'Nieuwe MacBook Air heeft een ssd met 35 procent lagere leessnelheden'

De vernieuwde MacBook Air waarvan Apple onlangs de prijs met 100 euro verlaagde, heeft volgens een Franse website een ssd met lagere leessnelheden ten opzichte van de ssd uit de MacBook Air uit 2018. Het zou om een verlaging van 35 procent gaan.

De website Consomac stelt dat er weinig verschil zit tussen de vorige week geïntroduceerde MacBook Air en de vorige versie uit 2018, op in ieder geval een punt na: de ssd. Met de Blackmagic Disk Speed Test stelt de website vast dat de nieuwe laptop met 256GB opslag in staat is om schrijfsnelheden van 1GB/s te halen en leessnelheden van 1,3GB/s. Het vorige model haalde respectievelijk 920MB/s en 2GB/s. Dat betekent een kleine verbetering op het vlak van de schrijfsnelheid, maar de leessnelheid is een stuk lager. Consomac speculeert dat de de prijsdaling van de vernieuwde MacBook Air wellicht is toe te schrijven aan het integreren van een goedkopere ssd in de laptop en dat dit voor de meeste kopers weinig zal uitmaken.

Een week geleden introduceerde Apple de vernieuwde MacBook Air en gaf deze een honderd euro lagere vanafprijs dan de versie van vorig jaar. Het goedkoopste nieuwe model kost 1249 euro en beschikt over een ssd met een opslagruimte van 128GB; deze heeft leessnelheden van 500MB/s en schrijfsnelheden van 1,3GB/s, wat overeen zou komen met de versie van 2018. De versie met een 256GB-ssd kost 1499 euro en verschilt los van de ssd niet van de 128GB-versie. Beide modellen hebben True Tone voor de automatische aanpassing van de kleurtemperatuur van het scherm en krijgen dezelfde cpu: een Intel i5-dual core van de achtste generatie met een kloksnelheid van 1,6GHz en een boost tot 3,6GHz.

MacBook Air 2019

Door Joris Jansen

Redacteur

15-07-2019 • 20:08

329

Reacties (329)

329
270
160
12
0
14
Wijzig sortering
Jaja. Apple en prijzen.

De versie met 128GB SSD kost 1249 euro.
De versie met 256GB SSD kost 1499 euro.
Op de grootte van de SSD na zijn ze verder identiek
Je betaalt dus 250 euro voor 128GB SSD-ruimte meer

Als we nou eens kijken naar de Transcend 110S 128GB, met vergelijkbare specs, dan kost die 29,50 euro
De 256GB versie kost 40,95 euro.
Een meerprijs van 11,55 euro.

Dat gaat bij Apple dus bijna 25 keer over de kop. De marketeers van dat bedrijf verdienen een Nobelprijs. Want dat je dat zo'n prijsstrategie niet alleen weet te verkopen, maar consumenten er zelfs fan van laat worden is een werkelijk ongekend formidabele prestatie.
Hiervoor ga ik waarschijnlijk weer een -1 krijgen, gezien de thread die ik hieronder al heb lopen, maar elke keer iemand misschien inzichten krijgt, hoe beter. Immers wordt elke reactie die logisch is, maar dan wat Apple verdedigt, afgedaan wordt als Apple-fanboy. Terwijl dat niet het geval is, maar goed.

In de thread wordt exact de vergelijking met m.2 aangehaald. Alleen, Apple stopt geen m.2 SSD in hun Macbooks. De SSD is vastgesoldeerd op het moederbord, elke alternatieve combinatie van SSD en geheugen is een gehele component. Best logisch dat dit aanpassingen vraagt aan de productielijn, die het ene moment de ene combinatie, wat later een andere combinatie in mekaar gooit. Het is niet zomaar een component inschuiven en gaan.

Overigens, de hele prijssetting is niet zomaar een zuiver een geval van marketing, het hangt immers helemaal samen met de kostenspreiding van ontwikkeling van het OS. Dat gecombineerd met de schaarste die ze zelf creëren door OSX enkel op hun eigen hardware vrij te geven, waardoor liefhebbers van het OS automatisch gedwongen worden richting de duurdere toestellen, die in elk geval duurder zijn dan de zuiver op hardware vergelijkbare Windows-alternatieven. Dat klopt volledig, maar er is ook gewoon een typisch cliché, en dat is dat je die niet 1:1 kan vergelijken, net zoals het geval tussen Androids & iPhones. Dusja, dat zijn keuzes die gemaakt moeten worden door de klant.

Een verklaring voor het prijsverschil tussen de upgrades zit hieronder ook ergens tussen, maar die is ook weggemod door medetweakers die het niet appreciëren wanneer er een ook maar iets-positief-getinte reactie komt tussen de stroom van roepers dat Apple "te duur is in vergelijking met de hardware" of "te duur in vergelijking met een occasionele HP/Dell/Acer/...".

Scroll naar beneden, het is een combinatie van kostenspreiding. Waar fabrikanten als HP en Dell een "peulschil" betalen voor een OS-licentie, die ze afnemen van een ontwikkelaar die de kost kan spreiden over miljarden toestellen, moet Apple de kost verdelen over de laptops die ze zelf verkopen. Neem het van me aan, software ontwikkelen kost geld, en een OS blijft een OS. Apple mag dan misschien minder toestellen ondersteunen, Microsoft schrijft zelf ook niet alle drivers voor alle chipsets en hardware, ze bieden een soort framework aan waarvoor fabrikanten drivers bouwen. De mindset is anders, maar er moet ook steeds een UI worden gebouwd, App Stores, en Microsoft verkoopt dan nog een Office-suite met abonnementen per maand, waarbij Apple de basis tekstverwerking gratis aanbiedt. En maar goed ook dat het gratis is, want op zich zijn ze allesbehalve gebruiksvriendelijk in mijn subjectieve mening.

Gebruikers zullen hun eigen keuzes wel maken, en het feit dat de prijsverschillen er zijn, kan je perfect te veel vinden, voor anderen zal dat te rechtvaardigen zijn. Waarom het in dit topic steeds slecht is om langs de kant te zitten die begrip kan opbrengen waarom er meer moet worden betaald, en om deze kant te onderbouwen, geen idee.

[Reactie gewijzigd door KingFox op 22 juli 2024 22:39]

De SSD is vastgesoldeerd op het moederbord, elke alternatieve combinatie van SSD en geheugen is een gehele component. Best logisch dat dit aanpassingen vraagt aan de productielijn, die het ene moment de ene combinatie
En wie soldeert dat zonder dat de consument hier om gevraagd heeft?.. Echt een verschil in de productielijn voor de 128/256GB is er niet echt niet hoor. Het is pure marketing, mensen betalen het want een alternatief is er niet meer omdat Apple is gaan solderen, wil je later dus toch meer opslag of meer ram dan zit je... nou geweldig.
. Immers wordt elke reactie die logisch is, maar dan wat Apple verdedigt, afgedaan wordt als Apple-fanboy.
Valt mee, maar jouw reactie ruikt zeer naar fanboy, je doet alsof Apple een kleine speler is die het moet opnemen tegen het grote Microsoft. Je zegt dat vergelijking tussen hardware niet kan omdat de software anders is terwijl dat voor die hardware dus geen donder uitmaakt. dat is niet te vergelijken met iOS/Android.

De upgrade kosten zijn gewoon belachelijk.

Het beginnen met "Hiervoor ga ik waarschijnlijk weer een -1 krijgen" zal wel de reden zijn dat je comment zoveel +2 en +3 krijgt.

Ik vind Apple kwa design mooi, en MacOS werkt zeer fijn, maar Apple heeft gewoon schijt aan de meeste consumenten.

[Reactie gewijzigd door [Remmes] op 22 juli 2024 22:39]

Anoniem: 58485 @[Remmes]16 juli 2019 03:46
En wie soldeert dat zonder dat de consument hier om gevraagd heeft?
Je kunt er bij een Apple enigzins vanuit gaan dat je als gebruiker nooit onder de kap hoeft te gaan en dat gewoon over kunt laten aan een servicedesk?

Properaty hardware zit er al in sinds de eerste iphone volgens mij. Wil je meer opslag? Moet je gewoon een duurder model aanschaffen, zonder de mogelijkheid een stickje erin te kunnen prikken.

Aan de andere kant: je krijgt wel een levenlang updates op je apparaat. Daar betaal je niets extra's voor. Zelfs iphone 4's worden nog steeds ondersteund.
Want als ze het niet zouden vastsolderen is het wel noodzakelijk om onder de kap te gaan? Wat een onzin, het is gewoon winstmaximalisatie en zoals de main comment al vermeldde een enorme prestatie van Apple dat er hier zoveel mensen het opnemen voor deze belachelijke praktijken en allerlei randzaken erbij halen om het maar goed te praten.
Een bedrijf hoeft niet als doel te hebben zijn producten laag geprijsd te verkopen. Als je Apple producten te duur vindt, dan koop je ze toch niet? Als genoeg mensen het met je eens zijn krijgt Apple vanzelf een probleem. Ik vindt Apple producten een hoge prijs hebben, maar ben meer dan bereid het er voor te betalen,
We gaan toch ook niet klagen dat een Ferrari veel geld kost?
Helemaal mee eens, maar zoals de eerste comment in dit draadje al aangaf probeert het merendeel van de Apple-fans de prijzen goed te praten met allerlei drogredenen (die zie je onder dit bericht ook veel terug). Ik vind het prima dat jij (of anderen) er geen problemen mee hebben veel geld te betalen voor een computer, maar ik denk dat het voor de meesten maar moeilijk te rechtvaardigen is en dus dan is het misschien ook beter om dat niet te proberen.

En klagen dat een Ferrari veel geld kost... Als er hier mensen zouden posten dat een Ferrari eigenlijk helemaal niet zo duur is, omdat <vul drogreden in>, dan zouden veel mensen het daar waarschijnlijk ook niet mee eens zijn.
Nee het is exact andersom, Apple "fans" zijn niemand uitleg verschuldigd en hoeven niet hier te komen uitleggen hoe en waarom die prijs betaald word.

Het gaat erom dat er hier vrij idiote figuren rondlopen die anderen uitmaken voor "dom" of "idioot" door de keuze die ze maken voor Apple.

Terwijl het juist een teken van een gebrek aan intelligentie is als je anderen "dom" gaat noemen omdat jij van mening bent dat je een andere keuze zou moeten maken puur en alleen maar op basis van prijs.

Zonder rekening te houden met andere aspecten van het product, niemand die de keuze voor Apple maakt is hier uitleg verschuldigd dus de uitleg die je dan krijgt moet je accepteren en het er maar mee moet doen gezien je voor een Tweaker bar weinig begrijpt van de hardware/software technische redenen waarom iemand een Apple kiest...
Apple maakt een uitstekend product: OS X

Afgezien van dat aspect is Apple bizar anti-consumer. Bizarre prijzen voor kabeltjes, onmogelijke upgradability/serviceability, en daarmee dus ook nog eens alles behalve duurzaam. De lijst van dit soort voorbeelden is lang, iedereen kent dit dus heeft geen herhaling nodig. Dus ik vind het niet een gekke mening eerlijk gezegd. De hardware zelf is niet bijzonder, ik kan zeker snappen dat je OS X prettig vind, maar dit bedrijf verdedigen is iets wat niet slim over komt. (Als ik een MacBook zou hebben zou ik alsnog veel kritiek op Apple hebben.) Het is nou niet alsof Apple zoveel heeft gedaan voor de trouwe fans de afgelopen jaren.

Niemand die Apple koopt is een uitleg verschuldigd inderdaad, heb je helemaal gelijk in. De praktijk is echter dat Apple gebruikers toch sterk de behoefte hebben om hun aankoop te verantwoorden naar anderen. Snap dat ook wel, maar als je de prijs voor goed product bij een bedrijf met anti-consumer praktijken niet heb betaald, dan ben je ook niet heel vatbaar voor de pro Apple argumenten.

Als je zelf blij bent met een Apple product, good for you! Daar heb ik geen kritiek op. Het verdedigen van Apple (het bedrijf) is alleen zo vreemd.
Ik ben het met je eens. Er wordt hier boven een verwijzing gedaan naar Ferrari en dat die toch ook duur zijn... En dat zou moeten verantwoorden dat een Apple ook duur mag zijn. Het grappige is echter dat een Ferrari onder de motorkap ook echt Premium spul heeft zitten. En ook echt super dure onderdelen gebruikt die een stuk degelijker en sterker zijn dan in mijn space star. Iedere onderdeel is dus ook verantwoord duurder. Apple gebruikt middelmatige hardware onder de motorkap die wordt vastgesoldeerd zodat je er geen fuck meer mee kunt als je wil upgraden en vraagt daar de hoofdprijs voor. Eenzelfde pc met dubbel de specs komt daarbij nog niet in de buurt van de prijs die Apple vraagt. Uiteraard mag iedereen zelf bepalen of hij de te dure hardware wil kopen ja of nee. Maar deze onzin verdedigen met de term "een Ferrari is toch ook duur"... sorry maar dat is inderdaad echt dom
Ferrari is mogelijk nog een stuk erger dan Apple. Zie bijv. deze video: https://www.youtube.com/watch?v=g2YZf39f3RI&t=244s

en de duurdere modellen mag je alleen kopen als ze je de kans bieden.
Anoniem: 401398 @Dark_man16 juli 2019 11:09
Ja precies, er hangen hier vrij veel van dat soort lieden rond, schandalig !
Wat ik vooral lees is dat mensen niet begrijpen waarvoor een computer dient. Een computer is er om jou te dienen en niet andersom. Zoveel mensen die bezig zijn met hun PC optimaal te houden. Trots dat ze een nieuw component hebben weten te steken in hun PC en als je dan vraagt wat het heeft opgeleverd krijg je een hele uitleg maar je krijgt geen resultaat te zien. En met resultaat bedoel ik niet dat X of Z niet sneller draait. Je merkt dat die persoon enkel input gaf maar geen output kreeg. Het geld dat hij in dat component stak dat vloeit niet terug. Je zou toch verwachten dat door het vervangen van dat component je eindelijk geld gaat verdienen als e-sporter, graficus, Youtuber, muzikant of wat je droom ook mag zijn. Is je droom ITer zijn dan snap ik dan weer dat je geld verliest aan Apple ;)

Wat ik bedoel is dat veel mensen altijd zeuren over het te dure Apple maar als ze op de dag dat ze hun PC op het stort zetten het volledig prijskaartje uitrekenen van wat ze effectief aan die PC besteed hebben ze sowieso al duurder zijn uitgekomen dan bij Apple (dan hebben we de tijd die ze er aan verspild hebben nog niet ingecalculeerd) maar ze in de meeste gevallen ook totaal geen geld hebben weten te recupereren uit die PC.
Volgens mij zijn er maar een paar redenen om zelf aan een pc te sleutelen.

- Gamen: Een nieuwe grafische kaart levert meer FPS of beter grafics op zonder gelijk een compleet nieuw systeem aan te schaffen. Is gewoon als restultaat te zien.
- Pragmatisch: De SSD van 256 GB van de pc zit vol en je wil foto's opslaag. Plaats een 2 TB HD in het systeem en je ziet direct resultaat. Het alternatief is een USB schijf die of duurder of trager is.
- Hobbyisten: sommige mensen vinden het leuk om te sleutelen aan een pc. Elke hobby kost tijd en geld, een hobbyist zal vrij weining zin hebben een Macbook uit elkaar te halen want dat is niet leuk. Het resultaat is gewoon plezier in je hobby hebben.
- Prijsvechters: Het systeem dat ik voor mijn vader in elkaar heb gezet koste mij €350,-. Een vergelijkbaar systeem van HP of Lenovo had mij €500,- gekost. Bij Apple had ik minimaal naar een instap iMac moeten gaan kijken die veel duurder is. De tijd die ik nodig had was online componenten selecteren, thuis in elkaar schroeven en installeren. Als ik een kant en klare iMac had gekocht was ik minder tijd kwijt in het begin maar had ik een 2e OS moeten leren kennen en aan mijn vader uit moeten leggen. Die tijd reken ik ook mee in de TCO. Het was zelfs zo dat het systeem initieel met windows 8.1 werkte en dat mijn vader (altijd op een boerderij gewerkt zonder pc) zelfs de upgrade naar windows 10 probleemloos zelf heeft gedaan.
Het resultaat: een goedkoop systeem dat gewoon werkt.

