Stresstest van 21 voedingen bij Tom's Hardware Guide

Bij Tom's Hardware Guide is een review verschenen waarin een aantal voeding gemarteld worden op de testbank. Het belangrijkste punt waarop is getest is het vermogen dat de voedingen kunnen leveren. Het blijkt dat hierin onderling grote verschillen zijn. Van de 21 voedingen waren er vijf die de waardes gespecificeerd door de fabrikant niet haalden, en een drietal voedingen gaven zelfs de geest omdat ze niet uitgerust waren met een beveiliging tegen overbelasting. Dit kan niet alleen gevaarlijk zijn voor de overige onderdelen van de computer, in een slechtste geval zou het zelfs tot brand kunnen leiden. Daarom dat deze voedingen absoluut niet aangeraden worden door Tom's Hardware Guide.

Wel aanraders zijn de voedingen van Fortron FSP, Verax en Herolchi die allen zonder problemen de gespecificeerde waardes halen en weinig geluid produceren. De Herolchi voeding is niet bijzonder stil, maar wel goedkoop en veilig. De Antec True Power 380P krijgt tevens een positieve vermelding. Doe voeding presteert goed, en wat ook belangrijk is: hij is goed verkrijgbaar:

With its generous maximum output of 390 watts (at which point it powers down in an orderly fashion), the Verax FSP300-60ATV is an impressive performer. Thanks to its quiet fan, the Verax is practically inaudible in use. Also recommended is the Fortron FSP. This model achieved a maximum output of 450 watts - and it was quiet. The Herolchi HEC-300LR-PT was one of the least expensive units in our test. Despite its low price of about $50, this 300-watt power supply performed well. It also addressed safety issues adequately with a built-in safety cutout.

For those looking for a more readily available solution, we recommend the Antec True Power 380P. Antec has done a good job in making their products available from a variety of sources including many local retailers. Chances are that you will have no problems being able to find the Ture Power 380P. The True Power 380P offers a good balance of performance for the money, but expect to pay a little more for this unit, but you will get excellent packaging and a manual that is ahead of the others.
Testopstelling voedingentest
Een deel van de testopstelling

Door Hielko van der Hoorn

21-10-2002 • 20:54

67

Submitter: DolleDries

Bron: Tom's Hardware

Reacties (67)

67
67
59
14
3
1
Wijzig sortering
Wel goed dat er eens een fatsoenlijke test komt van voedingen.. werkelijk alles van pc's word getest.. behalve voedingen, of kijk ik nou gewoon te weinig op internet?
Fatsoenlijk? Deze test is nogal onzinnig IMO. Voor 99% van de gebruikers geldt (al zit je atxkast helemaal vol) dat een 300W voeding voldoende is. Uiteraard is een goede voeding nog steeds van belang, maar een langdurige overbelasting zoals THG doet is dan wel het meest onbelangrijke dat je kunt testen. Zoiets komt in de praktijk namelijk helemaal niet voor. Als je je systeem opstart, moet je voeding even piekvermogen leveren, maar daarna is er helemaal niet zoveel vermogen nodig. Groot kans dat de opgebrande voedingen uit de test het in een gewone PC jaren uithouden. Dan zijn een stabiele en nauwkeurige uitgangsvoltages belangrijker IMO.

De noise test is verder wel nuttig, maar ik lees niks over de gevoeligheid voor spanningspieken en -onderbrekingen.
Jouw "langdurige" overbelasting komt vaker voor dan je denkt. Een paar voorbeeldjes:

-Gebruiker heeft zo'n witmerk kant en klaar systeempje bij de computerconcurent }> gekocht en besluit er na half/een jaar een zwaardere 3D videokaart er in te zetten of daardoor de onboard video te laten vervangen( Kijk maar eens hoeveel meer stroom zo'n GF4 trekt tegenover een simpel integrated i810-tje of een goed-pruts-kope S3 kaart Heb je echt een probleem met je standaard 300W chioriaans voedinkje - als de computerconcurrent niet vanwege bezuinigingsmaatregelen een 235W exemplaartje gekozen heeft. :+
-Er ontstaat door stof/slechte montage/perongeluk ingelopen water een kortsluiting in de PSU of een (zwaar) stroomtrekkend element terwijl er toevallig op dat moment geen gebruiker in de buurt is (naar de WC, boodschappen doen, of ERG - ligt te slapen :Z ) Zonder autoshutdown trek je snel - in kort tijd want geen voeding houdt het lang vol - een paar kilowatt. Zeg maar dag tegen je computer - huis - flat? - *wijk* :o (kleine lettertjes: dit is een "dramatisering" van de werkelijkheid - but i hope you get the point)
-Door een spanningspuls op het net (maakt even niet uit wat: bliksem of een ander apparaat wat door kortsluiting de geest geeft en van het net (iig lokaal) een mooi soepje van "spikes" maakt) gaat net die hoog vermogen halfgeleider-spanningsregelaar in je PSU of op je moederbord naar de filesteinen. Dat KAN goed gaan (ie. je hebt het geluk dat daarna die spanningsregelaar slecht geleidend is) maar ook mis (ofterwijl kortsluiting) Zie voor de rest hier boven. ;(

Trouwens dat piek vermogen is aan de start niet eens zo heel groot omdat verschillende componenten vertraagd opstarten. (denk vnl. aan harde schijven)
Piek vermogen kan juist wel in bedrijf gehaald worden -Effe }:O -en bij je processor of de nieuwe 3DMark2003 :*) showen op 1920x1600 En wat d8 je van het ontwaken uit suspendmodus? CPU gaat een tandje hoger, HD en DVD/CD spinnen op.... Je ziet het: genoeg reden voor spanningspieken NA de start.
Beetje laat dit misschien: Je voeding is ook gezekerd en zeker niet op 10 A (wil je die 'paar kilowatt' halen) :Z

Meestal zit er een zekering in van 2 A en dan kapt de fik er gewoon mee. Bovendien heb je wel een _hele_ rare installatie als alleen je pc een paar kilowatt zou kunnen trekken. Wat dacht je van de koelkast? Vriezer? ect. Bovendien heb je in een flat meestal maar 3 groepen.
Dit is inderdaad de eerste keer dat ik een test van voedingen tegen kom. Maar het blijkt wel belangrijk te zijn en er zijn grote verschillen tussen de verschillende voedingen, dus het is belangrijk om te testen! :*)
Ik ben het met atomsk eens dat deze test van Tom beter had gekund. De C'T (lees hem in het duits ! :-) ) bijvoorbeeld heeft in het verleden al een aantal veel betere tests gepubliceerd. Zij testen bijvoorbeeld ook de stabiliteit van de voedingsspanningen bij sterk wisselende belastingen (zoals ze in de praktijk ook belast zullen worden, niet met een propere resistieve last !), het gedrag bij verschillende netspanningsstoringen (spikes, brownouts), de al dan niet goede werking van de Power Factor Correction (PFC), ...
Maarkom, het is een begin natuurlijk, hopelijk volgen er in de toekomst nog wat meer, en interessant dattie er een paar heeft opgeblazen :)
Vaak zit er in no-name kasten een dergelijke goedkope voeding. Daarmee moet je dus wel een beetje oppassen. Als gewone gebruiker zal het wel meevallen, maar als tweaker (veel fans, veel hardware) kun je hem wellicht gaan overbelasten.

