Plesk Panel 11 biedt beheer via mobiel en templates voor websites

Parallels heeft versie 11 van Plesk Panel uitgebracht, een tool die door hostingbedrijven wordt gebruikt en klanten een control panel biedt. Plesk 11 biedt onder andere kant-en-klare templates voor websites en beheer via mobiele apps.

Volgens Parallels wordt het web hosting control panel Plesk gebruikt door drie gebruikerscategoriën: hostingproviders en service providers die hostingdiensten leveren, resellers en webdesign-bedrijven die de hosting voor hun klanten afhandelen en de eigenaren van gehoste websites. Een eindgebruiker kan via de webinterface van Plesk bijvoorbeeld MySQL-servers beheren of dns-instellingen wijzigen.

In Parallels Plesk Panel 11 kunnen hostingproviders volgens het softwarebedrijf de beveiligingsinstellingen voor accounts verder verfijnen, zoals het bepalen van de minimale vereisten voor een wachtwoord. Ook voldoet Plesk 11 voortaan aan de pci-standaard voor het veilig verwerken van creditcardgegevens. Optioneel kan het betalingstraject verder worden verwerkt via het optionele softwarepakket Parallels Business Automation Standard 4.2. Hostingproviders en resellers kunnen met de nieuwe Plesk volgens Parallels verder meer aanvullende clouddiensten gaan aanbieden, zoals virusscanners of back-updiensten. Beheerders kunnen tevens bepalen hoe de interface voor eindgebruikers er uit gaat zien, terwijl de vormgeving van de webinterface ook onder handen is genomen.

Plesk 11 bevat onder de noemer Web Presence Builder een verbeterd template-systeem waarmee snel een website gebouwd kan worden. De web builder is modulair opgebouwd en biedt onder andere integratie met sociale-netwerksites. Er zijn circa honderd templates beschikbaar, waaronder templates voor e-commerce-doeleinden, die via drag-and-drop zijn aan te passen.

Webmasters kunnen via de mobiele apps Plesk Mobile Server Manager voortaan het Plex-panel bedienen via een smartphone of tablet. Hierdoor kan bijvoorbeeld een vastgelopen server op afstand herstart worden. De mobiele app maakt onderdeel uit van het zogenaamde Power Pack dat Parallels optioneel in de aanbieding heeft.

Plesk Panel 11 van Parallels Plesk Panel 11 van Parallels

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

26-06-2012 • 20:05

47

Reacties (47)

47
45
24
1
0
15
Wijzig sortering
Is het veilig om een upgrade van Plesk10.x naar Plesk11 via Plesk zelf uit te voeren (kan dit uberhaupt)?

Ik meen dat de microupdates wel prima vanuit Plesk mogelijk was.
Ja... je kan zonder problemen upgraden van 10 naar Plesk 11.
Wel afhankelijk van de versie geloof ik, ik dacht wel dat je minstens 10.4 moet hebben voor goed upgraden vanuit de 10.x versie, en 9.nogwat voor de 9.x versie (al lijkt het me stug dat veel mensen dat nog draaien :/ Ik mag hopen in ieder geval dat het niet veel gebruikt meer wordt, lol.)

Maar; in any case is upgraden mogelijk. 10.4 was slechts advisory... Dus: Ja, je kan gewoon van 10.x upgraden naar 11.
In theorie wel ja. Ik kan me echter nog herinneren wat voor een problemen en slapeloze nachten ik heb gehad toen ik Plesk 10 ging gebruiken toen het net uit was..... Ik kijk de eerste maanden wel even de kat uit de boom en houd de forums in de gaten welke problemen naar boven komen....
Blij dat ik nooit Plesk heb gebruikt. Ik vind het traag en erg onoverzichtelijk. DirectAdmin is snel en simpel.
Ook erg tevreden over DirectAdmin.
Anoniem: 167912 @Zidane007nl26 juni 2012 23:31
blij dat ik heb geleerd dat iemand die nog nooit een software heeft gebruikt (sic) wel weet dat diezelfde software traag en erg onoverzichtelijk is...
Ik bedoel hiermee dat ik het zelf niet gebruik, maar op het werk hebben ze het wel.
Ik gebruik zelf ook DirectAdmin op > 100 servers, maar dat heeft ook behoorlijke nadelen hoor... updaten bijvoorbeeld van allerlei services is toch deels handwerk... We hebben daar inmiddels scriptjes voor die bijvoorbeeld options.conf aanpassen maar heel handig is het niet. De prijs daarentegen die we betalen voor een licensie is niet vergelijkbaar met cPanel en Plesk... Klanten vinden het over het algemeen wel een fijn panel.
Ja leuk... Dit had cPanel 3 jaar geleden al. cPanel is sowieso vele malen krachtiger, uitgebreider en veel minder buggy. Ook makkelijker in gebruik voor de klanten en voor de minder bedeelde sysadmin ook een stuk beter.

