Er zijn een enkele stickers die je niet mag doorbreken, maar dit is een sticker op één bepaalde component. De behuizing zelf mag je in alle tijden open schroeven. Als je iets kapot maakt moet de fabrikant kunnen aantonen dat het daardoor is gegaan en dit is niet altijd even makkelijk. Vandaar dan ik denk dat Toshiba daarom wilt dat de handleidingen niet publiekelijk online staan.

Aan de andere kant kunnen de echte tweakers zelf wel een laptop open schroeven en iets maken zonder dat daar een handleiding voor nodig is. Zo ingewikkeld zit een laptop ook niet in elkaar en je kunt makkelijk dingen vervangen zoals de processor (uitzondering daargelaten) of het werkgeheugen. Bij een aantal gevallen is het ook mogelijk om je videokaart te vervangen.

Het verhaal heeft dus een beetje twee kanten en ik denk dat Toshiba zich gewoon wil indekken voor de leken en het niet verbied om je laptop open te maken. En Toshiba's zijn ook niet de lelijkste laptops van binnen waar ze ook trots op mogen zijn. Het kan veel erger zoals ik al bij een aantal merken ben tegengekomen.
vaak is dat juist weer niet het geval.

Iedere laptop fabrikant schroeft zijn laptop weer anders in elkaar. En de een nog idioter dan de ander. Bij mijjn Compaq CQ62 die uit zichzelf al behoorlijk heet wordt moet ik het hele idiote ding inclusief moederbord EN scherm uit elkaar schroeven om de fan en de heatsink te kunnen onderhouden.

Nou is de helft van de schroefjes gelukkig voorzien van een labeltje (icoontje voor toetsenbord etc.) maar lang niet alle schroefjes.

Bij sommige laptops moet je zelfs de hele bovenkant uit elkaar schroeven om alleen maar het toetsenbord te vervangen. Toch een ding wat vaak sneller stuk gaat dan de rest van de laptop en je makkelijk zelf zou moeten kunnen vervangen.

Zolang laptop fabrikanten niet zorgen dat je de onderdelen die meer onderhoud nodig hebben makkelijk zelf kan onderhouden of vervangen vind ik dat ze absoluut geen recht van spreken hebben om handleidingen offline te houden.

[Reactie gewijzigd door terror538 op 12 november 2012 14:37]

Gezien de extreme reparatietijden vind ik het nogal logisch dat veel mensen het zelf zullen proberen. Het is niet ongebruikelijk om je laptop 3 weken kwijt te zijn, annu nu is dat -naar mijn mening- verre van acceptabel.

Dan zullen vast mensen zeggen: Dan koop je toch gewoon een reserve laptop? :P Maarja, sommige mensen geven liever geld uit aan andere dingen dan IT stuff, helemaal als je student bent ofzo.
@Datafeest : Dat het ergens te begrijpen is ben ik met je eens. Of het verstandig is, is een heel andere zaak.

Ik heb zat laptops voorbij zien komen van mensen die er zelf aan hadden zitten sleutelen. De meesten maken meer kapot dan dat ze daadwerkelijk repareren. Als ik er vervolgens weer mee aan de gang moest was ik vaak 2x zo veel tijd kwijt om het oorspronkelelijke probleem op te lossen.

Heb vaak genoeg gezien dat mensen de stekkertjes van de WLAN adapter niet goed hadden vastgeprikt waardoor deze over het moederbord lagen te stuiteren, met alle gevolgen van dien. Of die fragiele stekkertjes waren afgebroken. Vervolgens kon je compleet nieuwe antenne's + kabels gaan trekken (waardoor het hele apparaat én de topcover assembly (LCD) uit elkaar moesten), terwijl alleen het WLAN kaartje defect was (of de schakelaar gewoon uit stond).

Ik bedoel maar ... Zulke mensen kun je beter geen handleidingen geven. Doet meer kwaad dan goed.

Dit is hier een mooi voorbeeld van : http://img218.imageshack..../whydoesntthisworkxb1.jpg

Je kunt er om lachen; zulke figuren ben ik dus ook tegen gekomen...

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 12 november 2012 13:52]

Het lijkt me sterk dat als deze mensen wel een handleiding hebben het minder zou gaan. Als de handleiding met stap voor stap beschrijft hoe hij uit elkaar en inelkaar moet dan kan het alleen maar beter worden. Prutsers hou je toch, met of zonder service handleiding.

Echter achterhouden van servicehandleidingen vind ik bepaald geen service. Ik snap dat in het verleden handleidingen geld moesten kosten; ze moeten worden gedukt en gedistibueerd. Daar is nu geen enkele reden meer toe.