Wijze tip: Koop een goede kast en voeding ;)
Niet alleen overbelasten is een bron van zorg.
Voorbeeld: 300 watt noname voeding: werkt twee jaar lang probleemloos op relatief licht systeem. Opeens: binnen twee dagen tientallen crashes :( . Voltage monitors laten een inzakkende en zwabberende +5 Volt lijn zien, meer niet. Multimeter in een connector gestoken: 5.03 Volt stabiel. Dan zal het wel aan de sensors liggen....
En een dag later begint het te stinken. Direct de zaak uitgezet, maar de connector van de voeding was al versmolten met die van de voeding.
De voeding was op meerdere plaatsen zwart, maar verder niet vuil, heet of stoffig.
Het moederboard was niet meer te testen, zo zwaar was de connector voedingsconnector beschadigd. Dus: nieuw mobo, geheugen en voeding gekocht, en gelukkig: de rest van de hardware was nog heel :)
Wijze les: voedingen verouderen blijkbaar ook. Wees alert op schommelende voltages. het kan het begin van het einde van je voeding betekenen. CPUCool is een uitermate geschikte tool om voltage te monitoren, omdat deze de voltages als grafiek tegen de tijd kan uitzetten en alerts kan afgeven bij overschrijding van ingstelde waarden (plus of minus). Het kan je een hoop foepies schelen :)
Daarentegen: een tweaker koopt sowieso een goede voeding.
Anoniem: 14124 21 oktober 2002 21:09
De Enermax voeding valt me wel tegen zeg als ik die grafieken zo bekijk, en daar leg je dan zoveel geld voor neer.
Ik heb ook een EnerMax voeding en was inderdaad teleurgesteld dat deze voeding slechts de middelmood haalt. Ach ja weet ik dat weer voor volgende keer :)

Weet iemand trouwens een programma dat scanned / bepaald hoeveel WATT voeding je nodig hebt voor een bepaald systeem?
Er staat anders op http://www.tomshardware.com/howto/02q4/021021/powersupplies-01.html het volgende:
The Enermax EG365AX-VE offers a very solid design and managed 389 watts in our test. High quality power supplies, such as the Enermax EG365AX-VE, will cost you somewhat more.
Bovendien:
The Enermax and Antec stand out from the crowd with their good documentation of these figures. Manufacturers' specifications are an important source of information, at AMD and Intel, upon which this comparison test is based.
Kan je gewoon uitrekenen. De energieconsumptie van je processor kan je vrij gemakkelijk op google vinden. Voor de AMD processoren weet je het misschien al uit je hoofd. Dan gooi je er ruim 50Watt bij per hd, 30Watt per DDR module, 25 a 30 Watt voor een GeForce 4 en nog ruim 50Watt voor de rest :)
50 Watt per HD??? Waar haal je dat nu weer uit...
Bij IBM trekken de 120GXP modellen een PIEKVERMOGEN van 28W bij het opstarten, en in idle mode ongeveer 5W. bij normaal gebruik zal dat ergens rond de 10W liggen of zo. 15W lijkt me hier dus een iets meer realistische schatting.

Mijn A-Open HQ08 met de standaard 300W (of was dat nu 350) trekt zonder problemen een Athlon XP 1800+ met 5 HD's, DVD, CDRW en GeForce3 (en ook nog wat extra fans).
Weet iemand trouwens een programma dat scanned / bepaald hoeveel WATT voeding je nodig hebt voor een bepaald systeem?
Staat hier ook uitgelegd:
AMD provides example tables in the Builders Guide for Desktop/Tower Systems. To calculate the minimum output of a power supply, AMD offers the following formula: start with the power demands of the CPU, plus 80% of the total output of all the other components. It is also important to make allowances for a power reserve for future upgrades. In the table, we have listed the power demand for a high-end system, which constitutes the basis of our test. In addition to the total power, the combined outputs play a significant role. The +3.3 Volt, +5 Volt and +12-Volt voltages cannot be exposed simultaneously to any randomly chosen loads. By way of example, with a 300-watt power supply, the maximum power rating of the +3 Volt line in conjunction with the +5.5 Volt line is approximately 180 watts. The key data relating to the power supply can be found on the label and, if available, in the user's manual. Frequently, however, the combined output is not specified.
ben ik de enige tweaker die juist geen 70+ euro gaat neertellen voor een voeding?