Kortom: Na jaren de tijd te hebben gehad komt Plesk nog steeds met niets boeiends noch innovatief en kopieren ze nu functies die al jaren in de software van de marktleider zaten... Stap dan gewoon over op cPanel.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 21:41]

cPanel is niet duurder, gemiddeld 25 dollar / 20 euro voor een licentie per maand voor ongelimiteerd aantal domeinen op een dedicated systeem en slechts $15 USD / 10 a 12 euro voor op een VPS server... (Koop een dedicated en gooi er eerst een hypervisor op waarop je een machine maakt die alle resources kan benutten en je bespaart geld... Als je die extra moeite er voor over hebt voor een paar euro in de maand. Ik zelf vind het onzin, maar goed.)

Plesk kan je weliswaar vanaf een "10 Domains license" krijgen voor een euro of 7.50 a 10 ($10 USD), maar dan kan je er dus ook maar 10 domein namen aan toevoegen en dan houdt het op. Een unlimited domains license van Plesk is duurder dan een unlimited licentie van cPanel... En dat terwijl je met cPanel dus meer kan en een stuk stabieler is. :)

Kortom: cPanel is, zeker relatief gezien, absoluut niet duurder. Wel beter.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 21:41]

Een unlimited domains license van Plesk is duurder dan een unlimited licentie van cPanel
Ik ga me verder niet bemoeien met welk control panel beter is, maar de prijs bij cPanel voor een VPS per jaar is $200 ($16.66 p/m, bron: https://www2.cpanel.net/store/index.cgi), voor Plesk is dat $17.99 per maand (unlimited, http://www.parallels.com/.../plesk/pricing-licensing/). Daar zou ik me toch echt niet druk over kunnen maken...
Ik maak me er ook niet druk over :) Ik reageerde slechts op het foute idee van Ortixx dat cPanel duurder zou zijn dan Plesk, het geen dus niet waar is :) (Wat jij bevestigd)
(Overigens is het bij de meeste $15/USD per maand, niet $16.66, maar dit terzijde.)

Dat je meer moet betalen voor Plesk, een slechter/minder krachtig/minder stabiel control panel, blijft overigens wel raar... Voor net iets minder geld heb je dus een beter CP :P

Trouwens, voor dedicated servers is het een heel ander verhaal.
Daar kost cPanel, zoals ik al eerder vermelde (Als je had gekeken, ik had de prijs al gepost :P), gemiddeld $25 USD/Maand voor een unlimited license terwijl Plesk $35 ~ $50 USD kost. (Afhankelijk van licentie type en de provider, wij hebben een datacenter discounted license dus kunnen het makkelijk voor de $35 verkopen aan klanten.)

Met zulke verschillen ga je je, als je een budget hebt maar wel veel domains wilt kunnen hosten, je wel druk maken. Maar dan is de keuze wel heel snel gemaakt lijkt me ;) Beter control panel (cPanel) tegen een lagere prijs. Win-Win...

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 21:41]

Wat wil je daar nu mee zeggen, voor de eindgebruiker of het hosting bedrijf? :?
Pff, wat willen ze nou met die webbuilder? Een beetje webbouwer schrijft z'n code toch echt zelf en niet met een template-systeem. Ik heb liever dat ze het bugvrij maken.
Klopt, heb er zelf erg vaak mee gewerkt maar het is ook erg traag. Ik denk dat de meeste sites met een joomla scriptje beter uit zijn dan een webbuilder...

Echter vindt ik het hosting panel niet verkeerd. Dit is vrij snel en werkt erg makkelijk!
Tsja, Joomla is nou niet echt een goed stuk software in mijn ogen. Een paar sites die ik onder m'n vleugels heb draaiden erop maar na ongeveer anderhalf jaar kregen we elke nacht fouten dat de database niet meer gelezen kon worden omdat Joomla hele vreemde dingen schrijft.

Nu draaien we drupal en dat gaat als een trein.
wat heb je dan voor iets geks gedaan met joomla??
Ik heb zelf alleen tijdens de upgrade naar 2.5 wat probleempjes gehad, maar verder draait het al tijden prima.
Ach, met alle complexere software kunnen je best simpel het stuk krijgen als je niet op let of net toevallig een foute combi van instellingen/plugins of iets dergelijks gebruikt.

