Volgend jaar 10TB CDroms?

Enige tijd geleden kondigde een Amerikaanse bedrijf al aan een manier te heben gevonden om meer, wat zeg ik veel meer data op een CD te kunnen zetten dan tot nu toe mogelijk is. Nu is het de beurt aan een Roemeense onderzoeker, hij heeft net weer een iets ander systeem bedacht waardoor de capaciteit van een CD niet 650MB zal zijn, maar 10TB. Ja echt er staat TeraBytes! (Dank voor de hint)
Deze ontwikkeling zou betekenen dat een CD ruim 15.000 keer zo veel data kan gaan bevatten. Bijkomend voordeel is ook dat de levensduur van deze CD's nog langer zal worden. Het grootste nadeel is dat het schijfje 10mm dik zal worden en van glas zal zijn in plaats van plastic. Hierdoor zal een carry-case met 25 CD's toch wel erg groot en zwaar worden (Maarja dan heb je wel 250TB bij je, daar kan je flink wat data op kwijt hoor)
Hier een hap uit de tekst van Idg

A "hyper-CD-ROM" drive with 10T bytes of storage capacity could be commercially available within a year, its inventor said Thursday.

The drive allows the recording of data on fluorescent photosensitive glass discs 10 millimeters thick and 120 millimeters in diameter, said independent Romanian scientist Eugen Pavel. "It's a huge technology with many uses."

[...]He called the "hyper-CD-ROM" drive a very stable storage medium over time, capable of withstanding high temperatures and surviving the lifetime of the glass, or at least 5,000 years.

dangerous gaf ons de tip deze keer. Bedankt dangerous!

Door Floris Bot

13-10-2000 • 09:45

108

Bron: International Data Group

Reacties (108)

108
106
67
10
2
26
Wijzig sortering
Eens ff zien, 1 cd = 650MB en met een 12x writer duurt het 10 minuten ofzo. 250x1024x1024 = 262144000MB ... 262144000/650 = 403298,5 minuten... 403298,5/60/24 = 280 dagen

goh, ben je wel ff bezig :)
Iets exacter: tekst van de site van Pavel
www.dntb.ro/users/frdbuc/hyper-cdrom/

Capacity: 10TB with extension to 100TB
Average data-transfer rate: 3Mb/s

10 TB = 1024*1024*10 MB

Om dit schijfje geheel te lezen, kom ik dus op(1024*1024*10) / 3*(60*60*24) = ruim 40 dagen. Schiet niet echt op.
Ja, als dit de standaard wordt zal de term "Disc at Once" wel uitsterven :+

Het is toch wel handig, je hebt jarenlang maar 1 disc nodig die je overal mee naartoe kunt nemen en snel overal enorme hoeveelheden data uit kunt wisselen.
Dat hij niet rewritable is maakt weinig uit. Je kunt toevoegen zoveel je wilt. Er is ook ruimte zat om op dat ding zelf een backup te maken van alle data. Al moet hij dan nog steeds niet breken of kwijt raken.
Poohbeer's suggestie vind ik ook wel goed om een dunnere/kleinere schijf te ontwikkelen die dan wat minder opslagcapaciteit heeft, maar nog steeds honderden gigabytes, want zo'n glazen plank in je MP3 speler lijkt me niet zo prettig.

Omdat gerelateerde nieuwsposts zoeken blijkbaar erg moeilijk is heb ik deze nog voor jullie, over FMD/C drives:
www.tweakers.net/nieuws.dsp?ID=12552
Moet je lezen als je dit interessant vindt! 140 GB en wel op een schijfje ter grootte van een CD (dus niet zo dik). Zou ook volgend jaar op de markt moeten komen. Ik moet het nog zien, maar het zijn wel echte :9 :P producten.
want zo'n glazen plank in je MP3 speler lijkt me niet zo prettig
Wat dan te denken van zo'n schijfje met een capaciteit van 1 PB (PetaByte)? Dan heb je een glazen cilinder van ruim een meter in je drive liggen.

Om nog maar te zwijgen over Yottabytes...
Je hoeft hem toch niet helemaal te lezen. ALs je er iets aan toevoegt wordt de index aangepast. Alleen een keertje compressen zou ik wel achterwege laten.
kun je 280 dagen non stop downloaden :-)
280 dagen zonder blauw scherm..?
:?
280dagen?
Je kan dat nooit volhouden, zelfs roodhoed geeft het na drie weken al op ;)
Maar met een 12xBurnproof®CD-bakker kan je natuurlijk via je kblmodem wel een mirrortje trekken van het internet :7
Issuh wel handig als je in een vliegtuig zit en ff offline moet surfen :)
ik weet niet precies wat jij met je redhat gedaan hebt dan want dat moet makkelijk langer kunnen.

wel een beetje offtopic maar het moest er ff uit
Als je zo'n cd-tje wil branden moet je zeker een glasblazerij beginnen thuis of niet? :? :? :?
Nou nog een brander. Kun je je hele CD verzameling op 1 plaatje zetten.
Ik durf het bijna niet te vragen: hoeveel cd`s hebbie wel niet dan? ;)

Zou dan wel aandelen kopen in glasproducenten :p .
Dit zal voorlopig wel een toepassing voor bedrijven worden.