Particulieren verdienen in het algemeen geen geld aan hun pc.

Als je gaat kijken naar het geld verdienen:
E-sporters: Ik volg vrij veel Starcraft 2 en heb nog nooit iemand met een Apple systeem gezien, volgens mij is er vrijwel geen professionele e-sporter die op MacOS draait.
Graficus: Adobe cloud abonnement en klaar. Draait tegenwoordig net zo goed op windows als op MacOS.
Youtuber: Een webcam en een film uploaden naar een website. Waarom zou dat meer geld opleveren wanneer je dat van een Mac doet?
Muzikant: geen idee, het enige wat ik weet is een vriend van me die voor de hobby met muziek bezig is. Draait prima op windows.

Zakelijk heb ik in geen jaren meer pc's open geschroeft, ik bestel alle systemen met voldoende specs tegen een acceptabele prijs. Niet elke branche heeft de marges dat de prijs van een pc niet relevant is in de omzet. Als ik zie dat onze Mac gebruikers die we hebben geen toegang hebben tot een primair bedrijfsprogramma en we dan weer met citrix sessies moeten werken waar de software niet fijn in werkt zijn we op hun systemen alleen maar geld aan het verliezen aan inefficient werken.

Zakelijk hebben we dus niet alleen de afweging wat er duurder is, maar zelf wat er uberhaubt werkt. En in sommige gevallen is voor ons een MacOS systeem niet eens een optie.
Iedereen zal het eens zijn dat een Ferrari duur is, zo ook een Mac. Een Nissan GTR doet qua performance niet onder voor een 458 of een Lamborghini Huracan. Waarom kopen mensen dan toch zo'n dure auto? Juist, omdat het zoveel méér is dan puur de performance.
Iedereen zal het eens zijn dat een Ferrari duur is, zo ook een Mac. Een Nissan GTR doet qua performance niet onder voor een 458 of een Lamborghini Huracan. Waarom kopen mensen dan toch zo'n dure auto? Juist, omdat het zoveel méér is dan puur de performance.
Nouja... Beetje nuance.

a) De Nissan GTR is zeer succesvol. (niet zo succesvol als Ferrari's 458 sales monster, maar veel succesvoller dan de Huracan).
b) De GTR is ook niet meer zo belachelijk goedkoop. (en in termen van performance wel echt een fenomeen. Alleen intussen ook alweer 12 jaar oud)
c) Brandingwise is de GTR echt een fenomeen geworden. (bijna het stijlicoon van performance. voor een redelijk 'gewoon' merk als Nissan)

Waar je denk ik heen had moeten gaan is dat de rauwe performance onder de motorkap, slechts deel 1 is. Maar de manier waarop je dit op de weg brengt, deel 2. En dan kom in het magische Ferrari territorium en op het 'gevoelsaspect' uit. Vervolgens sla je dat bruggetje naar Apple en specifiek de OS'en. Want dat is je 'sturen de weg' analogie en imo ook hetgeen Apple in uitblinkt.

En dan is het de vraag of het de prijsstrategie rechtvaardigt. Persoonlijk vind ik die compleet ridicuul, maar goed... slecht mijn mening.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 22 juli 2024 22:39]

Het probleem met een Ferrari is dat je met zelfbouw niet zomaar een Ferrari kan evenaren.
Bij Apple kan dat wel. Een PC zelf bouwen is vaak sneller en goedkoper(en niet zo moeilijk als letterlijk een Ferrari nabouwen)
Dus die vergelijking is eigenlijk sowieso mank.

Ik snap de Apple fanboys eigenlijk niet zo goed. Je kan best fan zijn van Apple, maar met een beetje gezond verstand moet je wel kunnen inzien dat het spul gewoon gruwelijk overpriced is. Tuurlijk zijn er wel een aantal goede tegenargumenten, maar die rechtvaardigen het wat mij betreft niet helemaal.
Anoniem: 541344 @kevlar0116 juli 2019 14:31
Nee, goedkoper zelden want als particulier kun je niet de kortingen krijgen bij de aantallen die de grote jongens krijgen. Bovendien hoeft een enkele snel component niet tot verbetering te lijden als niet alles goed op elkaar afgestemd is, iets waar de grote jongen doorgaans veel beter in zijn dan de zogenaamde zelfbouwers
Nee @Jism zegt niet dat als ze het niet het vastsolderen de consument onder de motorkap gaat moeten kijken. Wat @Jism zegt is dat de consument bij een macbook geen boodschap heeft aan een harde schijf die niet is vastgesoldeerd dus wat maakt het uit of ze is vastggesoldeerd? ik kocht mijn eerste Mac notebook in 2002 denk ik en dat was nog een notebook waar je alles kon vervangen, heb die nooit opengereten, degene die er op volgde was ook nog zo'n model en ook dat model diende nooit opengereten te worden. De modellen die daarop volgden werden er stelselmatig dingen vastgelijmd maar zoals @Jism zegt heeft dat nooit een probleem mogen zijn. Het maakt enkel wat uit voor mensen die sowieso al geen Mac zouden kopen. Dat soort mensen dat onmiddellijk een communist wordt wanneer ze het woord Apple horen want Apple maakt winst op hun producten. Natuurlijk doet Apple aan winstmaximalisatie. Ze kunnen het dan ook omdat de concurrenten gewoon niet goed genoeg zijn om een alternatief te maken. Elke keer iemand met mij al een discussie had over het feit dat er alternatieven zijn voor Mac heeft die moeten besluiten dat er geen alternatief bestaat voor de Mac als je naar iemands persoonlijk gebruik kijkt. Je komt dan ook altijd terecht bij fabrikanten die wat componenten in een behuizing stoppen en daar dan ook effectief stoppen en de rest overlaten aan ofwel Microsoft of de door mij gewaardeerde club van hobbyisten. Als ik als muzikant een computer moet kopen dan moet ik wel naar Apple want Apple is het enige bedrijf dat weet dat mensen ook wel iets anders willen doen met een computer dan spreadsheets draaien. Moest er een bedrijf komen dat zijn consumenten serieus neemt en niet afhankelijk is van andere spelers voor de werking van het apparaat dan ga ik zeker eens een kijkje nemen maar tot die tijd ga je met echt mijn geld niet zien verspillen aan de dozenschuivers van de concurrentie want het enige dat ze doen is je met wat componenten naar huis sturen en zoek het zelf maar uit.

De reden dat ik een Apple koop is omdat het me toelaat veel meer geld er uit te halen dan ik in Apple stop. In mijn persoonlijk geval was dat niet mogelijk geweest bij de concurrenten van Apple. Het meest gehoorde argument bij Apple is dan ook dat het teveel geld is voor wat persoon X doet met een PC maar men vergeet steeds dat Windows persoon X niet aanwakkert om iets anders te doen met hun PC dan powerpoint presentaties maken en te ontdekken dat ze iets kunnen wat ze niet wisten. Dat doe je niet door constant je PC open te vijzen en er voor te zorgen dat die optimaal blijft draaien. Hé ik snap dat je fier bent dat je dat kan en dat dat het doel in je leven is maar dat is niet mijn doel leven. Mijn doel in het leven is me zo min mogelijk wat moeten aantrekken van de tools waar ik mee werk omdat ze gewoon doen wat ze moeten doen.
ik durf de stelling wel aan dat er meer professionele software ontwikkeld wordt voor Windows dan voor MacOS.

Dat er mensen zijn die het beste geholpen zijn met een Macbook, prima, helemaal gelijk.
Maar net doen alsof elke andere computerfabrikant je een bouwpakket van onderdelen stuurt met wat lego building instructies en dat je dan alleen een systeem overhoudt dat spreadsheets kan draaien geeft wel meteen de toon van de discussie aan die je met andere mensen voert, en waarom er blijkbaar nooit een alternatief is voor iemands persoonlijke gebruik dan een Macbook.
De oude macbook pro’s schroefde ik altijd gelijk uit de doos eerst open om geheugen en SSD te vervangen. Nog voor die de eerste keer aan was geweest.
Garantie? Welke garantie :P
Vroeger kon je nog gewoon je Macbooks openmaken en bijv. de CD speler eruit halen en er een extra harde schijf instoppen.
Dat doet niets met je garantie. Apple moet dan kunnen bewijzen dat, wat er kapot is gegaan kapot is gegaan door die SSD. Gaat het scherm kapot? Ben je bang dat Apple op de SSD gaat zeiken? Zet je de oude er weer in.
Je kunt met solderen wel meer ruimte besparen. Als je onder de moterkap wilt, heb je daarvoor simpelweg ruimte nodig. Daarnaast is het puur winst voor Apple: verdienmodel.
Niet iedereen is bezig om voor een dubbeltje op de eerste rang te komen. Ik vind het dan ook gewoon een beetje kinderachtig om te roepen dat men het goed praat. niet dat ik het er mee eens is, maar het is nu eenmaal zo en Apple gaat dit echt niet veranderen
Die updates krijg je ook bij windows voor laptops van 300 euro.
Niet om flauw te doen, maar hoe presteert zo'n ding van € 300 na 5 jaar updates?
De laptops met Windows tot € 300 die ik zie hebben over het algemeen een Celeron of Atom met 4GB RAM en 64GB opslagruimte (beiden wel/niet uitbreidbaar?).
Maar je HDD is al voor 50% vol met de laatste updates van Windows (1903 heeft volgens Microsoft een 32GB install base). Wil je Office 365 gebruiken dan gaat er nog 4GB vanaf. En dan heb je nog swap space nodig want met 4GB RAM loop je zo uit je geheugen. Advies van Microsoft is 1.5x geheugen dus er gaat nog eens 6GB vanaf. Hou je van de 64GB dus nog maar dik 9GB bruikbare opslag nodig voor je collectie kattenfilmpjes want om je SSD/M.2 schijf optimaal te laten presteren moet je 'm onder de 80% gevuld houden.

Technisch gezien heb je helemaal gelijk dat je op een goedkope laptop updates krijgt. Maar als je kijkt naar de bruikbaarheid en gebruiksduur wordt het dan met zo'n goedkope laptop wel een lastig verhaal.

Even snel gekeken en een laptop die je 3 jaar geleden kocht voor zo'n € 300 had 2GB RAM en 32GB HDD. Niet eens voldoende om Win10 te draaien (minimaal 4GB RAM en 32GB HDD). Dag € 300, binnen 3 jaar 100% afgeschreven.
Een oude laptop is beter gaan presteren want Windows 10 doet het beter op oude hardware TOV bv Vista. Maar voor 300€ heb je in eerste instantie nooit een laptop die snel is natuurlijk, hoewel de quad core Celeron ergens begint te komen.
Het was maar een voorbeeld. Als je een laptop van 700 euro hebt presteert die na 5 jaar ook nog wel prima. Het verminderen van de prestaties zie je bij Apple niet zo snel omdat ze geen budget laptops verkopen.

En wat betreft opslag, bij macOS is het altijd een raadsel wat nou veel ruimte in beslag neemt, aangezien je "system" deel ook steeds groter wordt, en in extreme gevallen die ik heb gezien wel 500gb kan zijn zonder enige indicatie wat "system" dan inhoudt.
Niet uitbreidbaar en niet repareerbaar. 2 nogo’s in computerland normaal gesproken. En absurde meerprijzen vragen inderdaad.
vooral een nogo in de huidige tijd waarin we het milieu willen sparen.

Tweakers vinden het normaal om computers uit te breiden, maar de gemiddelde consument niet.
Hoewel een SSD vervangen door een groter exemplaar bij laptops toch wel iets was geworden wat ook de gewone consument deed. (door een winkel liet doen)
[...]
Daar betaal je niets extra's voor...
Hier moest ik wel om lachen.
levenlang updates?? iphone 4 is blijven steken op ios 9...
Nou nee; iPhone 4 staat al lange tijd op de obsolete/vintage lijst. Overigens ook prima, dat ding is gewoon te oud.
Ik geef hem een + omdat hij gelijk heeft en het gewoon goed verwoord. Helemaal geen reden om te gaan bashen. Waarom zo vijandig omdat de upgrades zo duur zijn? Koop je 't toch niet. Net zoals de overdreven verdedigende fanboys snap ik nooit zo goed waarom er zon sterke aversie richting Apple is.

De vraag zou beter moeten zijn, waarom soldeeert Apple het vast? Daar zullen vast redenen voor zijn. Of dat enkel is om upgraden onmogelijk te maken betwijfel ik. Maar sowieso zitje al met een uni body design. Dus daar kun je ook wat over zeggen. Er zijn zeker nadelen te noemen, maar ook vast voordelen, want ze zijn toch wel degelijker als m'n ervaringen met andere laptops in het hoog segment. En daarnaast nog een geweldig trackpad wat z'n gelijke niet kent. Dus tja, zo kun je wel een stellige mening over iets hebben en dat afreageren op een ander. Maar er zijn ook nog andere redenen om voor een Apple te kiezen zonder direct dom te zijn. Dat is gewoon een bewuste keuze. Althans voor.mij.

Dat die upgrades duur zijn is niemand blij mee. Maar ze zullen dan vast veel andere dingen goed doen, toch?
En met doorverkoop na een paar jaar vind ik 't helemaal niet zo duur. Zeker zakelijk niet.

Maargoed, natuurlijk vinden we de upgrades duur. Altijd al zo geweest. Maar je krijgt er verder ook wel dingen voor terug die een ander niet biedt.

En voor wie t niet koopt, wat kan jou t dan schelen?
Maar wat krijg je hier voor terug dat je bij een niet gesoldeerd iets niet krijgt? Een iets dunner model laptop, maar je verliest wel de keuze om zelf een SSD er in te zetten voor zo veel minder, blijkt je ssd te klein te zijn dan heb je maar pech, je bent gewoon gek om dat te verdedigen, dat mensen het er voor over hebben betekend niet gelijk dat het een goed iets is.

Ik heb jarenlang Apple producten gebruikt, macos en ios vind ik geweldig, maar op een gegeven moment kan je te ver gaan kwa kosten, het probleem is dat mensen in die Apple bubbel komen te zitten, je zit dan vast aan Apple, een alternatief is er niet dus ja dan betaal je maar gewoon 10*+ zo veel voor een SSD upgrade.
Het is een afweging van het totaal. Dat dit duidelijk een minpunt is wil niet zeggen dat het daarmee in z'n totaal een verkeerde keuze is. Ik verdedig de upgrade kosten niet zozeer, maar ik verdedig wel dat omdat 1 punt minder is het hele product dus nutteloos is. Want zo ver gaan die opvattingen wel. En dat vind ik wat te simplistisch. Zeker als je naar bredere toepassingen kijkt als je persoonlijke situatie.
Of dat enkel is om upgraden onmogelijk te maken betwijfel ik.
Waarom betwijfel je dat? Het is geen obscure complottheorie of zo.
Het is een zeer beproefde methode die door ontzettend veel bedrijven gebruikt word.
Maar je krijgt er verder ook wel dingen voor terug die een ander niet biedt.
Zou je een paar van die dingen willen noemen? Ik kan ze namelijk eerlijk waar niet bedenken.
Ik bedoel een dunner design en aangezien het al unibody is en toch al niet te upgraden maakt solderen het degelijker.
En voordelen bijv trackpad, design, degelijkheid en os. En er zijn ook nadelen ja.
Het meeste staat gewoon in mijn reactie overigens. Dus misschien gewoon accepteren dat ik sommige nadelen accepteer voor het totaal ipv weer met zon 'oh ja, bewijs dan is... Blabla'. Dat jij er anders over denkt is prima. Ik hoef niks te bewijzen waarom ik de voordelen zwaarder vind wegen. Mag iedereen zelf bepalen. Ik leg alleen maar een beetje uit hoe ik erin zit. Dat gebash is nergens voor nodig. Ik zie heus wel dat unibody met name bepaalde problemen geeft. Het solderen vind ik dan meer een logisch gevolg daarop, niet zozeer het probleem. Dat vind ik dan dus meer het unibody design, want zelf upgraden kan dan toch al niet.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 juli 2024 22:39]

Ik bash jou helemaal niet en vraag ook niet om bewijs.
Ik stel een hele normale vraag of je wat duidelijker wil maken waarom je een bepaalde mening hebt.