Hoe dan ook, in de toekomst verwacht ik toch echt wel dat steeds minder en minder mensen/bedrijven hun eigen code zullen gaan schrijven. Ik heb tegenwoordig al redelijk goeie implementaties gezien van systemen waar je zonder code templates in kon maken en die dan in een cms gebruiken en dat gaat alleen nog maar beter en beter worden. (En hetzelfde gaat uiteindelijk ook met veel informatie beheer applicaties ('standaard' business applicaties) gebeuren). Ik bedoel maar, waarom zou je programmeurs steeds dezelfde code laten schrijven als het geautomatiseerder kan. Nu weet ik niet of de software die in dit artikel wordt genoemd geweldig is, maar het blijft veel potentieel hebben.
Tjeemig, hebben we weer zo'n elitaire Joomla basher *slash* überdruper. Het is echt klink klare nonsense wat je beweert over Joomla. Waarschijnlijk heb je gewoon crappy plugins/componenten geïnstalleerd omdat je toch niet weet wat je aan het doen bent.

Ik werk al een aantal jaartjes professioneel met zowel Joomla en Drupal (met een team!) en het is juist Drupal die de meeste problemen oplevert. Drupal is prima als je veel verstand hebt van php, caching, css, loadbalancing, zelf modulen kunt schrijven en écht ingewikkelde dingen met je website wilt doen. Anders zou ik gewoon Joomla of WordPress gebruiken, scheelt je weer een hoop tijd :P

*on-topic*
Een site bouwen met je mobiel/tablet lijkt me niet erg realistisch, een site beheren wel.

Professionele template boeren bieden tegenwoordig templates aan inclusief versies geoptimaliseerd voor je iphone of android. Als je handig bent met html en css kun je ook zelf een responsive template maken. Zowel het bekijken als het editen van pagina's op je smartphone is hierdoor een stuk praktischer geworden.

Ze moeten alleen nog een wysiwyg editor uitvinden die ook op je smartphone werkt...
Zo'n sitebuilder kun je altijd aanbieden aan klanten die een reguliere website te duur vinden. Ik ga het zeker bekijken vanuit dit oogpunt!

Compleet offtopic: Ik heb Joomla en Drupal gebruikt, en Wordpress bekeken. Joomla werkt met een prima idee, maar klunzig gemaakt (technisch op zich prima, maar de aanpasbaarheid van de core valt wat tegen en componenten hoeven zich nauwelijks aan een vorm van structuur te houden, dit laatste zorgt niet voor een eenduidig backend). Drupal is geschikt voor niemand; technisch slaat het volledig de plank mis door de emulatie van classes. De laatste versie die ik gebruikt heb (v6) was bovendien afhankelijk van het ontwerp van de site, wel of niet mooi in het beheergedeelte. Redelijk vervelend omdat ik Drupal ging gebruiken oa omdat het makkelijk uitbreidbaar was maar ook aanpasbaar op de pagina zelf. Worpress heb ik alleen geinstalleerd en uitgeprobeerd, geen goede mening maar ik mis wat zaken.

Kent iemand Contao? Enige nadeel is dat er minder (gratis) thema's en extensies zijn dan voor bovenstaande, maar ook niet echt weinig. Voordelen: tijdsbesparing tov Joomla en Drupal, werking van de Contao core aanpasbaar vanuit extensies, geen paginatypes en daarom veelzijdiger, permissies tot op db kolom niveau instelbaar en nog meer...

[Reactie gewijzigd door RwD op 23 juli 2024 21:41]

Joomla? gewoon zelf je code schrijven! das veel hipper
Anoniem: 201824 @BoringDay27 juni 2012 10:26
Het geld niet terugverdienen ook :z
Maaaaaar veel gebruikers nemen een goedkoop pakketje af met domein en weten helemaal niets van web development af. Dàn is t wel leuk ;)
En voor die mensen heb je Installatron, kunnen ze makkelijk Wordpress installeren. Trust me, dat gaat 100x beter.
Trust me, Installatron zit ook ingebakken bij Plesk. Volgens mij is dat bij Plesk zelfs de standaard manier om CMS'en en andere applicaties als phpbb te installeren. Daarnaast kan het natuurlijk ook via FTP, maar zelfs daar heeft Plesk een webinterface voor ingebouwd.

Ik vind het er al met al mooi uitzien, lijkt een grote verbetering ten opzichte van het Windows XP-uiterlijk van de vorige versie.