Op mn werk beheer ik een systeem waar glazen 'optical discs' inzitten, deze dingen zijn best ouderwets maar worden gewoon beschreven met laser. Er kan 7 gig op en ze zijn 30x30cm :D jaja, die passen niet in je cdromdrive :) (Het zijn trouwens niet van die videodiscs, deze zitten netjes ingepakt net als een floppy) Er bestaan er inmiddels ook een versie op cdrom formaat heb ik gezien.
Ik vind dit niet echt een 10TB CDROM... het lijkt mij meer een nieuw medium...

}>
Yomanda!!!! :7
Het grootste nadeel is dat het schijfje 10mm dik zal worden en van glas zal zijn in plaats van plastic.
Dan issie na 1x laten vallen kapot bennik bang...

Veel mensen hier hebben nogal een tunnelvisie. En zitten alleen maar aan de snelheid te denken, WANT met de HUIDIGE cd-writers zou het 280 dagen duren etc etc. Dit is iets totaal nieuws. En voordat dit op de markt is is de techniek al weer een stuk verder en trouwens, this aint a normal CD, weetje!
FireWire CD-branders misschien?
Anoniem: 11228 13 oktober 2000 10:33
Waarom denk iedereen dat glas per definitie snel breekt?

Want dat is dus echt niet zo. Ik weet niet of iemand wel eens een stuk glas van een centimeter heeft gezien, maar dat valt echt niet zomaar kapot.

Om maar weer even mijn vorige voorbeeld aan te halen:
Wel eens een ovenschaal kapot gegooid? Ik ook niet, want het lukte niet. Ik heb het ding vanaf de tweede etage laten vallen, en daarna nog een paar keer met voole kracht tegen een muur gegooid...

Geen barstje...

;)
Om maar weer even mijn vorige voorbeeld aan te halen:
Wel eens een ovenschaal kapot gegooid? Ik ook niet, want het lukte niet. Ik heb het ding vanaf de tweede etage laten vallen, en daarna nog een paar keer met voole kracht tegen een muur gegooid...


Probeerde je je lasagne eruit te krijgen???
;-)
En wat dacht je van kogelvrij glas (ok, is eigenlijk kogelwerend glas)
Er bestaat zelfs bom-werend glas dus ik denk dat het met de breekbaarheid wel mee zal vallen.
kogelvrij glas is glas met heel dunne lagen metaal erin.
Dit gaat dus niet gaan met de hier besproken techniek!
Uhm alleen lijkt het me een te kostbare zaak, want als ze van dat speciale glas gaan gebruiken mag je nog flink in de buidel gaan tasten als je het mij vraagt. |:(
Anoniem: 1855 @SiGNe13 oktober 2000 13:40
Ik denk dat het glas wat voor deze schijfjes gebruikt gaat worden toch wel iets te zuiver moet zijn om het te kunnen 'vervuilen' met bestanddelen die het materiaal sterker maken. Ik denk eerder dat er bestanddelen in gebruikt worden die het geschikter maken voor data-opslag dan die het fysiek sterker maken. Blijft dus oppassen denk ik. Totdat een kunststof equivalent gevonden is natuurlijk.....
glas gaat altijd stuk wanner je het niet wil :(
ik heb al oven schalen zien kapot gaan (en blussen er uit )
glazen tafels knappen enzv
er hoeft maar een ongelukkig punt belast worden en pats stuk
He gaaf man kan ik straks lekker met me CD gaan gooien :+
Anoniem: 10537 13 oktober 2000 09:48
dit medium zal waarschijnlijk voorlopig nog niet voor de thuisgebruiker beschikbaar zijn, al zou het al binnen een jaar beschikbaar komen,
er wordt overigens ook niets vermeld over de prijs e.d , wat toch ook wel een soort idee geeft over de produktie kosten e.d, dit zal echt niet misselijk zijn,
misschien dat grotere bedrijven die dagelijks hun gegevens backuppen hier wel wat aan hebben, ...
maar voor de office users zie ik het nog niet zitten :}

btw: een jaar geleden was er ook al zoiets over cd's met een capaciteit van 10Gb o.i.d, deze waren doorzichtig, en ook duurzamer,
//quote//
"btw: een jaar geleden was er ook al zoiets over cd's met een capaciteit van 10Gb o.i.d, deze waren doorzichtig, en ook duurzamer"

Dat project loopt nog steeds, kijk maar eens op
www.c-3d.net
produktie kosten e.d, dit zal echt niet misselijk zijn

nou ... waarschijnlijk veel goedkoper als 10Tbyte aan cd-roms/hd's/tapes etc.

En hoeveel schijfjes heb je nou nodig ?
2x 3x ? ... eentje voor onderweg (incl. muziek)
eentje las backup en een vast thuis ....auw .. nou nou .. zelfs voor 100 piek per schijfje is het nog best te happen
Gezien de huidige prijs van DVD-ram zal een zo'n schijfje wel ver over de f100 zijn, denk ik.
1 CD is dan genoeg voor al mijn cd's ongeveer... (ik heb nl nog geen 15000 Cd's) volgens mij heb je dan voor de rest van je leven genoeg aan 1 cd. Maar is dit niet een grapje ofzo :? ik vind het nl wel heel erg veel...
Nu is het idd nog veel, maar wacht maar tot we iets verder gaan met fotorealistische games, high tech AI systemen interactieve films en ga zo maar door.