Ik koop gewoon een doorsnee voeding en het gaat altijd goed...
en ik doe veel tweakdingetjes ermee ...daar ligt het niet aan.
Als het aan mij ligt wel. Ik heb een dualfan 460 Watt E-ATX voeding. Kost nog altijd euro 225,00:
http://www.tweakers.net/pricewatch/29131

Moet er eerlijkheids wel bij vermelden dat dit een van de weinige certified by Tyan voedingen is voor mijn Thunder K7.
ben ik de enige tweaker die juist geen 70+ euro gaat neertellen voor een voeding?
Nee :) Ik denk juist dat een voeding bij veel tweakers onderaan het lijstje staan. Het is meestal van "Oh, doe maar een 500Watt voeding. Ja, doe die van €39.95 maar". Daar is opzich niks mis mee, mits je je computer niet misbruikt. Met msibuiken bedoel ik heftig OC-en en/of veel apparatuur ( }> ).

Voor de wat ervarenere/extremere tweakers onder ons is het echter wel van belang dat je een voeding koopt die niet zo zeer een hoog wattage geeft, maar eentje die een stabiel en accuraat voltage geeft. Zo heb ik bijvoorbeeld een Enermanx, die eigenlijk niet goed doet wat ik wil. Het is een 351 Watter, dus daty is genoed. Echter, de 12v lijn geeft maar 11.6v, en de 3v lijn geeft 3.2v. Dat is dus niet ideaal, zeker als je gaat klooien met voedingen en voltages op je moederbord :)
Just wel een goede voeding als tweaker.
Ik heb dus een 280W voeding van Antec. Alle voltages blijven goed stabiel omdat ze apart uit de voeding komen. En just om te voorkomen als je je videokaart gaat overklokken en dus meer stroom gaat gebruiken het stabiel blijft is een goede voeding belangrijk.

Ook wil ik niet dat ik door een goedkope voeding mijn verdere dure aparauur in mijn PC verneuk door een een storing of iets anders
Erg goed, zo'n test. De laatste tijd heb ik al meegemaakt dat van 2 van mijn 3 computers de voeding kapot is gegaan (ontploft!). En dat waren dus die standaard dingen in een standaard ATX kast. Ik ben nu wel tot het inzicht gekomen dat je beter één keer wat meer kan betalen voor een goede, dan twee keer voor een slechte.
Voor mij dus geen no-name meer.
Anoniem: 41820 21 oktober 2002 22:21
ik heb nu in mijn pc-tje een 5 jaar oude 235 W Everpower voeding

daar hangt een Athlon 1300, een GF4 Ti, een CD-fikker, 3 HDD's en een casefan aan, en ik gebruik ook nog es het onboard geluid.

nog nooit, maar dan nooit last mee gehad.

het hoeft dus niet duur te zijn om goed te zijn
CWT (Channel Well Technologies) is de fabrikant van de Antec voedingen en de ADP series zijn gelijk aan de TruePower series van Antec.

CWT-380ADP = Antec True Power 380

Voor een test van de Antec truepower zie:
www.mikhailtech.com/articles/psu/truepower330/index.shtml
En dan met name pagina 5 waar de TruePower van Antec wordt opengemaakt en de onderdelen van CWT te voorschijn komen ;)
www.mikhailtech.com/articles/psu/truepower330/page5.shtml

meer info:
www.cwt.com.tw
www.antec-inc.com
Anoniem: 45761 21 oktober 2002 22:24
Ik wil een nieuwe voeding kopen, maar kom hier vooral voedingen van Q-tec tegen. Die zijn niet in Tom's test meegenomen.
Heeft iemand enig idee hoe deze (Q-tec 450 W) voedingen kwalitatief zijn?
Q-tec voedingen zijn niet echt geweldig, maar wel heel leuk geprijsd... dus dat zal je zelf moeten afwegen. Je moet Q-tec trouwens niet verwarren met Q-technology. Die laatste voedingen zijn een (behoorlijk) stukje duurder, maar naar mijn mening hun prijs wel waard.
Q-tec voedingen zijn niet echt geweldig
* 786562 lankras
Kun je aangeven waarom Q-tec voedingen niet geweldig zijn?
offtopic over de q-tec
De draden zijn nogal kort, en niet mooi afgewerkt met een kousje. Op het punt waar de draden de voeding in gaan ontbreekt een doorvoer tule, weinig aansluitingen (op een 350w maar 4x molex, 2x floppy, atx, p4), weinig airflow doordat er slechts aan de achterkant een klein roostertje zit, en de fangrill gestanst is ... en zo kan ik nog wel ff doorgaan, maargoed het zijn budget voedingen, dus dan kan je dat soort dingen verwachten.
Kwam deze link toevallig tegen.
http://www.qtec.info/products/pgroup.htm?mpg=PSU De spec's, van PSU 450W Dual Fan Gold, spreken mij wel aan.
Noise level < 32,0 dB
Als je dit vergelijkt met. THG
http://www.tomshardware.com/howto/02q4/021021/powersupplies-08.html#no ise_level_at_maximum_load
Of dat dit ook in de praktijk zo is...
Als die Q-tec een goudkleurig 450W model is met dual fans (zogenaamd temp.controlled): goedkope meuk!!

