Steeds meer bedrijven hebben eigen website

Heliview meldt dat steeds meer bedrijven in Nederland een eigen website hebben. Op dit moment heeft 60 procent van de geautomatiseerde vestigingen, in de profit- en non-profit-sector, een eigen website. Over twaalf maanden zou dit aantal stijgen naar 74 procent, aldus Heliview. Dit alles blijkt uit een recente meting van de ICT monitor, een onderdeel van Heliview Marketingservice. In totaal hebben er ruim 780 vestigingen meegedaan aan dit onderzoek. De gehele Nederlandse zakelijke markt beslaat circa 148.910 geautomatiseerde vestigingen. Van deze vestigingen geeft op dit moment 60 procent aan te beschikken over een eigen website, wat neer komt op ongeveer 88.346 vestigingen. Als de groei naar verwachting doorzet zijn dat er over twaalf maanden 110.193:

Eigen websites komen het meeste voor bij overheidsinstellingen. Maar liefst 84 procent van de vestigingen uit deze branche heeft een eigen pagina op Internet. Ook in de zakelijke dienstverlening komen eigen websites veelvuldig voor (bij 75 procent). In de bouw komt de eigen website het minst voor (slechts 39 procent). Laatst genoemde sector gaat overigens de komende 12 maanden wel een grote inhaalslag maken. Maar liefst 63 procent van de vestigingen in de bouw verwacht in 2003 een eigen website te hebben. Ook in de gezondheidszorg wordt een flinke groei verwacht van het aantal vestigingen met een eigen websites (van 60 procent naar 79 procent).
Steeds meer bedrijven een eigen website

Met dank aan killer1979 voor de tip.

Door Martijn van der Poel

Nieuwsposter

12-09-2002 • 18:45

30

Bron: Heliview

Reacties (30)

30
27
16
2
0
6
Wijzig sortering
Hmm.. dit had ik nou niet verwacht.. ;)

Maar goed, dit betekent dat de toekomst voor de web-design bedrijfjes er nog niet zo verschrikkelijk slecht uit ziet..
Ik had eigenlijk verwacht dat de groei van het aantal websites wel iets zou afnemen.. dus dat valt dan wel weer mee..
Nu is het natuurlijk zo dat heel veel bedrijven die eigenlijk helemaal niets maar dan ook niets met Internet te maken hebben (groenteboer, supermarkt, kapper e.d) geen of een niets bevattende site hebben. Maar dat de voorspelde groei hier verandering in gaat brengen betwijfel ik, en dat het dus mee gaat vallen betwijfel ik nog sterker.
Alle bedrijven die echt een site nodig hebben hebben wel een site, en dan helemaal de Internet afhankelijke bedrijven als Tweakers.net en Bol.com, beide kunnen niet zonder Internet en hebben dus ook een site (duh of the day award?) maar dat de bedrijven die niet echt afhankelijk zijn van een site een site gaan maken wil niet zeggen dat die site veelzeggend is. Het maken van een site is het probleem nog niet eens maar het bijhouden kost gewoon heel veel geld.

Stel je voor dat Gamma op Internet bij moest gaan houden wat in welke vestiging nog op vooraad was, dan zouden ze wel een flink aantal webmasters in mogen gaan huren, een kostenpost die niet nodig en niet gewild is. Een site en een site met informatie en kwaliteit zijn verschillende dingen.
Het maken van een site is het probleem nog niet eens maar het bijhouden kost gewoon heel veel geld. Stel je voor dat Gamma op Internet bij moest gaan houden wat in welke vestiging nog op vooraad was, dan zouden ze wel een flink aantal webmasters in mogen gaan huren...
euhm, ik denk dat je je daar toch heel gruwelijk in vergist, de meeste gamma's hebben allemaal een voorraad systeem, het is natuurlijk heel makkelijk om dat voorraad systeem 1 keer peer dag (of als je echt gek wilt doen 1 x per uur) met de webserver o.i.d. te laten kletsen en daar in een centrale database updates doorgeeft. Afhankelijk van de software en achterliggende database: klusje van niks tot even door de zure appel heen bijten.
Natuurlijk zijn de mogelijkheden veel groter dan het met een team van mensen handmatig bijhouden van een site, ik zeg ook niet dat het zo moet.

Het automatiseren van dit soort zaken kost echter hoe je het ook wendt of keert op dit moment gewoonweg veel te veel geld. Je moet n.l. niet alleen een grote capaciteit aan web server’s hebben om alle info van alle vestigingen te verwerken, maar ook moet je bij elke aankoop die in de winkel wordt gedaan (die ook al bijgehouden wordt) niet alleen in het register plaatsen dat er weer een minder is maar dit ook indirect op de site zetten.