Een leuke voorbeeld voor toepassing van dit produkt is bijv. het Ned.beeld-geluid-films archief, dat groeit met de dag als kool. Opslag van 200.000 filmpjes of spotjes of wat voor beeld materiaal dan ook is heel normaal. Als je dat met de huidige opslag media moet doen dan mag je over 2 jaar een groot gebouw bij zetten. Dus zulkse oplossingen zijn uiterst handig.
jezus he wat een flut bericht is dit, ik zou er een min drie voor geven inplaats van plus 2...

vriendjes politiek?
surviving the
lifetime of the glass, or at least 5,000 years

maar dan moet je hem niet laten vallen in die 5000 jaar
want dan is hijstuk ===> glas = breekbaar ! :(
Mmmmm houdt glas het wel 5000 jaar uit? Glas is immers een vloeistof en na verloop van tijd verzakt het. Als je hele oude glazen in musea ziet van een paar honderd jaar terug zie je ook dat deze uitgezakt zijn.

Nu zal huidig glas niet zoveel meer verzakken en als een gewoon glas of een raam een tiende millimeter verzakt is het ook geen punt natuurlijk... maar voor een CD lijkt het me lastig!
Dat glas een vloeistof is met een enorme viscositeit is een misverstand. Glas is gewoon een vast kristal en dat van die oude ramen in kerken en musea heeft met het volgende te maken : tijdens het bereiden van de slechte kwaliteit glas hield men altijd een dikke zijde over en plaatste men (logisch) aan de onderkant van het kozijn, dus vandaar.
Glas is dus wel degelijk een vloeistof !
En die kerkramen van vroeger waren inderdaad wel van slechte kwaliteit, maar een modern dubbelglasraam is na vijftien jaar ook al zichtbaar vervormd!
Een ander voorbeeld zijn ook telescoop spiegels (worden met servo's en cilinders bijgesteld omdat de zwaartekracht het glas kromtrekt :)
Of laserbuizen (mijn HeNe laser moet ik eens in de twee maanden verdraaien omdat het haarvat doorzakt :(
Anoniem: 11228 @sebasel13 oktober 2000 10:18
glas = breekbaar !
Ojaa? Heb je wel eens geprobeerd een ovenschaal kapot te gooien?

;)
Die schijven van mn werk (zie posting wat hoger) moet je niet laten vallen nee, die kunnen kapot.


* 786562 zomer
Ook niet vergeten al je Diamond spullen te vervangen :+
Anoniem: 11228 13 oktober 2000 10:13
Hier heb ik wel eens iets over gezien op Discovery, maar dat was een Duits bedrijf...

Hoe het werkt: Door een soort hologram techniek toe te passen kan er dat onder verschillende hoeken opgeslagen worden. Zo kan je bijv. op de 45 graden hoek je mp3tjes zetten en onder de 47 graden hoek je games.

Over de produktiekosten (en dus de prijs) hoef je je ook geen zorgen te maken, want glas kost niet echt veel...

Overigens waren de schijfjes die ik heb gezien fel oranje... :)
mmm, hier gaat m'n 1mm schijfje niet echt meer werken dan zeker?
Je kan inderdaad ook onder de oppervlakte je data kwijt en niet zoals een cdrom alleen aan t oppervlak.

quote:
The technology is based on the phenomenon of "controlled extinction
of fluorescence," he said: in order to record a bit of data, a selected
area of the photosensitive glass is exposed to radiation, which
changes the level of its fluorescence. Unlike conventional CD-ROMs,
which are written only on the surface, data can be written on over
10,000 levels within the "hyper-CD-ROM" disk, he said, meaning a
single disk can hold the equivalent of 10 million standard printed
books.

Met dit soort technieken zijn meerdere bedrijven bezig, dus dat het alleen maar bij onderzoek blijft geloof ik niet, er zal een hoop afhangen van de prijs.
Ja hier had ik ook wat meer van gehoord maar deze is van imation als ik me niet vergiste en ging een capaciteit krijgen van ongeveer 120GB.

Maar van die 10TB schijfjes vraag ik me wel af hoe de directory structuur er wel niet gaat uitzien als de schijf vol is. Met name kan iemand nog wel eens een bestandje terugvinden die hij zoekt of moet i met een zoekcommando voort een paar uur wachten tot i gevonden is?
Wat superkoel dit zeg!!!
Of het echt functioneel is is een andere vraag. Zijn deze dingen ook rw bijvoorbeeld etc. Voor wat betreft de dikte, ach, dat maakt niet zoveel uit. Ja, dit is een leuke ontwikkeling.


* 786562 Heerser
Tuurlijk is dit functioneel (backups)
Als je het artikeltje goed gelezen hebt zie je dat vele duizenden keren zijn te overschrijven...

Met behulp van radioactiviteit nog wel :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.