Bedrijven als Toshiba willen handleidingen nu verkopen aan reparatie bedrijven; dit zal de reparatie alleen maar duurder kunnen maken. Dit is dus totaal geen service naar de Toshiba eindgebruiker; ten eerste heeft die gebruiker al de pech dat zijn laptop is stuk gegaan (wat al erg genoeg is en eigenlijk al niet zou moeten gebeuren) en dan jaag je hem ook nog extra op kosten door de reparatie duurder te maken dan nodig is. Van een merk dat zo omgaat met zijn klanten hoef ik bij voorkeur geen supllen te kopen. Wat mij betreft een dik minpunt voor Toshiba.

Ik hoop dat er nu zo'n ongelofelijk groot protest lostbarst dat Toshiba z'n beslissing zal moeten herzien.

Edit: ik heb het volgende gestuurd naar service@toshiba.com en service@toshiba.com.au:

Subject: Toshiba’s refusal to have their service manuals published on http://www.tim.id.au/

By means of this e-mail I want to let you know I'm very disappointed by Toshiba’s refusal to have their service manuals published on http://www.tim.id.au/.

Instead of apologizing to the Toshiba customers for delivering a product which breaks and doing the utmost to minimize the cost, Toshiba has apparently chosen to squeeze extra buck out of the service channel. This reflects poorly on Toshiba and its attitude toward its customers and - if the decision is not reversed - will for sure have impact on my vendor choice in the future.

Please reconsider you decision.

[Reactie gewijzigd door pe1dnn op 12 november 2012 20:23]

als dat een pci-e kaart is zou die het waarschijnlijk nog wel doen in een x4 slot ;)

Moet wel weer ineens denken aan de BOFH met zijn verhalen over users die belden met vragen als 'heb ik nog wel dezelfde documenten als mijn monitor wordt vervangen" of die bij hoog en laag beweerden dat de computer het altijd gedaan had ook al zat de stroomkabel er niet in
<offtopic>Is een 64-bits PCI kaart. Dus nee, helaas, daar gingen 32bit aan data :-)
Overigens geen PCI-X want inkepingen voor zowel 5V als 3.3V.
En ja, zulke figuren heb je echt. Had een klant wiens netwerk kaartje niet paste, want 3.3V PCI, en het moederbord had enkel 5V. Toen heeft ie hem achterstevoren weten te installeren, en belde hij om te klagen dat de kast niet dicht kon. Tsja...
</offtopic>

Alle laptops mogen dan vrijwel hetzelfde zijn maar vindt het altijd toch handig er een referentie bij te hebben, gaat het uit elkaar halen toch altijd iets sneller voor mij. Vorige week nog een nodig gehad voor een lenovo laptop en was erg blij dat ze die gewoon op hun website zetten.

[Reactie gewijzigd door murtoz op 12 november 2012 16:17]

<offtopic>Is een 64-bits PCI kaart. Dus nee, helaas, daar gingen 32bit aan data :-)
Overigens geen PCI-X want inkepingen voor zowel 5V als 3.3V.
Nog meer offtopic: 64-bit PCI (en PCI-X) kaarten zijn vaak ontworpen om prima te werken in een 32-bit PCI(-X) slot. Dus dat zou wel degelijk kunnen werken. In de meeste gevallen is het dan helemaal niet nodig om in je kaart te zagen trouwens, dat gedeelte steekt dan gewoon aan de achterkant over het slot heen.

PCI-X kent trouwens zowel 3.3V als 5V, dus ik zie niet in hoe jij kan concluderen dat dat ding geen PCI-X is. Zie bijvoorbeeld dit plaatje bij het Wikipedia artikel over PCI-X. ;)
Zo is me dat destijds geleerd :)
PCI-X was in eerste instantie een uitbreiding op de 64-bits PCI standaard, die dus wel zowel 3.3V als 5V ondersteunde.
PCI-X doet dat echter niet (vermoedelijk om hogere bus snelheden mogelijk te maken)
Het is natuurlijk vrij pedant om verschil te maken tussen 64bits PCI en PCI-X, maar ik weet wel dat op de moederborden waarmee ik toen werkte, alle 64bits PCI-X slots 3.3V only waren. Hoewel ik geen toegang heb tot de members sectie van PCI-Sig zijn er wel een aantal links die het met me eens zijn :) :deze faq; deze link (slide 8 ), en ook deze ("Power: +3.3v, GND. PCI-X does not support +5v [PCI]")

[Reactie gewijzigd door murtoz op 12 november 2012 20:35]

Verder kan je ook prima een PCI-e 2+ slot afzagen tot een 1x slot. Het behoort te werken volgens de spec. Kans dat je met het zagen echter andere onderdelen beschadigd is natuurlijk enorm groot.

/ontopic
Het is beetje onzinnig om te zeggen dat je bij het uit elkaar halen van een laptop geen handleiding nodig hebt om pro te zijn.