Je kunt je ook behoorlijk verkijken op het aantal artikelen dat een dergelijke winkel heeft, tot en met de schroefjes moet worden bijgehouden, het aantal artikelen totaal durf ik niet te schatten. Maar de ongekende hoeveelheden en het grote aantal bewerkingen dat hiermee gedaan moet worden (ze moeten ook, wat al gebeurd, kijken of er nog iets bij de leverancier bijbesteld moet worden, en dan ook nog op de site zetten wanneer iets weer leverbaar zal zijn, wel zo netjes) loopt gruwelijk uiteen en heeft bizar veel rekenkracht nodig.

Het is voor een dergelijk bedrijf gewoonweg de kosten niet waard dit soort dingen op Internet te zetten gezien praktisch iedereen toch wel naar de winkel loopt om ff iets te halen en niet eerst gaat kijken of het er toevallig wel is. Mede omdat het Internet publiek lang niet groot genoeg is en de echte doe-het-zelver die niet zonder gamma kan echt geen 5 minuten gaat zitten kijken of elk artikeltje dat hij nodig heeft er wel is om vervolgens te gaan doen wat hij toch wel moet: Door de winkel lopen en alle benodigdheden bij elkaar kopen.

En niet alleen dit soort winkels maar ook die met minder artikelen hebben echt hoge kosten aan het automatiseren van de site. En dan heb ik het nog niet over storings en onderhoud kosten, waar men tegenwoordig ook wel wat voor vraagt. En als er nou echt veel vraag was naar dergelijke site’s is dit bedrag overkomelijk, maar die vraag is er niet eens.
Je hoeft ook niet meteen realtime voorraden op je site te hebben... ik zou al heel blij zijn als gamma haar complete assortiment met prijzen op internet zou zetten. Dat kan toch niet zo heel veel moeite kosten.
Artikelen staan in een systeem, dus die kun je zo overnemen. Plaatjes zijn er veelal ook al, wat denk je dat er in het gamma krantje staat ;) Tuurlijk kost het geld, en het is aan de gamma om af te wegen of die kosten opwegen tegen het stukje service wat je daarmee extra biedt... en blijkbaar dus niet :)
Soliciteer als webmaster en je zult al snel merken dat dat wel vies tegen zal vallen. Bij een mooie site hoort natuurlijk bij elk artiekel een plaatje, ok, kan je eerst HEEL Gamma door met een camera, ok, paar duizend foto's later kan je ze ook nog is gaan scannen of inladen in je PC. Daarna kun je al die duizenden artiekelen overzichtelijk op een site proberen te zetten, weer vele uurtjes verder. Blijk dat een bepaalde serie tuinkabouters eruit gaat. Kan je ze weer weghalen, starten ze met leuke zomer actie's met allerlij leuke bloemen, kan je weer aan het fotograferen.
En dan heb je nog niet eens alle bloemen, want elke bloem ziet er anders uit. Daarom gaan mensen ook naar de winkel om te kijken welke ze willen en niet naar een site om het parade-bloempje te bekijken, daar heeft men gewoon geen interesse voor.
En toch zie je bij steeds meer vooral MKB sites opduiken alleen maar om erbij te horen.

Vaak is het onnodig, zoals de bakker op de hoek etc.

Op mijn opleiding (school voor communicatiesystemen) is het eerste wat we moeten vragen: waarom het bedrijf een site wil. En vaak heeft men geen goed idee.
Pjaah ik denk dat juist de bakker veel heeft aan een eigen site.
Hij kan online bestellingen aannemen en hoeft hierdoor minder te gokken hoeveel brood hij nodig heeft.
Hij kan hiermee denk ik veel geld besparen omdat hij niet nodeloos grondstoofen inkoopt.

Ik kan me dus ook eigenlijk niet voorstellen dat er maar 1 bedrijf is die geen goede reden heeft om een website te hebben.
Kom op zeg, dit is wel heel erg 'we zitten midden in de hype' prietpraat. De bakker op de hoek die bestellingen aanneemt via zijn website, tss...
Denk je nu echt dat dat bakkertje behoefte heeft aan nog meer rompslomp? Denk je nu echt dat die bakker niet weet hoeveel brood ie moet bakken?
En ook: Denk je nu echt dat ik brood online ga bestellen, i.p.v. het even te halen bij het bakkertje op de hoek wanneer ik er zin in heb?
Nee, er zijn wel degelijk een heleboel bedrijven die geen directe behoefte hebben aan een website.
Wel is het zo dat er tegenwoordig vaak een beetje lacherig wordt gedaan over bedrijven die geen website hebben.
Maar of dat nu terecht is?
[off-toppic]
Af en toe ben ik ingeroosterd om bij het bedrijf waar ik werk, de lunch te doen.

De bestellingen gaan nu naar de bakker en de slager, allemaal per fax (zo`n ideale uitvinding) , en dan komen ze het een uurtje later brengen.

