Symbaloo mikt met onderwijsversie op nieuwe markt

Symbaloo gaat zich vanaf deze week richten op het onderwijssysteem in de Verenigde Staten. Door een aangepaste versie van de startpagina beschikbaar te maken voor scholen, hoopt het van oorsprong Nederlandse bedrijf te groeien.

Symbaloo telt nu zo'n 500.000 gebruikers wereldwijd. Door een slechte infrastructuur en lauw ontvangen redesign eind 2007 stond het startpaginaconcept op instorten. Volgens directeur Klaas Lameijer is er echter tijdig ingegrepen en bijgestuurd, waardoor echte schade is voorkomen. Inmiddels is er een schaalbaar platform in gebruik genomen, dat tevens voor Symbaloo Edu zal worden gebruikt, de nieuwe onderwijstak van het concept.

Vanaf dinsdag introduceert Symbaloo voor alle gebruikers nieuwe embedfuncties, waardoor video's van YouTube, presentaties van Slideshare.net en Google Docs-bestanden direct in de Symbaloo-omgeving zijn te openen. "Deze functies zijn bedacht voor de onderwijsversie van Symbaloo", aldus de ceo in gesprek met Tweakers.net. "Onze site heeft zijn oorsprong in Nederland en daar merkten we dat veel leraren Symbaloo gebruiken in hun onderwijsmethode. Vanuit die gedachte hebben we Symbaloo Edu ontwikkeld."

De speciale docentenversie is in de afgelopen maanden door vier Amerikaanse en één Britse school getest. Deze pilots zijn volgens de directeur succesvol verlopen. Symbaloo Edu werkt hetzelfde als de gewone Symbaloo, met als verschil dat het bedrijf leraren de mogelijkheid biedt een docentaccount aan te maken. Deze kan worden voorzien van het logo van de school en is tot vijftig leerlingen gratis te gebruiken. Wat volgens Lameijer hierbij bijzonder is, is dat het systeem in de Verenigde Staten ook op de lagere school kan worden gebruikt. "In de VS mogen dergelijke leerlingen niet zelf een account aanmaken. We hebben dus een systeem ontwikkeld waarbij de docent voor maximaal vijftig leerlingen een account kan aanmaken."

Als een school meer dan vijftig leerlingen de schoolversie van Symbaloo wil laten gebruiken, dan moet de school één tot twee dollar per leerling per jaar betalen. Een ouder van het schoolgaande kind kan dan via het systeem een unieke code opvragen om voor zijn kind een account te maken.

Symbaloo heeft hoge verwachtingen van het nieuwe onderwijsmodel. Dit wordt als eerste in de VS uitgerold, waarna Nederland binnen een half jaar volgt. Er vinden inmiddels gesprekken met Kennisnet plaats. "Er zijn 3,5 miljoen leraren in de VS die ieder verschillende klassen hebben. We hopen dat als de docenten dit gebruiken, de leerlingen ook enthousiast worden en scholen zodoende besluiten een abonnement af te sluiten. We verwachten nog voor het einde van het jaar 10.000 leraren te bedienen, al zal dit voornamelijk met de gratis editie zijn. Dit virale model is onze nieuwe groeimotor."

Overigens stopt de ambitie van Symbaloo niet bij de onderwijseditie. Het bedrijf denkt al na over andere niches, zoals de medische wereld. Ook wordt gekeken naar andersoortige samenwerkingen om Symbaloo te ontsluiten. Lameijer zegt inmiddels al succesvolle proeven te hebben doorlopen met een Amerikaanse kabelaanbieder, waardoor gebruikers hun Symbaloo-pagina ook via de televisie kunnen benaderen.

Symbaloo, de naam is afgeleid van een Oudgrieks werkwoord dat verzamelen betekent, wordt door de bedenkers omschreven als een 'verzameling kleurrijke blokjes'. De matrix doet denken aan een kruising tussen een schaakbord en een online kanalenkiezer. Gebruikers kunnen zelf blokjes toevoegen of verwijderen.

Symbaloo Edu

Door Wilbert de Vries

13-09-2010 • 09:40

20

Reacties (20)

20
20
9
0
0
8
Wijzig sortering
ik dacht dat het idee van startpagina's al ver voor die tijd was uitgestorven :/ waarom niet gewoon bookmarks of dingen zoals de google chrome/safari homepage?
ik denk dat de content hier wat meer gestuurd kan worden.
Docenten werken vaak op scholen. En scholen staan niet bekend om snelle updates of volledig open netwerken. En toch is het handig dat je je bookmarks mee kan nemen.