Jij slaat echter meteen in de fanboy modus. Iets met pot en ketel.
Volgens mij leg ik t prima uit. Ook al in de eerste post. Die ik nog verder toelicht in m'n 2e. En de 3e is hopelijk duidelijker en waar je om gevraagd hebt.
Maar dan wordt je meteen weer in 't fanboy hokje gezet. Dus tja, pot ketel kun je interpreteren zoals je wilt.

Het trackpad alleen al is voor mij een enorme USP. Daar heb ik dagelijks profijt van. Upgradebaarheid niet. Dus voor mij was de 'waarom' al afgetikt.

Waarom betwijfel je dat? Het is geen obscure complottheorie of zo.
betwijfel als in alsof dat de enige reden is. Komt op mij over als een bash omdat je 't bewust verkeerd lijkt te interpreteren.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 juli 2024 22:39]

En wie soldeert dat zonder dat de consument hier om gevraagd heeft?
Dat is de vraag omdraaien. Wie koopt er iets waarvan je weet dat het niet uitbreidbaar is omdat het vastgesoldeerd zit? Dat is de onderzoeksplicht waar je als consument geacht wordt aan te voldoen voordat je een product koopt. Of het pure marketing is kun je feitelijk niet onderbouwen dus is het argument aandragen even onzinnig. Als door het solderen een mm ruimte bespaard wordt op de maximale buitenkant dan kan een apparaat weer dunner worden gemaakt. Of dat voor een eindgebruiker fijn is of niet doet helemaal niet ter zake. Je hebt altijd de mogelijkheid het product te testen.
Het is pure marketing, mensen betalen het want een alternatief is er niet meer omdat Apple is gaan solderen
Het alternatief is er wel: een ander systeem. Dat is het keiharde risico wat Apple loopt maar schijnbaar gebeurt dat veel minder vaak dan jij en anderen hopen.
De upgrade kosten mag jij belachelijk vinden maar als ze zo weinig gekozen worden dan zorgt de marktwerking er uiteindelijk voor dat ze ofwel goedkoper worden ofwel blijft het een cashcow en mag de consument altijd nog zelf kiezen wat ze willen. Het is juist eerder prijzenswaardig (uit ondernemersperspectief) dat Apple wegkomt met dergelijke dure upgrades terwijl andere fabrikanten dat niet lukt.

Waarom jouw comment een +2 krijgt terwijl je geen enkel steekhoudend argument neerzet behalve het standaard fanboy en Apple heeft schijt aan alles geroeptoeter is eveneens een merkwaardig iets. Vrije marktwerking ter discussie stellen omdat een fabrikant er succes mee heeft maar jij als consument de dupe bent van de hoge prijzen terwijl het je vrij staat (je bent het niet verplicht) te kiezen wat je wil. Dat is best wel een vreemde logica.
Als een niet gesoldeerd SSD het voor elkaar krijgt om maar 20 euro duurder te zijn tussen 128 en 256gb dan moet dat ook mogelijk zijn wanneer deze gesoldeerd is, er word gewoon van hetzelfde soort chips gebruikt alleen dan op een net andere manier, die manier kost echt geen €200 kan ik je vertellen. Dat is een feit.
Of dat voor een eindgebruiker fijn is of niet doet helemaal niet ter zake
de eindgebruiker word hierdoor genaaid, ongeacht of het fijn is.
Wie koopt er iets waarvan je weet dat het niet uitbreidbaar is omdat het vastgesoldeerd zit?
Zoals ik al zeg komen mensen in de Apple bubbel, wil je macos dan zit je vast aan Apple, als Apple dan met elke nieuwe versie dingen gaat vastzetten en uiteindelijk de oudere versies waar je nog wel dingen kan aanpassen niet meer verkoopt dan word je eigenlijk gewoon geforceerd om of bij aankoop te veel te betalen voor die upgrade in SSD en of ram, of je moet maar hopen dat je in de tijd dat je de laptop hebt niet meer nodig hebt dan er in zit.

Zoals ik dus ook al heb gezegd mensen kopen het, dat betekent niet dat ze niet genaaid worden.
En wie soldeert dat zonder dat de consument hier om gevraagd heeft?..
Een consument zal daar inderdaad nooit expliciet naar vragen, maar ook niet naar een situatie waarin het niet gesoldeerd is. Die heeft andere eisen, zoals een licht, draagbaar, dun device. Als dit ervoor zorgt dat het dunner wordt, dan is dat mooi meegenomen. Vanuit het standpunt van een Tweaker primeert het zelf aanpassen aan de dikte, maar da's een keuze die gemaakt is door de producent.

De Macbook Pro 2015 15" had een dikte van 180mm, de huidige Macbook Pro's zitten rond de 149mm. Da's misschien maar 3mm, maar toch is het een merkbaar verschil.
Valt mee, maar jouw reactie ruikt zeer naar fanboy, je doet alsof Apple een kleine speler is die het moet opnemen tegen het grote Microsoft. Je zegt dat vergelijking tussen hardware niet kan omdat de software anders is terwijl dat voor die hardware dus geen donder uitmaakt. dat is niet te vergelijken met iOS/Android.
Op vlak van OS is Apple ook een kleine speler tegenover Microsoft. Ik heb het over de vergelijking tussen prijs met een laptop met OSX ten opzichte van de prijs van een laptop met "Windows".

Overigens, als 80% van de devices Windows draait ten opzichte van 10% voor OSX, dan is het wel een "kleinere speler". Zoals ik al tig keer aanhaal, de kost van het OS is niet evenredig kleiner voor Apple dan voor Microsoft. Daardoor is de kost voor het OS hoger en moet die prijs komen uit de verkopen van de Macbook. Er worden geen losse licenties verkocht.
De upgrade kosten zijn gewoon belachelijk.

Het beginnen met "Hiervoor ga ik waarschijnlijk weer een -1 krijgen" zal wel de reden zijn dat je comment zoveel +2 en +3 krijgt.
De verschillen zijn groot, en de klant kiest zelf of die dat eraan wil geven. Iedereen gaat er vanuit dat dat zuiver marketing is, wat natuurlijk een heel simpele conclusie is, maar het gaat gewoon iets verder. Natuurlijk maken ze handig gebruik van hun luxepositie en zit er sowieso wel wat extra vet op de soep, ik vind de reacties die duiden op enkel marketing zonder onderbouwing wat flauw. Deze komen bij elke discussie terug, en elk ander antwoord krijgt hier door de community -1 omdat je automatisch aanzien wordt als Apple fanboy. Ook dat is niet waar, ik geef duiding voor een verklaring, en hop, negatieve beoordeling want "Apple fanboy". Dat is gewoon een triest gegeven op Tweakers.

[Reactie gewijzigd door KingFox op 22 juli 2024 22:39]

maar Apple heeft gewoon schijt aan de meeste consumenten
En de meeste consumenten hebben schijt aan Apple.
Leuke symbiose, die ook de andere kant op gaat:
voor enkele consumenten is Apple interessant, en Apple is geïnteresseerd in die enkele consumenten.
En wie soldeert dat zonder dat de consument hier om gevraagd heeft?.. Echt een verschil in de productielijn voor de 128/256GB is er niet echt niet hoor. Het is pure marketing, mensen betalen het want een alternatief is er niet meer omdat Apple is gaan solderen, wil je later dus toch meer opslag of meer ram dan zit je... nou geweldig.
Eeuuhmm wat? Dit is gewoon klinkklare onzin, de consument roept om kleinere en dunnere apparaten zodat het makkelijker meegenomen kan worden, voila prima, maar dan moeten er keuzes gemaakt gaan worden. Plakken we een m.2 slot waarin je dingen kan vervangen of solderen we de ssd meteen op het moederbord wat weer een paar millimeter scheelt in dikte. Dus de consument heeft daar zeker wel om gevraagd en jij bent daar ook eentje van ;)
Ik vind Apple kwa design mooi, en MacOS werkt zeer fijn, maar Apple heeft gewoon schijt aan de meeste consumenten.
Wat typisch weer bleeghh. Geen enkel bedrijf heeft er baat bij om "schijt" aan zijn consumenten te hebben, dus duw deze ongecontroleerde shitstorm weer even terug je slokdarm in aub.
Het verschil in prijs is gewoon een marketing truckje.. niks meer niks minder.. als je ssd's en dergelijke met tonnen tegelijk laat produceren zit je op nog veel kleinere verschillen.. dan is het verschil misschien 5 euro ipv 20 die een consument betaald..

Om dan meer dan 200 euro te betalen voor een onderdeel wat 5 euro meer kost in aanschaf is natuurlijk ronduit belachelijk. Maar als je apple wil en je vind een 128 gigh te weinig (het zou niet eens meer mogen zitten in een computer van 1000+ euro vind ik)... Ze doen dat net zoals met de iphone die ook nog heel lang met een 16 gigh versie uitkwam.. Zo kan je zeggen de iphone/computer is prijs x.. maar degene die je nodig hebt is prijs x +300 euro.. Gezien er geen alternatieven zijn betalen mensen dat dan zonder al te veel overweging.. Natuurlijk prima marketing.. maar mensen betalen wel overdreven veel voor de hardware.. om apple te gebruiken.. terwijl je de software ook gewoon op andere hardware kan laten draaien, net als windows..
We kunnen er allemaal iets van vinden maar we weten ook dat Apple zijn ontwikkel kosten moet halen uit de verkoop van eigen producten.. zowel de hardware als de software. Aangezien OSX gratis wordt aangeboden als upgrade zal het op de hardware teruggenomen worden.

Dat het wellicht belachelijk is om voor een SSD met 2x de capaciteit 200 euro of meer neer te leggen... tjah de gebruiker kiest voor het totaal product en kijkt niet direct naar de losse componenten. Want dan had hij zij beter een hackintosh machine kunnen bouwen en met andere componenten wat leuks in elkaar kunnen zetten. Daarbij gaat mijn Apple machine wel langer mee dan een Windows bakkie en heeft een hogere restwaarde... neem je dat allemaal mee in je afweging dan valt het toch redelijk mee met de extra kosten..
Het is volstrekt irrelevant om te kijken naar wat een fabrikant betaalt.

Spa betaalt voor hun water ook 0.0001 cent per liter.

Dat betekent niet dat ze het dan maar voor 0.0002 cent moeten verkopen omdat dat toch 200% winst is.

Je hebt overduidelijk geen baan bij een groot bedrijf met verantwoordelijkheden want met deze redenering geef je blijk van dat je bijzonder weinig snapt van bedrijfsmatige prijsbepaling.
Het is bij Apple heel inzichtelijk waar de winstmarges zitten, een monitorstandaard van 1000 euro gaat natuurlijk niet meer over de productiekosten maar over de prijs die ze kunnen vragen. Hetzelfde geldt voor de prijzen van RAM en storage.

Apple is daarin zeker niet slechter dan andere bedrijven, ze zijn er hooguit succesvoller in.
Wat deze algemene strategie wel doet is producten onnodig snel verouderd maken. Als alle pc en telefoonfabrikanten nu eens hun basis systemen toekomstbestendig maken ipv een zo goedkoop mogelijk basismodel te hebben dan zouden consumenten op lange termijn minder spullen weg hoeven gooien.

goede voorbeelden zijn die netbook systemen uit de begintijd die niet vooruit te branden waren, of die iPhones met 16GB storage die binnen de kortste keren vol zitten. Of al die telefoons en tablets met hun eigen connector zoals de Surface dock en de lightning connector.

Apple krijgt hierin misschien relatief veel negatieve reacties, Microsoft ook. Hoge bomen vangen nou eenmaal veel wind.

edit: tekst herschreven ter verduidelijking.

[Reactie gewijzigd door Amasik op 22 juli 2024 22:39]

In de thread wordt exact de vergelijking met m.2 aangehaald. Alleen, Apple stopt geen m.2 SSD in hun Macbooks. De SSD is vastgesoldeerd op het moederbord, elke alternatieve combinatie van SSD en geheugen is een gehele component. Best logisch dat dit aanpassingen vraagt aan de productielijn, die het ene moment de ene combinatie, wat later een andere combinatie in mekaar gooit. Het is niet zomaar een component inschuiven en gaan.
Qua kosten is het implementeren van 128GB of 256GB exact hetzelfde. Ze produceren vervolgens waarschijnlijk modellen op basis van marktonderzoek en/of marktkennis. Jouw 'custom' 256GB-versie van de Air ligt dus al gewoon klaar. Dat Apple het soldeert heeft verder ook niet perse voordelen voor de klant. Wel voor hun want de klant moet wel via Apple de opslag upgraden en dat betekent flinke winst voor Apple. Voorheen gebruikte Apple 'losse' opslag, maar zo'n beetje ieder jaar werd de aansluiting iets aangepast, ook al waren het in feite gewoon M.2 SSD's. Dat was via een adapter vaak op te lossen, maar dat wilde Apple waarschijnlijk voorkomen dus zit het nu gewoon vast op het moederbord (en het is nu custom flash storage).

Hetzelfde geldt voor het werkgeheugen. Er is geen enkele reden om dat spul op het moederbord te solderen. Ja, je kunt je laptop ietsje dunner maken (2 mm ongeveer) maar dat is 't dan ook.
Maar waarom is het uitgangspunt dat de prijs van de goedkoopste uitvoering de referentie is? Met de duurste uitvoering (en de extra winst daarop) wordt oa de goedkoopste betaald en is de totale winst, maar vooral omzet hoger dan dat ze 1 eenheidsmodel zouden hebben dat uitbreidbaar is. Het geeft mensen die niet meer kunnen betalen de mogelijkheid lager in te stappen en mensen die het naar zichzelf kunnen verantwoorden een duurdere dikkere versie te kopen.
Sowieso hufterig om met een 128GB basisversie op de proppen te komen.
Ja voor dat geld wel ja en vooral omdat je er zelf niets aan kunt doen. Het is niet even de el cheapo SSD eruit en leuke snelle 1 of 2 TB erin.
De SSD is vastgesoldeerd op het moederbord, elke alternatieve combinatie van SSD en geheugen is een gehele component. Best logisch dat dit aanpassingen vraagt aan de productielijn, die het ene moment de ene combinatie, wat later een andere combinatie in mekaar gooit. Het is niet zomaar een component inschuiven en gaan
Ik heb geen idee hoe dat precies in z'n werk gaat, maar deze vlieger gaat alleen op wanneer de verschillende ssd's van buiten een wezenlijk andere layout en/of dimensies hebben, wat mij om praktische redenen onwaarschijnlijk lijkt. Wanneer beiden van buiten gewoon gelijk zijn, is het enige wat veranderd moet worden, de voorraad ssd's die de machine moet gebruiken.

De rest klinkt wel plausibel, hoewel ik denk dat Apple groot genoeg is, om het een en ander af te dwingen qua inkoop prijs.
Alleen zit er dus geen verschil in het solderen van 128gb of 1000gb of hoeveel dan ook.
Je zegt nu dat apple de ontwikkeling van haar OS doorberekend in hardware upgrades. Heb je hier bewijs voor? Zouden ze de base versie duurder moeten maken als ze dit niet zouden doen?

Uiteraard mag iedereen lekker zelf weten wat hij of zij met geld doet, maar, er mag gewoonweg wel opgemerkt worden als prijzen hoog zijn. Snelwegbenzine is 20 cent de liter duurder. Iemand mag van mij beargumenteren dat hij dat waard vindt, omdat hij de snelweg niet af hoeft en moet zoeken naar een pomp ofzo. Prima. Jou keuze. Maar je kan mij niet vertellen dat snelwegbenzine niet duur is. En dat geldt ook voor een 250 euro kostende 128gb ssd upgrade. Als jij het om wat voor redenen dan ook het geld waard vindt, prima, maar ga niet roepen dat het niet belachelijk duur is. Want dat is het wel.
Hiervoor ga ik waarschijnlijk weer een -1 krijgen
Niet van mij, want je probeert je zienswijze te onderbouwen.
Dat wil echter niet zeggen dat ik het eens ben met die zienswijze.