Van mij mag dit ook per e-mail. Scheelt weer papier, en tijd denk ik zo.

ok ik spreek hier wel over e-mail, niet een site zelf
[/off-toppic]

Ik ben benieuwd naar een poll van al die bedrijven die nu een web-site hebben:
- werkt die site naar behoren?
- ben je tevreden met het resultaat. (voor die prijs)
- heb je tijd en budget om de site te onderhouden.
- heb je er al goede en nieuwe klanten/relaties mee gekregen?
Zal er deels mee te maken hebben dat zgn ERP software steeds breder ingeburgerd raakt bij bedrijfen en instellingen. Ga voor jezelf maar na hoeveel EXTRA service een bedrijf kan verlenen door klanten in te laten loggen op bv SAP via een site....Klanten kunnen dus naast het plaatsen van orders tevens kijken naar de status van hun order,zending or whatever.
SAP is geen internet!!! Wil je SAP webenabled hebben dan moet je gebruik gaanmaken van Workplace en ESS. Maar die dingen zijn zo enorm traag door de bulk javascript die erin zit dat ze het enkel aantrekkelijk maken voor intranet.

Daarnaast is SAP niet voor elk bedrijf weggelegd. Licenties zijn duur maar ook de uren aan maatwerk die erin gaan zitten maken het enkel betaalbaar voor bedrijven zoals KLM, SHELL, Rabo, etc. Dus je stelt de toekomst iets te rooskleurig voor.

Andere ERP systemen zijn meestal ook niet bedoeld voor het internet omdat er veel security issues bij komen kijken.
Waar zeg ik dat SAP internet is? Ik duid alleen op de mogelijkheid om selectief informatie met je klanten te delen middels een site die gekoppeld is aan bv een ERP of alleen een dbs!!
Ik denk dat je als bedrijf beina verplicht bent om je ook op het internet herkenbaar te maken, zodat ze informatie e.d. aan kunnen.

Heel veel mensen kijken ff snel op internet of ze iets over jou kunnen vinden, als dat niet zo is scheelt het een bedrijf waarschijnlijk weer een aantal klanten, dus omzet en winst!!

Ik had zelf trouwens wel verwacht dat het aantal websites een stuk hoger al zou liggen!!
Toevallig zijn we bij waar ik werk bezig met een project waarbij een overheidsinstantie verpicht word om informatie via het internet aan te bieden. (een ander overheidsinstantie dat wel)
En gelukkig dat die manier van automatisering uiteindelijk minder kosten voor de overheid (en dus burgers) opleverd.

Maar sommige websites zijn echt om te huilen zo slecht. (Shit ja, moet ook nog een klusje klaren. ;) )
Dan maar liever geen site denk ik dan wel eens.
tja.. errr.. verrassend? Zou wel apart zijn als steeds minder bedrijven een website hadden.

Interessanter is om te zien of websites bij bedrijven ook steeds meer een substantieel onderdeel van de marketing of verkoop innemen.. Dat bedrijven vroeg of laat hun contactgegevens wel online zullen zetten zegt niet veel.
Volgens mij is het zelfs zo dat de omzet en orders binnenhalen door een goede website toch wel enigzins beinvloed worden
Dat is volgens mij al een hele tijd zo , dus een bedrijf dat niet op WWW zit , loopt toch iets mis ....(ook al is dat soms niet geheel aan de buitenkant zichtbaar !)
Probleem is meestal dat veel bedrijven met de trend "internet" mee gaan door een eigen site online te zetten maar dan er verders geen reet mee doen.

Onlangs heeft een nederlands computerblad nog een email onderzoek gedaan en dat was zeer bedroevend.

Probeer maar online bij de Airmiles wat te bestellen. Na 20 boze emails en wat telefoontjes beginnen ze eens wakker te worden dat iemand iets moet doen :(

Moeten we dan wel zo blij zijn met deze veelal nietszeggende service en outdated data :?

Waar ik wel erg verbaasd over was was binnen een uur een antwoord van Banknet, die hebben het dus wel begrepen.
je hebt gelijk, de responsetijd bij sommige bedrijven(en officieele instanties zoals ministeries e.d.) is vaak diep en diep treurig.
Waar ik wel erg verbaasd over was was binnen een uur een antwoord van Banknet, die hebben het dus wel begrepen.
zo ken ik er nog eentje, de postbank GTO supportdesk. Die gaven me binnen een halfuur (om 8 uur 's avonds!! ) antwoord. Normaal gesproken zie je dat soort dingen alleen bij ISP's nog wel eens. (let op: niet kwello en kazelama of al die 'commercieele' providers)
Goh.... je meent het.... :Z

Da's natuurlijk wel te verwachten, maar een onderzoekje naar de veiligheid van deze websites had imho toch wel een beetje interessanter geweest.
Of wat onder de definitie van website valt.. vroeger kon je niemand vinden die een site kon maken, nu ken ik niemand meer die er nog geen een gemaakt heeft. Zelfs mijn oma maakt websites :7

Als de kwaliteit en de informatie nu eindelijk beter werd had het misschien nog enige waarde, al die opgepoetste banner-sites komen me al aardig de strot uit namelijk.
Maar de informatie voorziening van deze websites zou wel grotendeels stukken beter kunnen zijn.
die metingen bevestigen altijd wat iedereen al weet :/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.