Inderdaad: het zijn eigenlijk online bookmarks. Hoewel de widgets ook wel handig kunnen zijn ;)
hmmm ok dat heeft idd nog wel een beetje nut, net als diensten zoals delicious :)
Dit is geen startpagina, dit is een over het paard getild android homescreen ;)
Installeer dit met regelmaat voor mensen met een licht verstandelijke beperking.
De icoontjes zijn gewenst te vervangen door oa het vijhoek pictogrammen systeem.
Op afstand kan het eventueel beheerd worden. Ideaal.

Je kunt bijvoorbeeld tabbladen maken voor de dagen van de week. Bepaalde activiteiten enz.
Of voor de zomer picto's die verwijzen naar de Apeldoornse vierdaagse.
In de winter om de Zwitserse of Oosterijkse webcam's met sneeuwval ter plaatsen te laten zien. Om zo alvast in de wintersport vakantie stemming te komen.

[Reactie gewijzigd door pentode op 23 juli 2024 05:42]

Ik zie zelf het voordeel van Symbaloo niet. Veel meer dan bookmarks met een icoontje lijkt het mij niet te zijn. Daarnaast was vroeger de site erg traag omdat deze volledig draaide op Javascript.
Op m'n PC zit ik hier niet op te wachten, maar ik zie wel mogelijkheden wanneer TV's internet capable worden, dan is zo'n interface wel bruikbaar lijkt me.
toch is het altijd even nadenken als je naar een bepaalde site wilt.
dit kan vaak al snel gevonden worden door de eerste 3 letters in te voeren in de adresbalk of een eigen gezette favoriete.
Maar symbaloo is toch erg fijn als klik board. zonder na te denken klik je op de bekende logo.
Denk vooral aan sites die meestal veel parameters gebruiken in de url, en paginas voor webmasters tools die meestal niet direct te vinden zijn zonder even te moeten nadenken.
Ik gebruikte de site eerst ook vrij veel. Maar sinds ik achter de bladwijzersynchronisatie van google chrome ben eigenlijk niet meer. Want dat was het enigel waarvoor het handig was.
Anoniem: 372347 13 september 2010 09:44
Ik hoop dat het iets word ;) klinkt goed :Y)
Symbaloo heb ik leren warderen sinds de wii kan internetten. Enige jaren geleden geleerd van een onderwijzeres die veel gebruik maakt van een zogenaamd smartboard.

Maar ook voor de mobiele internet junkies (ipod/ipad en zo) een ideaal portaal lijkt mij.
Ik gebruik zelf altijd iGoogle, maar dat is meer omdat ik dan een hoop RSS feeds, weerwidgets en andere info direct gepresenteerd krijg.

Voor alleen het synchroniseren van bladwijzers én wachtwoorden tussen computers gebruik ik Xmarks in FireFox.

Conclusie; geen toegevoegde waarde :)
Tenzij je natuurlijk van mening bent dat Google niet alles van je hoeft te weten. Het kan een mooie risicospreiding zijn om je privacy-gevoelige informatie bij verschillende ondernemingen onder te brengen.
Ik vind het er eigenlijk heel strak uitzien. Zeker voor touchscreens is het een mooie interface. En ook voor jonge kinderen is hij erg laagdrempelig.

Ik zou het pas echt mooi vinden als ik hem zelf zou kunnen hosten voor mijn voorkeuren. Zodat die privacy-gevoelige informatie gewoon bij mijzelf blijft.
Is er niet ergens een GPL kloon.

Al met al toch een om te onthouden.
iGoogle is niet te vergelijken. Het is niet echt een startpagina. Het is namelijk een stuk slomer en onoverzichtelijker dan Symbaloo.
Toch frappant: www.symbaloo.nl verwijst automatisch naar symaloo.com. En ze hebben een product voor de scholen genaamd symbaloo.edu en die url werkt nog niet. Is dat aan mij of zijn ze niet zo snel met registreren van een internet naam?
Anoniem: 335614 @beerse13 september 2010 14:31
de url is: http://edu.symbaloo.com
zoals je kunt zien op het plaatje bij het artikel :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 335614 op 23 juli 2024 05:42]

Dankzij Symbaloo werk ik véél sneller op het internet. Ik weet precies waar elk blokje staat en in 1 oogopslag heb ik al mijn feeds doorgekeken en klik ik snel door naar mijn favoriete link. Vooral in combinatie met de bookmarkers ( http://bit.ly/cFJnRA ) is Symbaloo erg handig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.