[quote]In de thread wordt exact de vergelijking met m.2 aangehaald. Alleen, Apple stopt geen m.2 SSD in hun Macbooks. De SSD is vastgesoldeerd op het moederbord, elke alternatieve combinatie van SSD en geheugen is een gehele component. Best logisch dat dit aanpassingen vraagt aan de productielijn, die het ene moment de ene combinatie, wat later een andere combinatie in mekaar gooit. Het is niet zomaar een component inschuiven en gaan.[/qoute]Correct. Maar....
Daardoor wordt het designen makkelijker en de productie goedkoper. Tel daarbij op dat de op die manier gecreerde vendorlock en je argument vervalt.
Overigens, de hele prijssetting is niet zomaar een zuiver een geval van marketing, het hangt immers helemaal samen met de kostenspreiding van ontwikkeling van het OS
Een veel gehoorde onjuiste stelling bij zowel MacOS als iOS. Als Apple slechts 1 toestel per jaar zou verkopen in het ontwikkelen v/h OS inderdaad van enorme impact op de verkoopprijs v/h toestel. De realiteit is dat Apple de ontwikkelkosten over vele miljoenen toestellen kan uitsmeren. Dus als het OS $100 miljoen kost is dat maar $1 per toestel als Apple 100 miljoen toestellen verkoopt.
En zo hoog zijn de ontwikkelkosten niet. Om te beginnen zijn de Apple OSsen veel simpeler van opzet dan de door jou aangehaalde Windows en Android. Ten tweede zijn alle versies, behalve de allereerste versie, slechts updates van een vorige versie. Het is dus niet zo dat Apple bij iedere release het OS vanaf de grond opnieuw opbouwt.
En daarmee vervalt dat argument ook.
Hoe kom je aan de onzin dat Apple OS'en simpel zouden zijn?

Geen enkele OS is "simpel"
niet "simpel", "simpeler". Geen OS is simpel maar de een is wel complexer dan de ander.
Een OS wat alleen command line is is simpeler dan een OS met een GUI.

Er zijn wel argumenten te bedenken voor het statement dat MacOS simpeler is.
- Windows wordt met meer diverse hardware en software gebruikt.
- Minder legacy omdat Apple sneller hiervan afscheid neemt
Het is denk ik wel een feit dat Windows meer moet kunnen om op alle verschillende devices te kunnen draaien dan MacOS, maar dat MacOS waarschijnlijk wel complexer is dan sommige andere OS'en.
En dit... dit is nu precies de kracht van Apple. Omdat apple niet 738374728 verschillende hardware combo’s hoeft te ondersteunen kan het OS zo “simpel” gehouden worden. Alles wat ze maken is op elkaar afgestemd en zorgvuldig bij elkaar gezocht/geproduceerd. Alleen om die reden zal ik altijd een Apple machine kopen.

Met Windows heb ik meteen het gevoel dat de boel een bij elkaar geraapt zooitje is. Als je wat wilt instellen zoek ik me rot achter de “advanced settings” buttons. Heb je het eindelijk gevonden zit je in een legacy Windows scherm die niets te maken heeft met de nieuwe Windows 10 lay-out. Om nog maar niet te spreken van alle bloatware die meegeleverd word van de fabrikanten. Of de extra software die met de drivers meekomen.

Mij niet gezien, ik betaal liever wat(veel) meer, weet zeker dat het werkt, ik het lang kan gebruiken en daarna nog voor een leuk prijsje kan verkopen. Daarnaast ziet het er altijd top uit, dunne apparaten tov de bakbeesten die je samen kan stellen bij de Windows fabrikanten.

En ja, ik weet dat Apple zeker wat miskleunen heeft gemaakt, maar al met al heb ik veel minder problemen met Apple de afgelopen jaren dan in mijn Windows periode.
Bakbeesten?
https://tweakers.net/pricewatch/compare/1422780;1279845/
Je bedoelt die dikke MacBook air? :+

Wel eens met die instellingen in legacy gui. Wat een ouwe knoppen soms.
En zo hoog zijn de ontwikkelkosten niet. Om te beginnen zijn de Apple OSsen veel simpeler van opzet dan de door jou aangehaalde Windows en Android. Ten tweede zijn alle versies, behalve de allereerste versie, slechts updates van een vorige versie. Het is dus niet zo dat Apple bij iedere release het OS vanaf de grond opnieuw opbouwt.

En daarmee vervalt dat argument ook.
Dat vind ik altijd interessant; iemand die heel stellig beweringen doet maar waarvoor helemaal geen onderbouwing is.
HP/Dell/Acer/enz heeft geen OS dat met Microsoft software werkt, een fijne workflow heeft (met keybinds die consequent zijn), en met een fijne UNIX CLI komt. Valt dus af.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 juli 2024 22:39]

Heb je wel de goede link geplaatst? Want op jouw link kost hij 203,99

Alle andere opties zijn gewoon betalen voor illegale versies...
Illegaal? Welnee, je krijgt een werkende, legale key en is ie reeds in gebruik dan krijg je binnen korte tijd een nieuwe, daar hoef je slechts een mailtje voor te sturen. Hoe de verkoper aan die key is gekomen boeit MS geen zak en is voor de consument ook niet relevant - heel duidelijk gevalletje 'not my problem'. Ze willen gebruikers, en ze gedogen de key sites al tijden. En voor games is het net zo overigens. Een sale is een sale en die licentie is doorgaans al ergens een keer betaald. Soms bijvoorbeeld in een andere regio waar de prijs lager ligt, of in bulk gekocht tijdens een sale. Dat populaire verhaal over creditcardfraude en verdronken baby's om aan keys te komen is zwaar opgeblazen. Ik ken maar één bericht van Ubisoft dat het een zooi keys had ingetrokken om die reden.

Grijs is het, maar dat mag. Dat kwartje is nog niet overal gevallen, zoveel is duidelijk ;) Die key sites zijn niet anders dan een Ebay of Marktplaats. Allemaal handelaren met een handeltje.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 22:39]

Welnee, je krijgt een werkende, legale key en is ie reeds in gebruik dan krijg je binnen korte tijd een nieuwe, daar hoef je slechts een mailtje voor te sturen
Oftewel jouw enige criteria voor legaal is dat het een werkende key is.
Waarom betaal je er dan nog voor en download je het niet gewoon van torrent-sites?

En nee, dit is geen grijs gebied waar het MS (en heel veel andere leveranciers betreft, slechts heel weinig uitgesloten) betreft, dit staat gewoon allemaal in hun voorwaarden en EULA's en officiele verkoopkanalen.
Maarja, de dealer op de hoek zal je ook niet vertellen dat cocaine illegaal is, net zoals jouw key-sites dat ook niet doen... Is niets grijs aan...
Hey, geloof wat je wil geloven, toch? Als jij graag 60 of 200 piek voor je Windows licentie neerlegt moet je dat vooral doen. Ik zeg je dat dat nooit het doel van MS is geweest. Ga maar na. Al sinds Windows XP zwerven er images rond die veelvuldig hergebruikt worden en ook dat hele licentiesleutel/registratie systeem van MS is opzettelijk volgeduwd met gaten. In de praktijk kan elke gebruiker met een beetje knowhow en moeite altijd gratis Windows gebruiken.

Maar, uiteraard, MS staat het niet oogluikend toe, en elke dag worden duizenden machines op slot gezet vanwege illegale games en Windows licenties, zie alle nieuwsberichten daaromtrent... :O . Want ook de keysellers voor games zijn van hetzelfde laken een pak. Die markt bestaat en je gaat de strijd ertegen echt niet winnen. Dus: als consument, wat kies je: de hoofdprijs betalen voor hetzelfde, of vrijwel niets. Bedrijven reageren erop door andere verdienmodellen toe te passen en daar betaal je sowieso voor, heilig boontje of niet. Als je anno 2019 de volle prijs betaalt voor een vanilla game, dan snap je de markt compleet niet. De initiele aanschafprijs is allang het verdienmodel niet meer.

Dus ja, grijs. Dat is de kracht van internet, en die dwingt veranderingen af. Het is hetzelfde gedrag als wat een dienst als Uber of Netflix doet, maak je geen illusie. De afzetmarkt is oneindig veel groter geworden en op die wet van de grote getallen ontstaat ruimte voor dit grijze gebied. Distributie kost daarbij ook letterlijk niets meer en een software kopie is ook gratis.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 22:39]

Ik weet niet wanneer jij voor de laatste keer een windows machine hebt gebruikt maar ik kan wel een of twee voorbeelden laten zien hoe windows wel is veranderd sinds 95 :Y)
Dit is de reden dat ik niet overstap op een Apple laptop. Ik wil dat heel graag, maar ik heb veel opslagruimte nodig voor mijn foto's en video's. Ik heb nu een Windows laptop met 2TB SSD, dat bevalt prima. Ik zou graag een Apple willen, maar met die astronomische meerprijzen voor meer diskruimte is dat gewoon niet interessant.
Waarom neem je niet gewoon een TB3 externe harde schijf erbij. In geen enkel scenario hoeven al je foto’s ook daadwerkelijk op je primaire schijf te staan. Je primaire schijf is vooral voor software en dingen die je heel vaak nodig hebt. Ik zie niemand 4 maal per dag hun volledige foto collectie bekijken
Omdat een externe schijf ontzettend onhandig is, als je het ook kunt oplossen met een interne m2 ssd?
Waarom niet een 10TB sata schijf? We hebben het over foto’s niet over bedrijfskritische data die elk moment toegankelijk moet zijn.
Veel opslagruimte in een laptop gaat toch niet lukken, 2TB is ook niks. Mijn laptop moet gewoon voldoende opslag hebben voor de applicaties die ik gebruik en een beetje om m’n lopende projecten lokaal te kunnen opslaan. Alle bulk storage doe ik wel op m’n NAS, waar ik effectief 32TB aan ruimte heb.

Sterker nog, zoveel storage wil ik niet eens in een laptop, grote hoeveelheden data moeten op een centrale plek die ik overal kan benaderen. M.a.w. op een machine die permanent met een dikke pijp aan het internet hangt. Als je je laptop in je tas stopt is al die data niet meer benaderbaar.
Fijn hoor maar die 32tb, hoe dik je pijp ook is, is daarmee dus zo traag als de neten en kun je dus alsnog effectief eerst iedere keer lokaal gaan zetten om er mee te werken in de meeste gevallen.
Koop een QNAP NAS met Thunderbolt aansluiting. Deze kan je direct aansluiten op je Mac voor directe toegang. Daarnaast heeft de NAS ook een 10Gb kaart, dus als je netwerk het toelaat heb je ook genoeg transfer speed naar je netwerk toe. Met zo'n NAS kan je video bestanden het direct editten op de NAS.
Laten we hier geen appels met peren vergelijken (pun intended).
Waar je inderdaad een relatief goedkope SSD kan kopen en deze in een willekeurige laptop kan prikken, worden deze prijzen niet alleen gehanteerd door Apple.

Ik heb onlangs een eigen laptop voor het werk mogen samenstellen (Dell), waarbij ik tegen exact hetzelfde issue aan liep.
256GB SSD? €98 meerprijs.
512GB SSD? €241 meerprijs.

( Bron; https://www.dell.com/nl-n...0EMEA?view=configurations )

Vaak betreft het hier tevens een 'professional-grade' SSD in plaats van 'consumer-grade' met veel langere levensduur (hogere mean-time between failures).

Dus ja; de prijzen zijn inderdaad erg hoog, maar niet alleen bij Apple.
Dat is dan niet echt anders dan vergelijkbare laptops op de markt. Pak je een Dell XPS 13 van (op dit moment) 1.098,99 heb je een 128GB SSD. De goedkoopste manier om daarvan te upgraden naar een 256GB model is niet los 200 euro te betalen voor de upgrade, maar om een duurder model te selecteren die maar liefst 1499 kost. Of als je van de i5 met 256GB wilt upgraden naar 512GB kost dat je ook gewoon 200 euro.
Geen nieuws, dat is al jaren zo. Inderdaad erg knap, maar dit kan je bij elke update gaan posten. In die zin verdient Trump ook een Nobelprijs met al zijn onzin. En misschien de Mc Donalds ook wel met restaurantprijzen voor een meal. Ik rij Ferrari. 1000 euro voor een paar vloermatten. Je hoeft ze niet te kopen hoor. Ook die MBA niet, maar iedereen doet het, getuige de kids om mij heen tijdens college. Het is interessanter om te melden WAAROM het volgens jou zo is, dan DAT het zo is. Zet hem op!
Je hebt het antwoord al gegeven... Alle kids doen het. Zelfde reden waarom je die kids voor de ramen ziet zitten van de laatste nieuwe koffie tent met hun laptop.
Is echt niet omdat het zo prettig werken is hoor op zo'n barkruk en een hoge tafel.
Oh jawel hoor. Browse maar eens een beetje rond op kind en iPhone en school en iPhone of praat er eens mee. Geen tiener of ouder van een scholier die de gangbare argumenten als veiliger, betere verkoop waarde 8)7 , etc aanhaalt.
Allemaal gebaseerd op 'zij hebben er ook eentje'. Oftewel voor kids is het gewoon een statussymbool.
Microsoft hanteerd bijna dezelfde prijs stijging met de surface line-up en die lijn slaat ook aan.Een goude formule :+
Helaas welja. Ook Microsoft "naait" hiermee klanten. Zo had ik graag 512GB in mijn SB2 gehad maar niet voor de prijs die MS hiervoor vraagt.

Dat andere het ook doen betekent niet dat we het gedrag van Apple in dit geval (maar ook zeker andere) goed moeten keuren of schoolpleinargumenten zoals "maar hun doen het ook" gebruiken om het gedrag te verdedigen.
Daarom koop ik laptops die met een schroevendraaier open kunnen en waarbij componenten zelf vervangen kunnen worden. In 2015 heb de surface pro in de schappen laten liggen en een xps13 gekocht. Nog geen seconde spijt van gehad. De wifi kaart inmiddels vervangen en het volegende component is de M2 ssd. De surface is alleen met een verfbrander open te krijgen met het risico dat je wat sloopt.

[Reactie gewijzigd door pandit op 22 juli 2024 22:39]

Inderdaad. Dan maar 2 mm minder dun maar wel de mogelijkheid simpele zaken als wifi ram en disks vervangen is mij ook veel waard. Tenminste, wel als ik de rekening betaal... :)
Zo heb ik mijn macbook air 2017 pas nog een upgrade gegeven, van 128gb naar 480gb. Ik ben uiteindelijk wel gegaan voor een speciaal voor de macbook gemaakte ssd (transcend jetdrive) waardoor de prijs ook hoger was (macbooks hebben een aparte aansluiting voor hun m.2 schijven). De schrijfsnelheid is hiermee ook behoorlijk verbeterd.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 22 juli 2024 22:39]

Had je beter een tuxedomofzomkunnen kopen, nog veel beter aan te passen dan een xps... probeer het geheugen maar eens te upgraden in je Dell!
tuxedomofzom ken ik niet. Typo misschien? geheugen uitbreiden op de xps13 is inderdaad een dingetje (kan niet), tweede reden voor de xps 13 was toen de zeer smalle schermranden, waar ik erg van gecharmeerd ben. Daar kan Apple nog wat van leren met het lelijke brede randen.
Oh ja, sorry, op een telefoon typen zuigt... https://www.tuxedocomputers.com/ was waar ik op doelde, super ;-)

Heb daar een laptop voor mijn echtgenote gekocht - ze is C++ ontwikkelaar dus heeft wel echt wat horsepower nodig. Ze leverden een nieuwere versie van de SSD dan waar ik voor had betaald - super.

Maar ik heb zelf de XPS13 daar batterijduur en draagbaarheid voor mij alles zijn dus ik snap je helemaal :D
Gelukkig kun je nog een SD kaartje in je surface steken voor de bulkopslag. Werkt bij mij prima in elk geval :)
Dat ga ik ook zeker doen zodra ik een leuk UHS-II kaartje op de kop weet te tikken :)
Je gaat er dan nog aan voorbij dat zowel 128 als 256 GB gewoon veel te weinig opslag is en elk weldenkend mens in een laptop van 1000+ euro een Intel 660p van 1 TB voor €100 zou willen zetten, of toch op zijn minst een 500 GB van elk willekeurig gangbaar merk.
Hoezo te weinig? Ik werk op een macbook met 265 gb, meer dan genoeg want alles gebeurt bij ons op de server. Heb standaard 200gb vrij.

Zou zelfs meer dan genoeg hebben aan 128gb.