[Reactie gewijzigd door tobiasvs op 23 juli 2024 21:41]

Anoniem: 426269 @tobiasvs27 juni 2012 01:01
Wat ik wel mis bij Plesk is de optie om bij een MySQL database een hostname toe te voegen waarvandaan de database ook bereikt mag worden. Als ik die toevoeg in mijn DirectAdmin control panel kan ik er vanaf hier gemakkelijk bij met zoiets als SQLyog. Bij Plesk zit je aan dat gare phpMyAdmin vast, is echt een gemis voor mij.
Dat is precies wat je als hosting partij dus niet wilt, van allerlei kanten toegang tot MySQL... Als je dat wilt kun je altijd nog een ssh port forward aanmaken, wel zo veilig...
Anoniem: 426269 @mxcreep27 juni 2012 17:53
Oh, dus alleen via gedoe moet het wel mogen?

Als je dit als hostingpartij niet wil, dan loop je gewoon klanten mis.

Ik heb als reseller van 250+ sites o.a. om deze reden dus juist geen Plesk gekozen maar DirectAdmin als control panel.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426269 op 23 juli 2024 21:41]

Probeer Adminer eens, één PHP scriptje van nog geen halve megabyte die je op je website dumpt en vervolgens een veel betere admin hebt dan phpmyadmin, zonder verdere configuratie. Echt ideaal!
Anoniem: 426269 @MadEgg27 juni 2012 18:03
Bedankt voor de tip. Heb zojuist even gekeken. Maar loop toch ook weer tegen phpMyAdmin-achtige gebrekjes aan. Zoals backuppen/restoren van een database, gaat wat lastig: o.a. inserten van een SQL command (om bijvoorbeeld te restoren) moet kleiner dan 2MB zijn. Dan kan ik weer niet een hele database van groter dan 2MB ineens importeren, maar alleen omslachtig in stukjes. Neuh, dat doen we maar niet meer... :)
Tja, restoren van complete databasedumps zijn dergelijke tooltjes inderdaad niet geschikt voor (en ook niet voor bedoeld). Daar gebruik ik gewoon command line tools voor, werkt stukken beter.
Mobiel is leuk - maar wat ze wat mij betreft wel echt een keer goed onder handen mogen nemen is de interface die ontzettend verstrooid is door alle extra's die over tijd erbij zijn gekomen en de performance is bij de bedrijven waar ik t af nam echt ruk. (terwijl alle andere software prima doorliep).

Verder leuke software, maar mijn voorkeur als reseller gaat uit naar DirectAdmin :)
Cpannel is nogsteeds mijn favoriet
Los van de Meuktracker een nuttig bericht: Plesk komen we nu eenmaal vaak tegen.
wat is dit voor onzin nieuws :S
Dit hoort niet onder het kopje nieuws maar bij de meuktracker thuis :x
Niets nieuwswaardig, geen nieuwigheid, alleen nieuwe functies in een bestaand pakket dat al langer kon bij andere hostingpakketten.
Haal dit maar gauw van het nieuws af want dit is niets waard...
wat is dit voor onzin nieuws :S
Dit hoort niet onder het kopje nieuws maar bij de meuktracker thuis :x
Niets nieuwswaardig, geen nieuwigheid, alleen nieuwe functies in een bestaand pakket dat al langer kon bij andere hostingpakketten.
Haal dit maar gauw van het nieuws af want dit is niets waard...
volgens mij heeft iemand dit bericht gepost, vanwege "beheer via mobiel", omdat het ons wel interesseert.
Dus het hoort hier wel, en @Black Eagle, het is volgens mij geen betaald reclame.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 23 juli 2024 21:41]

Lijkt me vrij logisch natuurlijk, dit is gewoon betaald reclame 'nieuws'. Zie je steeds vaker hier.

[Reactie gewijzigd door Black Eagle op 23 juli 2024 21:41]

Waar baseer je dat op?

In het verleden heeft Tweakers.net ook wel bepaalde producten gepromoot (onder andere meuk van Microsoft enzo) maar dan werd er ook gewoon bij gezet dat het desbetreffende artikel door Microsoft gesponsord was.

Als voor dit “nieuws” (want ik ben het met mrdemc eens dat het nauwelijks nieuws te noemen is) betaald is zonder dat dat netjes aangegeven wordt, zou dat een trendbreuk betekenen.
Die mobiele app, is heel leuk. Alleen was deze dus al even in bijvoorbeeld de android market te vinden en werkt ook met versie 10 van het plesk panel.
Hopelijk hebben ze de gaten die in de vorige versie van Plesk zaten in deze versie al verholpen. Anders voorzie ik over een tijdje weer een nieuwsbericht op internet dat deze versie van Plesk ook weer gehacked is.

Eerlijk gezegd vind ik DirectAdmin fijner werken dan Plesk. Voor mijn gevoel zitten de specifieke opties zoals het aanmaken van (MySQL) databases hier dieper "verstopt" dan in DirectAdmin. Maar dit is gewoon een persoonlijk gevoel :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.