- Hij weegt de helft van m'n 2 trouwe AOpen 300W standaard psu's.
- Hij maakt veel teveel herrie voor de airflow die hij geeft.
- Hij is goedkoop afgewerkt met hele ielige kabels en te weinig connectors.
- Bij mij kapte hij er compleet mee na 1 dag/3x aan-uit.

Die el-cheapo dingen komen er bij niet meer in.
* 786562 J0YR1D3R
Fortran :Y) Woei, de aldi levert helemaal geen bagger troep :P Dat ding is retestil en ik heb nooit last gehad van reboots. Wel goed dat er is een keer een test is, nu kan iedereen gerust een goede voeding kopen met een goed advies :)
In Tom's test wordt gesproken over een
Fortron en dus niet een Fortran.

However, Fortran is een bestaand PSU merk
(zoals ook in jouw Aldi-pc) ;)
getuige misschien dit linkje:
http://shop.store.yahoo.com/buyaib/for350watatx.htm

Ik kan verder van geen van beide fabrikanten
een homepage vinden of er achter komen of het
misschien dezelfde zijn...

/edit: gevonden:

Fortron/Source:
www.fsusa.com/
* 786562 x-man
Cool ik heb een Fortron FSP..en het is een bigtower (goedkoopste model)

De fabrikant van de bigtower heeft blijkbaar niet bespaard op voeding (wel zijn de draden van de voeding erg kort voor de case, case is niet echt geluiddicht/goed van constructie)
Wat ik erg jammer vind is dat men niet een A-open voeding heeft meegenomen in de test. A-open kasten worden betrekkelijk veel verkocht, daarnaast staan de voedingen bekend als zeer betrouwbaar. Ik had graag eens willen zien hoe betrouwbaar.

[duzz]zie dit maar als een aanvulling op bovenstaande post, had ik ff niet gelezen[/duzz]
Wat ik erg jammer vind is dat men niet een A-open voeding heeft meegenomen in de test. A-open kasten worden betrekkelijk veel verkocht, daarnaast staan de voedingen bekend als zeer betrouwbaar. Ik had graag eens willen zien hoe betrouwbaar.
Inderdaad heel erg jammer, mischien dat tweakers een review kan doen over voedingen die vrij verkrijgbaar zijn in de benelux, Q-tec, aopen enz..
Draai al aantal jaaaaren met de standaard 235Watt voeding die in mn A-Open kast zat. (A-open voeding dus :)). Was zo dol op die kast dat ik er inmiddels 4 heb staan thuis. Drie daarvan met nogsteeds de standaard 235Watt voeding (en dr zit toch aardig leuke overige hardware in alle drie :)) Tot nu toe dus echt nooit problemen mee gehad! geweldige voeding! (in de 4e zit een enermax (die dus helaas wat laag scoord ;() vanwege het geluid van die A-open voeding. De PC staat dag en nacht aan in mn kamer, dus moet wel een beetje stil zijn ;)) Dus mijn ervaring met standaard A-open voedingen is zeer goed!
Idd jammer dat ze die niet meegenomen hebben in de tests... maar ja.. je kan niet alles hebben...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.