Ligt er dus gewoon aan waarvoor een macbook gebruikt gaat worden.
"bij ons op de server" ! = situatie gemiddelde (thuis) gebruiker.
Bij ons werkt de hele zaak op de server. Als er nog minder ssd in kon voor minder geld zou mijn oude baas dat zo aannemen. Veel tweakers hebben ook een nas of andere netwerkschijf. Een mybook is een veel verkochte schijf. Enige reden voor veel opslag is als je heel veel apps hebt. Of als je wil gamen. Maar je koopt geen mac voor gaming

[Reactie gewijzigd door magnat505 op 22 juli 2024 22:39]

Een 50GB iCloud abonnement van €1 p/m werkt anders ook top.
Ja, of 200GB voor €2,99/mnd.
Nouja, misschien werken andere weldenkende mensen liever in de cloud om gemakkelijk hun bestanden te delen en deze veilig op te slaan en tevens overal beschikbaar te hebben. Ik zie er in Nederland geen voordeel in om zoveel opslag op mijn laptop te hebben.

Misschien moet men eens stoppen met voor andere bepalen wat de beste oplossing is en dan het betitelen van andere mensen als minder intelligent achterwege laten.

[Reactie gewijzigd door Fidesnl op 22 juli 2024 22:39]

Misschien zijn er ook mensen die wel wat software willen gebruiken en hun bestanden ook beschikbaar willen hebben zonder internet verbinding/eerst alles downloaden.. Cloud is leuk voor backup opslag.. maar een 128 gigh kan je net een paar programma's en een os op installeren dan zit je al tegen een grens.. waarbij ssd's de laatste 2 jaar sterk zijn gezakt in prijs maakt dat apple niks uit gezien dat een van hun beste verkoopstrategieen betreft.
Misschien moet men eens stoppen met voor andere bepalen wat de beste oplossing is en dan het betitelen van andere mensen als minder intelligent achterwege laten.
Daar gaat het niet om, wel om het belachelijke prijsverschil tussen 128 en 256TB SSD
Nee, die onweldenkende kopers kijken natuurlijk niet naar zaken als gebruiksgemak, support op hard- en software, software-integratie en -optimalisatie, portabiliteit, bouwkwaliteit, afwerking, levensduur en restwaarde alvorens een paar ruggen op iets kapot te slaan.

Dat sommige mensen andere eisen en wensen aan een product stellen dan 'goedkoop en snel', of dat een product zichzelf op een andere manier kan terugverdienen valt hier vaak slecht. Kom maar weer door met de -1's.
Als ik ergens slechte ervaring mee hebben dan het is de support op Apple hardware. Als er iets stuk gaat aan hardware dan ben je het apparaat lange tijd kwijt en zijn meerdere trips naar een Apple service provider noodzakelijk: je moet langskomen voordat er hardware besteld wordt en dan duurt het minimaal een week. Helaas bij mijn MBP meerdere keren. Rest van je argumenten ben ik het wel mee eens hoor...
Die tripjes herken ik wel, maar dat zou bij andere merken waarschijnlijk net zo irritant zijn.

Edit: hoe is dit ongewenst :?

[Reactie gewijzigd door epoman op 22 juli 2024 22:39]

Dell en HP.. 1 telefoontje, en de volgende werkdag staat een monteur bij jou op de stoep, en hebben genoeg spareparts bij zich om in meeste gevallen de boel onsite te kunnen fixen.
Ah, klinkt nice. Wil eigenlijk nog eens een xps proberen om te zien hoe dat zich verhoudt tot een surface laptop. Die bleek een verademing na een thinkpad (terwijl ik vroeger best enthousiast was over thinkpads) maar vooralsnog leggen ze voor mij het in de totale ervaring toch af tegen de macbooks die ik heb gebruikt.
Anoniem: 1322 @epoman16 juli 2019 00:33
Ik ben van een XPS naar een Mac overgestapt. De Dell was een zeer fijne machine maar ook genoeg over aan te merken. Ook de support van Dell is niet altijd fantastisch. Het is hier altijd een groot gezeur over wat beter is..

Maar weet je: Niets is perfect. Er zijn genoeg XPS series met opzwellende accu problemen tot dooie schermen en defecte voedingen. Ook zijn er Mac's met vage corrosie om het scherm, throttelende CPU's en toetsenbord problemen...

Niets is perfect maar laten we elkaars mening eens respecteren hier en niet zo zeuren (algemeen hoor, niet specifiek tegen jou gericht maar op de Appel/dell discussie).
Of doen ze een laptop swap omdat ze het probleem niet snel genoeg kunnen oplossen (lees als de reserve onderdelen meer dan 2 werkdagen op zich laten wachten)

De support van Dell en HP is met laptops bijna niet te evenaren.

Het is in mijn ogen ook onbegrijpelijk hoe moeilijk Apple doet met hun pc hardware als je kijkt hoe goed hun service dan weer is bij Iphone’s en IPads.
Dat geldt dan wel mooi alleen maar voor hun business support (en dat is niet gratis). Probeer maar eens iets los te krijgen van de HP consumenten afdeling. (Of van Dell als men denkt dat je support contract is afgelopen)
valt mee, mijn lenovo zijn ze gewoon komen halen en 3 dagen later stond UPS weer voor de deur.
Da's best netjes. Heb meerdere thinkpads gehad (t41, t60, yoga) maar gelukkig nooit service nodig gehad.
zakelijk service is altijd soepel geweest, en nooit gezeik gehad als een thinkpad valschade had of er de verplichte bak koffie overheen (en doorheen) is gelopen. garantie is verassend soepel bij hun. in tegenstelling tot apple kan het ze gewoon weinig schelen, er komt relatief weinig retour wat ik ervan heb begrepen. de betere thikpads zijn ook redelijk onsloopbaar.

[Reactie gewijzigd door flippy op 22 juli 2024 22:39]

Dat was mijn claim ook helemaal niet en jou opmerking geld ook voor jouw macbook.
Ik heb geen Macbook...
Raar, als Apple zo degelijk en simpel is heb je geen support nodig.

Wat is het nut van, zeg, e500 restwaarde als je daarvoor e700 extra moet betalen?

De soft en hardware integratie is en was bij Apple zéér slecht. Apple noemt die vendorlock ecosysteem. Maar dat is dus gewoon marketingpraat voor 'is niet compatible met heel veel mainstream hardware'.

Dan nog je puntje levensduur. Ook zo'n zwak argument om twee redenen.
Ten eerste, is het echt niet zo dat hardware van andere merken een veel kortere levensduur heeft. Niets, behalve de PR afdeling van Apple, ondersteunt die claim.
Ten tweede, wie wil een laptop die 20 jaar meegaat? Op het moment dat je de Apple aanschaft is de hardware verre van high-end. En dat wordt slechter met ieder jaar dat verstrijkt. Als ik de keus zou hebben koop ik liever 3 laptops van e1000 ipv 1 Apple van e3000 als de totale levensduur gelijk is. Immers bij de keuze voor Apple heb je decennia lang zwaar verouderde hardware.
Alles wat je zegt is exact het omgekeerde van waar.

Maar wel knap dat je jezelf al die onzin kan wijsmaken.
Haha, ja, inderdaad: klagen over de hardware performance in je Apple is als klagen dat er geen schoolboek in je burberry tas past :+
Ik denk dat je voor een bepaald deel van de markt zeker gelijk hebt. Zie bijvoorbeeld de hoesjes van iPads en iPhones waarbij het Apple logo niet bedekt wordt en nog steeds perfect zichtbaar is die je regelmatig ziet. Tieners die je massaal met AirPods ziet fietsen/lopen, heck zelfs de KPN vertegenwoordiger had AirPods in tijdens een live interview over de 112 storing op TV.

Niemand koopt een Dell/HP/Lenovo/etc als modestatement, waar een bepaalde groep mensen dat wel bij Apple doen (althans dat is de indruk die ik krijg). Ik zie Apple producten dan ook een beetje als een VW Golf/Polo, prima producten met een prima bestaansrecht en genoeg mensen die het kopen voor wat het daadwerkelijk biedt. Maar net als de VW Golf/Polo is het ook een product wat genoeg mensen kopen omdat het stoer/cool is en de buren/andere het ook hebben.

Daarom vind ik het te kort door de bocht om te zeggen dat mensen Apple alleen kopen om een modestatement te maken.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 22:39]

De enige mensen die uberhaupt denken aan "mode statement" wat je daar ook onder mag verstaan zijn echt alleen maar de mensen die het niet kopen, niet willen kopen en niet zullen kopen.

Andere mensen kijmen wat het beste werkt en komen uit bij een Macbook, mensen zoals jij echter blijven dezelfde oude plaat draaien...
Ik maak dagelijks professioneel gebruik van Macs, gelukkig. De enkele keer dat ik genoodzaakt ben pc-hardware en Windows te gebruiken, is het afzien.
Niet om die strijd hier aan te gaan, overigens. Er zijn ongetwijfeld vele toepassingen waarvoor je Windows 'moet' hebben. Maar het 'mode statement' tegenover 'productiviteit' heeft a) nooit geklopt en is b) zoooo oud en gemakzuchtig.
Hardware in een pc is gewoon hetzelfde als in een imac hoor komt van dezelfde chipsets uit dezelfde fabrieken.... laptop hardware is sws nooit beter dan dat in een pc.. gaat vaker stuk.. minder koeling, minder snel.

Je kan iets voor en tegen beide ossen hebben.. niemand heeft dezelfde ervaringen met beide.. zo is mijn ervaring dat ik een hoop dingen op een apple niet gedaan krijg zonder eerst support er bij te halen en mijn portemonnee te trekken, waar je op windows voor elk probleem wel een gratis oplossing kan vinden..

Als het verder gaat over performance en ondersteuning in de meest gebruikte softwarepakketen voor productiviteit doen beide ossen tegenwoordig niet veel onder bij elkaar.. Dus dan blijft over wat je zelf het fijnste vind werken.. Nu kan ik op windows zonder monitor de meeste problemen nog oplossen.. dus gebruik ik dat lekker.. vind jij apple fijner gebruik je dat...

Maar apple vraagt nog steeds belachelijke prijzen voor hardware die ook vaak nog niet te fiksen is als er iets mee gebeurt.. alles gesoldeerd.. geen mogelijkheden voor upgrades.. Dat maakt toch vooral dat ik niet snel een van hun producten zal aanschaffen.
Onze ervaringen verschillen, dat is duidelijk. Ik ben dankbaar voor iedere dag die ik zonder Windows-pc voltooi, wat voor mij bevestigt dat "belachelijke prijzen" subjectief is.
Ik gebruik iMacs uit 2009 en 2015, MacBooks Pro uit 2012 en 2016, en een MB Air uit 2014. Allemaal, voor mijn doeleinden en comfort, hun prijs waard gebleken. De HP en de vrij zware Dell die ik zo nu en dan gebruik waren veel goedkoper, maar voelen dan ook echt armoedig aan in gebruik.

Het blijft persoonlijk, daarom begrijp ik het hardnekkige gemekker van sommigen hier niet over "ja maar specs". Wanneer de specs elkaar benaderen, gaat het om waar je het apparaat voor nodig hebt en welke gebruikservaring je voorkeur heeft. Mensen die blijven roepen "Zelfde specs voor minder euri's, DUS beter", snappen er volgens mij weinig van.
dit is geen kwestie van OS, maar van performance per euro. vrijwel alle programma's zijn te vinden op beide OS'en dus uit zakelijk oogpunt blijft dan performance per euro over, en apple is gewoon slecht in die verhouding -zakelijk gezien-. geen gezond denkende baas gaat 2k uitgeven aan een laptop als je eentjen kan kopen met dezelfde specs voor 700 minder, helemaal als je er meteen 100 moet kopen voor je personeel.
er zijn natuurlijk bazen die het uiterlijke plaatje benagrijker vinden, net als dat men een audi gaat rijden ipv een vergelijkbaar model skoda voor 15k minder maar men moet dan niet aankomen met het lulverhaal dat apple "beter" is want dat is gewoon niet waar. voor elk apple product is een windows tegenhanger voor te koop die letterlijk soms minder dan de helft kan kosten voor dezelfde prestaties, met name op het topsegment is dit pijnlijk waar. echter willen de meeste mensen die net 5k hebben neegelegd voor hun macbook pro niet accepteren of horen dat ze dezelfde specs (of betere) hadden kunnen kopen van dell, hp, asus, razer en vele anderen voor een fractie van het geld dat hun hebben betaald.
Dit is dan wél weer typische fanboy praat.

Reken je ook de hardwareflaters mee die Apple maakt en net zo lang structureel ontkent totdat ze in de US een class-action om de oren krijgen? Zaken als throttling op iPhones omdat de batterij minder werd om te voorkomen dat die tel gewoon uitvalt, of de geweldige butterfly keyboards die door een broodkruimeltje al stuk gingen?

Je kan gewoon simpelweg niet concluderen dat Apple producten 2x zo duur zijn voor de zelfde specs omdat ze altijd degelijk zijn en onverwoestbaar. Als mensen hun portemonnee willen legen op hardware die elders de helft kost, moeten mensen lekker zelf weten.
Ik kan me ook voorstellen dat mensen daartoe bereid zijn omdat het er mooi uit ziet, de schermen erg goed zijn, je er goed op kunt programmen en ze het OS fantastisch vinden maar jouw stelling is gewoon onzin.

*1nsane moet dan wel weer lachen om collega’s/kennissen die zo’n mac puur en alleen hebben omdat het Apple is en totaal niet uit de voeten kunnen met het OS, maarja “kijk mij met m’n 4000,- kostende MBP” :+
Hèhè, daar is 'ie. De "fanboy"-opmerking. Roep je dat ook tegen die mensen hier die ten koste van alles hun haperende pc goedpraten (want specs, want goedkoper) of hun bootloopende, privacyloze Androidfoon?

Zoals ik tegen iemand anders al zei: de beleving en de ervaringen zijn persoonlijk. Ik gun jou de jouwe, maar ben blij met de mijne.
die argumenten slaan natuurlijk nergens op, ook apple draait updates, heeft helpdesks en elk fatsoenlijk bedrijf heeft gewoon laptops op schap liggen om te vervangen, dat is besturingssysteem onafhankelijk.
Duidelijk geen ervaring met Apple 😁.
Ik heb/wil enkel een iMac (moet geen iPhone of iPad) van Apple. Ik heb ook een Surface Pro.
Ik kan je verzekeren dat ik onnoemelijk veel tijdverlies heb met mijn Surface. Ik gebruik die niet dagelijks, waardoor ik bijna telkens met updates, herstarts of dergelijke zit. Mijn iMac heeft dat nooit. Herstarten doe ik enkel na langdurig afwezig zijn. Voor ik vertrek op reis leg ik hem af.
En ook wat betrouwbaarheid betreft: Surface kan regelmatig eens zijn camera niet starten, de pen is dan plots niet geconnecteerd..
Euhh serrrieus?

Meen je dit nu echt?

Iedereen die regelmatig met Windows werkt krijgt vroeg of laat te maken met de incapabiliteit van Windows.

Dat men er op werkt betekent niet dat men geen problemen tegenkomt.

8)7
"afzien" is iets anders dan een cursus nodig hebben. Maar superbedankt voor het meedenken!
Ach ja. De markt bepaalt he. Zolang je die SSD los nog zelf in een systeem kan zetten voor 30 piek hoor je mij niet klagen.

En voor degenen die dat niet doen... their loss.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 22:39]

Dat gaat bij Apple dus bijna 25 keer over de kop. De marketeers van dat bedrijf verdienen een Nobelprijs. Want dat je dat zo'n prijsstrategie niet alleen weet te verkopen, maar consumenten er zelfs fan van laat worden is een werkelijk ongekend formidabele prestatie.
Ik vind de nobelprijs voor oplichting een vrij tegenstrijdig idee :+
Na 5 jaar is die transcend geen stuiver meer waard. Als die nog heel is überhaupt. Mac book afschrijving is een stuk gunstiger. Uiteindelijk ben je niet veel duurder uit met een Mac.
Anoniem: 710428 @holoduke5116 juli 2019 12:34
Word een macbook nog eenvoudig verkocht na 5 jaar? en voor hoeveel ongeveer?
Kijk maar in de vraag en aanbod sectie.
Anoniem: 710428 @holoduke5116 juli 2019 13:16
Daar zie je ze alleen te koop staan, of het verkocht word is een tweede.
Ik vraag me bijv zoiets af, ik vind dan 500 nog best veel geld voor een macbook air uit 2012. terwijl de macbook air nu 1250 eu kost.
Dit is wel een beetje een ontspoord topic, nauwelijks inhoudelijke reacties op de lees- en schrijfsnelheid of het feit dat de prijs eerst verlaagd is voor dit model. Nee laten we het maar weer over de al jaren op de zelfde manier gehanteerde prijsstrategie van MacBooks hebben. Het lijkt meer op een uitlaatklep voor frustraties (vaak van niet bezitters) in plaats van commentaar wat nog over het onderwerp gaat.