Laptops zitten vaak zo complex in elkaar, dat je de handleiding puur alleen al nodig hebt om de correcte volgorde van (diss)assemblage) te doen.

Je kan het natuurlijk wel goed proberen en vaak met geluk er komen, maar je zal maar net dat ene schroefje niet gezien hebben, of net niet dat ene ding eerst los hebben gemaakt en scheurt weer iets af. EN dan .. .kapot, zonde.
Maar soms is het wel handig om even in zo'n handleiding te kijken hoe je een bepaald component moet bereiken, of in welke volgorde je de behuizing uit elkaar moet halen om niets te beschadigen.

Het is allemaal geen rocket science, maar soms is het wel handig als je van tevoren even in zo'n handleiding kunt kijken of je geen verrassing tegen komt. En er zit niet voor niets een dotje lak op schroefjes die er niet uit mogen zonder dat de garantie vervalt.

Ik snap Toshiba overigens wel. Er zijn inderdaad te veel mensen die lomp beginnen te prutsen, het zelf stuk maken, en vervolgens proberen garantie te claimen. Deze bazuinen vervolgens rond hoe slecht de apparatuur van Toshiba is, enzovoort. Het is dus vooral om hun eigen imago te beschermen. Ik vrees echter dat deze actie geen zoden aan de dijk zet aangezien die mensen ook zonder handleiding blijven aanprutsen.
Ik ben het niet met je eens dat als je een handleiding nodig hebt, je er niet aan moet beginnen. Het is heel handig als je weet welke schroefjes en stekkertjes je los moet halen. Daarnaast moet je toch ergens beginnen?

Ik heb zelf ook een aantal laptops uit elkaar gehaald om ze goed stofvrij te maken en één keer een ventilator defect. Daarvoor pak ik dan gewoon een guide die zegt welke schroefjes ik los moet halen etc.

Daarnaast: zal je toch ergens moeten beginnen? Als je niet probeert, zal je ook nooit zover komen dat je het wel kan. Met een handleiding is het toch handig om dit aan te leren.
Ik repareer al jaren laptops. Ben een tijd lang in dienst geweest van Dell. Op zich zit er amper verschil tussen de verschillende merken en desktops. Als je de nodige ervaring hebt in het repareren heb je die handleidingen niet nodig.
Klopt, maar daar gaat het ook niet om. De gemiddelde consument heeft niet de technische vaardigheden om bijvoorbeeld een HDD te vervangen. Om maar te zwijgen van WLAN of BT kabels die kapot worden getrokken. Een geheugenmodule is wel iets wat een klant zelf mag vervangen. Als Toshiba dit openschroeven echt wil voorkomen kunnen ze beter meer gebruik maken van torx schroeven.
Torx is overal te krijgen, alsjeblieft niet met speciale secure schroeven gaan werken, als ik het open wil maken moet het kunnen. Als ik het verkloot ben ik ook zelf schuldig.
Kweenie hoor, als ik een bepaald onderdeel moet verwijderen moet ik soms toch echt de handleiding erbij pakken. Ik ga niet elk klepje openschroeven om te kijken waar de WWAN hoort te zitten. Ik zoek dat gewoon op in de service manual, anders ben ik onnodig veel aan het schroeven..

Vind dit dus een slechte zaak dat fabrikanten hun servicemanuals offline halen. Ik vind het ook een slechte zaak dat sommige merken niet eens service manuals op de website hebben. Oke, alleen de rotmerken zoals Acer hebben ze niet online staan, maar je zal maar net een stapel Acers hebben.
Een jaar of tien geleden een sattelitePro moeten repareren, als "test" voor mijn baas.

Na wat gegoogle kwam ik op de site van iemand die er een site van gemaakt had, maar het specifieke model niet had, hier kon je hem over mailen.

Zijn advies was simpel, zorg dat je werkbank schoon is, neem een sorteerbakje voor je schroeven, en begin te schroeven en leg de componenten voor jezelf zo logisch mogelijk neerlegd.
Tja, een laptop is praktisch hetzelfde als een desktop alleen in een kleinere behuizing dus ik zie niet in waarom je een handleiding hiervoor nodig zou hebben.. Vaak zit alles onder 1 of 2 klepjes.
'vaak'. Bij mijn laptop ben je 20 schroefjes verder voordat je bij de heatsink ben. Bij een andere laptop hier moet de palmrest er af voor het vervangen van de HDD.

En al zou het bij 90% van de laptops oersimpel zijn om alles te vervangen, dan is er toch helemaal geen bezwaar om de manuals online te gooien?
Ik wilde pas het ventilatorhuis van een hp pavilion van zo'n 5 jaar oud ontdoen van stof. Letterlijk de hele laptop moest er voor uit elkaar. Zelfs de heatpipes moesten van de cpu en gpu af. Dit stond ook zo vermeldt in de service-manual. Zonder service-manual had ik het echt niet gered. Al was het maar om de schroefjes te lokaliseren. Heb ook wel eens een toshiba laptop geopend, dat zag er beter uit.

