Professor David Darts van de Universiteit van New York heeft instructies gepubliceerd voor de bouw van de PirateBox. Gebruikers kunnen via wifi anoniem bestanden met elkaar delen die tijdelijk op de PirateBox worden opgeslagen.
De PirateBox bestaat uit een combinatie van relatief goedkope hardware. Op een Free Agent DockStar, een netwerkadapter van Seagate, dient Debian Linux geïnstalleerd te worden en de aanvullende PirateBox-software die door professor David Darts is geschreven.
Op de eveneens benodigde Asus WL330GE wifi-router moet dd-wrt-firmware geïnstalleerd worden. Als opslagmedium kan een usb-stick worden gebruikt. Het geheel wordt optioneel van voeding voorzien door middel van een Energizer XP8000 Powerpack, terwijl de hardware in een Pirate Dome-lunchbox kan worden geplaatst. In totaal zou de gebruikte hardware circa 100 dollar hebben gekost.
Gebruikers van een laptop of een smartphone kunnen via een webbrowser anoniem inloggen op de PirateBox en bestanden uploaden of downloaden. De serversoftware slaat geen loggegevens op. Volgens Darts kan de PirateBox dienst doen als een tijdelijk opslagmedium voor het delen van bestanden.
De professor gebruikte een prototype tijdens een college en bemerkte dat zijn studenten de PirateBox niet alleen gebruikten om lesmateriaal te openen, maar ook om onderling mediabestanden uit te wisselen. Dit zou hem geïnspireerd hebben om op een wiki informatie en zelfbouwinstructies te plaatsen over zijn creatie, waardoor ook anderen varianten van de PirateBox kunnen construeren, zo laat hij aan NewScientist weten.