Ik vermoed dat het verschil in lees- en schrijfsnelheid te wijten is aan het feit dat er minder fysieke SSD chips gebruikt worden en er daardoor minder lijnen tussen de controller en de opslag lopen, maar er tegelijkertijd wel weer een verbeterslag in efficiëntie is opgetreden wat zich dan zou uiten in hogere snelheden voor de modellen met meer geheugen.

Voor mij blijft het lastig dat je nergens een lijstje hebt met de benchmarks van grotere en kleineren SSD's, hier op Tweakers krijgen ze vaak ook de grootste configuratie geleverd en dan is het inderdaad allemaal snel, maar is het dan ook even snel bij 256? 512? 1TB dan?
Goed punt, ik geef een reactie om de discussie nog wat verder naar beneden te schuiven. :)
Als ik zou moeten kiezen tussen de 2 alternatieven: €100,- duurder en 2GB/s of goedkoper en 1,3GB/s dan zou ik zeker meteen voor de goedkopere optie gaan.

Waarschijnlijk hebben de meeste consumenten meer aan die €100,- in hun zak dan die fractie van een miliseconde dat je vakantiefoto op het scherm getoond wordt.
Net als jou zou ik de €100,- in zak houden en de verlaagde snelheid maar voorlief nemen omdat ik (voor mijn gebruik) er vraagtekens bij zet hoe erg je het verschil merkt.

Dit is wel gelijk een goed punt voor het belang van degelijke recensies van (nieuwe) producten en vergelijkingen met voorgaande producten en concurrentie maar ook zeker met andere configuraties. Vaak wordt er maar naar één configuratie gekeken zoals @BikkelZ ook aangeeft. Om dit soort verschillen boven water te krijgen waarop wij als een consument vervolgens de keuze kunnen maken om de €100 inderdaad in zak te houden (als dat een optie was geweest uiteraard :) ).

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 22:39]

Het is allemaal geen rocket science, auto en motor fabrikanten spuiten flinterdunne lagen omdat het gewoon verf scheelt.
100 gram verf over miljoenen auto's is gewoon geld besparen.

Apple is een wat rare koers ingeslagen met zijn modellen en onbehoorlijke prijzen (wij hebben thuis meerdere Apple producten) en compenseren dit om de omzet/winst die Huawei op telefoon gebied afroomt.

We kunnen hele mooie technische redenen bedenken om alles te rechtvaardigen, maar doordat Apple zijn visionair kwijt is doen ze gekke dingen want de Chinezen liggen op de loer... Trump heeft het geprobeerd maar is het niet gelukt "wie betaald bepaald"

Het is enkel een rekensom, niets meer niets minder!
100 euro verlagen om 200 euro aan SSD upgrades binnen te kunnen harken. Zou Apple niet zijn als ze hun klanten niet zouden naaien.
Het oude instapmodel was ook 128GB
Typisch direct de reactie van "Apple naait zijn klanten". Het basismodel met kleinere en - overigens amper merkbare - tragere SSD is dan misschien wel goedkoper, er komt TrueTone bij. Een kleine toevoeging, maar het maakt het goedkoopste instapmodel van de Macbook Air toch weer eventjes iets toegankelijker. Voor veel mensen voldoende, zonder dat ze effectief "genaaid" worden.

Blabla te duur voor de hardware. Blabla te duur in functie tot kwaliteit. Het enige moment dat Apple iets verdient, is op het moment dat ze hun combinatie van hardware met software verkopen. Nadien geen losse inkomsten meer uit verkoop van een OS. Logisch toch dat het bovengemiddeld duurder is dan ene vergelijkbare Dell/HP laptop?

Mensen zullen vaak een Macbook kiezen "omdat het Apple is", correct, en als je als een iPhone, iPad of Apple Watch of andere hardware hebt, maar toch een goedkope laptop wil, best een logische keuze binnen het gekozen ecosysteem, met bijhorende handigheden en integraties, dan betaal je daar een prijs voor. Genaaid worden? In geen geval. Genaaid zou je worden als ze er stiekem tweedehandshardware in draaien en als nieuw verkopen.
Een 1TB m.2 SSD kost je ~240 euro. Voor dat geld krijg je bij Apple 256GB. Wil je upgraden naar 1TB? Dan mag je 750 euro aftikken. Even los van de onderlinge integratie van producten van Apple en de kwaliteit die ze over het algemeen bieden, hoe kun je dat niet zien als genaaid worden?

Er is geen enkele reden dat dat soort upgrades zo exorbitant duur moeten zijn. Prima dat ze geld willen verdienen op upgraden en Apple blijft een bedrijf dat winst wil maken, maar de prijzen die zij hanteren slaan helemaal nergens op.
De meerprijzen van Apple hebben geen relatie tot de meerkosten. Die zijn volledig gebaseerd op vraag. Dit proces gaat zo:
  • Er zijn kennelijk genoeg mensen die (grof) geld neer willen leggen voor Apple producten
  • Voor hun keuze kijken zij eerst naar de vanafprijs
  • Nadat ze (mede op basis van de vanafprijs) hebben besloten om een Apple product te kopen voor toch al een hoop geld, zien ze dat de corresponderende specs niet toekomst bestendig zijn en bovendien na aanschaf niet te verbeteren
  • Omdat de keuze al is gemaakt om het product te kopen en de (flinke) meerprijs het verschil maakt tussen een ongeschikt of geschikt product, wordt toch maar het duurdere model gekocht.
Had Apple de basisuitvoering rijker uitgerust voor een hogere basisprijs, dan hadden ze hoogstwaarschijnlijk minder producten gekocht.
Zoon ssd kost 240 euro marktpijs.. dus je kan er vanuit gaan dat apple diezelfde ssd voor een euro of 60-80 kan aanschaffen.. Misschien eens 50 euro meer dan een 128gigh ssd kost voor hun.. vervolgens verkopen ze die voor 750 euro meerprijs.. (net alsof ze het ding los verkopen in een doosje).. Maakt het alleen nog maar erger.
Ga er maar van uit dat ze heul veul minder betalen voor hun opslag. Ze kopen ook rechtstreeks en in bulk.
Niemand vraagt Apple om de SSD vast te solderen, velen zouden liever hebben dat ze een M2 type gebruiken.
En op zich doet dat er niet toe, in de fabriek kan Apple de grootte solderen die ze willen. Het is niet dat ze de 128 los solderen en dan vervangen door een 256 versie.
Ik snap dus eigenlijk niet wat je punt is.
Dat is jouw mening. Ikzelf ben pro de portability van de Macbooks en het blijft me verbazen hoe handig en fijn zo'n laptop rondloopt doorheen onze kantoren. Licht, dun, handig in de tas om mee te nemen, heerlijk! Ik kom van het 2015 model en vind de dikte van het 2017+ model dan ook een enorme voordeel. Als die vastgesoldeerde SSD er dan voor zorgt dat dit de dikte van de Macbook naar beneden haalt, ben ik pro.

Bovendien zorgt die vastgesoldeerde SSD voor een veiligheidsvoordeel. Waar het bij eenderwelke laptop kinderspel is om het toestel open te schroeven, SSD eruit te halen, aan te sluiten op een andere PC *en de data uit te lezen (want lang niet iedereen gebruikt diskencryptie, ik zou zelfs durven stellen: het merendeel van de gebruikers niet). De vastgesoldeerde SSD kan niet zomaar door eender wie je laptop steelt zomaar uitgelezen worden. Het is een extreem randgeval, maar toch, het draagt sowieso bij tot een veiliger geheel.

Los van dit, is er nog een marketinglogica achter de grote prijsverschillen. Apple moet de licentiekost van hun software (OSX) spreiden over hun toestellen. Gaan ze de kost van upgrades lager maken, dan zal de prijs van het basismodel ook moeten stijgen. Op die manier skippen ze een groter deel van de "entry users" die niet meer de hogere prijs willen betalen. De prijs zou nog hoger uit komen, de basisgebruikers haken af.

Een andere groep gebruikers is reeds overtuigd van Macbook/OSX en zal sowieso geneigd zijn om die meerprijs te tellen, omdat het dat voor hen waard is. Resultaat: je bedient een grote basisgroep, en de groep gebruikers die het er toch aan uitgeven, en geloof me, die zijn er écht wel genoeg. Mensen die bewust de meerprijs tellen voor OSX. Uiteraard kan je niet iedereen plezieren, en haken mensen die upgrades te duur vinden, af. Met de andere stelling (hogere basisprijs, duurdere upgrades), sluit je de mensen van het entrylevel uit, die mogelijk dan ook nooit tot de groep "overtuigde" gebruikers gaat horen die ook meer kunnen/willen/zullen uitgeven.

En wederom -1. Beetje belachelijk dat elke pro-Apple reactie afgedaan wordt als zijnde Apple-fanboy.

[Reactie gewijzigd door KingFox op 22 juli 2024 22:39]

stukje veligheid is natuurlijk kolder, met name de oudere macbooks (pre 2018) kan je gewoon een stekker insteken en de (gesoldeerde) ssd uitlezen terwijl je de rest van het moederbord doormidden hebt gebroken. kost je nog geen 2 minuten.
OS onafhankelijke drive encryptie is standaard bij de bedrijven die hun security serieus nemen.

en dan nog: als je ze data inwillen breken ze gewoon je vingers net zolang tot je de code geeft.
en er is geen goed te praten logica achter de prijsverschillen van de upgrades.

ze vragen het omdat ze het kunnnen, simpel zat.

de onkosten zitten gewoon in de al erg hoge basisprijs van het product zelf.
en zoveel onkosten hebben ze er niet aan, het is gewoon een standaard unix kernel met een apple sausje erover. dat apple sausje is alleen steeds verder verberterd.

[Reactie gewijzigd door flippy op 22 juli 2024 22:39]

Je weet dat hardware-encryptie van SSDs van bekende fabrikanten jaren slecht bleek te zijn geimplementeerd?
https://tweakers.net/nieu...atige-encryptie-ssds.html

Daar kwam nog bij dat Windows Bitlocker geen encryptie toepast(e) als er sprake was van hardware encryptie. Je hebt/had dus in essentie een onversleutelde disk, terwijl je dacht dat die versleuteld was.

Natuurlijk kan de huidige T2 dergelijke fouten ook bevatten. Maar ergens bekruipt mij het gevoel dat Apple serieus meer geld en moeite steekt in cryptografie dan de bekende SSD fabrikanten. En dat moet ergens uit betaald worden.

[Reactie gewijzigd door Palo Alto op 22 juli 2024 22:39]

Psst, ze hebben nog genoeg geld in kas om dat te betalen hoor. Iedereen probeert die prijzen altijd maar te rechtvaardigen door erop te wijzen dat Apple zoveel R&D kosten heeft, vage verhalen over vastgesoldeerde ssd's vanwege de veiligheid en en weet ik veel wat. Ondertussen maken ze gewoon goud geld, maar daar gaan de Applenatics even aan voorbij. Je kan ook gewoon toegeven dat ze je afzetten waar je bijstaat, maar dat je daar verder geen problemen mee hebt.
Ik beaam direct dat Apple meer vraagt voor losse componenten dan de gangbare marktprijs. Maar ze hebben weinig tot geen concurentie. Voor jou voelt de prijs als “afzetten”, prima. Maar voor mij zijn er weinig alternatieven voor Apple die de combinatie hardware/software/service zo heeft als Apple.

Het zou ze absoluut sieren als ze de prijzen van componenten meer in lijn brengen met de marktprijzen, maar wat is daarvoor de drijfveer volgens jou? Wat bepaalt de huidige GB/euro prijs bij de leveranciers van losse SSDs? De ethiek bij Samsung of Crucial?
bij geen bedrijf gebruikt de hardware encrypte in de drive maar een extern softwarepakket waar men meer controle over uit kan oefenen en makkelijker te deployen en enforcen is. spul zoals windows bitlocker en de T2 van apple word ook niet geacpeteerd in overheidscomputers waar geheime info op staat.

[Reactie gewijzigd door flippy op 22 juli 2024 22:39]

Ik snap je post nog altijd niet. Je zei: "Ik wil Apple niet persé goedpraten, maar het gaat hen ook meer kosten."
Ik vraag me af waarom jij zo stellig bent dat dat zo zou zijn.
Dan antwoord jij met een post over allerlei voordelen (wel of niet waar, ik weet het niet) van vastgesoldeerde SSD's. Maar dat is geen antwoord op mijn vraag!
Misschien dat je daarom -1 krijgt?
Ik zeg niet je -1 moest krijgen, maar anderen zouden misschien zo gedacht hebben.
Daar is weinig customs aan. Gewoon dubbel zo grote flash chips solderen en klaar is Apple. Hoeft verder helemaal niets veranderd te worden om van 128GB naar 256GB te gaan.
Dell/HP verkopen ook gewoon een hardware/OS combi, daar komen ook geen inkomsten meer bij. Ik snap echt niet wat je bedoeld met die alinea?
Apple moet zowel de hardware als de volledige ontwikkeling van het OS financieren met hun eigen verkoop. Andere merken kopen een licentie, wat in verhouding veel interessanter is qua kost per toestel dan wat Apple moet investeren. Microsoft heeft hierop een schaalvoordeel, ze spreiden hun kosten over meer afnemers.

Edit: een -1, terwijl het gewoon logica is? Ja hoor...

[Reactie gewijzigd door KingFox op 22 juli 2024 22:39]

Ja... logisch, en die inkomsten waar je het over had en ik naar vroeg?

Apple heeft overigens ook wel het enorme voordeel om maar een handvol apparaten te hoeven ondersteunen met zelf gekozen hardware.
Dell verkoopt een laptop voor €800 euro. Voor de software, betalen ze aan Microsoft per laptop misschien een €10tje. Microsoft maakt het OS, maar spreidt dat over meer dan 100x het aantal devices dat op OSX draait. (Om een vergelijking te stellen, geen exact gegeven).

Apple maakt hun eigen OS. Dat komt ook niet allemaal gratis, maar zij moeten het wel doorrekenen in de prijs van hun toestellen. Ze verkopen immers geen losse licenties aan andere fabrikanten. De verhouding is gewoon helemaal anders, Apple heeft minder licenties om hun kosten over te spreiden dan de factor waarmee Microsoft dit kan. Hierdoor is de kost voor software voor de fabrikant, die hardware selecteert en een Windows-licentie mee verkoopt, veel lager.

Denk je, by the way, dat de kost voor "een handvol apparaten" te ondersteunen, zo'n gigantisch argument is? Microsoft bouwt ook "maar" een framework waar fabrikanten van drivers op inhoeken...
Anoniem: 120539 @KingFox15 juli 2019 22:42
Dit argument is valide voor de relatief hoge instapprijs, en daarmee is deze wellicht wel te verantwoorden.
Het verklaart echter niet de toch wel forse meerprijs voor een upgrade van de hardware die ‘los’ toch niet zo veel zou moeten kosten.

Wat ook nog zou kunnen is dat de duurdere modellen normaal geprijsd zijn, en het instapmodel eigenlijk te goedkoop is, of in ieder geval voor Apple een te lage marge heeft.
Maar dat geeft nog steeds niet aan waarom upgradeprijzen belachelijke hoogtes aannemen bij Apple.

Om maar eens een verschil in upgradeprijzen aan te geven, de nieuwe Asus RoG Zephyrus GA502; het verschil van $100,- wordt verklaard met 8gb meer RAM en een sneller scherm (60 of 120mhz).

Hoeveel kost ook alweer 8gb ram meer bij Apple?

Oh, en niet aankomen met 'ja maar Asus', het gaat om waar voor je geld.
Wat is eigenlijk het probleem met lezen voordat er reacties worden geplaatst?
De "standaard" uitvoeringen zijn het goedkoopst, omdat die ook vaak op grote schaal worden verdeeld naar retailers. Custom modellen worden op minder grote schaal gemaakt, waardoor de kost ook effectief hoger ligt.
Welk deel geeft niet aan waarom er prijsverschillen zijn? Is het niet logisch dat een model (in dit geval: compleet moederbord, hét core-onderdeel waar bij een Macbook alles op zit) dat minder vaak wordt geproduceerd, duurder is? Als je dit niet snapt, ga eens naar een grote retailer van pakweg hardware? Er worden praktisch altijd grotere kortingen toegekend aan grote innames. Dus op de vraag waarom: een verschillend productieproces en schaalverschillen.

Het voorbeeld dat je aangeeft, kan je ook niet 1:1 vergelijken. Het voorbeeld dat je geeft is een laptop waarvoor RAM-latjes worden ingeprikt. Is altijd makkelijker in zo'n geval, want de batch basis moederborden die je als bouwer indoet blijft steeds hetzelfde.
En waarom hebben ze hun geheugen vast gesoldeerd?

Niet vanwege de stevigheid of veiligheid, gewoon om upgrades onmogelijk te maken.

En ik denk dat er in het basismodel van het mobo amper tot geen verschil zit in de lay-out en dus de productie tov iedere variant. Sterker nog, ik denk dat het verschil in de chips zit, niet in het mobo.
Tsja, dat heb ik hier ook al uitgelegd:

KingFox in 'nieuws: 'Nieuwe MacBook Air heeft een ssd met 35 procent lagere l...

Voor mij leverde dat een Macbook op die merkbaar dunner, lichter en makkelijker mee te nemen is, ik heb er dus voordeel van. Stellen dat ze het puur doen om upgrades onmogelijk te maken is een bullshit argument en manifest onwaar.

Maar kijk, je bent gefixeerd op je kortzichtige "het is puur om meer te kunnen vragen"-visie en staat duidelijk niet open voor enige andere feedback. Jammer dat zo'n houding aangenomen wordt in een discussie.
Nou, leg me dan eens uit waarom de LG Gram, die net zo dik en net zo zwaar is met een 17" scherm, wel uitbreidbaar is.
Nog steeds niks over die inkomsten...
Dat is hun eigen keus toch.. dat ze het niet los willen verkopen.. dan zouden mensen immers losse hardware gaan gebruiken en de verkoop van hun hardware zou flink kelderen.. ze maken namelijk zelf geen hardware..
Nee HP en Dell verkopen hardware. Software krijgen ze gewoon. Hoeven ze zelf niks aan te doen. Apple daarentegen onderhoud wel een eigen OS en daar heeft Kingfox gewoon een valide punt.
Ze krijgen dat gewoon?
Geloof je dat nu zelf??
Anders geformuleerd is beter;

Microsoft verkoopt een OS in licentie en onderhoudt het voor de klant.
Apple doet dat stuk in eigen beheer.

Je kunt dus beter stellen dat Apple zijn beheer niet bijster efficient doet, als de meerprijs 'het OS' moet zijn. Ik denk dat het punt van Kingfox vooral is dat het OS de hardware tot een mooi geheel maakt. Bij Windows is die gedachte totaal niet aan de orde - Metro UI is een goed voorbeeld. MS had geen idee maar wilde ook 's wat. Nu doen ze weer voor iedereen wat wils.

Heeft echter allemaal niets maar dan ook niets met kosten te maken, maar met design overwegingen. Apple heeft het zichzelf wat dat betreft heel makkelijk gemaakt... en een paar nieuwe features zijn echt geen argument voor die meerprijs. Het totale pakket is dat voor velen wel. En ja, die mensen worden in zekere zin 'genaaid', want ze betalen Apple teveel.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 22:39]

Apple "verkoopt" een eigen OS, Dell/HP kopen het OS wel degelijk is en verkopen het mee met de laptop.
Sorry maar dat is onzin. OEMs moeten wel degelijk het OS aanschaffen. (Behalve bij Linux distro's zoals Ubuntu natuurlijk)
Wat is precies je punt? Allemaal waar toch?

Prima dat je als appelaar graag te dure appeltjes eet omdat je graag in het appel ecosysteem zit (wat een prima ecosysteem is als je de restricties niet zo erg vind, en wat extra veiligheid wil). Allemaal niks mis mee, maar dat maakt de stellingen niet minder waar.
Ik denk dat het probleem voornamelijk ligt op dat er lagere leessnelheden behaald worden en dat er dus ineens bezuinigd is op bepaalde hardware in het nieuwe model. Ik ga er wel even vanuit dat de snelheden van de SSD niet vermeld zijn bij de tech specs, maar dat je er dus achterkomt via zo'n test.
Hetzelfde werd gedaan door nVidia met bepaalde chips, de tweede generatie kreeg hetzelfde typenummer maar was toch langzamer dan de eerste generate. Ook toen was daar geen melding van gedaan en dat is gewoon niet netjes.
ach als ik in de markt zou zijn voor zo'n ding zou ik liever 100 euro besparen dan een marginaal snellere SSD hebben. Ja de getalletjes in de synthetische benchmark zijn hoger, maar in het gebruik van wat toch al een redelijk underpowered laptopje is ga je dat echt niet merken.

Wat mij betreft heeft Apple hier een goede afweging gemaakt. Even duur of duurder met de langzamere SSD zou inderdaad het naaien van klanten zijn.
Ik denk hier werd eerder de capiciteit bedoelt van 128 GB bij het base model, met een 250€ extra kost om naar 250 GB te updaten...
Dat had ik ook toen ik mijn MBP kocht vorige maand... + €750 om te upgraden van 256GB naar 1TB 8)7
Heb een externe behuizing incl 1TB NVMe SSD voor €167 gekocht. Mooi klein compact en snel genoeg.
Ik heb nooit interesse gehad in deze laptop dus ik weet het niet zeker, maar het zou me verbazen als de upgrade van de SSD goedkoper was vóór de prijsverlaging. Dus ook iemand die een grotere SSD wil is 100 euro goedkoper uit. Klinkt nog steeds niet als je klanten naaien :)
Ik weet het ook niet zeker ik verstond de reactie eerder als voorheen was 256 GB het base model, nu 100€ goedkoper met 128GB als base model...of dit het geval is weet ik niet zou ik eens moeten bekijken

Onafhankelijk daarvan:
250€ om van een 128 GB naar 256 GB te gaan en 240€ om van 8 GB naar 16 GB RAM te gaan...komt toch wel dicht in de buurt van "naaien" ,onafhankelijk van wat de MacBook voorheen gekost heeft.

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 22 juli 2024 22:39]

Nee, base model was bij het 2018 model ook 128GB en de upgrades naar 256 en 512 was duurder dan nu.

Net de snelheid van mijn 2018 en de 2019 van mijn pa (allebei 512GB) vergeleken en de snelheid is nagenoeg hetzelfde.
Voor nog geen 240 euro heb je een 1TB intel SSD...

Ik weet niet hoe 'gelijmd' en moeilijk die laptop is om open te schroeven maar als dat haalbaar is en je wil wel per se een macbook dan zou dat de prijs bewustere 'tweaker' optie zijn.. met tegelijkertijd een mooie middel vinger naar Apple en dit soort klantonvriendelijke praktijken. :P

(al zou ik zelf natuurlijk nooit een Apple product kopen omdat ik het gewoon fundamenteel niet eens ben met dat bedrijf en haar visie/manier van zaken doen)
Zal me niets verbazen als de SSD zit vastgesoldeerd of weer een mooie ‘eigen’ aansluiting heeft
eigen aansluiting betwijfel ik.. dat kost geld.
Nee waarschijnlijk zit op dat prachtige moederbord van ze op die prachtige 'security' chip gewoon ingebakken dat geen enkel ander onderdeel werkt. :)
250€ om van een 128 GB naar 256 GB te gaan en 240€ om van 8 GB naar 16 GB RAM te gaan...komt toch wel dicht in de buurt van "naaien" ,onafhankelijk van wat de MacBook voorheen gekost heeft.
Even gekeken en voor 102 euro heb je een Intel 660p 1TB M.2 SSD met lees- en schijfsnelheden tot 1.800MB/s. Dus voor minder dan de helft van wat je kwijt bent aan een upgrade naar 256GB kun je zelf 1TB kopen, en dan heb je ook nog eens een snellere SSD. Wil je naar 1TB upgraden bij Apple dan mag je 750 euro (!!!) aftikken.

Qua RAM verwacht ik dat de Macbook Air SODIMM gebruikt 32GB 2.666MHz (kit van 2x16GB) kost je 120 euro (G.Skill Ripjaws), dus voor het bedrag wat je kwijt bent om te upgraden van 8 naar 16GB kun je zelf 64GB kopen :+

Ik snap best dat Apple wat wil verdienen aan upgrades maar bij hun zijn de verhoudingen echt compleet zoek. Dat komt niet aardig in de buurt van je klanten naaien, dat is gewoon je klanten naaien en je er nog niet eens een beetje voor schamen.

Edit: Ik zie dat de Macbook Air DDR3L 2.133MHz geheugen gebruikt. In dat geval ben je voor 16GB 83 euro kwijt (Kingston HyperX Impact). Alsnog een flink pak goedkoper dan wat Apple ervoor vraagt. Ik neem aan dat er in de Macbook Air plaats is voor 2 reepjes. Er is al 8GB aanwezig dus voor 240 euro krijg je een 2e 8GB, terwijl dat je zelf maar 40 euro kost. Ik wil niet weten wat voor absurde marges Apple hanteert :X

[Reactie gewijzigd door SomerenV op 22 juli 2024 22:39]

Apple verkoopt enkel high end spul (inherent meer marge dan low/mid-tier producten), alles is vendor-locked (geen 3rd party chargers etc) dus ze verdienen echt superdik op dingen als opladers en kabels, en op alles zitten absurde marges.. waarom denk je dat ze al jaren het meest winstgevende bedrijf zijn en het eerste (en enige) bedrijf is dat meer dan een biljoen dollar waard is op de beurs?... Dat geld moet toch ergens vandaan komen. :+

Apple is een natte droom voor investeerders.. voor klanten?.. niet zo zeer. :O

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 22 juli 2024 22:39]

Ik neem aan dat er in de Macbook Air plaats is voor 2 reepjes. Er is al 8GB aanwezig dus voor 240 euro krijg je een 2e 8GB, terwijl dat je zelf maar 40 euro kost. Ik wil niet weten wat voor absurde marges Apple hanteert :X
Er is geen ruimte voor 2 reepjes. Die chips zitten op het moederbord gesoldeerd. Dus je zult wel voor die upgrade moeten gaan, want zelf upgraden (of later laten upgraden) is niet te doen.
Tja, als je klant zich niet genaaid voelt, is die dan wel genaaid?

Afhankelijk van afname product/dienst, maar bij apple is het toch prima als de gebruiker het niet stoort.

Tevens; welke persoon wil nu snelle leessnelheid op een macbook air.
Tja, als je klant zich niet genaaid voelt, is die dan wel genaaid?
Dat heet dankbaar gebruikmaken misbruik maken van de onwetendheid van je klanten en is misschien nog wel kwalijker dan het naaien zelf.

Een goede verkoper kan een klant naar huis sturen met producten die overkill zijn voor wat ze nodig hebben, maar het juiste verhaaltje gaat de klant tevreden naar huis. Die voelt zich niet genaaid maar is dat in principe wel. Een bedrijf wil geld verdienen en gaat soms best ver om dat te verwezenlijken.
Ik weet niet, volgens mij mis je mijn punt.

Al weet de klant het, kan het zo zijn dat hij/zij er geen balletje om geeft. Ik ben ook al snel blij met een SSD, want ze zijn over het algemeen voor mijn gebruik toch snel genoeg. Bespaart de fabrikant dan 'n tientje? So be it, prima toch.

Misschien zie jij het anders, ik hoef niet altijd het onderste uit de fles te hebben (of hoe het spreekwoord luid), dat klinkt misschien raar, maar soms ben je gewoon al tevreden met de ervaring, hetzelfde zie je overigens ook in heel veel ander markten, sommige meubels zijn takke duur, maar ze geven je 'n gevoel waardoor je liever 900 euro uitgeeft dan 80.

Dat is pas een groot verschil, en die overwegingen maak ik ook bewust, waarom dan als je 'n mooie glimmende trage macbook wilt, jezelf drukmaken.

(Ik heb overigens een Macbook pro van 15 inch die ik niet zelf betaald heb, daar maak ik weer een betere keuze).
Oh, ik hoef ook niet altijd het onderste uit de kan te halen hoor en ik ga soms ook voor een wat duurder model. Echter is 10 of 20 euro verschil tussen gelijkwaardige producten zoals RAM wel even wat anders dan het verschil tussen de prijzen van Apple-upgrades en wat je er zelf aan kwijt zou zijn. 256GB M.2 kost 60 euro (Intel 760p). Stel Apple zou 90 of zelfs 100 euro voor een upgrade naar 256GB vragen dan prima. Je betaalt immers ook wat voor het niet zelf hoeven te installeren van hardware. Maar 240 euro voor een zelfde upgrade kan ik op geen enkele manier goedpraten.

Apple is overigens niet het enige bedrijf dat dit soort absurde prijzen voor upgrades hanteert. Bedrijven maken nou eenmaal handig misbruik van onwetendheid. Klant voelt zich geholpen en is tevreden want geen kennis van zaken, bedrijf is tevreden want fors extra winst. Voelt hij zich genaaid? Nee, maar iedereen met een beetje kennis weet dat de werkelijkheid iets anders in elkaar steekt.
Ach, ja je hebt waarschijnlijk 'n goed punt.
Het is altijd zo jammer dat dit gebeurd, ik weet nog hoe een dubbel gevoel ik had na 't aanschaf van de keuken, die zijn berucht voor naaipraktijken.

Ik was even scheel aan 't lezen denk ik, ik ging er van uit dat dit over prijsverlaging ging, en tragere SSD. niet over meerprijs!
Of je hebt het als klant niet nodig en steekt ook toch mooi €100 in je zak. Win-win.
Overigens zegt niemand dat de prijsdaling (enkel) vanwege de vermeend tragere SSD is.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 22:39]

Ik vindt Apple ook niks maar niemand is verplicht om hun producten te kopen.
Genaaid worden als je zelf de keuze hebt om een Macbook of iets anders te kopen? Altijd zitten mensen te klagen dat Apple teveel rekent voor hun spullen. Koop het dan niet en ga voor iets anders, dat is nu het fijne van concurrentie! Als veel klanten zo denken past Apple de prijzen zeker aan. Zolang dit niet of nauwelijks gebeurt heeft Apple het gelijk aan zijn zijde. Je wilt toch zelf ook ieder jaar loonsverhoging, zonder dat je er meer voor doet?
Even een andere invalshoek. Het kan een reden zijn om voor MacBook pro te gaan.
Dit is geen goed reden, maakt echt niets uit die sequentiele SSD snelheid.
Truetone ook, maar dat hebben ze juist toegevoegd aan de nieuwe en goedkopere air.
100 euro verlagen om 200 euro aan SSD upgrades binnen te kunnen harken. Zou Apple niet zijn als ze hun klanten niet zouden naaien.
Ik vraag me wel vaker af of daar een andere strategie achter zit:
Stel n 128GB SSD kost €50 en n 256GB €100.
Maar je verwacht 5x zoveel 128GB als 256GB te verkopen, dan kan je er ook (in n laptop effectief) resp €25 en €225 voor vragen.
Dan is je winst op SSDs hetzelfde, maar mss verkoop je dan extra veel omdat het 128GB model extra goedkoop is. En komt de winst uit niet alleen het 256GB model, maar ook de rest van de laptop onderdelen van beide modellen.
Nouja ik ben geen marketing genie maar zoiets leek me in theorie mogelijk.
Het wordt een beetje voorspelbaar, die Apple-reacties. Ja, veel mensen vinden het te duur. Prima. Moet dat elke dag bij elk Apple-gerelateerd en niet-Apple-artikel-gerelateerd artikel tot in den treure aangehaald worden?

Tweakers.net mag hopen dat Apple nooit stopt met bestaan want dan valt de helft van de reacties weg.
Waar veel mensen nog steeds aan voorbij gaan, is hoe efficiënt Apple de hardware / software combinatie maakt. Met op papier mindere specs, toch de gepimpte Win10-bakken voorbijstreven in praktijkprestaties.
Dat ze duur zijn en vreemd prijsbeleid hanteren, staat buiten kijf. Dat het niet meer mogelijk is na aankoop nog te upgraden, is absurd. Maar in veel opzichten is de Mac voor de 'gewone' consument wel bijna die prijzen waard.

[Reactie gewijzigd door Youssouf op 22 juli 2024 22:39]

Ik denk dat jouw notie van 'gewone consument' dan anders is dan die van mij. In mijn optiek doet de doorsnee consument niet veel meer met een laptop dan tekst verwerken, browsen, filmpjes kijken (en gamen). Heb je daar nu werkelijk een apparaat van €1249 (instapmodel) voor nodig?

Prestatie of 'ability' vind ik daarom kulredenen. Hou het dan gewoon op levensduur, status, of ease of use.
Niemand heeft een apparaat van een bepaalde prijs nodig. Je hebt een apparaat nodig dat kan doen wat je vandaag wil doen en wat volgende week bij je opkomt. Dat voor jou prettig werkt, met een drempel die je aankan en het liefst zonder haperen, zonder updates die je systeem crashen en met relatief overzichtelijke privacy-instellingen.

Bijna alle reacties vóór mij gingen over prestaties, daar reageerde ik op. Mag jij 'kul' vinden, hoor, geeft helemaal niks.
Zo kan je ook vragen waarom mensen kleding van honderden of duizenden euros dragen. Zal vast niet heel veel anders zitten dan een kledingstuk wat 100x goedkoper is. Dus wie ben jij om te bepalen wat iemand nodig heeft, dat bepaald die gene toch echt zelf. En blijkbaar gaat dat goed, anders zou apple niet zo veel winst maken.
bling bling draag je om op te vallen.
Om dezelfde reden kopen uitkeringstrekkers I-phones van 800+. (mijn tels : 500 max)
Haha, een iPhone om op te vallen. Want je ziet verder nooit iemand met zo'n ding, hè
Ja, pubers op het openbaar vervoer …
De paar muzikanten die ik ken, gebruiken het om er mee te werken (audio) Om delfde reden heb ik een iPad (virtual synths/cubase)
Maar de meeste users kopen geen apps (geld op uiteraard )

[Reactie gewijzigd door OxWax op 22 juli 2024 22:39]

o.k.
Uitkeringstrekkers dus, pubers in het o.v. en een paar muzikanten.
En de miljardenomzet van de AppStore blijft vooralsnog een mysterie.

Genoteerd. Dank voor je onderzoek!
De Play en App store verdienen veel geld via abbo gebaseerde streaming apps zoals netflix en spotify. Ze verkopen ook abo's aan developers om apps op de stores te zetten. Redelijk verwarrend concept maar dat verklaart wel de omzet die beide hebben. Heeft dus weinig te maken met het aanschaffen van een 800+ nieuwe iPhone of het gebruik van een oud toestel. Of zelfs in sommige gevallen in het gebruik van gedownloade apps. Nuja, iPhones worden uiteraard niet uitsluitend verkocht aan sukkelaars of mensen die willen opvallen.
Je gaat volledig voorbij aan de kern van mijn post. Ik zeg nergens dat mensen niets van Apple mogen kopen. Ik vind alleen dat je het juiste argument moet gebruiken om een Apple-product te kopen. Prestatie is objectief gezien niet het juiste argument, omdat er producten verkocht worden die vergelijkbaar presteren tegen een aanzienlijk lagere prijs. Mensen die dure kleding kopen doen dat ook niet omdat die kleding hun huid beter bedekt; nee, die kopen idem vanwege status en eventueel levensduur/materiaalkwaliteit.

Ik heb geen idee waar je die opmerking over Apples winst vandaan haalt, want volgens mij is dat volstrekt irrelevant voor deze discussie.
Waarom zou je een juist argument moeten geven om een apple product te kopen? Alsof iemand zich moet verantwoorden. Wat een onzin zeg.
Probeer eens na te denken op een hoger abstractieniveau. Het gaat er niet om of Jan A wel of niet een Mac mag kopen. Het gaat erom dat consumenten massaal om de tuin worden geleid, omdat ze denken iets te kopen vanwege punt X, terwijl het product op dat punt geen voordehandliggende (lees: rationele) keuze is. Zeg dan gewoon dat je het product koopt vanwege punten Y en Z, punten waarop het product daadwerkelijk excelleert.

Ik ga het geen vierde keer uitleggen, dus I'm out.
Je hoeft het ook niet uit te leggen, want je opmerkingen slaan gewoon nergens op, "na denken op een hoger abstractieniveau" omdat men een apple product koopt. Moet niet gekker worden als je het mij vraagt :)
Voor een 'gewone' consument is de Mac gewoon onhandig bedoel je. Een normale windows pc/laptop heeft alle populaire I/O poorten. Mac niet. Gewone gebruikers willen iets dat universeel is. Bovendien is een Mac gewoon te duur voor het gebruik van gewone gebruikers.

Ik snap ergens wel je punt mbt hw/sw combinatie maar dat is toch een beetje achterhaald. Al hun componenten zijn nu quasi standaard componenten die je in elke laptop vindt. Hoeveel invloed heeft een OS nog op de snelheid/efficiëntie tegenwoordig? Met M.2 en hypersnelle CPU. Voor fotobewerking edm nog steeds top maar voor de rest...
Och jee, de selectieve verontwaardiging als het om prijzen van Apple-producten gaat. Audi vraagt voor een panoramadakje 2000 euro. Skoda vraagt voor datzelfde dakje 500 euro. Iedereen vindt dat normaal, want ja Audi premium enzo. Maar Apple toch?!

Vergeet ook niet dat de MacBook air uniek is als het aankomt op slank, dun design. Daar kan je een massaproduct als een 2,5 inch 1TB- schijfje niet mee vergelijken qua prijs.
Er zijn er genoeg die terecht commentaar hebben op audi. Zeker nu in 2019 zijn ze niet handig bezig. Verouderde techniek, middenmerken kunnen ze bijbenen of zelfs inhalen voor 2/3e van de prijs, geen innovatie en de enige elektrische auto die ze hebben heeft zo'n droevige efficiency dat een Tesla en zelfs Kia op dezelfde accucapaciteit tot twee keer zo ver komt.

Kijk maar eens in het commentaar op autowebsites. De Duitse 'a' merken hebben het heel zwaar door veel te weinig innovatie en ontwikkeling de afgelopen 10 jaar.

Beetje hetzelfde als Apple dus. De nieuwe producten hebben niet de charme, kwaliteit en glans van die van vroeger, terwijl ze wel de prijzen ophogen of minder leveren voor het geld.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 22:39]

Behalve dan dat Apple constant loopt te innoveren en er nooit mee is gestopt.

Of wil je zeggen dat Acer, Lenovo of HP meer innovaties hebben?

Maar buiten dat, hoezo die obsessie met innovatie? Innovatie op zichzelf stelt niks voor als je geen bruikbare producten ermee maakt, en laat Apple juist dat doen.

Men praatte nooit over innovatie tot Apple met de iPhone en iPad kwam, daarna is geen enkel ander fabrikant met een innovatie gekomen maar toch blijft men zeuren over innovatie als het om Apple gaat terwijl Apple notabene is blijven innoveren 8)7

Beetje omgekeerde wereld redenering.
Apple is niet constant aan het innoveren. Dat is onhoudbaar voor elk bedrijf. Met de Apple watch zetten ze weer een streefdoel voor andere bedrijven maar hun services zijn gewoon gekopieerd van andere bedrijven meer bepaald Netflix, Spotify, etc. Hun airpods kon je ook 'innoverend' vinden (wat ik niet vind maar soit). Die zijn dan weer ingehaald door andere bedrijven.

Hoezo is er geen enkele fabrikant gekomen met innovatie? AMD is sterk bezig met innovatie.
Amai, 250€ om van een 128GB SSD naar een 256GB SSD te gaan. :o
Als je hier de pricewatch checkt, dan zou het Apple aan retail prijzen nog niet eens 50€ kosten, laat staan aan groothandel prijzen...
Vergeet niet de R&D kosten om de 256GB versie in het 128GB slot te kunnen fitten..

/s
apple-gebruikers trekken zich geen hol aan van de prijs, anders hadden ze al lang iets anders gekocht
Een hoge prijs kan kan zeer zeker een selling point zijn. Het geeft een gevoel van eigenwaarde.
Vergelijk het met mensen die schilderij dat miljoenen kost erg mooi vinden. Als later blijkt dat het schilderij een replica is, dan is het plotseling ongewenst.
Anoniem: 120539 @dasiro15 juli 2019 21:20
Niet persé.
De eenvoudige versie van de iPad is echt bijzonder gunstig geprijsd als je hem vergelijkt met andere (ongeveer) 10” tablets net boven de budget-klasse.
Wil je beter, ga je echt naar de 600+ euro Android tablets toe.
Geen gelamineerd scherm geen stereo speakers. Ik vind de basic ipad zijn geld absoluut niet waard, gezien het 2 heel basale zaken mist.
Ik ben al bijna 15 jaar een trouw Apple gebruiker, alles Apple. Macbooks, telefoons, Apple TV noem maar op. Dit soort fratsen qua prijzen was voor mij de druppel.
Onlangs ben ik begonnen met een eigen Windows systeem samen te stellen.. Er ging een wereld voor me open wat ik voor hetzelfde geld kan kopen. Ja, dan heb ik geen OSX meer, maar de hardware die je daar voor terug krijgt is het meer dan waard.
Inderdaad. En als je die hardware een beetje zorgvuldig samenstelt dan is macOS ook geen probleem.
Maar... dan heb je het over een ‘hackingtosh’ en geen Windows systeem?
Ja de NUC is puur hackintosh. De PC niet. Voordeel van een NUC is dat de hardware bijna helemaal standaard Intel is en vrijwel overeenkomt met Macs. Geldt niet voor alle NUCs maar veel wel.

Er zijn wel wat hardware zaken anders zoals de SMC (system management controller) maar daar zijn aangepaste drivers voor.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 22:39]

Over welke NUCS hebt u het juist aub? (linkje mag _/-\o_ )
Dat inderdaad. Zag op de Youtube van Linus al een uitgebreide handleidingen er is ook nog Hackintosh. Beetje klooien met drivers draaien we onze hand niet voor om!

Goed, de looks van de apparaten ga je wel missen maar hoe belangrijk kan dat nu eigenlijk zijn. Daarnaast zijn er genoeg mooie behuizingen van NZXT of Fractal. Een beetje Macbook kost je 1800/1900 euro, wat ik daarvoor heb samen kunnen stellen had ik nooit verwacht.
Ja, ik heb ook heel lang Macs gebruikt. Ik zat aan een Mac Mini te denken als vervanging voor mijn 2011 Mini. Maar voor een redelijke met i5 zit je nu al aan 1249 euro (+ de prijs van een aftermarket geheugen upgrade want 8GB is niks). En dan heb je nog maar intel graphics en 256GB SSD.

De 2011 i5 heeft me destijds 799 euro gekost en dat was al de high end versie met echte Radeon GPU. De basis i5 met intel graphics was 599. Uiteindelijk een tweede SSD erbij gedaan en een 16GB upgrade zodat hij heel lang mee kon. Toen had je voor een redelijke prijs een solide apparaat dat met wat upgrades lang mee kon. Eigenlijk wou ik in 2014 al upgraden maar dat model was waardeloos: Alles vastgesoldeerd. Toen kwam de 2018 mini en die was dus veel te duur.

Uiteindelijk gegaan voor een nieuwe game PC want mijn oude was ook aan vervanging toe. Ryzen 5 2600, 32GB RAM, 1TB Samsung 970 Evo Plus NVMe SDD, B450 moederboard en een tweedehandse GTX1080Ti. Nieuwe kast, voeding en alles. Alleen de GPU was tweedehands.

En een NUCje erbij (tweedehands Skylake i5) voor 200 euro. De PC en NUC bij elkaar waren goedkoper dan de Mac Mini, en de NUC met hackintosh overleefde zelfs de upgrade van High Sierra naar Mojave (tot mijn verbazing). De PC is alleen voor gamen want met een Ryzen kan je niet hackintoshen. Maar echt, zo veel meer waar voor je geld. En upgraden is ook mogelijk waardoor je voor weinig geld bij kan blijven. De GPU van de mini kon 2-3 jaar mee, daarna was hij te traag om iets op te spelen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 22:39]

want met een Ryzen kan je niet hackintoshen
Kan zeker wel. Heb al native running Ryzen Hackintoshes gezien, en indien dit met jouw configuratie niet mogelijk is kan virtualisatie nog altijd. Wel hopen dat er rap een nieuwe Nvidia Driver voor Mojave of later komt, dit is wel een probleem (wat ik zelf ook heb)

https://github.com/kholia/OSX-KVM
..
Goed, de looks van de apparaten ga je wel missen ...
Ik wil geen kaasschaaf :+
Oh ja voor €1200 heb je een behoorlijk high end Windows laptop.
Ik ben sinds 1984 bekend met Apple en haar prijsbeleid. Er wordt hier soms gedaan of er iets nieuws onder de zon is en Apple haar klanten naait maar dit is altijd het prijsbeleid van het bedrijf geweest en haar klanten weten al decennia waar ze voor tekenen als ze Apple kopen. Kijk eens wat een Quadra 950 begin jaren '90 kostte. Niet iedere Apple gebruiker is een blinde fanaat met teveel geld.

Apple's machines voeren geen competitie met PCs op de manier zoals sommigen lijken te denken. Apple concurreert niet op prijs en hardware maar verkoopt je toegang tot haar ecosysteem, de combinatie van premium hardware en software. De toegangsprijs is hoger dan van een wintel machine en dat is gewoon zoals het is. Nu, net als toen, is die prijs te hoog voor 95% van de markt, maar de 5% die het er wel voor over hebben zijn voldoende om Apple een succesvol bedrijf te laten zijn.

Overigens heb ik zelf een haat/liefde verhouding met Apple. Thuis hadden wij een Mac Plus, toen een Mac Classic, gevolgd door een LCIII en mijn eerste computer was logischerwijs ook een Mac, een Performa 6300, gekocht in 1996, toen Apple aan de rand van de afgrond stond (overigens werken al deze machines nog perfect, think of that what you want).

Vijf jaar later wilde ik echter meer gamen en was ik het zat dat Apple ports van PC games jaren later of helemaal niet kwamen, en ik dan 120 gulden moest betalen voor iets wat inmiddels een tientje op de PC kostte, en ben ik over gegaan op een PC. Daarna altijd een zelfbouw desktop PC gehad tot op vandaag, met name om te gamen. Daarnaast heb ik echter bij tijd en wijle ook Macs gebruikt; de eerste Mac Mini om OSX te leren kennen, en 9 jaar (!) een MacBook Pro 2010 voor on the move. Die laatste heb ik echter recent retired voor een Dell XPS15 - de eisen waren weer anders, vooral gaming on the move, en ik wilde geen 2800 euro betalen voor iets wat ik van Dell voor minder dan de helft kon krijgen met beter specs (al merk ik het verschil wel, ik denk niet dat ik deze machine 9 jaar zal gebruiken).

Dus tja, afhankelijk van je situatie en je mening wordt je uitgemelkt, afgezet, of heb je gewoon een fantastisch stuk hardware in huis. Het is niet zwart-wit helaas.

Edit: En zo wordt je lekker OT gemod terwijl je je best doet wat bij te dragen aan een discussie. Ook op t.net is in een paar decennia weinig veranderd als het om Apple topics gaat :)

[Reactie gewijzigd door Dr. Strangelove op 22 juli 2024 22:39]

Ik denk ook dat dit "weinig zal uitmaken". Kopers die toch een Macbook ervaring willen, maar dat voor een lagere prijs zullen het verschil, denk ik, niet gaan merken.

Als we het hebben over professionals of mensen met behoefte aan hogere snelheden (inladen van grote bestanden, programma's) zullen deze Macbook toch waarschijnlijk ook niet gaan kopen.

Nu nog van die verschrikkelijke 128GB af en de 256GB-versie op €1000 prijzen en dan gaat Apple de goede kant op.
deze heeft leessnelheden van 500MB/s en schrijfsnelheden van 1,3GB/s
Vreemde SSD is dat, moet dat niet andersom zijn?

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 22 juli 2024 22:39]

Hoe is de random read performance, dat is waar het grotendeels om gaat met ssd’s bij normaal gebruik.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.