Toch, zonder service-manual koop ik geen toshiba laptops meer.
@chaosstorm (die verrekte layout ook, nu lijkt het net of ik op anderen reageer!):

Waarschijnlijk heb je nog nooit een laptop gerepareerd.

Service manuals (iets anders dan handleidingen) van laptops bevatten vaak toch een schat aan informatie, zelfs al ontbreken de printlayouts en schema's meestal (de originele IBM-PC is wat dat betreft een onovertroffen lichtend voorbeeld; zelfs de schema's van periferie tot en met monitoren aan toe stonden gewoon in het handboek).

Feitelijk zou dit soort documentatie wettelijk verplicht vrijgegeven dienen te worden, onder andere om reparatie aantrekkelijker te maken voor de consument (als hij naar een goedkopere of dichtbijzijndere onafhankelijke reparateur kan, zal hij zijn laptop minder snel weggooien omdat reparatie niet zou lonen).

Bij bruingoed is de situatie iets gunstiger, maar ook niet ideaal. Van veel apparaten waren ook vroeger de documentaties tegen betaling verkrijgbaar, er waren zelfs bedrijven die die archiveerden en kopieen verkochten. Ook werden er soms verkorte documentaties of losse schema's bijgesloten. Tegenwoordig is het meeste ook wel te downloaden op open archiefsites (elektrotanya, eserviceinfo) en anders is het een kwestie van via-via.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 12 november 2012 22:42]

Tsja, er is maar 1 ding aan te doen, koop dan geen Toshiba meer als je het niet eens bent met deze actie. Simpel en het enige rechtsgeldige wat je als consument kan doen, stemmen met je portemonne
Anoniem: 303530
@qless12 november 2012 14:06
Dus dan mogen we ook geen asus/acer/PB/apple meer kopen omdat die geen service manuals aanbieden? :)
Die staan nog wel op die site, maar als die dit ook gaan verbieden verdienen die ook een minpunt. Overigens hebben sommige merken service manuals harder nodig dan andere...
Anoniem: 286841
12 november 2012 19:21
Toshiba zou, om wat goodwill te kweken, ook kunnen besluiten om de handleidingen van modellen alléén jonger dan drie jaar te laten verwijderen.
Dat zou een mooi compromis zijn als ze bovendien de garantie ook drie jaar laten duren. Dan hoef je in die periode immers niet naar een onafhankelijke monteur die gebaat zou zijn bij deze manuals.
De blogger heeft de handleidingen van Toshiba offline gehaald, omdat hij zegt geen geld te hebben voor een juridische procedure,
Wat is dat voor onzin? Toshiba heeft gewoon copyright (en auteursrecht tot 70 jaar na overlijden auteur, ik vermoed dat dat bij een laptop-handleiding dus nog wel geldig zal zijn) op die handleidingen; die zaak zou ie sowieso keihard verloren hebben (tenzij er nog een rare regel in Australisch recht zit).
Ja en nee. Ten eerste weet ik niet hoe de auteurswetgeving in Australië is, want daar hebben we het hier over. Ten tweede: Het auteursrecht wordt hier gewoon misbruikt als een stok om de hond te slaan. Een rechter zou dat misschien kunnen doorzien.

Het gaat immers niet om een product waar de fabrikant aan moet verdienen, het gaat om een accesoire/toebehoren/onderdeel of hoe je het ook wilt noemen dat in principe bijgeleverd of makkelijk verkrijgbaar hoort te zijn. Aan het apparaat zelf wordt verdiend terwijl je van een manual dat per definitie toch al bestaat alleen de kosten van verspreiding hoeft te dekken (het is dan zelfs voordelig als derden het verspreiden).
Belachelijk... ik snap de copyright claim, maar met een disclaimer over dat niet-geauthoriseerde personen er niet mee moeten gaan werken (zoals in zo'n beetje elke moederbordhandleiding en andere losverkochte PC onderdelen) zal de andere punten moeten af kunnen vangen, niet? En tenzij je het helemaal verlijmt zul je het niet moeten verkopen als men er niks geheims aan moet kunnen zien, niet?

Dit klinkt haast alsof we een community handleiding moeten gaan schrijven inclusief pinheader layouts... waarom? Een schroevendraaier + een stel ogen + meters zou voldoende moeten zijn om een service handleiding te moeten schrijven. Diagnostische pinheaders kan ik me voorstellen dat ze brand-specifiek willen houden maar zelfs dat is toch niet zo rampzalig? Een community edition zonder copyright schendingen zoals mogelijk foto's (tekeningen zijn wel goed als het schematisch is) met een disclaimer er bij lijkt me toepasselijk hier!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee